• Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου
  • 12:06

Αθήνα

29 oC

αίθριος καιρός

«Τσιπρισμός»: Το ανώτατο στάδιο του πολιτικού τυχοδιωκτισμού

«Τσιπρισμός»: Το ανώτατο στάδιο του πολιτικού τυχοδιωκτισμού

Ο Κωστής Λίθινος με κείμενό του στο timesnews.gr γράφει για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το… φαινόμενο του «Τσιπρισμού», το ανώτατο στάδιο του πολιτικού τυχοδιωκτισμού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Όταν εμφανίστηκε στο προσκήνιο, πριν από πολλά χρόνια, όλοι αντιμετώπισαν με συγκατάβαση την περίπτωσή του. Ποιος μπορούσε άλλωστε να προσάψει κάτι σε ένα παιδί, έστω και καλομαθημένο, που εκδήλωνε με ασυγκράτητο πάθος τα συναισθήματά του;

Γράφει ο Κωστής Λίθινος στο timesnews.gr

Τα επόμενα χρόνια, αφού γνώριζε πλέον ότι είχε εξασφαλίσει την ατιμωρησία, ξεδίπλωσε με άνεση τις ικανότητές του. Οι οποίες, ομολογουμένως, ήταν αξιοθαύμαστες. Με όχημα τον σταλινισμό ασπάστηκε τις ριζοσπαστικές ιδέες. Έχοντας διασφαλίσει την καθημερινή διαβίωσή του, χάρη στην οικονομική επιφάνεια της οικογένειάς του, αποδείχτηκε ασυναγώνιστος στις μεγαλοστομίες, στον αντιαμερικανισμό, στον αντιευρωπαϊσμό…

Όλη η μετέπειτα πορεία του στηρίχτηκε σε προσεκτικά μελετημένες κινήσεις, που θα τις ζήλευε και ο πιο τέλειος ηθοποιός. Όταν μάλιστα ισχυροποιήθηκε στο κόμμα του, δεν δίστασε να παραμερίσει τον πολιτικό μέντορά του και να τον θέσει στο περιθώριο. Οι οβιδιακές μεταμορφώσεις του χρειάζεται να γίνουν αντικείμενο σεμιναριακών μαθημάτων.

Εκμεταλλευόμενος την οικονομική κρίση και τη δύσκολη κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει οι συμπατριώτες του, έταξε σε αυτούς τα πάντα. Η «Βίβλος υποσχέσεων», πολύτομη καθώς είναι, δεν χωρά στα ράφια κάποιας συνηθισμένης βιβλιοθήκης.

Όταν ο τιτάνιος αγώνας του δικαιώθηκε ξεκίνησαν σταδιακά οι υποχωρήσεις. Όσα υποσχόταν πως θα πραγματοποιήσει σβήστηκαν. Οι κόκκινες γραμμές άρχισαν να ξεθωριάζουν. Ουσιαστικά συνέχισε την πολιτική των προκατόχων του, τους οποίους σφυροκοπούσε με μένος, κατηγορώντας τους για ενδοτικότητα απέναντι στους ξένους. Με τη στάση του, ένα κράμα ετσιθελισμού και κουτσαβακισμού, επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την ήδη δεινή θέση της πατρίδας του. Τα αποτελέσματα, είμαστε μάρτυρες όλοι, υπήρξαν ολέθρια.

Το αποκορύφωμα της δίχρονης δραστηριότητάς του; Με μεγάλη άνεση, χωρίς ίχνος ντροπής, αποδέχτηκε την υποθήκευση της σημερινής και μελλοντικής κινητής και ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου στους δανειστές για 99 χρόνια.

Η σημασία της παραπάνω κίνησης δεν έχει ακόμα εκτιμηθεί σε όλες τις διαστάσεις της. Κατατάσσεται, και θα φανεί τις επόμενες δεκαετίες, στις μελανότερες σελίδες της νεοελληνικής ιστορίας. Ποτέ δεν είχε διανοηθεί να κάνει κάτι τέτοιο οποιοσδήποτε πολιτικός σχηματισμός. Σε περίπτωση που το έκανε, θα συναντούσε διαρκώς τη χλεύη των πολιτών.

Κι όμως, το συγκεκριμένο πρόσωπο και ο πολιτικός χώρος που εκπροσωπεί, εξακολουθούν να αναφέρονται στην Αριστερά και στις ιδέες της. Χρειάζεται μεγάλο θράσος για την επίδειξη μιας τέτοιας συμπεριφοράς. Οι άνθρωποι που έχουν διασύρει κάθε έννοια της Αριστεράς τολμούν να μιλούν στο όνομά της!

Ιδιαίτερα ανησυχητικό όμως είναι πως υπάρχουν ακόμα συμπολίτες μας που τους εμπιστεύονται. Είναι μάλιστα διατεθειμένοι να επικροτήσουν μία ακόμα αναδίπλωση, μοιραία τούτη τη φορά, που θα εκδηλωθεί τις προσεχείς μέρες.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο timesnews.gr

Send this to a friend