
CALLER'S CHOICE
Το σύνδρομο Μινχάουζεν (Munchausen syndrome) είναι σύμφωνα με τη Διεθνή Στατιστική Ταξινόμηση Νόσων (ICD-10), μια διαταραχή με σκόπιμη παραγωγή ή υπόκριση συμπτωμάτων ή ανικανοτήτων, σωματικών ή ψυχικών.
Ο ασθενής υποκρίνεται συμπτώματα επανειλημμένως και χωρίς προφανή λόγο και μπορεί ακόμη και να προξενήσει βλάβη στον εαυτό του με στόχο την πρόκληση συμπτωμάτων ή σημείων, καθώς επιζητά την επιβεβαίωση και την προσοχή μέσω του οίκτου.
Όπως αναφέρει ο ψυχίατρος κ. Ορέστης Γιωτάκος, MD, MSc, PhD, επιστημονικός διευθυντής της ΑΜΚΕ Ομπρέλα- Νευροεπιστήμες & Ψυχική Υγεία (obrela.gr) «το σύνδρομο Μινχάουζεν έλαβε το όνομά του από τον βαρώνο Μινχάουζεν, μισθοφόρο του ρωσικού ιππικού, που πολέμησε κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού Πολέμου. Μετά την επιστροφή του από τον πόλεμο συνήθιζε να διηγείται σε φίλους και γνωστούς με εμφατικό έως και υπερβολικό τρόπο τα (συχνά φανταστικά) στρατιωτικά του και άλλα επιτεύγματα».
Munchausen by Proxy
Πέρα από το σύνδρομο Μινχάουζεν όπου ο ίδιος ο πάσχων αναφέρει ότι βιώνει τα συμπτώματα, υπάρχει και το σύνδρομο «διά πληρεξουσίου ή διά αντιπροσώπου» (Munchausen Syndrome by Proxy), όπου ένα εξαρτημένο άτομο, όπως π.χ. ένα παιδί ή ένας ηλικιωμένος εμφανίζει επίκτητη νόσο, προκαλούμενη από τον φροντιστή.
Ερωτηθείς για τα κίνητρα των πασχόντων από το συγκεκριμένο σύνδρομο, ο κ. Γιωτάκος σημειώνει ότι σε πολλές περιπτώσεις το βασικό κίνητρο «είναι η συμπάθεια και η θετική προσοχή που εισπράττει ο δράστης από το υγειονομικό προσωπικό και τον κοινωνικό περίγυρό του, καθώς εμφανίζεται ως αφοσιωμένος φροντιστής ή ως ‘άγγέλος του ελέους’. Σε άλλες περιπτώσεις, το κίνητρο μπορεί να είναι η επίδειξη των ιατρικών γνώσεων του ατόμου –συχνά τα άτομα με το συγκεκριμένο σύνδρομο διαθέτουν ιατρικές γνώσεις-, η επιστροφή ενός αδιάφορου συζύγου και η αποφυγή άλλων ευθυνών στη ζωή».
Μάλιστα, προσθέτει υπάρχουν δύο μορφές εκδήλωσης του συνδρόμου:
α. Με προσποίηση, όπου ο φροντιστής περιγράφει ανύπαρκτα συμπτώματα που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από τους επιστήμονες υγείας και
β. Με παραγωγή, όπου ο φροντιστής προκαλεί με διάφορους τρόπους τα συμπτώματα στον ασθενή-θύμα. Καθώς ο θύτης είναι συνήθως αρκετά ενημερωμένος σε ιατρικά θέματα, συχνά καταφέρνει να ξεγελάσει το ιατρικό προσωπικό.
Όταν το θύμα είναι παιδί, ο θύτης σε ποσοστό που φτάνει το 99% είναι η μητέρα του, ενώ τα θύματα είναι παιδιά κάτω των 5 ετών, που δεν μπορούν να εκφραστούν. Το σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου αποτελεί μια ακραία μορφή παιδικής κακοποίησης με υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας.
Η περίπτωση Μπους
Ήταν 1994, όταν η μικρή Τζένιφερ Μπους καθόταν δίπλα στην πρώτη κυρία Χίλαρι Κλίντον στον Λευκό Οίκο (δείτε παρακάτω φωτό), με αφορμή την ανακοίνωση της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας των ΗΠΑ. Η ανασφάλιστη Τζένιφερ, στα 7 της χρόνια είχε μπει στο νοσοκομείο περισσότερες από 200 φορές και είχε υποβληθεί σε 40 χειρουργικές επεμβάσεις εξαιτίας μιας σπάνιας πάθησης του στομάχου- για τον λόγο αυτό έγινε το παιδί -έμβλημα της μεταρρύθμισης. Μεταξύ άλλων, της είχαν αφαιρεθεί η ουροδόχος κύστη, η σκωληκοειδής απόφυση και μέρος του εντέρου της –επεμβάσεις που όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια δεν ήταν αναγκαίες. Η μαμά της, Καθλίν Μπους, είχε παρουσιαστεί ενώπιον του Κογκρέσου για να μιλήσει για τα δυσθεώρητα κόστη της ιατρικής φροντίδας στις ΗΠΑ.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1996, η Καθλίν συνελήφθη με την κατηγορία της παιδικής κακοποίησης, καθώς αποδείχθηκε ότι επί χρόνια δηλητηρίαζε τη μικρή με τα φάρμακά της και επιμόλυνε τους σωλήνες σίτισής της μικρής, πιθανόν με περιττώματα.
«Οι ερευνητές της αστυνομίας της Φλόριντα που εξέτασαν την υπόθεση ανέφεραν ότι το κορίτσι είχε υποστεί επί χρόνια επώδυνες εξετάσεις και περιττά χειρουργεία, ενώ το σημείο κλειδί ήταν οι μαρτυρίες νοσοκόμων που έλεγαν πως το παιδί χειροτέρευε όταν το επισκεπτόταν η μητέρα του, αλλά και οι ενδείξεις των εξετάσεών της που έδειξαν υψηλά επίπεδα αντιεπιληπτικών φαρμάκων στο αίμα του παιδιού, μέρες αφότου η θεραπεία είχε σταματήσει. Το κορίτσι έγινε εντελώς καλά, μόλις απομακρύνθηκε από την οικογένειά της και δόθηκε σε ανάδοχη οικογένεια», τόνισε ο κ. Γιωτάκος.
Πιθανή αιτία της εγκληματικής δράσης της Καθλίν Μπους ήταν η δίψα της για δημοσιότητα.
Άλλες περιπτώσεις
- Η Lisa Hayden-Johnson στη Βρετανία, είχε έναν γιο που γεννήθηκε πρόωρα το 2001. Με τη βοήθεια ενός σωλήνα σίτισης, η κατάσταση του παιδιού βελτιώθηκε. Στη συνέχεια η μητέρα του επέμεινε ότι το παιδί χρειαζόταν ειδική σίτιση, αλλά και αναπηρικό αμαξίδιο, καθώς έπασχε από κυστική ίνωση και εγκεφαλική παράλυση. Έξι χρόνια αργοτερα, ένας παιδίατρος αποκάλυψε την απάτη. Τίποτα από αυτά δεν ίσχυε, και η Hayden χρησιμοποιούσε αυτόν τον τρόπο για να εξασφαλίζει χορηγίες. Κατέληξε στη φυλακή.
- Η πιο γνωστή περίπτωση συνδρόμου Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου είναι αυτή της βοηθού νοσηλευτή Marybeth Tinning, εννέα παιδιά της οποίας πέθαναν αιφνιδίως. Η Tinning εκτίει ακόμη την ποινή της -αν και ο θάνατος μόλις του ενός από τα παιδιά της από ασφυξία με μαξιλάρι- έγινε εφικτό να αποδειχθεί.
- Η πρώτη γυναίκα με Μινχάουζεν που μπήκε στη φυλακή ήταν η Priscilla Phillips, το 1981, η οποία σκότωσε ένα από τα δύο υιοθετημένα της παιδιά, δηλητηριάζοντας το φαγητό του. Ήταν μια στοργική μητέρα μέχρι που το ένα της παιδί άρχισε να έχει περίεργα συμπτώματα, μυστηριώδεις πυρετούς, εμέτους, αφυδάτωση και υψηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα της.
- Η blogger Lacey Spears έγινε διάσημη αφηγούμενη τα προβλήματα υγείας του 5χρονου γιου της, ο οποίος τελικά κατέληξε λόγω της διοχέτευσης επικίνδυνων δόσεων αλατιού στα σωληνάκια σίτισής του. Και η Spears κατέληξε στη φυλακή.
Ροή Ειδήσεων

22/03/2025 | 23:20
Στις 3 Μαΐου οι εξετάσεις για τα Πρότυπα Σχολεία – 2/5 η ηλεκτρονική κλήρωση για την εισαγωγή στα Πειραματικά
22/03/2025 | 23:00
Τάκης Βαμβακίδης για τα σχόλια του Τάσου Ξιαρχό: «Μπορεί το παιδί να έχει εμπειρία, δεν πειράζει»

22/03/2025 | 22:50
Η Φατάχ καλεί τη Χαμάς να εγκαταλείψει την εξουσία ώστε να συνεχιστεί η «παρουσία των Παλαιστινίων» στη Γάζα

22/03/2025 | 22:40
Το αδιαχώρητο στην ψαραγορά για τον παραδοσιακό μπακαλιάρο – Από 6,98€/κιλό για ξαρμυρισμένο φιλέτο, από 15€/κιλό ο φρέσκος
22/03/2025 | 22:40
Κώστας Τσουρός: «Ζητάμε συγγνώμη που δεν είδατε στην εκπομπή μας τι έγινε με Σολωμού, Αντελίνα, Χρηστίδου και Χριστοπούλου»
22/03/2025 | 22:40
Νέες διαδηλώσεις και εκτεταμένα επεισόδια εν αναμονή της απόφασης για τον Εκρέμ Ιμάμογλου

22/03/2025 | 22:39
Ναυάγιο στο Φαρμακονήσι: Ένας νεκρός μετανάστης – Μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού
22/03/2025 | 22:30
Συνελήφθη ένας άνδρας σε περιοχή της Αττικής επειδή κατείχε περισσότερες από 195.000 κροτίδες
21/03/2025 | 07:36
Κυριάκος Μητσοτάκης: Να ενεργοποιηθεί το συντομότερο η ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες

21/03/2025 | 09:15
Έρχεται μήνυμα «112» από την εφορία – Θα ειδοποιεί τους οφειλέτες για τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους
21/03/2025 | 12:14
Γιώργος Λιάγκας: «Η Αντελίνα δέχθηκε απειλές από τον μεγαλύτερο αλήτη στο χώρο για να μην έρθει στην εκπομπή»
21/03/2025 | 10:25
Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: Εισαγγελική πρόταση για πρόστιμο στους Σπύρο Μπιμπίλα, Κάτια Δανδουλάκη, Λένα Δροσάκη και Εβελίνα Παπούλια

21/03/2025 | 09:42
Ιωάννα Παλιοσπύρου: «Όταν έγινε η επίθεση με το βιτριόλι, πολλοί έσπευσαν να βγάλουν συμπεράσματα για μένα και διαψεύσθηκαν»
21/03/2025 | 08:16
Λονδίνο: Κλειστό το αεροδρόμιο Χίθροου λόγω μεγάλης φωτιάς σε ηλεκτρικό υποσταθμό – Ακυρώνονται χιλιάδες πτήσεις
21/03/2025 | 11:51
Γιατί η Ευρώπη δεν ξοδεύει τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την Ουκρανία
21/03/2025 | 08:57
Σταματίνα Τσιμτσιλή για Αντελίνα Βαρθακούρη: «Πρέπει να την πείραξε πάρα πολύ αυτό που έγινε με τη Σίσσυ Χρηστίδου»

21/03/2025 | 11:43
Χείμαρρος η Έλενα Χριστοπούλου για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου: «Εκεί ξεκίνησε να αλλάζει πορεία η προσωπική σχέση»
Σχετικά Άρθρα

Η Φινλανδία για 8η χρονιά πανηγυρίζει ως η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο – Η θέση της Ελλάδας στη λίστα

Παύλος Γερουλάνος: Το «γυναικοκρατούμενο» σπίτι, η γνωριμία με τη σύζυγό του και η ιδιαίτερη συλλογή από αφίσες
