Αθήνα

 

32 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Mad VMA 2022: Σάλος με βίντεο που δείχνει τον Γιώργο Αρσενάκο να σπρώχνει εργαζόμενο

CALLER'S CHOICE

Το Survivor στα ΜΜΕ και το power game των εκδοτών στον Τύπο

Αλλάζει το τηλεοπτικό τοπίο και οι παραδοσιακές συμμαχίες στον Τύπο...

Αλλάζει το τηλεοπτικό τοπίο και οι παραδοσιακές συμμαχίες στον Τύπο


Ποιος είπε ότι η τηλεόραση είναι μόνο για να βλέπουμε; Η τηλεόραση πρωτίστως είναι ένα μέσο ενημέρωσης για γερούς παίκτες που θέλουν να επενδύσουν παίζοντας σκληρό παιχνίδι τύπου survivor. Ποιος δηλαδή θα επιζήσει στην τηλεοπτική μάχη. Η κυβέρνηση; Ή οι επενδυτές που πολλές φορές έχουν αντίθετα συμφέροντα μεταξύ τους και άλλες φορές ανάλογα τη συγκυρία τα βρίσκουν και συμφωνούν επιχειρηματικά και πολιτικά.

Το Survivor στα ΜΜΕ και το power game των εκδοτών στον ΤύποΓράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Το τηλεοπτικό τοπίο αλλάζει, και μαζί του αλλάζει και ο τύπος ολόκληρος και ανοίγει μια νέα εποχή στα μέσα ενημέρωσης που οι εργαζόμενοί του σε αυτά ελπίζουν να είναι τουλάχιστον καλύτερη από τις προηγούμενες δεκαετίες.

Στο χέρι όλων είναι και της κυβέρνησης αλλά και των επενδυτών να προστατέψουν την ελευθερία του τύπου τους εργαζόμενους του και φυσικά να μην εμπλακούν σε νέες διαπλοκές.
Μήλον τις έριδος ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA που ο Ιβάν Σαββίδης εισέρχεται με το ποσοστό εξαγοράς του κ. Φώτη Μπόμπολα και μένει να φανεί τι θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη που θα ανοίξουν οι προσφορές για τον ΔΟΛ για το αν θα μπούνε νέοι παίκτες ως μέτοχοι του στην εταιρεία «Τηλέτυπος» που ανήκει το MEGA.

Μέχρι τώρα τα ποσοστά των μετόχων είναι αυτά που καθορίζουν ποιος έχει την παντοδυναμία και την απόλυτη κυριαρχία στη μετοχική σύνθεση. Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης διαθέτει το 19, 63% των μετοχών της εταιρείας «Πήγασος» του κ. Φ. Μπόμπολα που συμμετείχε στο MEGA, 35% η πλευρά του κ. Βαρδινογιάννη που είναι η πλειοψηφική, και από εκεί και μετά, το ποσοστό του κ. Ψυχάρη μέσω του ΔΟΛ 22,1% και το υπόλοιπο 13% του κ. Μπόμπολα.

Ο γρίφος που καλείται τώρα να λυθεί είναι αν τελικά το ποσοστό του κ. Ψυχάρη , θα το αγοράσει κάποιος άλλος, ή η πλευρά Βαρδινογιάννη μέσω τρίτου προσώπου για να παραμείνει ισχυρή και να μην έχει την μετοχική πλειοψηφία ο κ. Σαββίδης.

Λέγεται ότι στην κούρσα του «ελέγχου» των ΜΜΕ που περιλαμβάνει (MEGA, Έθνος, Τα νέα, το Βήμα, το πρακτορείο εφημερίδων οι ιστοσελίδες στο διαδίκτυο και τα περιοδικά) μπαίνουν και άλλοι παίκτες καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί κατά πόσο τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα έχουν φιλικά ΜΜΕ. Το όνομα του Βαγγέλη Μαρινάκη ακούγεται ολοένα και πιο έντονα ότι εισέρχεται μέσω του ΔΟΛ με τις μετοχές του κ. Ψυχάρη ώστε να μπει στο MEGA και την εταιρεία «Τηλέτυπος», για να μετέχει στην μετοχική σύνθεση μαζί με τους άλλους επενδυτές (Σαββίδη, Βαρδιονογιάννη, Μπόμπολα).

Ο λόγος που ακούγεται κάτι τέτοιο και μένει να φανεί αν επιβεβαιωθεί, είναι γιατί μέσα από τις μετοχικές συνθέσεις στο MEGA προκύπτουν και οι πολιτικές επιλογές τόσο της κυβέρνησης όσο και της ΝΔ ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι το απόλυτο power game των εκδοτών που παίζεται αυτή τη στιγμή για τον «έλεγχο» στον τύπο την επόμενη ημέρα όπως αυτή εξελίσσεται και διαμορφώνεται .

Νέοι παίκτες στην τηλεοπτική αγορά και η ήρεμη δύναμη Βαρδινογιάννη

Ανοίγματα στην τηλεοπτική αγορά φέρεται να θέλει και ο Γιάννης Αλαφούζος του Σκάι. Λέγεται ότι ενδιαφέρεται για τον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 μετά την μεγάλη επιτυχία του survivor. Στόχος να μετατρέψει το κανάλι που είναι τοπικής εμβέλειας εκπέμποντας στην Αθήνα, σε αμιγώς ενημερωτικό σταθμό 24ωρες το 24ωρο. Ο επικεφαλής του Action Διονύσης Παναγιωτάκης είναι και εκείνος που συνομιλεί με τους υπεύθυνους του «Πρώτου Θέματος» για να «πατήσει» πάνω στο ραδιόφωνο που διαθέτει (Actionfm) το νέο ραδιόφωνο που θα ονομάζεται « Radio protothema».

Ο παίκτης πάντως που δεν έχει ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του είναι ο κ. Βαρδινογιάννης κύριος μέτοχος του τηλεοπτικού σταθμού STAR. Μελετά με μεγάλη προσοχή όλα τα δεδομένα όπως αυτά διαμορφώνονται στο τηλεοπτικό και επιχειρηματικό πάζλ και θα μιλήσει τελευταίος χωρίς να αποκλείεται και κάποια κίνηση ΜΑΤ από τον ίδιο αφού έχει αποδείξει όλες τις φορές στο παρελθόν ότι κάθε φορά που λέει την τελευταία του επιχειρηματική λέξη, είναι αυτός που δεν χάνει.
Στο παρασκήνιο λέγεται όπως γράφτηκε και στον Κυριακάτικο τύπο ότι είναι πιθανό ο ίδιος να συνομιλεί με τον κ. Σαββίδη ως δύο επιχειρηματίες που επενδύουν στον τύπο, ώστε να υπάρξει συνεργασία. Το αν θα προκύψει κάτι τέτοιο θα φανεί το αμέσως προσεχές διάστημα.

Να μείνουν έξω τα κόμματα από τα συμφέροντα των επιχειρηματιών στον τύπο

Όσο και να φαίνεται παράξενο από τις συζητήσεις αυτές δεν λείπουν και οι πολιτικές αναλύσεις που γίνονται για το αν τα νέα μέσα που διαμορφώνονται θα έχουν πίσω τους και πολιτικούς παίκτες. Σίγουρα τα επιτελεία των κομμάτων ιδίως της αντιπολίτευσης μελετούν με μεγάλη προσοχή όλες τις κινήσεις των επιχειρηματιών και των εκδοτών στον τύπο. Ειδικά τώρα που επιχειρείται το άνοιγμα του τηλεοπτικού σταθμού MEGA η προσοχή των κομμάτων είναι ιδιαιτέρως αυξημένη. Διαβάζουν κάθε τι που συμβαίνει, συζητούν με εκδότες , δημοσιογράφους και ενημερώνονται συνεχώς για κάθε εξέλιξη. Η οποιαδήποτε απόφαση που θα ληφθεί επηρεάζει θετικά ή αρνητικά και τη δική τους ύπαρξη στον «τηλεοπτικό αέρα» του κάθε μέσου ενημέρωσης. Επομένως κάνουν στο παρασκήνιο συζητήσεις τέτοιες ώστε να διαμορφώσου το κατάλληλο περιβάλλον που δεν θα τους επηρεάσει αρνητικά.

Ηρεμία και αδειοδότηση των καναλιών

Μόλις υπάρξει ολοκλήρωση των διεργασιών, στον τύπο από τους επενδυτές και τους επιχειρηματίες ή τους εκδότες, τότε θα έρθει η κυβέρνηση και θα επιχειρήσει μέσω του ΕΣΡ να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο ρυθμίζοντας θέματα αδειών στις συχνότητες που κατέχουν τα κανάλια (4-6 άδειες ) αναφέρουν ότι θα υπάρξουν . Ο κ. Νίκος Παππάς αλλά και ο γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος έχουν κατ’ επανάληψη αναφερθεί στην ανάγκη αυτή ώστε από τη λειτουργία των καναλιών με νόμιμο τρόπο να διασφαλιστούν τα έσοδα για τα κρατικά ταμεία.

Η επαναλειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού mega, μοιραία θα ανακατατάξει την διαφημιστική πίττα στην αγορά γιατί αλλιώς είναι να μοιράζεται υπό τις σημερινές συνθήκες η διαφήμιση στα υφιστάμενα κανάλια και αλλιώς όταν θα προστεθεί με μεγαλύτερες τηλεοπτικές αξιώσεις στις μετρήσεις τηλεθέασης το Mega. Εξ ου και το ότι αναμένονται αντιδράσεις από τους υπόλοιπους καναλάρχες που θα δούνε τα διαφημιστικά τους έσοδα να αναπροσαρμόζονται επι τα χείρω .
Το στοίχημα της κυβέρνησης

Βασικό ζητούμενο είναι αν οι αλλαγές αυτές θα βελτιώσουν την ποιότητα των ΜΜΕ στην Ελλάδα, ή θα έχουμε μια επανάληψη του ίδιου σίριαλ. Αν θα ανοίξει την αγορά με την αποκατάσταση των συνθηκών εργασίας (Σ.Σ .Ε , διαφάνεια και ανάπτυξη) ή θα επιχειρηθεί να μπει νέος «τροχονόμος» στη διαπλοκή όπως έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε τα τελευταία χρόνια λόγω της αρνητικής συμπεριφοράς εκδοτών που ορισμένοι λειτουργούσαν παρασκηνιακά, προ όφελος του ενός ή του άλλου.
Στοίχημα επομένως για την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό είναι οι αλλαγές αυτές να σηματοδοτήσουν τη νέα εποχή στον τύπο με διαφάνεια και όχι το ζητούμενο να είναι ο έλεγχος και η μετάδοση ειδήσεων κατά το δοκούν. Αν ο αρμόδιος υπουργός πετύχει το στόχο αυτό, σίγουρα τα επόμενα χρόνια θα μιλάνε γι αυτόν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ θετικά κάτι που έχουν να δούνε πολλά χρόνια τώρα.

Αν όλα γίνονται για το ποιος θα ελέγχει την διαφημιστική πίτα, τον τηλεοπτικό χρόνο, το είδος της ενημέρωσης και προς ποια κατεύθυνση , τότε σίγουρα θα έχουμε απλά μια νέα επανάληψη του παρελθόντος κάτι που δυστυχώς θα αποβεί ολέθριο για τον τύπο. Αν όμως πιστεύουν όλες οι πλευρές ότι πραγματικά είναι μια ευκαιρία για τον Τύπο στη χώρα να σταθεί στο ύψος του τότε αυτή η αρχή ας γίνει, τώρα που συμβαλλόμενοι Επιχειρηματίες , εκδότες και εργαζόμενοι μπορούν να σταθούν στο δικό τους ύψους .

Ροή Ειδήσεων

25/06/2022 | 16:17

Ο Στέλιος από την Καρίτσα «ξαναχτυπά»: Μετά το χιόνι, μας εξηγεί πως μετράνε τη… ζέστη στη Λάρισα

25/06/2022 | 16:05

Κωνσταντίνος Τζούμας: Οι τελευταίες τηλεοπτικές εμφανίσεις που είχαν προκαλέσει χαμό και αντιδράσεις

25/06/2022 | 15:51

Ζαούτης για κορονοϊό: Πιο ήπιες οι επαναλοιμώξεις – Πώς θα αλλάξει το σύστημα επιτήρησης από το φθινόπωρο

25/06/2022 | 15:38

Πάτρα 3 παιδιά: Έρχονται νέες αποκαλύψεις Κουσουλού για το πανάκι της Ίριδας – Οι φωτογραφίες ντοκουμέντα της «Μπαμ»

25/06/2022 | 15:35

Γυναικοκτονία στο Κουκάκι: Μαρτυρικός ο θάνατος της 46χρονης – Πρώτα την χτύπησε και μετά την μαχαίρωσε μέχρι θανάτου

25/06/2022 | 15:11

Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο στο Μενίδι -Στη λεωφόρο Καραμανλή -Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής

25/06/2022 | 15:06

Τούρκος πολιτικός ανοίγει τουρκική σημαία μπροστά στην Βουλή: «Μη ζητάς βοήθεια από την Αμερική» το μήνυμά του στον Κ.Μητσοτάκη

25/06/2022 | 14:49

Αθηνά Οικονομάκου:Ταξίδι στο Παρίσι με τον σύζυγό της Φίλιππο Μιχόπουλο-Δείτε φωτογραφίες

25/06/2022 | 14:34

Λάκης Γαβαλάς για Κωνσταντίνο Τζούμα: «Καλό παράδεισο αγαπημένε μου γείτονα»

25/06/2022 | 14:25

Snik-Light: Οι άσπονδοι φίλοι που μετατράπηκαν σε άσπονδους εχθρούς-Η μοιραία βράβευση που τους έφερε κοντά

25/06/2022 | 14:10

Πάτρα 3 παιδιά: Η εξομολόγηση της μητέρας του Μάνου Δασκαλάκη στην Νικολούλη-«Δεν είχα υποψιαστεί το παραμικρό»

25/06/2022 | 13:59

Μητσοτάκης για απαγόρευση αμβλώσεων στις ΗΠΑ: «Σημαντικό πισωγύρισμα στα δικαιώματα των γυναικών»

25/06/2022 | 13:48

Γυναικοκτονία στο Κουκάκι: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση για τον 53χρονο

25/06/2022 | 13:36

Φωτιά στον Άγιο Στέφανο: Ισχυρές δυνάμεις επιχειρούν τώρα στην περιοχή

25/06/2022 | 13:29

Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα οδηγός λεωφορείου που αποβίβασε 11χρονο γιατί δεν φορούσε μάσκα
Πάτρα 3 παιδιά – Λύτρας: Δεν πιστεύω πως η Ρούλα Πισπιρίγκου σκότωσε τα παιδιά της
Γιαμαρέλλου για εμβόλιο: Όσοι νόσησαν μετά την τρίτη δόση, δεν χρειάζεται να κάνουν την 4η δόση
Τουχτσέ Καζάζ: «Μπείτε στα ελληνικά νησιά», λέει η Τουρκάλα ηθοποιός της «Λούφας και Παραλλαγής» και πρ. σύζυγος του Σεϊταρίδη
Γιώργος Τράγκας: Η Ηρώ Καριοφύλλη μίλησε για τη βόμβα κατά του δημοσιογράφου – «Είχε τοποθετηθεί μέσα σε ένα αρκουδάκι»
Σπάνια σύνοδος πέντε πλανητών στον ουρανό: Τι θα παρατηρήσουμε στον ουρανό μέχρι και τη Δευτέρα
Γιώργος Παπαδάκης: Έμεινε «παγωτό» με την έκπληξη των συνεργατών του – «Παναγία μου, Χριστέ μου»