Αθήνα

14 oC

αίθριος καιρός

This is Athens: Η Αθήνα «φοράει» τα καλά της και μας περιμένει- Στις 22-23 Δεκεμβρίου γιορτά-ζουμε μαζί της στα σημεία!

Γ. Καμίνης: «Δινουμε ξανα φως στο σκοταδι και ανοιγουμε κλειστά καταστήματα στο κεντρο της πολης μας. Στις 22 και 23 Δεκεμβρίου, καλούμε ολους τους Αθηναίους να το γιορτασουμε παρεα»

 

Γ. Καμίνης: «Δινουμε ξανα φως στο σκοταδι και ανοιγουμε κλειστά καταστήματα στο κεντρο της πολης μας. Στις 22 και 23 Δεκεμβρίου, καλούμε ολους τους Αθηναίους να το γιορτασουμε παρεα»

 

Μπορεί κάποιοι να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για τις γιορτές των Χριστουγέννων, αλλά η Αθήνα είναι ο απόλυτος προορισμός και για τις γιορτές.

Η μαγεία της, οι στιγμές, η ιστορία της, τα μαγαζάκια και τα μεγάλα καταστήματα, οι καφετέριες και τα μπαρ και προφανώς η Ακρόπολη και τόσα άλλα που δεν μπορούν να απαριθμηθούν μέσα σε λίγες γραμμές, η Αθήνα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την Ρώμη ή το Παρίσι, για παράδειγμα.

Είναι η πόλη, που αγαπάμε παρά τις ατέλειές της. Κι αυτό που μας αρέσει περισσότερο είναι τα σημεία της. Σημεία ξεχωριστά, ιδιαίτερα, πολλές φορές ετερόκλητα και αντιφατικά. Νεοκλασικά σε μικρά στενάκια, πωλητές έξω από εμπορικά, πλατείες χωρίς σχήμα και στοές χωρίς χρήση. Οι διαδρομές στο Κέντρο δαιδαλώδεις, κρύβουν όμως ιστορίες και στιγμές!

Έτσι, λοιπόν, μια νέα διαδρομή χαράζεται στην Αθήνα, μια διαδρομή που ενώνει δύο νέα σημεία συνάντησης. Πλατεία Θεάτρου και Στοά Εμπόρων. Με τη δική τους ιστορία και οι δύο, έρχονται να μας τη θυμίσουν και να μας δείξουν το νέο τους πρόσωπο.

Στις 22 και 23 Δεκεμβρίου το This is Athens του δήμου Αθηναίων μάς προσκαλεί σε μια μεγάλη γιορτή, για να γνωριστούμε απ’ την αρχή με αυτά τα μοναδικά σημεία στο κέντρο της πόλης. Να συστηθούμε με τους ανθρώπους που επέλεξαν να δείξουν εκεί τη δουλειά και το έργο τους, συμμετέχοντας στις δράσεις αστικής αναζωογόνησης που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το άνοιγμα 7 καταστημάτων στην Πλατεία Θεάτρου και 8 καταστημάτων στη Στοά Εμπόρων, μέσω της χρηματοδότησης του δήμου Αθηναίων και της σύμπραξης This is Athens & Partners.

Μέσω της σύμπραξης This is Athens & Partners, ο δήμος Αθηναίων ενώνει δυνάμεις με ιδιωτικούς φορείς για την ενίσχυση της εικόνας της πόλης, υλοποιώντας αναπτυξιακές και προωθητικές δράσεις που καθιστούν την Αθήνα ελκυστική για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

Τα σημεία αυτά γεμίζουν ξανά με κόσμο, παίρνουν ζωή, έχοντας καινούργιες ιστορίες να διηγηθούν. Και με αυτή την αφορμή, είμαστε όλοι καλεσμένοι σ’ ένα εορταστικό διήμερο παράλληλων δράσεων, ώστε να δούμε από κοντά την αλλαγή που συντελείται, να πάρουμε τους φίλους μας, τα παιδιά μας και να κατεβούμε ξανά στο Κέντρο, να ζήσουμε την Αθήνα στα σημεία.

Δίνοντας ραντεβού στην εμβληματική Στοά Εμπόρων, στην οδό Βουλής, θα κάνουμε μια βόλτα στα 8 νέα καταστήματα, τα οποία λειτουργούν κοινωνικές επιχειρήσεις και φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Νέοι άνθρωποι, με όρεξη και μεράκι, ενδιαφέρονται για τους συνανθρώπους τους, για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, και μας δείχνουν τη δουλειά τους –ιδιαίτερα χειροποίητα αντικείμενα και διακοσμητικά είδη από ανακυκλώσιμα υλικά– με έμφαση στο κοινωνικό και περιβαλλοντικό όφελος. Ανταλλάζουμε ευχές και τις κρεμάμε στο διαδραστικό installation στο εσωτερικό της στοάς και βάζουμε τη δική μας σφραγίδα σε χειροποίητες χριστουγεννιάτικες κάρτες από ανακυκλώσιμα υλικά.

«Χαζεύουμε» την έκθεση ζωγραφικής της Αργυρώς Παπαθανασίου ενώ απολαμβάνουμε ένα μασάζ κεφαλής και χεριών, βλέποντας σε οθόνες τι συμβαίνει στην Πλατεία Θεάτρου και ακολουθώντας στη συνέχεια τη διαδρομή

.

Αν επιλέξουμε να πάμε με τα πόδια, θα ανακαλύψουμε ιστορικά, πολιτιστικά και «γευσιγνωστικά» μυστικά με τον Κωνσταντίνο Καλφακάκο από την ομάδα των Culinary Backstreets ή θα περπατήσουμε με τους εθελοντές του This is My Athens, που θα μας δείξουν τη «δική» τους Αθήνα μέσω μιας διαδραστικής περιήγησης. Αν επιλέξουμε να πάμε με ποδήλατο, θα ανεβούμε σε ένα από τα ξύλινα ποδήλατα της COCO-MAT bike, για να δοκιμάσουμε έναν διαφορετικό τρόπο κίνησης μέσα στην πόλη!

Στην Πλατεία Θεάτρου θα έχουμε την ευκαιρία να πάρουμε μέρος σε δημιουργικές δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες, ειδικά σχεδιασμένες από τις ομάδες που λειτουργούν καταστήματα εκεί. Να αποκτήσουμε τη δική μας τσάντα This is Athens με εκπτωτικά κουπόνια για αγορές προϊόντων και εμπειριών από τα καταστήματα της Πλατείας Θεάτρου και της Στοάς Εμπόρων, να ακούσουμε soul και funk d.j. sets από τους Rugrat & Joseph και την DJ Kafka, να γνωρίσουμε καλλιτέχνες από την αθηναϊκή hip-hop σκηνή, να παρακολουθήσουμε διαδραστικά installations και graffiti painting, να χορέψουμε σε ρυθμούς swing και rock ‘n’ roll, να δούμε το stand-up act, και τόσα ακόμα!

Ζήσε και εσύ την Αθήνα στα σημεία στις 22-23 Δεκεμβρίου, στην Πλατεία Θεάτρου-Στοά Εμπόρων (Βουλής 8-10), από τις 12:00-17:00.

Για περισσότερες λεπτομέρειες και αναλυτικό πρόγραμμα στο polis2.thisisathens.org  

Send this to a friend