Αθήνα

20 oC

ελαφρές νεφώσεις

"ΤΑ ΝΕΑ" συμβουλεύουν τον Κυριάκο: Για να αντιμετωπίσεις τον Τσίπρα πρέπει να τσιπρίσεις...

"ΤΑ ΝΕΑ" συμβουλεύουν τον Κυριάκο: Για να αντιμετωπίσεις τον Τσίπρα πρέπει να τσιπρίσεις...

Είναι πιο εύκολο να προσαρμόσεις τον αρχηγό στο κόμμα, παρά να προσαρμόσεις το κόμμα στον αρχηγό. Υπακούοντας σε αυτό τον κανόνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι από προχθές έχει έρθει σε πλήρη αρμονία με το κόμμα του. Το όλον κόμμα του.

Γράφει ο Μιχάλης Τσιντσίνης στα tanea.gr

Δεν ήταν πάντα αυτό το πλάνο. Το σχέδιο ήταν να αλλάξει η ΝΔ προκειμένου σταδιακά να ανταποκριθεί στις νεωτερικές προδιαγραφές μιας ηγεσίας που έβλεπε τον εαυτό της ως νηφάλια, μεταρρυθμιστική εξαίρεση. Ως αντιπολίτευση που μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα από το να βαράει το νταούλι των εκλογών και των εξεταστικών επιτροπών. Ηταν όμως ένα σχέδιο που ακουγόταν αφόρητα χορτοφαγικό σε όσους ακόνιζαν τους κυνόδοντες για να φάνε εδώ και τώρα τον Τσίπρα.

Τελικώς το σχέδιο ματαιώθηκε όχι από τα σαρκοβόρα της ΝΔ αλλά από τον ίδιο τον Τσίπρα. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για λόγους επιβίωσης αναγκάστηκαν να ανεβάσουν τόσο πολύ τα ντεσιμπέλ, που ο Μητσοτάκης δεν μπορούσε να κάνει πως δεν ακούει. Οχι μόνο γιατί θα προκαλούσε κλυδωνισμούς στο κόμμα του. Αλλά και γιατί θα κινδύνευε να χάσει το ηγετικό του προφίλ στην αρένα.
Εκεί περίπου φαίνεται ότι εξαντλεί και τη χρησιμότητά του το αίτημα για εκλογές.

[adsense]

Εκτοξεύει την αδρεναλίνη της ΝΔ, αλλά δεν πρόκειται σε αυτή τη φάση να επιταχύνει τη φθορά της κυβέρνησης που - μετά και τη νέα ερωτική εξομολόγηση του Καμμένου προς τον Τσίπρα - πιέζεται κυρίως από την ίδια την πραγματικότητα.

Στην κοινοβουλευτική τεχνοτροπία που δοκίμασε προχθές για πρώτη φορά ο Μητσοτάκης, φάνηκε πάντως η βαθύτερη αλλαγή. Για να αντιμετωπίσει τον Τσίπρα, ο Κυριάκος αναγκάστηκε να μιμηθεί τους τρόπους του. Αναγκάστηκε να καταφύγει και αυτός σε εξυπνάδες, κραυγές και γελοιογραφίες - το οπλοστάσιο που καθιέρωσε σε επίπεδο κορυφής ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ερώτημα είναι αν ο Μητσοτάκης έχει άλλη επιλογή. Μπορεί ένας αντιπολιτευτικός λόγος λιγότερο συνθηματικός, πιο τεχνοκρατικός, να ακουστεί όταν φωνάζουν ο Τσίπρας και ο Καμμένος; Μπορεί μια άλλη ατζέντα, βαθύτερη του «φύγετε», να σταθεί όταν ο αντίπαλος σε τραβάει διαρκώς στη λάσπη;

Κακά τα ψέματα. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν διαμορφώσει ένα πολιτικό περιβάλλον στο οποίο φαντάζει αδύνατο να ακουστεί άλλη γλώσσα. Με τον κίνδυνο της υπερβολής, θα έλεγε κανείς ότι έχουν καταφέρει να ψεκάσουν τη δημόσια σφαίρα - κόμματα, media, κοινή γνώμη - με το δικό τους ιδίωμα, καθιστώντας πολιτικά βιώσιμο μόνο τον λόγο της οξύτητας.

Ο,τι κι αν φανταζόταν στην αρχή ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, προχθές προσχώρησε οριστικά στη μία και μόνη ρεάλπολιτικ: για να αντιμετωπίσει τον Τσίπρα πρέπει να τσιπρίσει.

Send this to a friend