Αθήνα

14 oC

αίθριος καιρός

Θ. Μαργαρίτης στο TheCaller: Στον ΣΥΡΙΖΑ «κινδυνεύουν» να ανεβάσουν τις φωτογραφίες του Ανδρέα Παπανδρέου στα γραφεία τους

Ο Θόδωρος Μαργαρίτης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, βρέθηκε σήμερα στο TheCaller Web TV και μίλησε στον αρχισυντάκτη του thecaller.gr, Κωστή Μοσχολιό για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, αλλά και την τουρκική προκλητικότητα.

Ο Θόδωρος Μαργαρίτης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, βρέθηκε σήμερα στο TheCaller Web TV και μίλησε στον αρχισυντάκτη του thecaller.gr, Κωστή Μοσχολιό για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, αλλά και την τουρκική προκλητικότητα.

«Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ έκλεισε μία εκκρεμότητα. Η εκκρεμότητα αυτή αφορούσε τον τρόπο εμπλοκής του ΠΑΣΟΚ, ως της μεγαλύτερης συνιστώσας του Κινήματος Αλλαγής στο νέο φορέα. Η απόφαση επιβεβαιώνει ότι το κέντρο των αποφάσεων είναι το ΚΙΝΑΛ, ενσωματώνει τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ μέσα στο Κίνημα Αλλαγής και διευκολύνει και τις άλλες συνιστώσες, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, την πολιτική κίνηση Ανανεωτική Αριστερά, την ΕΔΕΜ και την Κίνηση Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, να κάνουν και αυτοί με τη σειρά τους ένα βήμα πίσω, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι δομές του Κινήματος Αλλαγής. Λύθηκαν ορισμένες εκκρεμότητες και τώρα είμαστε σε μία ευθεία, η οποία περιλαμβάνει καταρχήν την εκλογή των νομαρχιακών οργάνων σε όλη την επικράτεια, στη συνέχεια τη συνδιάσκεψη για την σοσιαλδημοκρατία 14-15 Μαρτίου. Οι διαδικασίες ενοποίησης του νέου φορέα της κεντροαριστεράς είναι σε καλή κατεύθυνση», υπογράμμισε ο Θόδωρος Μαργαρίτης σχολιάζοντας όσα άφησε πίσω του το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα, αναφέρθηκε και στους«αμφισβητίες», τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Παύλο Γερουλάνο. «Όποιος θέλει, στην έδρα του ΚΙΝΑΛ μπορεί να θέσει τα ζητήματα τα οποία έχει. Νομίζω ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης διαχειρίστηκε τα θέματα με μετριοπάθεια και ορισμένες κριτικές που έχουν ενδιαφέρον. Σε ό,τι αφορά τον Παύλο Γερουλάνο, θα πρέπει να έχεις ένα θέμα: αν είναι μέλος του ΚΙΝΑΛ και αν θα συμμετάσχει στις διαδικασίες του ΚΙΝΑΛ για να λέει τις απόψεις του. Είναι ένα δίλημμα υπαρξιακό στον Παύλο Γερουλάνο αν θα ενταχθεί στις διαδικασίες, τις οποίες έχει αμφισβητήσει». 

«Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπω κανέναν συμβιβασμό, βλέπω μόνο τσαμπουκάδες»

O Θόδωρος Μαργαρίτης αναφέρθηκε την ίδια ώρα και για τους «πασοκογενείς» του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να καταλάβει τη λογική πως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μισούν το ΠΑΣΟΚ την ώρα που θέλουν να του μοιάσουν.

«Το να αλλάζεις το σακάκι σου και να λες ότι αυτό είναι κομμουνισμός, σοσιαλισμός και νεοφιλελυθερισμός, είναι για πλάκα, είναι για μασκαράδες. Περιμένω από τον ΣΥΡΙΖΑ να δω επαναπροσδιορισμούς. Βασική αρχή της κεντροαριστεράς είναι οι συμβιβασμοί. Από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπω κανέναν κοινωνικό συμβιβασμό, βλέπω μόνο τσαμπουκάδες. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ακούω μια παραδοσιακή αντιδεξιά λογική. Σοβαρά εργαλεία της κεντροαριστεράς δεν βλέπω. Εγώ έτσι όπως παρακολουθώ τον ΣΥΡΙΖΑ βλέπω ότι θέλει να γίνει ΠΑΣΟΚ και να αναλάβει και τα χρέη του. Υπάρχει μία αντίφαση, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλάνε για το ΠΑΣΟΚ λες και ήταν ο ολετήρας της χώρας και από την άλλη θέλουν να του μοιάσουν τόσο πολύ, που απορώ γιατί το μισούν. Στον ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύουν να ανεβάσουν τις φωτογραφίες του Ανδρέα Παπανδρέου στα γραφεία τους. Όλα έχουν ένα όριο, δεν γίνεται να θυσιαστούν όλα στο βωμό της επικοινωνίας».

«Οι τουρκικές προκλήσεις θα μπορούσαν να πάνε στη Χάγη»

Ο Θόδωρος Μαργαρίτης τάχθηκε υπέρ της λύσης της προσφυγής στη Χάγη, καθώς εκτίμησε ότι θα μπορούσε ότι μόνο να ενισχύσει την ελληνική θέση, αλλά και να κάνει πιο ρεαλιστική την ασκούμενη πολιτική.

«Οι δεσμεύσεις και τα μηνύματα θα είναι πιο σημαντικά σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών», υποστήριξε ο Θόδωρος Μαργαρίτης, τονίζοντας ότι θα διαμορφώσει καλύτερα μία εθνική στρατηγική. «Από εκεί και πέρα έχει ενδιαφέρον να δούμε που βάζει ο καθένας τον τόνο. Θα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι. Συμμερίζομαι την άποψη ότι το θέμα θα μπορούσε να πάει στη Χάγη, γιατί διαμορφώνει κανόνες συμβίωσης, που είναι πιο χρήσιμη από τις προκλήσεις της τουρκικής κυβέρνησης. Αυτές οι λύσεις θα ενίσχυαν την ελληνική θέση και θα έκαναν πιο ρεαλιστική τη δική μας ασκούμενη πολιτική», υπογράμμισε ο Θόδωρος Μαργαρίτης και συνέχισε:

«Θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αναβαθμίσει την προσφυγή της στο ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να είναι ουδέτερος παρατηρητής. Πρέπει να εξαντληθούν και όλα τα περιθώριο στο ανώτατο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιβάλλει κυρώσεις σε όσους κάνουν μονομερείς ενέργειες στις ΑΟΖ και παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

«Όσο με ενοχλούν οι μολότοφ, τόσο με ενοχλεί η σύλληψη που εξευτελίζει τον συλληφθέντα»

Ο Θόδωρος Μαργαρίτης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της αστυνομικής βίας, σημειώνοντας ότι όσο τον ενοχλούν οι μολότοφ και τα καμένα αυτοκίνητα, άλλο τόσο τον ενοχλεί και η σύλληψη ενός πολίτη, που εξευτελίζει τον συλληφθέντα.

«Η άσκηση της δημοκρατικής νομιμότητας θα πρέπει να γίνεται με τα όργανα που δίνει η Δημοκρατία και όχι με την τυφλή βία, τον ρεβανσισμό, τη χυδαιότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ που ασκεί την κριτική, έχει λερωμένη τη φωλιά του», σχολίασε ο Θόδωρος Μαργαρίτης.

«Δεν πρέπει να ζήσουμε με την ιδέα, ότι για να καταστείλουμε μία μορφή βίας ακραία θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μεθόδους, μπαχαλάκηδων. Να μιλούν οι αστυνομικοί με το ίδιο χυδαίο τρόπο σε αναρχικούς. Υπερβολή να χαϊδεύεις έναν αστυνομικό να ξεγυμνώνει έναν διαδηλωτή, όπως είναι και υπερβολή να ακούω τον Τζανακόπουλο να μιλά για αστυνομικό κράτος», κατέληξε ο κ. Μαργαρίτης.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θόδωρου Μαργαρίτη στο TheCaller Web TV και τον Κωστή Μοσχολιό:

Send this to a friend