Αθήνα

16 oC

σποραδικές νεφώσεις

Το άγαλμα του Τρούμαν που πήγαν να γκρεμίσουν οι διαδηλωτές, ανατινάχθηκε, πριονίστηκε & ρίχτηκε στο έδαφος αμέτρητες φορές

Έχει χαρακτηριστεί ως το πιο μισητό άγαλμα της Αθήνας. Σήμερα, διαδηλωτές επιχείρησαν να τον γκρεμίσουν με τροχό κατά τη διάρκεια του αντιπολεμικού συλλαλητηρίου.

Απεικονίζεται ο 33ος Πρόεδρος της Αμερικής, Χάρυ Τρούμαν και βρίσκεται στη γωνία των οδών Βασιλέως Κωνσταντίνου και Βασιλέως Γεωργίου στο Παγκράτι. Η αιτία που γίνεται στόχος επιθέσεων από τους αριστερούς διαδηλωτές είναι η σύνδεση της διακυβέρνησης του Τρούμαν με τον ελληνικό εμφύλιο.

Φωτογραφία από τη σημερινή διαδήλωση

Κατασκευάστηκε από την οργάνωση των Ελλήνων της Αμερικής ΑΧΕΠΑ, η οποία προσέφερε χρηματική δωρεά στο ελληνικό δημόσιο. Το άγαλμα στήθηκε στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1963  ερήμην της δημοτικής αρχής. Ο Αμερικανός πρόεδρος απεικονίζεται όρθιος με τα πόδια σε διάσταση. Φιλοτεχνήθηκε από τον Αμερικανό γλύπτη Φέλιξ Γουέλτον και έχει ύψος 3,20 μέτρα.

Φωτογραφία από τα εγκαίνια του αγάλματος

Μέχρι σήμερα έχε υποστεί βανδαλισμούς δεκάδες φορές. Πρώτη φορά έγινε στόχος δύο βομβιστικών επιθέσεων την περίοδο της δικτατορίας. Μάλιστα, από τη μια επίθεση τραυματίστηκε ένας αστυνομικός.

Τον Μάρτιο του 1986 ανατινάχθηκε από ωρολογιακή βόμβα με αποτέλεσμα να πέσει στην πλατεία. Τότε ο δήμαρχος Δημήτρης Μπέης πρότεινε να το αντικαταστήσουν με άγαλμα του Αβραάμ Λίνκολν, όμως η πρότασή του απορρίφθηκε.

Η πτώση του αγάλματος το 2007

Το 1987 ανατινάχθηκε ξανά από τον ΕΛΑ και βάφτηκε κόκκινο και το 1997 του πριόνισαν τα πόδια. Το 1999, κατά την επίσκεψη του Κλίντον στην Ελλάδα, τοποθετήθηκε ξανά στη θέση του, όμως μερικά χρόνια μετά, το έριξαν ξανά στην πλατεία, κατά τη διάρκεια αντιαμερικανικής πορείας.

 

Send this to a friend