Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Στοιχεία-σοκ για τους βιασμούς και την κακοποίηση παιδιών στην Ελλάδα- Οικείο πρόσωπο ο δράστης

Σοκάρουν τα στοιχεία για τη σωματική και σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στην Ελλάδα, με τους αριθμούς να προκαλούν έντονη ανησυχία.

Οι περισσότεροι από τους βιασμούς και τις κακοποιήσεις ανηλίκων δεν καταγράφονται ποτέ επισήμως, όμως επισημαίνουν στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» αξιωματικοί του Τμήματος Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλεια Αττικής της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μάλιστα, ακόμη και ο καταγεγραμμένος αριθμός είναι ιδιαίτερα αυξημένος, καθώς το πρώτο τετράμηνο του 2018 διαπιστώθηκαν επισήμως 25 ανήλικα θύματα.

«Το 95% των περιστατικών κακοποίησης ή βιασμών ανηλίκων γίνεται από κάποιο οικείο πρόσωπο, ενώ γύρω στο 50% είναι κάποιο πρόσωπο της οικογένειάς του» λέει χαρακτηριστικά στον «Ελεύθερο Τύπο» η Κωνσταντίνα Κωστάκου, ψυχολόγος του Τμήματος Ανηλίκων της ΕΛ.ΑΣ.

Οι αριθμοί της τελευταίας τριετίας δείχνουν πως τα θύματα είναι περισσότερα από τους... δράστες κάθε χρόνο, καθώς υπάρχουν λίγοι δράστες με εκατοντάδες ανήλικα και μη θύματα.

Τα θύματα επιλέγουν να σιωπούν

Η «σιωπή» είναι ο «σύμμαχος» των δραστών, όπως λένε χαρακτηριστικά ψυχολόγοι του Τμήματος Ανηλίκων, τονίζοντας πως οποιαδήποτε τέτοια στάση οδηγεί σε περιστατικά όπως αυτό της Λέρου, όπου ανήλικα παιδιά κακοποιούνται από τους ίδιους τους γονείς τους για αρκετά χρόνια.

«Έχουμε περίπου 150 υποθέσεις το χρόνο. Αν πηγαίναμε ακόμη πιο πίσω θα βλέπαμε ότι τα περιστατικά αυτά έχουν αυξηθεί. Καταγγέλλονται περισσότερο και υπάρχουν πιο ενημερωμένα παιδιά» είπε στον Ελεύθερο Τύπο η ειδική ψυχολόγος για θέματα ανηλίκων.

Είναι χαρακτηριστικό πως έως σήμερα οι περιπτώσεις αποπλάνησης ανηλίκων, ακόμη και από συγγενικά τους πρόσωπα, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας είναι 33.

Αντιστοίχως, τα ανήλικα θύματα βιασμών ανέρχονται ήδη σε 25. Τα νούμερα «μιλούν» για ακόμη μία φορά από μόνα τους, καθώς είναι αυξημένα συγκριτικά με το 2017, όπου σημειώθηκαν εν τω συνόλω 84 περιπτώσεις αποπλάνησης ανηλίκων και 106 που ήταν το 2016.

Επιπρόσθετα, έως σήμερα έχουμε ήδη 25 ανήλικα θύματα βιασμού, τη στιγμή που για όλο το 2017 ο αριθμός τους ήταν 73 και το 2016 ήταν 64.

Παράλληλα, αυξητική τάση παρατηρείται και στα νούμερα ανηλίκων θυμάτων ασέλγειας από συγγενικά τους πρόσωπα ή άτομα του κοινωνικού τους περίγυρου. Ήδη έχουν καταγραφεί 17 περιστατικά, τη στιγμή που το 2017 ήταν μόλις 49 για όλο το έτος, ενώ το 2016 ήταν συνολικά 50.

Send this to a friend