Αθήνα

11 oC

ελαφρές νεφώσεις

Το πρώτο σούπερ-φεγγάρι του χρόνου απόψε: Η «πανσέληνος του χιονιού» - Πότε θα την δούμε

Σήμερα το βράδυ ένα υπέροχο θέαμα θα αντικρίσουμε -καιρού επιτρέποντος- όσοι στρέψουμε το βλέμμα τους στον ουρανό, τη Σελήνη υπέρλαμπρη!

Σήμερα το βράδυ ένα υπέροχο θέαμα θα αντικρίσουμε -καιρού επιτρέποντος- όσοι στρέψουμε το βλέμμα τους στον ουρανό, τη Σελήνη υπέρλαμπρη!

Πρόκειται για το πρώτο σούπερ-φεγγάρι από τα τρία της χρονιάς, με την επονομαζόμενη και «πανσέληνο του χιονιού» να φτάσει στο περίγειο της τροχιάς της, δηλαδή στην κοντινότερη απόσταση από τη Γη (360.461 χιλιόμετρα), το βράδυ της Δευτέρας (10/02).

Αν οι καιρικές συνθήκες, ωστόσο, το επιτρέψουν, το φεγγάρι θα είναι υπέρλαμπρο και απόψε και αύριο.

Η συγκεκριμένη υπερπανσέληνος λέγεται και «πανσέληνος του χιονιού», καθώς συνήθως χιόνιζε πολύ αυτή την περίοδο. Επίσης, ονομάζεται και «πανσέληνος της πείνας» λόγω του κρύου, αλλά και «πανσέληνος της αρκούδας» επειδή έβγαιναν για κυνήγι.

Υπενθυμίζεται ότι η μέση απόσταση Γης-Σελήνης είναι, περίπου, 384.400 χιλιόμετρα και στις 26 Φεβρουαρίου αναμένεται να φτάσει στο μέγιστο, δηλαδή στα σχεδόν 406.300 χιλιόμετρα.

Η υπερπανσέληνος θα συμβεί στις 09:34 ώρα Ελλάδας, ενώ το φεγγάρι θα φθάσει στο περίγειο της ελλειπτικής τροχιάς του, δηλαδή στην κοντινότερη απόσταση από τη Γη (360.461 χιλιόμετρα) το βράδυ της Δευτέρας (στις 22:28 ώρα Ελλάδας). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τόσο το βράδυ του Σαββάτου όσο και της Κυριακής η Σελήνη θα έχει την «τιμητική» της, εφόσον βέβαια ο καιρός κατά τόπους

Send this to a friend