Αθήνα

 

12 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

screenshot 2
Απόστολος Γκλέτσος: «Δεν έχω κλάψει για γυναίκες αλλά για άντρες»

CALLER'S CHOICE

Σταύρος Θεοδωράκης στο TheCaller: “Το νέο κόμμα να μην θυμίζει νοσταλγική φωτογραφία του παρελθόντος”

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης λίγες ώρες πριν το πρώτο τηλεοπτικό Debate ενόψει των εκλογών για την κεντροαριστερά, ανοίγει τα χαρτιά του στο thecaller.gr και στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Γιακουμή. Περιγράφει το πώς θα κινηθεί κυρίως μετά τις εκλογές της 12ης Νοεμβρίου και στην περίπτωση που οι ψηφοφόροι επιλέξουν τον ίδιο για ηγέτη του νέου πολιτικού φορέα ποια θα είναι η πολιτική του συμπεριφορά απέναντι στον κύριο Τσίπρα και τον κύριο Μητσοτάκη.

“Το παρελθόν έχει και φλόγες και στάχτες. Το νέο κόμμα πρέπει να κινηθεί με ορμή προς τα μπροστά”

  • Η αυστηρή προσκόλληση σε ιδεολογίες αυτή τη στιγμή είναι τροχοπέδη στο να λύσουμε τα προβλήματα της χώρας
  • Χρειαζόμαστε λοιπόν μια νέα αρχή, χωρίς σημαδεμένα χαρτιά και μόνιμους πολιτικούς. Το νέο κόμμα δεν μπορεί να θυμίζει μια νοσταλγική φωτογραφία του παρελθόντος
  • Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν μπορούν να είναι σύμμαχοι σε μια πορεία ανασυγκρότησης της χώρας
  • Η χώρα δεν θα αντέξει την ακυβερνησία και τις επαναληπτικές εκλογές. Καμία συμφωνία δεν είναι δεδομένη, αλλά αλίμονο αν ξεκινάς από το «όχι σε όλα».
  • Το φωτιά και αίμα δεν είναι αντιεξουσιαστικό. Είναι η εξουσία της βίας

Δείχνοντας πάντως εμμέσως ποιον θέλει να αποκλείσει χωρίς αυτό να είναι η τελική του απόφαση, στην περίπτωση συνεργασιών την επομένη των εκλογών, αναφέρει μεταξύ άλλων: “Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν μπορούν να είναι σύμμαχοι σε μια πορεία ανασυγκρότησης της χώρας’.  Ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα ωστόσο παραδέχεται ότι “δεν μπορεί η χώρα να παραμείνει ακυβέρνητη καθώς δεν θα αντέξει επαναληπτικές εκλογές”. Σε ότι αφορά στην συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές θέλει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ώστε το νέο κόμμα, όπως λέει, “να μην θυμίζει μια νοσταλγική φωτογραφία του παρελθόντος”.

Μιλάει ακόμη για την ανάγκη ενός  νέου πραγματικού κράτους μακριά από τον κομματισμό αλλά και για την βία που εκδηλώνεται με διάφορες μορφές όπως λέει, ακόμη και με τον φερετζέ μιας δήθεν αντιεξουσιαστικής ιδεολογίας.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στο thecaller.gr

Μιλάτε συνεχώς για ένα νέο κόμμα και όχι απλώς για μια ένωση της ΔΗΣΥ με το Ποτάμι. Ποιός είναι ο στόχος σας;

Ένα προοδευτικό κίνημα το οποίο θα είναι μεγάλο και δυνατό. Αυτός είναι ο στόχος μας και αυτή τη στιγμή που η χώρα έχει πολλά προβλήματα αυτό πρέπει να ενδιαφέρει και τους πολίτες. Δεν προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα ιδεολογικά περιχαρακωμένο κόμμα. Ούτε θα μείνουμε σε μια συζήτηση εξέλιξης των υπαρχόντων κομμάτων. Μιλάμε για έναν πολύ μεγαλύτερο χώρο που είναι μέσα και η ΔΗΣΥ και το ΠΟΤΑΜΙ. Και οι κεντρώοι και οι σοσιαλδημοκράτες και οι φιλελεύθεροι και οι κεντροαριστεροί.  Η άλλη λύση, να μιλάς για τα παλιά κόμματα είναι μια λύση μίζερη μία λύση μικρή.

Ένα κόμμα όμως δεν πρέπει να έχει μια σαφή ιδεολογική ταυτότητα;

Η αυστηρή προσκόλληση σε ιδεολογίες αυτή τη στιγμή είναι τροχοπέδη στο να λύσουμε τα προβλήματα της χώρας. Αν πάρουμε τα παλιά βιβλία, είτε του Μαρξ, είτε του Λένιν, είτε τα βιβλία των φιλελευθέρων, θα βρούμε λύση για τα προβλήματα της χώρας μας;  Οι λύσεις δεν μας περιμένουν να τις ανακαλύψουμε στις σελίδες των βιβλίων για να τις κάνουμε σκονάκια και να λύσουμε τα προβλήματα. Σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης, σε μια εποχή ψηφιακή, οι λύσεις στα προβλήματα παράγονται με περισσότερο κόπο.

Και με τα “βαρίδια του παρελθόντος”, τους πολιτικούς που είναι δεκαετίες στο προσκήνιο τι θα κάνετε;

Λέω συνεχώς ότι το παρελθόν έχει και φλόγες και στάχτες. Το νέο κόμμα πρέπει να κινηθεί με ορμή προς τα μπροστά, αξιοποιώντας την ορμή των νέων και την εμπειρία των παλιών. Όχι όμως όλων των παλιών. Αλίμονο αν μιλάμε για ανανέωση και δεν αφήνουμε καμία κενή θέση στην πρώτη σειρά. Έχουμε ανάγκη για νέο αίμα. Όχι μόνο ηλικιακά. Αλλά και από ανθρώπους που έχουν πετύχει στη ζωή τους και θέλουν να προσφέρουν στη χώρα. Χρειαζόμαστε λοιπόν μια νέα αρχή, χωρίς σημαδεμένα χαρτιά και μόνιμους πολιτικούς. Το νέο κόμμα δεν μπορεί να θυμίζει μια νοσταλγική φωτογραφία του παρελθόντος. Πρέπει να παραπέμπει στο μέλλον.

Μιλάτε συνέχεια για την ανάγκη μεγάλης συμμετοχής από  τον κόσμο στο εγχείρημα. Είναι τόσο σημαντικό αυτό για εσάς;

Από εκεί ξεκινούν όλα. Αν το νέο κόμμα δεν γίνει υπόθεση της κοινωνίας και μείνει μεταξύ εκείνων που ήδη βρίσκονται στα κόμματα, δεν θα έχουμε πετύχει. Θα είδατε ότι ξεκίνησα μια ιντερνετική καμπάνια στην οποία δεν αναφέρεται πουθενά το όνομα μου, με μοναδικό στόχο να έρθουν οι πολίτες να ψηφίσουν στις 12 Νοεμβρίου. Πρέπει όλοι οι υποψήφιοι να αντιληφθούν πως η μεγάλη συμμετοχή θα είναι προς όφελος όλων. Θα δείξει πως ο χώρος δεν είναι κλειστός, μίζερος και φοβικός αλλά ανοικτός και έτοιμος να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό. Μια εκλογή από 200.000 ψηφοφόρους και πάνω θα αλλάξει τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού. Και πιστεύω ότι αυτό τελικά θα συμβεί. Για αυτό επέμενα τόσο πολύ για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία. Έπρεπε να δώσουμε την δυνατότητα να ψηφίσουν αυτοί που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης, οι πολίτες με κινητικά προβλήματα και οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών.

Πως σκοπεύετε να κινηθείτε απέναντι στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ; Θα κρατήσετε ίσες αποστάσεις;

Με σταθερό τιμόνι δεν θα «τρακάρουμε» ούτε συντηρητικά, ούτε λαϊκίστικα.  Οι αποστάσεις και οι συνεργασίες, μικρές και μεγάλες θα καθοριστούν από την συγκυρία και τα προβλήματα.  Πως θα είναι η Ελλάδα στις εθνικές εκλογές, τι ανάγκες θα έχουμε; Αυτά θα καθορίσουν τη στάση μας. Η πολιτική δεν έχει λύσεις καρμπόν. Αποφασίζεις σύμφωνα με το συμφέρον της χώρας. Σήμερα πάντως όλα δείχνουν ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν μπορούν να είναι σύμμαχοι σε μια πορεία ανασυγκρότησης της χώρας.

Υπάρχει ενδεχόμενο να μην συνεργαστείτε με κανένα; Και αν μετά τις εκλογές του 2019 δεν έχει κανείς αυτοδυναμία; Θα πάμε σε νέες εκλογές;

Δεν είμαστε στην πολιτική για να κάνουμε το χόμπι μας. Είμαστε στην πολιτική για να αλλάξουμε τα πράγματα. Δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη μετά τις εθνικές εκλογές. Η χώρα δεν θα αντέξει την ακυβερνησία και τις επαναληπτικές εκλογές. Καμία συμφωνία δεν είναι δεδομένη, αλλά αλίμονο αν ξεκινάς από το «όχι σε όλα». Το έχουμε πληρώσει ακριβά στη χώρα και εγώ δεν είμαι αυτής της σχολής.

Τελικά για ποιο λόγο οι πολίτες να ψηφίσουν τον Σταύρο Θεοδωράκη;

O κόσμος δεν θέλει πια γενικόλογες υποσχέσεις και λόγια του αέρα. Θέλει τολμηρές, προοδευτικές λύσεις. Έδωσα στη δημοσιότητα 21 συγκεκριμένες προτάσεις και 15 «πιστεύω». Τοποθετήσεις που απαντούν στα σημερινά προβλήματα της χώρας. Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί από ανθρώπους που αντιλαμβάνονται το επείγον των προβλημάτων, ανθρώπους που έχουν δουλέψει πολύ στη ζωή τους. Οι δικές μου προτεραιότητες είναι ξεκάθαρες: κατάργηση του κομματικού κράτους, να σταματήσει η υπερφορολόγηση και να δοθεί προτεραιότητα σε πολιτικές που στηρίζουν τη νέα γενιά.

Κλείνοντας να σας ρωτήσω τι πιστεύετε για την έξαρση των περιστατικών βίας και ανομίας τον τελευταίο καιρό;

Ο καθένας σε μια δημοκρατία μπορεί να έχει τις απόψεις του. Μπορεί ακόμη και να αμφισβητεί την δημοκρατία. Όταν όμως υπάρχει ρόπαλο, μολότοφ και βία τότε μιλάμε για φασισμό και αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε δυναμικά. Όλο αυτό το βρώμικο πράγμα το έχουμε ζήσει με τις εγκληματικές συμμορίες της Χρυσής Αυγής, με διάφορες χουλιγκανικές ομάδες και τώρα το ζούμε με φερεντζέ μιας δήθεν αντιεξουσιαστικής ιδεολογίας. Το φωτιά και αίμα όμως δεν είναι αντιεξουσιαστικό. Είναι η εξουσία της βίας. Και δεν πρέπει να γεμίζουμε τον πολίτη – που ζει την ανασφάλεια της οικονομικής κρίσης-  με ανασφάλεια και στο χώρο που ζει. Πρέπει να νιώσει ότι ο ίδιος και τα παιδιά του να πηγαίνουν στο σχολείο, στην δουλειά, στην διασκέδαση χωρίς να φοβούνται.

 

Ροή Ειδήσεων

natalia dragoumi 191223

22/02/2024 | 08:27

Ναταλία Δραγούμη: «Η Μαίρη Χρονοπούλου κατέβαινε με μια διάφανη ρόμπα φορώντας από μέσα τα εσώρουχα της»

22/02/2024 | 08:20

Ντάνη Γιαννακοπούλου: «Για μένα πρέπει να συνεχιστεί ο “Έρωτας Φυγάς”»

22/02/2024 | 08:10

Νέοι βομβαρδισμοί στη Ράφα, οι συνομιλίες για ανακωχή Ισραήλ – Χαμάς συνεχίζονται
mpampa 220224

22/02/2024 | 08:04

ΠΑΟΚ: Δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του Μπάμπα

22/02/2024 | 07:59

Survivor: Ανακοίνωση «σοκ» από τον Γιώργο Λιανό – Ποια παίκτρια αποχώρησε

22/02/2024 | 07:54

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Η επιστροφή του Βιμ Βέντερς και η ανερχόμενη Τζόντι Κόμερ
giannis alafouzos 220224

22/02/2024 | 07:50

Παναθηναϊκός: Πριμ 500.000 ευρώ απ’ τον Αλαφούζο για την πρόκριση κι άλλες 500.000 ευρώ αν κατακτήσουν οι «πράσινοι» το Κύπελλο

22/02/2024 | 07:47

Καιρός σήμερα: Πού θα βρέξει – Έως τους 18 βαθμούς η θερμοκρασία

22/02/2024 | 07:44

ΑΔΕΔΥ: 24ωρη απεργία στις 28 Φεβρουαρίου – Τι διεκδικεί
agrotes 220224

22/02/2024 | 07:41

Απόβαση και των μελισσοκόμων στο Σύνταγμα – Παίρνουν οριστικές αποφάσεις οι αγρότες για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους

22/02/2024 | 07:36

Συνεχίζονται οι προκαταβολές του 50% της κρατικής αρωγής – Έχουν καταβληθεί 24,6 εκατ. ευρώ προς 1.941 επιχειρήσεις και αγρότες της Θεσσαλίας

22/02/2024 | 07:31

Εορτολόγιο: Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα 22 Φεβρουαρίου
syriza politikigrammateia 190224 (1)

21/02/2024 | 23:29

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Μνημείο πολιτικής εργαλειοποίησης των Ελλήνων του εξωτερικού η επιστολή Κεραμέως»

21/02/2024 | 23:17

74ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου: Τιμητική Χρυσή Άρκτος στον Μάρτιν Σκορσέζε

21/02/2024 | 23:04

Ποσειδώνας Γιαννόπουλος: «Δέχθηκα ειρωνείες και προσβολές λόγω της παραδοχής της σεξουαλικής μου ταυτότητας»
touristes tourismos 050124
Περισσότεροι από 32 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα το 2023
screenshot 15
Ναταλία Λιονάκη: Πού και πώς ζει σήμερα ως μοναχή Φεβρωνία;
oute gata oute zimia
Ούτε γάτα ούτε ζημιά: Ποιο μέρος της Αττικής είναι σήμερα η «Θυμαριά» της ταινίας
manolis mavrommatis
Μανώλης Μαυρομμάτης: «Πήγα στο νοσοκομείο και τους είδα» λέει ο ξάδελφος της συζύγου του
screenshot 2
Σπύρος Μπιμπίλας: «Με 25 ανθρώπους έχω πάει στη ζωή μου» – «Τώρα κοντεύω 70 χρονών θα κάνω παιδί;»
parnitha vouno 190224
Μονοήμερη εκδρομή στα βουνά της Αττικής: Όσα αξίζει να δεις