Αθήνα

28 oC

αίθριος καιρός

Σε ένα ταπεινό ταβερνάκι πήγε το «Όσκαρ» της γαστρονομίας και όχι σε κάποιο γκουρμέ πανάκριβο εστιατόριο (vid)

Πρόκειται για ένα ταβερνάκι που μοιάζει με σπίτι, που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει πάνω από 20 άτομα και εξωτερικά δεν προδιαθέτει με τίποτα ότι μπορεί να ικανοποιήσει γευστικά τον κόσμο ονομάζεται Wofgat και βρίσκεται στη Νότια Αφρική.

 

Πρόκειται για ένα ταβερνάκι που μοιάζει με σπίτι, που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει πάνω από 20 άτομα και εξωτερικά δεν προδιαθέτει με τίποτα ότι μπορεί να ικανοποιήσει γευστικά τον κόσμο ονομάζεται Wofgat και βρίσκεται στη Νότια Αφρική.

 

Και προς γενική έκπληξη πήρε τα «εύσημα» από τα φημισμένα World Restaurant Awards, όπου και το ανακήρυξαν ως το καλύτερο εστιατόριο της χρονιάς.

Το Wofgat είναι ένα μικρό παραλιακό εστιατόριο, σε ένα απομονωμένο ψαροχώρι στη Νότια Αφρική. Τοποθετημένο σε μια παλιά εξοχική έπαυλη 130 ετών στην ακτή του Πάτερνοστερ, 150 χιλιόμετρα από το Κέιπ Τάουν.

Να τονιστεί ότι είναι μόλις η δεύτερη χρονιά λειτουργίας του και χαρακτηρίστηκε ως το καλύτερο στον κόσμο στην εναρκτήρια τελετή των Παγκόσμιων βραβείων Εστιατορίων στο Παρίσι. Ο σεφ Κόμπους βαν ντερ Μερβ, που έμαθε να μαγειρεύει σε ηλικία 30 ετών, αναζητά κάθε μέρα τα συστατικά για τα πιάτα του στην άγρια ακτή του Δυτικού ακρωτηρίου κοντά στο εστιατόριό του, το Wolfgat. Τίποτα στο μενού του εστιατορίου δεν είναι έτοιμο, με τον 38χρονο σεφ να φτιάχνει ακόμη και το ψωμί και το βούτυρο μόνος του.

«Δεν αισθάνομαι ότι το αξίζω, οι συνεργάτες μου είναι αυτοί που πηγαίνουν κάθε μέρα να μαζέψουν χόρτα, παχύφυτα και σπανάκι που πρέπει να υπάρχουν εδώ… Το εστιατόριο αυτό είναι το μωρό τους. Ανυπομονώ να γιορτάσω μαζί τους πίνοντας ένα ποτήρι νοτιοαφρικανικού αφρώδους κρασιού» σχολίασε γεμάτος μετριοφροσύνη κατά τη διάρκεια της απονομής.

Το μενού γευσιγνωσίας των επτά πιάτων κοστίζει μόλις 55 ευρώ. Με πιάτα όπως τα διπλομαγειρεμένα φύκια, το αγγελόψαρο με bokkom sambal και masala άγριου σκόρδου, πεταλίδες, μύδια και λαχανικά της θάλασσας που μάζεψε ο ίδιος από τον «κήπο» του, την θάλασσα, κέρδισε επίσης το βραβείο για το καλύτερο εστιατόριο «εκτός χάρτη».

Send this to a friend