Αθήνα

21 oC

ασθενείς βροχοπτώσεις

Θα αποκαλυφθεί ο αρχαίος ποταμός Ιλισός; Η πρόταση πολεοδόμων που ενθουσιάζει

Σχέδιο για να αποκαλυφθεί ο ποταμός Ιλισός επεξεργάζονται πολεοδόμοι και η κυβέρνηση.

Σχέδιο για να αποκαλυφθεί ο ποταμός Ιλισός επεξεργάζονται πολεοδόμοι και η κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο σταμάτησε η λειτουργία του τραμ από την περιοχή του Νέου Κόσμου έως το Σύνταγμα εξαιτίας της ανεπαρκούς συντήρησης που προκάλεσε ζημιές κάτω από τη γραμμή.

Οι πολεοδόμοι πρότειναν, λόγω υψηλού κόστους του έργου ενίσχυσης της σήραγγας, η γραμμή να μεταφερθεί σε άλλη διαδρομή και να "ξαναζωντανέψει" ο ποταμός. Μάλιστα, προτείνουν τη δημιουργία πάρκου μήκους 1,5 χλμ. κατά μήκος του ποταμού.

Η «Η ανακατασκευή της γραμμής του τραμ θα είναι εξαιρετικά δαπανηρή. Προτείνουμε να μην επισκευαστεί η σήραγγα, αλλά να αποκαλυφθεί το ποτάμι και να κατασκευαστεί πεζόδρομος από την Ακρόπολη μέχρι το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που θα διασχίζει την καρδιά της πόλης», δήλωσε στην Telegraph η Κατερίνα Χριστοφάκη, πολεοδόμος που πρωτοστατεί στην πρωτοβουλία. Η πρόταση αυτή μοιάζει στην σύλληψή της με το φημισμένο High Line της Νέας Υόρκης, ένα εξαιρετικά πετυχημένο γραμμικό πάρκο κατασκευασμένο κατά μήκος της ιστορικής εναέριας σιδηροδρομικής γραμμής στο West Side του Μανχάταν. Η Αθήνα ξεχωρίζει από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις επειδή δεν έχει ποταμό που να την διαρρέει, τουλάχιστον όχι έναν ορατό ποταμό. «Στην πραγματικότητα έχουμε δύο ποτάμια, τον Ιλισσό και τον Κηφισσό, όπως έχουν καλυφθεί και είναι σχεδόν αόρατοι», είπε η Χριστοφοράκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Η ιστορία του ποταμού Ιλισού

Ο Ιλισός, ήταν το μεγαλύτερο ποτάμι που διέσχιζε την Αθήνα. Ξεκινούσε από τον Υμηττό και κατέληξε στη θάλασσα.

Μετά το μπάζωμα το ποτάμι κυλούσε εξ ολοκλήρου υπογείως, κάτω από τη Μιχαλακοπούλου,τη Βασ. Σοφίας (μπροστά από το Παναθηναϊκό Στάδιο), συνεχίζει στην Καλλιρρόης και μετά την Καλλιθέα καταλήγει στη θάλασσα.

Τα αρχαία χρόνια οι Αθηναίοι θεωρούσαν τον Ιλισό, ιερό και στις όχθες του διατηρούσαν βωμούς πολλών θεών, όπου τελούνταν τα Μικρά Μυστήρια. Σήμερα η κοίτη του είναι στεγνή και δίπλα της βρίσκεται η Αγία Φωτεινή του Ιλισού.

Επίσης, στον Ιλισό χυνόταν ο Ηριδανός που ξεκινούσε από τον Λυκαβηττό ο οποίος περνούσε από τις οδούς Μητροπόλεως και Ερμού, την Αρχαία Αγορά και κατέληγε στον Κεραμεικό.

Send this to a friend