Αθήνα

27 oC

αραιές νεφώσεις

«Το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών»: LIVE η εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής

Αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η εκδήλωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών  στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τίτλο «Το στοίχημα της συμφωνίας των Πρεσπών».

Αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η εκδήλωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών  στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τίτλο «Το στοίχημα της συμφωνίας των Πρεσπών».

Η εκδήλωση αποτελεί μια πρωτοβουλία που έλαβαν πανεπιστημιακοί και διανοούμενοι, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και στελέχη της Κεντροαριστεράς, οι οποίοι από κοινού θα καταθέσουν τη γνώμη τους και θα υπερτονίσουν την αναγκαιότητα της λύσης, που παράγεται- όπως υποστηρίζουν- από τη Συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία κατέληξαν η ελληνική κυβέρνηση με την αντίστοιχη της ΠΓΔΜ, η οποία μάλιστα μόλις την Παρασκευή πέρασε από τη Βουλή των Σκοπίων, όπου μεταξύ άλλων προβλέπει την αλλαγή της ονομασίας της γειτονικής χώρας από Δημοκρατίας της Μακεδονίας, που είναι σήμερα, σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο λόγος βέβαια, που η εν λόγω εκδήλωση αναμένεται να προκαλέσει- και ήδη έχει προκαλέσει- αντιδράσεις είναι πως το «παρών» θα δώσει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μάλιστα θα λάβει και τον λόγο, για να μιλήσει.

Όπως το ίδιο θα κάνει και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Πέραν- όμως- του πρωθυπουργού και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Παπαδημούλη, την εκδήλωση στηρίζουν και στελέχη της Κεντροαριστεράς. Είναι χαρακτηριστικό, πως αναμένεται να μιλήσουν ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, οι πρώην υπουργοί και πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης και Νίκος Μπίστης, αλλά και οι καθηγητές Μιχάλης Σταθόπουλος, Σωτήρης Βαλντέν, Αντώνης Λιάκος και Νίκος Μαραντζίδης. Ενδεικτική του κλίματος και η σύνθεση της οργανωτικής επιτροπής της εκδήλωσης, που αποτελούν οι Άννα Αναγνωστοπούλου, Ηλίας Νικολακόπουλος, Παναγιώτης Παναγιώτου, Άννα Παπαδημητρίου και Μιχάλης Σαμπατακάκης, ενώ τον συντονισμό θα έχει και ο δημοσιογράφος Χρήστος Μαχαίρας.

Οι μετέχοντες στην εκδήλωση υπογραμμίζουν την ανάγκη να κλείσει επιτέλους η εκκρεμότητα με τη γειτονική χώρα, που τόσο έχει βλάψει διεθνώς τη χώρα, κάνουν λόγο για έναν πολύ καλό συμβιβασμό, τίθενται υπέρ του διαλόγου και της συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα και ευελπιστούν πως αυτή η εκδήλωση θα ανοίξει νέους δρόμους και θα πείσει περισσότερους πολίτες για την αναγκαιότητα της συμφωνίας. Όσον αφορά στην εικόνα των δημοσκοπήσεων που δείχνει πως η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται κατά της συμφωνίας, οργανωτικό στέλεχος της εκδήλωσης, μιλώντας στο TheCaller, ανέφερε πως αυτό δεν σημαίνει κάτι και ότι οι δημοσκοπήσεις δεν κάνουν πολιτική, υπάρχουν θεσμοθετημένοι τρόποι παραγωγής πολιτικής, σπεύδοντας μάλιστα να αφήσει αιχμές και στα περισσότερα ΜΜΕ που έχουν ταχθεί κατά της Συμφωνίας και με αυτόν τον τρόπο η μιντιακή ατμόσφαιρα δημιουργεί την εικαζόμενη πλειοψηφία…

Όσον αφορά στην επιχειρηματολογία πως μέσα από αυτή την εκδήλωση «στελέχη της Κεντροαριστεράς πάνε πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ» διευκρινίζουν ότι η πρωτοβουλία τους αφορά στο θέμα του Μακεδονικού και ότι δεν είναι ακριβές πως αυτή η εκδήλωση είναι κίνηση για την Κεντροαριστερά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν στο TheCaller μετέχοντες στην εκδήλωση, αν ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί καλύτερα κάποιες πολιτικές της Κεντροαριστεράς και την ίδια στιγμή το Κίνημα Αλλαγής γυρίζει την πλάτη του στο συγκεκριμένο ζήτημα, είναι κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει το Κίνημα Αλλαγής για την πορεία που ακολουθεί…

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης την Κυριακή, 13 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής:

17:00-18:30: 1ος Κύκλος

Αντώνης Λιάκος, ιστορικός – Εθνικό και Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών

Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής πανεπιστημίου Μακεδονίας

Κωστής Παπαϊωάννου, τ. Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του ανθρώπου

Μιχάλης Σταθόπουλος, επίτιμος καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών – ακαδημαϊκός

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Χρήστος Μαχαίρας.

18:30-20:00: 2ος Κύκλος

Σωτήρης Βαλντέν, Διδάσκων στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών

Σπύρος Δανέλλης, βουλευτής Ποταμιού

Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – αντιπρόεδρος ευρωπαϊκού κοινοβουλίου

Νίκος Μπίστης, πρώην υπουργός

Γιάννης Ραγκούσης, πρώην υπουργός

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Παναγιώτου.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Send this to a friend