Αθήνα

11 oC

σποραδικές νεφώσεις

Τιτανικός: Εντυπωσιακό βίντεο από το ναυάγιο 107 χρόνια μετά την βύθισή του (ΒΙΝΤΕΟ)

Για πρώτη φορά εδώ και 14 χρόνια, ένα βίντεο τραβηγμένο από το ναυάγιο του Τιτανικού, στον βυθό του Ατλαντικού Ωκεανού, βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Για πρώτη φορά εδώ και 14 χρόνια, ένα βίντεο τραβηγμένο από το ναυάγιο του Τιτανικού, στον βυθό του Ατλαντικού Ωκεανού, βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Κατά την διάρκεια πέντε υποβρύχιων καταδύσεων που πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο για την δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ, οι εξερευνητές παρακολούθησαν το ναυάγιο του βυθισμένου πλοίου, το οποίο βρίσκεται σε βάθος 3.800 μέτρων στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Κι ενώ κάποια τμήματα του ναυαγίου είναι σε εκπληκτικά καλή κατάσταση, άλλα φαίνεται πως έχουν χαθεί για πάντα στην θάλασσα.

Τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα, η διάβρωση από το αλάτι και τα βακτήρια που τρώνε τα μέταλλα είναι οι αιτίες που οδήγησαν στην αποσύνθεση του Τιτανικού, το οποίο βρίσκεται βυθισμένο εδώ και πάνω από 100 χρόνια, στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, περίπου 600 χιλιόμετρα στα ανοιχτά των ακτών του Νιουφάουντλαντ του Καναδά.

«Είναι ένα τεράστιο ναυάγιο. Δεν ήμουν εντελώς έτοιμος για το πόσο μεγάλο μπορεί να είναι», δηλώνει μπροστά στην κάμερα ο επικεφαλής της αποστολής που βιντεοσκόπησε το ναυάγιο.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Οι επιστήμονες μελετούν τον τρόπο με τον οποίο διαβρώνονται διαφορετικοί τύποι μετάλλων στα βαθιά νερά του Ατλαντικού, προκειμένου να εκτιμήσουν πόσο ακόμη χρόνο έχει ο Τιτανικός.

Σχολιάζοντας την αποστολή, ο Ρόμπερτ Μπλιθ από το Εθνικό Ναυτικό Μουσείο στο Γκρίνουιτς, δήλωσε ότι ήταν πολύ σημαντική η τεκμηρίωση του ναυαγίου στην τρέχουσα κατάστασή του. «Το ίδιο το ναυάγιο είναι ο μόνος μάρτυρας που έχουμε από την καταστροφή του Τιτανικού. Όλοι οι επιζώντες έχουν πεθάνει τώρα, οπότε πιστεύω πως πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το ναυάγιο όσο ακόμη έχει κάτι να μας πει».

Send this to a friend