Αθήνα

31 oC

αίθριος καιρός

Ταμπέλα - ντροπή στο Άργος βάζει στο περιθώριο τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα! (EIKONEΣ)

Ούτε μια εβδομάδα δεν πρόλαβε να περάσει καλά- καλά από την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και το βίντεο «Ο αδελφός μου» που έγινε viral μέσα σε λίγες ώρες σημειώνοντας 5.000.000 views και τελικά όπως φαίνεται δυστυχώς δεν… ίδρωσε το αυτί κάποιων.

Ούτε μια εβδομάδα δεν πρόλαβε να περάσει καλά- καλά από την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και το βίντεο «Ο αδελφός μου» που έγινε viral μέσα σε λίγες ώρες σημειώνοντας 5.000.000 views και τελικά όπως φαίνεται δυστυχώς δεν… ίδρωσε το αυτί κάποιων.

ΓΡΑΦΕΙ Η Ειρήνη Αρβανίτη

Συγκεκριμένα στο Άργος, σε ταμπέλα που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης αναγράφεται: «Απαγορεύεται η διέλευση των αναπηρικών αμαξιδίων, λόγω κλίσης μεγαλύτερης του 6%».

Επικοινωνώντας με τον Πολιτικό Μηχανικό Πέτρο Θωμόπουλο που δραστηριοποιείται στην περιοχή μας εξήγησε ότι πρόκειται για ένα έργο, το οποίο ολοκληρώθηκε μόλις πριν 2 χρόνια και όμως δεν δείχνει κανένα απολύτως σεβασμό προς τους συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα:

«Η πολυδιαφημισμένη ανάπλαση στο κέντρο του Άργους  η οποία ξεκίνησε το 2014 και ολοκληρώθηκε το 2016, σχεδιασμένη ελλειπώς, δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην λειτουργικότητας της πόλης. Η μεγάλη κλίση της γέφυρας (>5%) είχε σαν αποτέλεσμα να καταστήσει δύσκολη έως αδύνατη τη μεταφορά των πολιτών με κινητικά προβλήματα.  Ο Δήμος Άργους – Μυκηνών, θεώρησε λογικό να τοποθετήσει ταμπέλα όπου να απαγορεύεται η διέλευση των πολιτών με κινητικά προβλήματα αντί του επανασχεδιασμού του έργου. Σε ένα νέο έργο όπου θα έπρεπε πάνω από όλα να σέβεται τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα και να εξασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση τους στο δημόσιο χώρο τοποθετείτε μία ταμπέλα διχασμού που θυμίζει άλλες εποχές.

Παράλληλα το Σάββατο κατόπιν της καταγγελίας που έγινε μέσω των κοινωνικών δικτύων ο Δήμαρχος Άργους- Μυκηνών (Δ. Καμπόσος) γνωστός για τις αντισημιτικές του θέσεις που διαγράφτηκε από τον πρόεδρο της ΝΔ παρουσιάστηκε σε γνωστή καφετέρια του Άργους και απαίτησε να μιλήσει μαζί μου εκτός του καταστήματος. Εκεί μου επιτέθηκε λεκτικά, γιατί; Διότι εξέφρασα σθεναρά τις απόψεις μου για την παράβαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων σχετικά με τα άτομα με κινητικά προβλήματα».

Μάλιστα υπήρξε παρέμβαση και από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι:

«Προς το τμήμα αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας:

Κυρίες/Κύριοι

Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, με αντικείμενο την απαγόρευση πρόσβασης σε περιοχή από το Δήμο Άργους που προκαλεί διάκριση κατά των ΑμεΑ (άρθρο 1 Ν. 927/79 παρ. 1 και 5 – από δημόσιο λειτουργό -και δη το Δήμαρχο-, κατά την άσκηση των ανατεθειμένων σε αυτόν καθηκόντων). Το αδίκημα είναι διαρκές και άρα αιτούμεθα την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας».

Send this to a friend