Αθήνα

7 oC

ελαφρές νεφώσεις

Τι υποστήριξαν για τη Δημοκρατία και τα σύγχρονα προβλήματά της οι Μητσοτάκης, Τσίπρας και Γ. Παπανδρέου

ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ «WORLD REVIEW»

Βαρυσήμαντα άρθρα των Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξη Τσίπρα και Γιώργου Παπανδρέου δημοσιεύονται στο αφιέρωμα «World Review. Policy, Progress and Prosperity» που πραγματοποίησαν το Euro2day.gr σε συνεργασία με τους «The New York Times».

Βαρυσήμαντα άρθρα των Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξη Τσίπρα και Γιώργου Παπανδρέου δημοσιεύονται στο αφιέρωμα «World Review. Policy, Progress and Prosperity» που πραγματοποίησαν το Euro2day.gr σε συνεργασία με τους «The New York Times».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει στο άρθρο του, μεταξύ άλλων, τα εξής: «το μεγάλο βήμα της παγκοσμιοποίησης δοκιμάζεται διπλά: από τη μια πλευρά, εμπορικοί περιορισμοί και αυθαίρετοι ανταγωνισμοί αμφισβητούν την πολυεπίπεδη διεθνή συνεργασία -συνεπώς και την παραγωγή νέου πλούτου ανά την υφήλιο. Από την άλλη, νέου τύπου απομονωτισμοί και εθνικές εσωστρέφειες υπονομεύουν ιστορικές γεωστρατηγικές ισορροπίες -συνεπώς και παγιωμένες αρχές του διεθνούς δικαίου σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Στη σκιά αυτής της παραδοχής -την οποία, μάλιστα, βαραίνει ακόμη περισσότερο η κλιματική κρίση- υποδέχονται το 2020 οι ηγεσίες και οι λαοί του κόσμου».

Δείτε ολόκληρο το άρθρο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, τονίζει «η πρωτοφανής συγκέντρωση πλούτου και ισχύος στα χέρια μιας ολιγαρχίας αποτέλεσε πολιτική επιλογή -δεν είναι ούτε φυσικό φαινόμενο ούτε νομοτελειακή εξέλιξη της ιστορίας. Και, πολύ περισσότερο, οι ανισότητες είναι «αντίθετες στην ανθρώπινη φύση» και όχι το αντίστροφο». Ενώ επισημαίνει ότι «είναι, όμως, πλέον αποδεδειγμένο ότι η προκλητική υπερσυγκέντρωση εισοδημάτων, πλούτου και ισχύος, απειλεί την κοινωνική σταθερότητα και τη δημοκρατία, λειτουργώντας και ως εφαλτήριο για τον ακροδεξιό λαϊκισμό».

Δείτε ολόκληρο το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα.

Ενώ ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, αναφέρει ότι «ενώ η ανθρωπότητα έχει δημιουργήσει τεράστιο πλούτο και τεχνολογία που θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε λύσεις για το παγκόσμιο κοινό καλό, ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων έχει στερηθεί τη δύναμή του, έχει περιθωριοποιηθεί και υποφέρει από μια βαθιά αίσθηση ανασφάλειας. Όταν συνεργαζόμαστε, έχουμε την ικανότητα να αναδιαμορφώσουμε τον κόσμο. Δυστυχώς, αυτή η δύναμη βρίσκεται στα χέρια μόνο λίγων». Θεωρεί ότι η «η αυθαίρετη δύναμη των παγκοσμιοποιημένων επιχειρήσεων παραβιάζει μια βασική έννοια της δημοκρατίας» και συμπληρώνει πως «η ανεξέλεγκτη παγκόσμια εξουσία έχει τροφοδοτήσει εθνικιστικά συνθήματα όπως το ''πάρτε πίσω τον έλεγχο'' του κινήματος του Brexit».

Δείτε ολόκληρο το άρθρο του Γιώργου Παπανδρέου.

Μπορείτε να δείτε την αρθρογραφία όλων όσων συμμετείχαν στο αφιέρωμα ΕΔΩ.

Send this to a friend