Αθήνα

 

17 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

6208654
Κασσελάκης: «Μην λέτε ότι είμαι η ελπίδα σας. Δεν θέλω να γίνω μακάβριος αλλά ένα άτομο δεν πρέπει ποτέ να είναι η ελπίδα. Κάτι μπορεί να μου συμβεί εντάξει;»

CALLER'S CHOICE

«Τι γίνεται όταν διαπιστώσεις ότι συνδέεσαι υπερβολικά με το τηλέφωνό σου;» – Μία 17χρονη εξομολογείται

H 17χρονη Νεφέλη Παπαγεωργίου-Καραδήμα, μίλησε σχετικά στο πρόσφατο 22ο Συνέδριο της Διεθνούς Οργάνωσης για την Υγεία των Εφήβων που πραγματοποιήθηκε 5-7 Οκτωβρίου 2022 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστημίου 30 – www.iaah-athens2022.gr ):

«Πριν από μερικές μέρες είχα προγραμματίσει να μελετήσω 5 ώρες ιστορία. Έγραφα ένα τεστ την επόμενη μέρα και έκρινα σκόπιμο να το κάνω. Πάντα άκουγα ανθρώπους να λένε ότι “βοηθάει το να καταγράψεις το πρόγραμμά σου’’, έτσι πήρα ένα μπορντώ στυλό και έγραψα τα κεφάλαια που ήθελα να μελετήσω.

Έβαλα το τηλέφωνό μου σε λειτουργία πτήσης και άρχισα να μαθαίνω για το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας. Ναι καλά ακούσατε. Αφού απομνημόνευσα περίπου 10 γραμμές, άνοιξα ξανά το τηλέφωνό μου.

“Σαν επιβράβευση”, σκέφτηκα. Ήταν 6:30 όταν άρχισα να περιηγούμαι σε όλες τις διαφορετικές εφαρμογές που είχα και όταν τελείωσα, ήταν 8:00!! Είμαι σχεδόν σίγουρη ότι δεν είμαι η μόνη που είχε αυτή την εμπειρία. Τα κινητά τηλέφωνα, έγιναν γρήγορα, τόσο δεδομένα όσο ο ηλεκτρισμός ή η κεντρική θέρμανση.

Ο κύριος σκοπός τους είναι να μας κρατούν συνδεδεμένους – ανεξάρτητα από την απόσταση. Είναι το πιο σημαντικό μέσο επικοινωνίας με την οικογένεια, τους φίλους, τους αγαπημένους μας καθώς επίσης και με την κοινωνία, με διάφορους τρόπους.

Λόγω της συνεχώς εξελισσόμενης τεχνολογίας, το κινητό τηλέφωνο είναι πλέον απαραίτητο για τη σύγχρονη ζωή, κάνοντάς την χωρίς αυτό, να φαίνεται κουραστική. Τι γίνεται όμως όταν διαπιστώσεις ότι συνδέεσαι υπερβολικά με το τηλέφωνό σου;

Και πιο συγκεκριμένα, με τις εφαρμογές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης; Είναι τελικά τα social media ευλογία για τους εφήβους, κατάρα για τους γονείς ή ίσως λίγο και από τα δύο;

Η αλήθεια είναι ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να είναι ωφέλιμα για την κοινωνία. Μπορεί να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να μάθουν πολλά και να αναπτυχθούν, ενώ παράλληλα τους βοηθούν να συνδεθούν και να εμβαθύνουν τους δεσμούς τους.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούνται επίσης ευρέως, από όσους αναζητούν πληροφορίες. Οι νεαροί ενήλικες απομακρύνονται από τις παραδοσιακές πηγές μέσων για αναζήτηση πληροφοριών και στρέφονται περισσότερο προς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων για να βρουν ό, τι χρειάζονται.

Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης δίνουν στους ανθρώπους την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν γρήγορα και αποτελεσματικά. Είναι πιο εύκολο και πιο γρήγορο. Η δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι η ικανότητα σύνδεσης και κοινής χρήσης πληροφοριών με οποιονδήποτε στη Γη ή με πολλούς ανθρώπους ταυτόχρονα.

Οι φιλίες μεταξύ πολλών εφήβων μπορούν να ξεκινήσουν εικονικά, με το 57% των εφήβων να κάνουν έναν φίλο στο Διαδίκτυο!! Γνωρίζω τις σκέψεις σας σε αυτό το σημείο. Είναι μία φιλία που δημιουργείται διαδικτυακά, όντως φιλία; Ίσως εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι το 33% των εφήβων δηλώνει ότι η επικοινωνία με φίλους στο διαδίκτυο είναι «πιο απλή από το να προσπαθείς να το κάνεις δια ζώσης».

Οι νεαροί ενήλικες που περνούν περισσότερο χρόνο σε ιστότοπους κοινωνικών δικτύων, έχουν περισσότερη ενσυναίσθηση για τους συνομηλίκους τους, πράγμα που σημαίνει ότι είναι σε θέση να κατανοήσουν καλύτερα και να μοιραστούν τα συναισθήματα των φίλων τους. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κάνει τη σύνδεση με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ευκολότερη και πιο εφικτή από ποτέ. Επομένως, αυτές οι νέες συνδέσεις επιτρέπουν μια συνολικά καλύτερη κατανόηση μεταξύ τους.

Είναι όμως ευρέως γνωστό, ότι είμαστε όλοι “θύματα” της ισχυρής δύναμης των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, όσο δραματικό κι αν ακούγεται. Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα. Για να ευημερήσουμε στη ζωή, χρειαζόμαστε τη συντροφιά των άλλων και η ποιότητα των σχέσεών μας έχει σημαντικό αντίκτυπο τόσο στην ψυχική μας υγεία όσο και στην ευχαρίστηση που αισθανόμαστε.

Η κοινωνική αλληλεπίδραση με άλλους, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη, βελτιώνει την αυτοεκτίμηση, φέρνει άνεση και χαρά, αποτρέπει τη μοναξιά και επιμηκύνει τη ζωή.

Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη σταθερών κοινωνικών δεσμών μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την ψυχική και συναισθηματική μας ευημερία. Οι μη λεκτικές ενδείξεις είναι εξίσου σημαντικές με τις λεκτικές, στην επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο.

Οι μη λεκτικές ενδείξεις, χάνονται όταν χρησιμοποιούνται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η επικοινωνία περιπλέκεται και δημιουργούνται προβλήματα.

Όταν ένας έφηβος είναι εντελώς απορροφημένος από ζητήματα που σχετίζονται με τον ίδιο και δεν μπορεί να δείξει ενδιαφέρον ή συμπόνια για τους άλλους, ο ναρκισσισμός γίνεται ένα επικίνδυνο χαρακτηριστικό.

Δυστυχώς, πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram και το TikTok, έχουν οδηγήσει αυτή την ανάγκη για προσοχή στα άκρα, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να δημοσιεύουμε ενημερώσεις και φωτογραφίες ανά πάσα στιγμή για να τραβήξουμε την προσοχή.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εφιστούμε την προσοχή, παρουσιάζοντας μια κατασκευασμένη εκδοχή του εαυτού μας και όχι τον πραγματικό μας εαυτό. Καταλήγουμε να λαμβάνουμε πολλή προσοχή, αλλά και να νιώθουμε πιο μόνοι και απομονωμένοι από πριν.

Επίσης, επειδή είναι τόσο απλό να απορροφηθείς από τη δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι άνθρωποι συχνά ξεχνούν τους πραγματικούς τους στόχους.

Τα άτομα συχνά επιθυμούν να αποκτήσουν δημοτικότητα στο Διαδίκτυο αντί να στοχεύουν στην επιδίωξη της ιδανικής για εκείνους καριέρας και την ανάπτυξη πρακτικών δεξιοτήτων.

Ο καθορισμός και η επίτευξη στόχων, απαιτεί πολλή προσπάθεια και ώθηση. Μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα μονοπάτι, όπου απλά δεν ολοκληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, επειδή είναι πολύ εύκολο να βρούμε έναν  περισπασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία μας δίνουν μια εύκολη διέξοδο, έναν τρόπο να αποσπάσουμε την προσοχή μας όταν δεν θέλουμε να καταβάλουμε σκληρή προσπάθεια.

Επιπλέον, είναι πολύ σαφές ότι το απόρρητο και το διαδίκτυο δεν συνδυάζονται καλά. Οι εργοδότες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ελέγξουν τα προφίλ πιθανών εργαζομένων.

Η δημοσίευση κάθε άποψης, θα μπορούσε να κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται αρνητικά για εσάς, κάτι που θα είχε ενδεχομένως ως συνέπεια, για να το θέσω ήπια, να σας κοστίσει ευκαιρίες. Πιθανώς, όλοι γνωρίζετε την πλήρη παραβίαση του απορρήτου ενός άλλου ατόμου, όταν διαρρέουν προσωπικές πληροφορίες και φωτογραφίες.

Η κοινωνική δικτύωση είναι η απλούστερη μέθοδος για να υπονομεύσετε ή ακόμα και να τερματίσετε τη δημιουργική διαδικασία, σύμφωνα με την προσωπική μου εμπειρία. Παρόμοια με την άσκοπη παρακολούθηση τηλεόρασης, η περιήγηση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έχει μια αναισθητική επίδραση στο μυαλό.

Η δημιουργικότητα απαιτεί συχνά ισχυρή συγκέντρωση ή σχετικά ήρεμο, χαλαρό μυαλό. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμποδίζουν και τα δύο.

Τέλος, είναι εύκολο να παρουσιάσεις μια συγκεκριμένη προσωπικότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζουν μια διαστρεβλωμένη εικόνα της πραγματικότητας, η οποία μπορεί να είναι επιβλαβής για την αυτοεκτίμηση κάποιου.

Σύμφωνα με μελέτη, οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν το Facebook πιο συχνά, είχαν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και αυτό προέκυψε από περισσότερη έκθεση σε κοινωνικές συγκρίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  Το συμπέρασμα αυτό υποδηλώνει ότι η αυτοεκτίμησή μας μειώνεται όταν παρατηρούμε τη ζωή άλλων, που συχνά μπορεί να κρίνουμε ότι είναι καλύτερη από τη δική μας.

Είτε εσκεμμένα είτε όχι, όλοι μας έχουμε τη φυσική επιθυμία να αξιολογούμε τον εαυτό μας συγκριτικά με άλλους.

Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εγκυμονεί πάρα πολλούς κινδύνους. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία στο πώς και πότε τα χρησιμοποιούμε, όπως θα έπρεπε να υπάρχει σχεδόν με οτιδήποτε σε αυτή τη ζωή».

Ροή Ειδήσεων

ekav vrady 050424

02/05/2024 | 00:28

Τροχαίο στην Πειραιώς: Αυτοκίνητο παρέσυρε πέντε άτομα – Ανάμεσά τους τρία παιδιά, το ένα διασωληνωμένο

01/05/2024 | 23:30

Survivor: «Ό,τι πει η Δαλάκα το κάνουν, την έχουν επιλέξει σαν μάνα που προσέχει τα παιδιά της»

01/05/2024 | 23:19

Μεσανατολικό: «Ανεπίτρεπτη κλιμάκωση» χαρακτηρίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ενδεχόμενη επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα
iereas

01/05/2024 | 23:08

Ιερέας στους Αμπελόκηπους λιποθύμησε κατά την Ακολουθία του Νιπτήρος

01/05/2024 | 23:00

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2514: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

01/05/2024 | 22:48

Χάος στα αμερικανικά πανεπιστήμια: Πάνω από 1.600 συλλήψεις – Συγκρούσεις σε διαδηλώσεις για τη Γάζα
nikolas vafiadis 010524

01/05/2024 | 22:31

Νικόλας Βαφειάδης: «Υπήρχαν κάποιες φορές τριβές και φόβος, ακόμα και τώρα»

01/05/2024 | 22:20

Τζόκερ κλήρωση 2748: Οι τυχεροί αριθμοί σήμερα

01/05/2024 | 22:09

Λαμία: Αυτοκτόνησε 70χρονος πρώην στρατιωτικός
erdogan

01/05/2024 | 21:53

Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης: Η Τουρκία θα στηρίξει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ

01/05/2024 | 21:37

Η ΔΕΑΒ κάλεσε σε ακρόαση τον Αλμέιδα και την ΠΑΕ ΠΑΟΚ

01/05/2024 | 21:16

Δημήτρης Παπανικολάου: «Η κόρη μου δέχθηκε μπούλινγκ, διωξίματα από σχολεία και απομόνωση για τον αυτισμό»
1 peripoliko astynomia 0 0

01/05/2024 | 21:03

Καβάλα: Σύλληψη τριών ατόμων για ναρκωτικά και όπλα

01/05/2024 | 20:50

Θανάσης Κουρλαμπάς: «Ο Φοίβος με παρακάλεσε να μην αναφερθώ ξανά σε εκείνον, είναι ντροπή όλο αυτό»

01/05/2024 | 20:38

Αφιέρωμα του TIME στον Μητσοτάκη: Ο Έλληνας πρωθυπουργός εκπλήσσει – Θέλει το comeback της δεκαετίας για την Ελλάδα
pasxa kerkyra 010524
Πάσχα στην Ελλάδα: Οι top προορισμοί και τα έθιμα που αξίζει να γνωρίσετε από κοντά
screenshot 20
Ηρώ Καριοφύλλη: «Υπάρχει μία δύσκολη στιγμή στη δική μου ζωή, εδώ και έναν χρόνο έχω αναθεωρήσει πολλά πράγματα»
screenshot 3
Εργατική Πρωτομαγιά: Πρώτος εορτασμός στην Ελλάδα το 1893
maria karystianou 040424
Καρυστιανού για Μάτι: «Μαύρη η μέρα για τη δικαιοσύνη, οι αδικαίωτες ψυχές μιλούν μέσα μας»
nafpaktos pasxa 300424
Πάσχα με παιδιά στη Ναύπακτο: Το «φλεγόμενο» λιμάνι θα σας ενθουσιάσει
Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πότε θα δούμε φέτος τη θρυλική σειρά