Αθήνα

25 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άννα Φόνσου: Μου έχει τύχει να μην έχω δουλειά και να φυλάω γάτες – Είμαι 90 plus (vid)

CALLER'S CHOICE

Σπάρτη: Η θρυλική πόλη των ηρώων που πρέπει να επισκεφθείς!

Σπάρτη! Η ξακουστή πόλη, που άφησε το αποτύπωμά της στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια ιστορία! Ένας τόπος με μοναδικά μνημεία και αξιοθέατα και  απαράμιλλη φυσική ομορφιά που αξίζει να επισκεφθείτε!

Ιστορία και πολιτισμός δημιουργούν ένα μοναδικό ταξίδι!

Τοπωνύμια, μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία συνθέτουν το σκηνικό για ένα νοέρο ταξίδι στο μύθο και την ιστορία. Ακολουθήστε τα βήματα  του  Λεωνίδα, του Μενέλαου & της Ωραίας Ελένης  και περιπλανηθείτε  στα κάστρα, στα παλάτια, στις εκκλησίες και στα πέτρινα σπίτια του Μυστρά όπου βασίλευε ο  Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.

Αλλά η Σπάρτη δεν είναι μόνο η ιστορία της, οι θρύλοι και οι παραδόσεις που τη συνοδεύουν και τα οποία σίγουρα ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με το που φτάνει στην περιοχή. Πρόκειται για μία όμορφη πόλη χτισμένη σε μία καταπράσινη κοιλάδα, ανάμεσα στις οροσειρές του Πάρνωνα και του Ταΰγετου, κοντά στην δεξιά όχθη του ποταμού Ευρώτα.

Ο ποταμός Ευρώτας

Έχει μεγάλες πλατείες, δεντροφυτεμένους δρόμους και όμορφα  νεοκλασικά κτίρια. Θα σας εντυπωσιάσει η κεντρική πλατεία με τα αντίγραφα αρχαίων ψηφιδωτών, όπου δεσπόζει το παλιό Δημαρχείο.

Η κεντρική πλατεία της Σπάρτης από ψηλά

Η λεωφόρος Κωνσταντίνου Παλαιολόγου με τους φοίνικες είναι ο πιο χαρακτηριστικός δρόμος της πόλης.

Η Λεωφόρος Κωνσταντίνου Παλαιολόγου

Κατά μήκος της βρίσκονται ορισμένα από τα πιο όμορφα νεοκλασικά κτίρια, ενώ στο βόρειο άκρο της στέκεται επιβλητικό το άγαλμα του Λεωνίδα – το πιο πολυφωτογραφημένο αξιοθέατο της Σπάρτης – μπροστά από το δημοτικό στάδιο.

Το επιβλητικό άγαλμα του Λεωνίδα

Σε μικρή απόσταση θα συναντήσετε την ακρόπολη της αρχαίας Σπάρτης, πατρίδας του Λεωνίδα που θυσιάστηκε στις Θερμοπύλες μαζί με τους 300 γενναίους του, όπου θα δείτε  λείψανα από το ναό της Χαλκιοίκου Αθηνάς, το λεγόμενο «κυκλικό οικοδόμημα»  καθώς και το αρχαίο ρωμαϊκό  θέατρο που ήταν από τα μεγαλύτερα της αρχαιότητας.

Η ακρόπολη της Αρχαίας Σπάρτης
Το κενοτάφειο του Λεωνίδα στη Σπάρτη

Στις παρυφές της ακρόπολης της αρχαίας Σπάρτης, σώζονται τα ερείπια ενός ιδιόμορφου ναόσχημου οικοδομήματος, του Λεωνιδαίου (5ου αι. π.Χ.). Η τοπική παράδοση, καθώς και ο περιηγητής Παυσανίας, αναφέρουν πως εκεί μεταφέρθηκαν και ετάφησαν τα οστά του Λεωνίδα από τις Θερμοπύλες.

Δύο ακόμη αρχαιολογικοί χώροι που αξίζει να επισκεφθείτε είναι το ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος, βορειοανατολικά της σύγχρονης πόλης, που ήταν το θρησκευτικό κέντρο της σπαρτιατικής αγωγής των νέων της Σπάρτης καθώς και το Μενελάιον στην κορυφή του λόφου του Προφήτη Ηλία (5 χλμ. νοτιοανατολικά από την πόλη), ένα σημαντικό ιερό όπου γινόταν η λατρεία του Mενελάου, μυθικού βασιλιά της Σπάρτης και της συζύγου του Ωραίας Eλένης.

Το ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος

Από το λόφο του Μενελαΐου θα θαυμάσετε την ωραιότερη θέα προς την κοιλάδα της Σπάρτης και τον Ταϋγετο!

Το Μενελάιον

Φυσικά δεν θα πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε την περίφημη βυζαντινή καστροπολιτεία του Μυστρά που βρίσκεται  έξι χιλιόμετρα ΒΔ της Σπάρτης και μεταφέρει τον ταξιδιώτη σε άλλη διάσταση, στην εποχή της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Η καστροπολιτεία, αλώβητη από το χρόνο, γοητεύει με την ακαταμάχητη ατμόσφαιρα που δημιουργούν τα υπέροχα μνημεία της: τα «Παλάτια των Παλαιολόγων», οι κατοικίες των ευγενών (Λάσκαρη, Φραγκόπουλου), οι επιβλητικές εκκλησίες (Αγίου Δημητρίου, Παντάνασσας) και τα μοναστήρια (Περιβλέπτου, Βροντοχίου) που συνθέτουν ένα σκηνικό μεγαλείου αλλοτινών εποχών. Μια βόλτα στο εντυπωσιακό μουσείο,  διώροφο πέτρινο κτίριο του 1754, ολοκληρώνει κατά τον καλύτερο τρόπο την περιήγηση σε έναν από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας! Η βυζαντινή πόλη του Μυστρά είναι ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο και έχει κηρυχθεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ωστόσο, εκτός από ένα πανέμορφο αρχαιολογικό χώρο, ο Μυστράς προσφέρει επίσης μία υπέροχη φύση για να ανακαλύψετε τα φαράγγια και τα μικρά χωριά που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση κάνοντας πεζοπορία ανάμεσα σε ένα καταπράσινο τοπίο.

Εκτός από τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, στη Σπάρτη υπάρχουν και αξιόλογα μουσεία που παρουσιάζουν την ιστορική και πολιτιστική εξέλιξη της περιοχής:

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης (Λυκούργου & Αγ. Νίκωνος) στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της πόλης και στη συλλογή του περιλαμβάνει εκθέματα από την προϊστορική έως και τη ρωμαϊκή εποχή. Εξέχουσα θέση στην έκθεση έχουν τα τμήματα ψηφιδωτών δαπέδων, των ρωμαϊκών χρόνων καθώς και το περίφημο άγαλμα Σπαρτιάτη οπλίτη που θεωρείται ότι απεικονίζει τον Λεωνίδα.

Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης
Προτομή του Λεωνίδα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης

Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού (Όθωνος Αμαλίας 129), θα σας ταξιδέψει στον πολιτισμό, την ιστορία και την τεχνολογία της ελιάς και της ελαιοπαραγωγής στον ελλαδικό χώρο, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα.

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού
Μέσα στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού

Στο Μουσείο της Νεότερης Σπάρτης (Λυκούργου & Χαμαρέτου) , που δημιουργήθηκε από τον Δήμο και την Πνευματική Εστία Σπάρτης, εκτίθενται παραδοσιακές στολές, χειρόγραφα, σχέδια, καθώς και οτιδήποτε σχετίζεται με την πόλη και την ιστορία της από την επανίδρυσή της το 1834, μέχρι σήμερα.

Το Μουσείο Νεότερης Σπάρτης

Για τους φίλους της λαογραφίας υπάρχει το Μανουσάκειο Μουσείο Λαϊκού & Αστικού Βίου (Ανανίου 13), που στεγάζεται σε ένα διώροφο οίκημα των αρχών του 20ού αιώνα. Μέσα από αναπαραστάσεις εσωτερικών χώρων, εκθέσεις και προβολές πολυμέσων θα γνωρίσετε όψεις της οικογενειακής και κοινωνικής ζωής μιας άλλης εποχής, των ανθρώπων που δημιούργησαν και κατοίκησαν τη νέα πόλη της Σπάρτης.

Το Μανουσάκειον Μουσείο Αστικού και Λαϊκού Βίου

Στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη (Λυκούργου 135), εκτός από τα χιλιάδες βιβλία, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά το αρχείο του μεγάλου Λάκωνα ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου που περιλαμβάνει έπιπλα, φωτογραφίες, τιμητικές διακρίσεις και την αλληλογραφία του.

Το Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης της Μητρόπολης Μονεμβασίας & Σπάρτης (Λυσσάνδρου 3) φιλοξενεί σημαντικές εικόνες, ιερά σκεύη, άμφια καθώς και μία αξιόλογη σειρά χειρογράφων που προέρχονται από τις μονές της περιοχής.  Το σύνολο των εκθεμάτων αποκαλύπτει ένα απίθανο σκηνικό της ελληνικής – εκκλησιαστικής ιστορίας, φωτισμένο από διάφορες πλευρές.

Το Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης

Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Σπάρτη, στον ιστορικό Μυστρά , βρίσκεται ένα από τα πιο πρωτότυπα και διαφορετικά μουσεία της Ελλάδας. Πρόκειται για το Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών, το οποίο δημιουργήθηκε από τη δωρεά της προσωπικής συλλογής του φωτογράφου Τάκη Αϊβαλή, που θεωρείται από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως και το 2001 κέρδισε επάξια μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness.

Το μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών

Μαγευτική φύση και δραστηριότητες!

Μικρά γραφικά χωριά με πλακόστρωτες πλατείες και μικρές εκκλησίες, τοπία που αλλάζουν χρώματα με την εναλλαγή των εποχών, γάργαρα  νερά, σπήλαια, πλούσια χλωρίδα και πανίδα συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό σε ολόκληρο το Δήμο Σπάρτης.

Οι κορυφές του Πάρνωνα και του Ταΰγετου σας περιμένουν να τις κατακτήσετε μέσα από ένα πλήθος όμορφων πεζοπορικών και ορειβατικών διαδρομών με υποδειγματική σηματοδότηση!

Η ευρύτερη περιοχή άλλωστε είναι ένας μικρός παράδεισος για όσους αγαπούν τις δραστηριότητες στη φύση, αφού προσφέρει αυθεντικές εμπειρίες που θα σας μείνουν αξέχαστες.  Περπατήστε σε κατάφυτες πλαγιές, πλακόστρωτα σοκάκια και  πλατείες,  θαυμάστε την ομορφιά της φύσης, αφουγκραστείτε το  κελάρυσμα  των κρυστάλλινων νερών, ξεκουραστείτε σε παραδοσιακά ταβερνάκια και απολαύστε εξαιρετικές διαδρομές με το ποδήλατό σας, τη μηχανή σας ή με όχημα 4×4. Για τη διαμονή σας μπορείτε να επιλέξετε παραδοσιακούς ξενώνες και παλιά αρχοντικά.

Ο Ταΰγετος και ο Πάρνωνας σας καλούν να ανακαλύψετε τα κρυμμένα μυστικά τους!

Ο Ταΰγετος
Ο Πάρνωνας

Did you know?

Το όνομά της πόλης προέρχεται από την πριγκίπισσα Σπάρτη, κόρη του μυθικού βασιλιά Ευρώτα.

Πώς να έρθετε

Η οδική μετάβαση από την Αθήνα στη Σπάρτη χρειάζεται 2:30 ώρες. Η διαδρομή ακολουθεί τους αυτοκινητόδρομους A6 (Αττική Οδός), A8 (Ελευσίνα-Κόρινθος) και A7 (Κόρινθος-Τρίπολη), και στη συνέχεια τον αυτοκινητόδρομο A71 (Λεύκτρο – Σπάρτη).

Το ΚΤΕΛ Λακωνίας (www.ktel-lakonias.gr ) εκτελεί αρκετά καθημερινά δρομολόγια από και προς την Αθήνα. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 3:30 ώρες. Μέσω των δρομολογίων αυτών εξυπηρετούνται και οι γραμμές Σπάρτη-Τρίπολη και Σπάρτη-Κόρινθος.

Περισσότερες πληροφορίες: www.exploresparta.gr

(Βίντεο) Ρίγη συγκίνησης! Δείτε το τρέιλερ της ταινίας για το μπασκετικό έπος του Παναθηναϊκού
Συντετριμμένη η Πάολα Ρεβενιώτη για τη «Δήμητρα της Λέσβου»: «Θα την θυμόμαστε σαν τον πληγωμένο άγγελο»
Λαζάρου: Ούτε πελάτη θα διώξω ούτε θα απολύσω εργαζόμενο αν δεν έχει κάνει το εμβόλιο (vid)
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 11 Ιουνίου
Πήρε «φωτιά» το Twitter με την 24ωρη απεργία- Τι γράφουν οι χρήστες για τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας
Πέθανε από κορονοϊό ο γιατρός Μιχάλης Μάρκου- Οι αναφορές του για «έμμεσο εκβιασμό εμβολιασμού»