Αθήνα

23 oC

ασθενείς βροχοπτώσεις

Τα καραβάκια της Αγίας Βαρβάρας ταξίδευσαν και φέτος στη Δράμα- Η μεσαιωνική παράδοση & ο θρύλος

Η Δράμα σήμερα Τρίτη γιόρτασε την Πολιούχο της Αγία Βαρβάρα και για ακόμη μια χρονιά αναβίωσε η μεσαιωνική παράδοση με τα καραβάκια.

Η Δράμα σήμερα Τρίτη γιόρτασε την Πολιούχο της Αγία Βαρβάρα και για ακόμη μια χρονιά αναβίωσε η μεσαιωνική παράδοση με τα καραβάκια.

Γύρω από τη λίμνη της Αγίας Βαρβάρας, την παραμονή της γιορτής βρέθηκαν άνθρωποι όλων των ηλικιών για να τηρήσουν το έθιμο να στείλουν μία ευχή με την κατασκευή ενός μικρού καραβιού.

Τα καραβάκια των ευχών τα τελευταία χρόνια έχουν μετατραπεί σε μια μεγάλη γιορτή, γύρω από τα νερά της Αγίας Βαρβάρας με επίκεντρο τον περικαλλή μικρό ναό της Αγίας που και φέτος δέχθηκε χιλιάδες πιστούς.

Το ταξίδι του θρύλου και των παραδόσεων

Σύμφωνα με τον θρύλο πού τυλίγει τις πηγές της πόλης, κατά τούς βυζαντινούς χρόνους υπήρχε, στον χώρο όπου βρίσκεται σήμερα η λίμνη, ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην Αγία Βαρβάρα. Οι Τούρκοι, όταν κατέλαβαν την πόλη το 1380, το γκρέμισαν και στη θέση του προσπάθησαν να φτιάξουν ένα τζαμί. Με θαύμα, όμως, της Αγίας Βαρβάρας κατά την ημέρα της γιορτής της πλημμύρισε η περιοχή και το τζαμί δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Από τότε, ἡ Αγία Βαρβάρα έγινε πολιούχος της Δράμας και ακριβώς απέναντι από τη λίμνη με τα θεμέλια, χτίστηκε η καινούρια εκκλησία.

Τον θρύλο αυτό ακολούθησε το έθιμο με τα καραβάκια, οι εκδοχές του οποίου είναι δύο. Σύμφωνα με την πρώτη, την παραμονή του εορτασμού, μετά τη λιτανεία, ὁ κόσμος έστελνε στο βυθισμένο εκκλησάκι το κεράκι του για την Αγία πάνω σ’ ένα σανίδι από ξύλο. Η δεύτερη εκδοχή βασίζεται στο ότι η Αγία Βαρβάρα, εκτός από προστάτιδα τού Πυροβολικού ήταν και προστάτιδα των κοριτσιών. Έτσι, όλα τα ελεύθερα κορίτσια στις 3 Δεκεμβρίου, όταν σκοτείνιαζε, άναβαν κεριά στον ανατολικό τοίχο της λίμνης. Κάποιες κοπέλες έβαζαν τα κεράκια τους πάνω σε σανίδες ξύλου και μαζί με μία ευχή τα έστελναν στο βυθισμένο εκκλησάκι τής Άγιας Βαρβάρας.

Send this to a friend