Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Αυτό είναι το νέο μεγάλο όπλο της Ελλάδας! Οι φρεγάτες που παίρνουμε από τη Γαλλία και φέρνουν τα πάνω- κάτω στο Αιγαίο

Με χρονομίσθωση (leasing) παραχωρεί στην Ελλάδα η Γαλλία δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMM έπειτα από συμφωνία Αθήνας και Παρισιού, μια συμφωνία που επικυρώθηκε μετά από την προσωπική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και μετά από επιστολές.

Οι δύο φρεγάτες θα αποτελέσουν αποτρεπτική προσθήκη στον ελληνικό στόλο, ενώ αναμένεται να πλεύσουν μέσα στο καλοκαίρι και μέσα στο επόμενο διάστημα θα αποκτηθεί ακόμη μια.

Τα χαρακτηριστικά της φρεγάτας

Η FREMM είναι η "Ευρωπαϊκή φρεγάτα πολλαπλών αποστολών".

Σχεδιάστηκε από τις εταιρείες DCNS/Armaris (Γαλλία) και Fincantieri (Ιταλία) για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού των δύο χωρών, αντίστοιχα.

Στην Ελλάδα θα παραδοθεί ο τύπος Aquitaine (γαλλικής κατασκευής) της συγκεκριμένης φρεγάτας, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2012.

Η FREMM έχει εκτόπισμα 6.000 τόνους και μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους (50 χλμ./ώρα), ενώ το πλήρωμα έκαστης θα είναι από 143 άτομα.

Διαθέτει αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα MBDA SYLVER A43 VLS με 16 πυραύλους Aster-5 και πυροβόλο Leonardo OTO Melara 76 χιλιοστών, καθώς και πολυβόλα και άλλα φορητά οπλικά συστήματα.

Τέλος, φέρει 8 αντιαεροπορικούς πυραύλους EXOCET, αλλά και τορπίλες ΜU 90 που χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Οι φρεγάτες θα παραδοθούν στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με τον πλήρη εξοπλισμό τους. Η διάρκεια ενοικίασης με leasing, θα είναι πέντε χρόνια, ενώ μετά το πέρας της πενταετίας, η χώρα μας θα λάβει τη φρεγάτα, υπερσύγχρονης τεχνολογίας τύπου [email protected] Μέσα στο επόμενο διάστημα, θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για την τελική αγορά των φρεγατών, ενώ η ετήσια μίσθωση φτάνει στα 100 εκ. ευρώ για την κάθε μία.

Send this to a friend