Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Τρία χρόνια μετά την επίθεση στα γραφεία της εφημερίδα Charlie Hebdo, τίποτα δεν είναι πια το ίδιο...

Τρία χρόνια μετά την επίθεση που αποδεκάτισε τη συντακτική ομάδα της, η σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo θα κυκλοφορήσει ένα επετειακό τεύχος, αφιερωμένο στη συνεχιζόμενη απειλή που αναγκάζει το προσωπικό της να εργάζεται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Μόνιμη συνοδεία αστυνομικών, κατακλυσμός απειλών στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, πολύ υψηλό κόστος για την ασφάλεια των γραφείων της... Το τεύχος που θα κυκλοφορήσει αύριο Τετάρτη παρουσιάζει τις συνέπειες που είχε στην εργασία και την καθημερινότητα των συντακτών η επίθεση της 7ης Ιανουαρίου 2015.

Ο διευθυντής της Charlie Hebdo, o σκιτσογράφος Ρις, επισημαίνει κυρίως το πολύ υψηλό κόστος της ασφάλειας για τα γραφεία της εφημερίδας στο Παρίσι: περίπου 1-1,5 εκατομμύριο ευρώ ετησίως, ποσό που ισοδυναμεί με την πώληση περίπου 800.000 τευχών. "Είναι φυσιολογικό για μια εφημερίδα δημοκρατικής χώρας, το ένα στα δύο αντίτυπα που πωλούνται στα περίπτερα να χρηματοδοτεί την ασφάλεια των γραφείων και των δημοσιογράφων;" γράφει στο κύριο άρθρο του, όπου υποστηρίζει ότι η ελευθερία της έκφρασης μετατρέπεται σταδιακά σε "είδος πολυτελείας".

Ο κύκλος εργασιών της εφημερίδας έπεσε στα 19,4 εκατομμύρια ευρώ το 2016, μετά το ρεκόρ του 2015 (περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με στοιχεία του τηλεοπτικού σταθμού BFM Business που επιβεβαιώθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Όλα άλλαξαν πριν από τρία χρόνια, όταν δύο ένοπλοι άνδρες, ο Σαΐντ και ο Σερίφ Κουασί εκτέλεσαν 11 ανθρώπους μέσα στα γραφεία της εφημερίδας. Αυτή ήταν η αρχή ενός κύματος τζιχαντιστικών επιθέσεων άνευ προηγουμένου στη Γαλλία, που στοίχισαν τη ζωή συνολικά σε 241 ανθρώπους. Μεταξύ των θυμάτων, ιστορικοί σκιτσογράφοι όπως ο Καμπί, ο Βολίνσκι, ο Ονορέ, ο Τινιού, ο πρώην διευθυντής της σατιρικής εφημερίδας Σαρμπ.

"Η 7η Ιανουαρίου 2015 μας εκτόξευσε σε έναν καινούριο κόσμο, φτιαγμένο από ένοπλους αστυνομικούς, από θωρακισμένες πόρτες, από φόβο, από θάνατο. Κι όλ' αυτά στο κέντρο του Παρισιού, σε συνθήκες που δεν τιμούν τη Γαλλική Δημοκρατία (...) Η 7η Ιανουαρίου 2015 είναι η ημερομηνία του κόκκινου αίματος που διαχώρισε δύο ζωές.

Send this to a friend