
CALLER'S CHOICE
Πάτρα 3 παιδιά: Εξελίξεις συγκλονιστικές στην υπόθεση – «θρίλερ» στην Πάτρα, με την 33χρονη μητέρα Ρούλα Πισπιρίγκου να έχει συλληφθεί για τη δολοφονία της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας.
Πολλοί ήταν εκείνοι που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν λόγο για το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου, αναφορικά με τη μητέρα Ρούλα Πισπιρίγκου, με την δικηγόρο Χριστίνα Νικολοπούλου να μιλάει σχετικά στο MEGA και στην εκπομπή Live News για μία ιδιαίτερη μορφή αυτού του συνδρόμου στην περίπτωση της Πάτρας.
Η δικηγόρος ανέφερε πως αναμφίβολα το κίνητρο της κατηγορούμενης θα απασχολήσει τις δικαστικές αρχές, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σύνδρομο Μινχάουζεν.
Η ίδια τόνισε πως συνήθως το σύνδρομο αυτό βιβλιογραφικά παρουσιάζεται με περιστατικά ψευδών καταγγελιών από την πλευρά της μητέρας σε συγκρουσιακά διαζύγια ή όταν η μητέρα θέλει να απομακρύνει τον πατέρα από το παιδί.
«Εάν αποδειχτεί ότι είναι ένοχη θα δούμε ότι έχουμε το σύνδρομο αυτό, αλλά με ακριβώς αντίθετη γωνία. Δηλαδή, δεν θέλω να απομακρύνω τον πατέρα, αλλά να τον φέρω πίσω», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τι είναι το σύνδρομο Μινχάουζεν (Munchausen syndrome)
Τι είναι όμως το εν λόγω Σύνδρομο. Το σύνδρομο Μινχάουζεν (Munchausen syndrome), λοιπόν, είναι σύμφωνα με τη Διεθνή Στατιστική Ταξινόμηση Νόσων (ICD-10), μια διαταραχή με σκόπιμη παραγωγή ή υπόκριση συμπτωμάτων ή ανικανοτήτων, σωματικών ή ψυχικών.
Ο ασθενής υποκρίνεται συμπτώματα επανειλημμένως και χωρίς προφανή λόγο και μπορεί ακόμη και να προξενήσει βλάβη στον εαυτό του με στόχο την πρόκληση συμπτωμάτων ή σημείων, καθώς επιζητά την επιβεβαίωση και την προσοχή μέσω του οίκτου.
Όπως αναφέρει ο ψυχίατρος Ορέστης Γιωτάκος, MD, MSc, PhD, επιστημονικός διευθυντής της ΑΜΚΕ Ομπρέλα- Νευροεπιστήμες & Ψυχική Υγεία (obrela.gr) «το σύνδρομο Μινχάουζεν έλαβε το όνομά του από τον βαρώνο Μινχάουζεν, μισθοφόρο του ρωσικού ιππικού, που πολέμησε κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού Πολέμου. Μετά την επιστροφή του από τον πόλεμο συνήθιζε να διηγείται σε φίλους και γνωστούς με εμφατικό έως και υπερβολικό τρόπο τα (συχνά φανταστικά) στρατιωτικά του και άλλα επιτεύγματα».
Σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου (Munchausen by Proxy)
Πέρα από το σύνδρομο Μινχάουζεν, όπου ο ίδιος ο πάσχων αναφέρει ότι βιώνει τα συμπτώματα, υπάρχει και το σύνδρομο Μινχάουζεν «διά πληρεξουσίου ή διά αντιπροσώπου» (Munchausen Syndrome by Proxy), όπου ένα εξαρτημένο άτομο, όπως π.χ. ένα παιδί ή ένας ηλικιωμένος εμφανίζει επίκτητη νόσο, προκαλούμενη από τον φροντιστή.
Ερωτηθείς για τα κίνητρα των πασχόντων από το συγκεκριμένο σύνδρομο, ο κ. Γιωτάκος σημειώνει ότι σε πολλές περιπτώσεις το βασικό κίνητρο «είναι η συμπάθεια και η θετική προσοχή που εισπράττει ο δράστης από το υγειονομικό προσωπικό και τον κοινωνικό περίγυρό του, καθώς εμφανίζεται ως αφοσιωμένος φροντιστής ή ως ‘άγγέλος του ελέους’.
Σε άλλες περιπτώσεις, το κίνητρο μπορεί να είναι η επίδειξη των ιατρικών γνώσεων του ατόμου –συχνά τα άτομα με το συγκεκριμένο σύνδρομο διαθέτουν ιατρικές γνώσεις-, η επιστροφή ενός αδιάφορου συζύγου και η αποφυγή άλλων ευθυνών στη ζωή».
Μάλιστα, προσθέτει υπάρχουν δύο μορφές εκδήλωσης του συνδρόμου:
α. Με προσποίηση, όπου ο φροντιστής περιγράφει ανύπαρκτα συμπτώματα που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από τους επιστήμονες υγείας και
β. Με παραγωγή, όπου ο φροντιστής προκαλεί με διάφορους τρόπους τα συμπτώματα στον ασθενή-θύμα. Καθώς ο θύτης είναι συνήθως αρκετά ενημερωμένος σε ιατρικά θέματα, συχνά καταφέρνει να ξεγελάσει το ιατρικό προσωπικό.
Όταν το θύμα είναι παιδί, ο θύτης σε ποσοστό που φτάνει το 99% είναι η μητέρα του, ενώ τα θύματα είναι παιδιά κάτω των 5 ετών, που δεν μπορούν να εκφραστούν. Το σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου αποτελεί μια ακραία μορφή παιδικής κακοποίησης με υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας.
Ροή Ειδήσεων

28/03/2025 | 16:50
‘Ελληνας κάτοικος Ταϊλάνδης: Νομίζαμε ότι είναι ψεύτικο, το βίντεο της κατάρρευσης του ουρανοξύστη
28/03/2025 | 16:45
Τριμερής Γαλλίας-Λιβάνου-Συρίας: Επιστολή των τριών ηγετών στην φον ντερ Λάιεν για την προετοιμασία μιας συμφωνίας Λιβάνου-ΕΕ

28/03/2025 | 16:37
Μητσοτάκης: «Ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης προς τους ακοίμητους φρουρούς της ελευθερίας» οι αυξήσεις στους ένστολους
28/03/2025 | 16:30
Γιάννης Ξανθόπουλος για το τροχαίο: «Ξέρω ότι οι γονείς του δεν μπορούν να το ακούσουν αλλά δεν έφταιγα»
28/03/2025 | 16:20
Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι βομβαρδίζει τον νότιο Λίβανο – Η Χεζμπολάχ αρνείται ότι παραβίασε την κατάπαυση του πυρός

28/03/2025 | 16:10
Τέξας: Στη φυλακή θα παραμείνει η δολοφόνος της Λατίνας τραγουδίστριας Σελίνα – Το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση αποφυλάκισης
28/03/2025 | 16:00
Στάθης Σχίζας σε ρεπόρτερ: «Θα σου απαντούσα από που περνάει ο έρωτας αλλά μετά τις 12»

28/03/2025 | 15:40
Καιρός: Τέλος η σκόνη – συννεφιά, βροχές και καταιγίδες έως την Πέμπτη – Αναλυτική πρόγνωση, δείτε βίντεο
28/03/2025 | 15:35
Γνήσια τα τρία βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας μέσα στις σήραγγες, λίγο πριν τη σύγκρουση των Τεμπών, λέει η ΕΛΑΣ
28/03/2025 | 15:32
Μητσοτάκης: Παράγοντες και πυλώνες σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο Ελλάδα και Κύπρος

27/03/2025 | 16:51
Μαρίνα Ντοντέρο: Η αδελφική φίλη της Χριστίνας Ωνάση εξομολογείται – «Αφότου πέθανε, δεν ξαναείδα την Αθηνά»
27/03/2025 | 12:03
Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα 11,1% για τη ΝΔ – Στη δεύτερη θέση η Πλεύση Ελευθερίας, τρίτο το ΠΑΣΟΚ
27/03/2025 | 15:41
Δολοφονία Φαίης Μπακογιώργου: Ισόβια για τη σπιτονοικοκυρά – Ποιες οι ποινές για τη μητέρα και την αδερφής της

27/03/2025 | 19:23
Κόντρα Μπακογιάννη – Τζανακόπουλου στη Βουλή: «Ξέχασα ότι δεν είστε ΣΥΡΙΖΑ», «εκείνο το κόμμα που φτιάξατε πού είναι;»
27/03/2025 | 09:05
Δημήτρης Παπανώτας για Σίσσυ Χρηστίδου: «Σαν φίλος της θα της έλεγα να σταματήσει, στα κοινωνικά δίκτυα βρίσκουν παλιά της βιντεάκια»
27/03/2025 | 18:37
Καθαρισμός οικοπέδων: Υποχρεωτικός από την 1η Απριλίου – Οι διαδικασίες και τα πρόστιμα

27/03/2025 | 16:33
Μπέττυ Μαγγίρα: «Είναι αστείο να βγαίνουμε εμείς και τσακωνόμαστε ποια είναι καλύτερη νοικοκυρά»
27/03/2025 | 17:24
Τροχαίο δυστύχημα στα Άνω Λιόσια: Αυτοκίνητο καρφώθηκε σε δέντρο – Ένας άνδρας νεκρός

27/03/2025 | 15:30
Ηλιάννα Ζέρβα για Αγγελική Ηλιάδη: «Είναι προκλητικό, αντισυναδελφικό, δεν έχουμε να πούμε τίποτα»
Σχετικά Άρθρα

Πυγμαλίων Δαδακαρίδης: Οι φωτογραφίες με τη Χάρις Αλεξίου – «Κάποιοι άνθρωποι είναι όμορφοι μέσα κι έξω»

Η Φινλανδία για 8η χρονιά πανηγυρίζει ως η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο – Η θέση της Ελλάδας στη λίστα
