• Κυριακή, 20 Ιανουαρίου
  • 18:49

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Όταν ο Σταύρος Τσακυράκης αναλάμβανε αμισθί τη νομική υποστήριξη ενός από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς

Σε ηλικία 67 ετών ο έγκριτος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Σταύρος Τσακυράκης έφυγε από τη ζωή, με τον αγώνα του υπέρ της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας και κατά της Χούντας να είναι γνωστός.

Ο ίδιος, εξάλλου, θεωρώντας ότι υπερασπίζεται το δίκιο, στις αρχές του χρόνου, μαζί με τον άλλο καθηγητή, συνταγματολόγο, Νίκο Αλιβιζάτο, είχαν αναλάβει αμισθί τη νομική υποστήριξη του πρώτου από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που πήραν άσυλο, του Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτζί.

Μάλιστα, ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, με αφορμή αυτό το γεγονός είχε γράψει χαρακτηριστικά:  «Μαζί με τα άλλα αισθήματα, εδώ λειτουργεί και μια συγκίνηση προσωπική. Το ποιοι είναι ο Νίκος Αλιβιζάτος και ο Σταύρος Τσακυράκης, το πόσο άριστοι νομικοί, εξαίρετοι δάσκαλοι, και αταλάντευτοι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το ξέρουν όλοι. Για μένα όμως, είναι ταυτόχρονα δυο παλιοί καλοί φίλοι, με τους οποίους πολεμήσαμε μαζί τη δικτατορία. Με συγκινεί λοιπόν ιδιαίτερα ότι σήμερα, πάλι μαζί, εκείνοι ως νομικοί, και εγώ ως απλός πολίτης, αγωνιζόμαστε για να υπερασπίσουμε κάποιους ανθρώπους που έχει βάλει στο μάτι μια στυγνή τυραννία. Όπως και τότε, έτσι και τώρα, ο αγώνας είναι υπέρ της δημοκρατίας, υπέρ της ελευθερίας, υπέρ του νόμου».

Send this to a friend