Αθήνα

16 oC

ελαφρές νεφώσεις

Συρίγος στο TheCaller: Στο προσφυγικό χρειάζεται να δοθούν λύσεις ανεξαρτήτως του πολιτικού κόστους

Μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στο WEBTV του TheCaller ο Άγγελος Συρίγος αναφερόμενος σε «καυτά» ζητήματα της επικαιρότητας όπως το προσφυγικό και τα ελληνοτουρκικά.

Μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στο WEBTV του TheCaller ο Άγγελος Συρίγος αναφερόμενος σε «καυτά» ζητήματα της επικαιρότητας όπως το προσφυγικό και τα ελληνοτουρκικά.

«Το ερώτημα είναι πώς θα πείσουμε την Τουρκία να πάμε στην Χάγη με όπλο μας το Διεθνές Δίκαιο…» τόνισε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και βουλευτής Α' Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Συρίγος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο WEBTV του TheCaller και τη δημοσιογράφο Φώφη Γιωτάκη. Ο κ. Συρίγος αναφέρθηκε σε ζητήματα όπως το προσφυγικό και τη διαχείρισή του, τα ελληνοτουρκικά, τη λειτουργία της κυβέρνησης και το ενδεχόμενο ανασχηματισμού.

Συγκεκριμένα αναφορικά με τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος ο κ. Συρίγος σημείωσε «ένα από τα βασικά προβλήματα είναι οι πολύ αργές διαδικασίες ασύλου. Αυτό άλλαξε με νόμο της παρούσας κυβέρνησης. (…) Στα νησιά δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. (…) Τις επόμενες μέρες θα μπει σε εφαρμογή το σχέδιο αποσυμφορήσεως των νησιών. (…) Το προσφυγικό είναι ένα από τα 3 δυσκολότερα ζητήματα που έχει να διαχειριστεί αυτή η κυβέρνηση. Χρειάζονται αποφάσεις και λύσεις με όποιο πολιτικό κόστος…»

Για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία σημείωσε «δεν μπορούν να λύσουν προβλήματα. Προσπαθούν να εμπεδώσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των 2 χωρών. (…) Από όλα τα μέτρα που έχουν υπάρξει τα τελευταία 45 χρόνια -απ’ όσο έχω δει- ισχύουν μόνο δύο: το ένα είναι από το Σύμφωνο Παπούλια-Γιλμάζ του 1988 όπου οι δύο χώρες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να αποφεύγουν τις στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια των μεγάλων θρησκευτικών γιορτών των δύο χωρών και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αν και το πρώτο κομμάτι παραβιάστηκε πρόσφατα από την τουρκική πλευρά. Το άλλο μέτρο που γενικά λειτουργεί είναι η απευθείας επαφή του Έλληνα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον Τούρκο ομόλογό του. (…) Αυτό το τελευταίο λειτούργησε εκτονωτικά όταν οι Τούρκοι κατέρριψαν το αεροσκάφος του Ηλιάκη κι ενώ για κάποιες ώρες είχαμε φτάσει σε οριακό σημείο κι η κατάσταση ομαλοποιήθηκε μετά την επικοινωνία των 2 Αρχηγών...»

Για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου ο Άγγελος Συρίγος σημείωσε «από το 1974 έχουμε περάσει αρκετά θερμά επεισόδια. Το ίδιο το 1974 ήταν μια οριακότατη στιγμή, το 1976, τον Μάρτιο του 1987, το 1996, το επεισόδιο με τον Ηλιάκη. Νομίζω όμως ότι για πρώτη φορά έχουμε μια τόσο παρατεταμένη περίοδο επιθετικότητας και προκλητικότητας της Τουρκίας. (…) Η Τουρκία παίζει σ’ ένα άλλο επίπεδο από αυτό που είχαμε συνηθίσει. (…) Τώρα η Τουρκία έχει ξεφύγει από το επίπεδο παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου. Σήμερα η Τουρκία είναι διατεθειμένη να βγει να κάνει σεισμικές έρευνες σε ελληνικό χώρο για να δείξει ότι έχει δικαιώματα...».

Για το ενδεχόμενο προσφυγής στην Χάγη ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου ανέφερε «καταρχήν συμφωνούμε όλοι ότι η λύση δεν θα έρθει μέσω ενός πολέμου. (…) Κανείς δεν λέει ότι είναι εύκολη η προσφυγή στην Χάγη. (…) Υπάρχει διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας καθώς εμείς θεωρούμε ότι δύο είναι τα ζητήματα που έχουμε να επιλύσουμε: υφαλοκρηπίδα και κατ’ επέκταση την ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή είναι η επίσημη ελληνική θέση. Η Τουρκία από την πλευρά της θέτει κι άλλα ζητήματα: όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, το ζήτημα της επέκτασης των θαλασσίων μιλίων από τα 6 στα 12 –συνδέεται και με το casus belli που έχει βάλει η Τουρκία- θέτει θέμα ορίων του FIR Αθηνών…»

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Άγγελου Συρίγου στο WEBTV του TheCaller και τη δημοσιογράφο Φώφη Γιωτάκη: 

Send this to a friend