Αθήνα

9 oC

αίθριος καιρός

ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΚΟΤΖΙΑ-ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ

Στις Βρυξέλλες το θέμα του ονόματος! Συνάντηση των 28 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Σκοπιανό ομόλογό τους

Αύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, μετά τις ατελέσφορες διήμερες συνομιλίες που είχαν στη Νέα Υόρκη την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο σκοπιανός ομόλογός του Νικολά Ντιμιτρόφ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 κρατών-μελών, ανάμεσά τους και ο κ. Κοτζιάς, θα έχουν πρόγευμα εργασίας με τον κ. Ντιμιτρόφ στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Συμβούλιο είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 9:00 το πρωί ώρα Ελλάδος.

Τα χρονικά περιθώρια για λύση στο ονοματολογικό έχουν πλέον στενέψει ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 28 Ιουνίου και της αντίστοιχης συνόδου του NATO στις 11 και 12 Ιουλίου, ειδικά με δεδομένο ότι στη συνέχεια οι δύο χώρες θα αρχίσουν να οδεύουν προς εκλογικό κύκλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε ξανά στο τραπέζι το όνομα «Άνω Μακεδονία» το οποίο όμως απορρίφθηκε από τον κ. Ντιμιτρόφ. Στη συνέχεια ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς πρότεινε εκ νέου το «Βόρεια Μακεδονία» ως συμβιβαστική λύση.

Η Αθήνα φαίνεται να έχει απορρίψει την πρόταση της ΠΓΔΜ για «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», ενώ παραμένει αμετακίνητη στα αιτήματά της για λύση erga omnes που θα συνοδεύεται από αναθεώρηση του σκοπιανού Συντάγματος.

(πηγή: ΣΚΑΙ)

Send this to a friend