Αθήνα

26 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Συμμαχίες χτίζει η Αθήνα απέναντι στην Άγκυρα – Το μπαράζ επαφών Μητσοτάκη-Δένδια και ο ρόλος της Γαλλίας

CALLER'S CHOICE

Τζ. Αρσένη στο TheCaller: Ο κόσμος να κατανοήσει την ανάγκη ανασυγκρότησης του προοδευτικού χώρου μπροστά σε μία καλπάζουσα φασιστική τάση της Ευρώπης

Τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων τόσο σε εγχώριο επίπεδο όσο και εκτός συνόρων υπερτονίζει σε συνέντευξή της στο TheCaller η υποψήφια ευρωβουλευτής με τον «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ Τζένη Αρσένη.

Δείτε επίσης

«Παράθυρο» για νέες παροχές αφήνει ο Τσίπρας -Ενστάσεις Στουρνάρα για την παροχολογία
Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Έχουμε και “καβάτζα” για τις παροχές, αν κάτι δεν πάει καλά»

«Θεώρησα πολύ σημαντικό το κάλεσμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ιδιαίτερα μετά από μία σειρά επιλογών της κυβέρνησης στο κομμάτι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφύλαξης της ειρήνης, που έδειχναν ξεκάθαρα τις προτεραιότητες και την ανθρωπιστική πολιτική», αναφέρει η κα Αρσένη για το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα στις προοδευτικές δυνάμεις.

Παράλληλα, κληθείσα να σχολιάσει τη μέχρι πρότινος συμπόρευση με το ΚΙΝΑΛ, η κα Αρσένη υποστηρίζει πως «διαφαίνονταν οι διαφωνίες, οι οποίες στην πορεία εκφράστηκαν μεταξύ άλλων με την απλή αναλογική και τη συμφωνία των Πρεσπών» και πως η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ και μετέπειτα η ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ «δεν ήταν προσχεδιασμένη».

Εξάλλου, αναφερόμενη στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο, σημείωσε πως «είναι ένας αξιόλογος άνθρωπος με αυτόνομη πορεία και πολιτική σκέψη. Ο πρωθυπουργός επέλεξε να αξιοποιήσει τις ειδικές του γνώσεις και με την υπουργοποίησή του».

Αναλυτικά η συνέντευξη της Τζένης Αρσένη στο TheCaller:

Είστε μια διεθνώς καταξιωμένη σκηνοθέτις όπερας, θεατρολόγος και διδάκτωρ Αισθητικής Φιλοσοφίας. Διαβάζοντας κανείς το «πλούσιο» βιογραφικό σας, θα μπορούσε να πει: «Τι θέλει και ασχολείται με την πολιτική;». Γιατί λοιπόν υποψήφια ευρωβουλευτής;

«Σας ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας σε σχέση με την πορεία μου. Μέσα από τη δουλειά μου, τόσο στο χώρο της τέχνης όσο και στα Πανεπιστήμια, προσπαθώ να εμπνεύσω το όραμα ενός καλύτερου κόσμου, να επισημάνω τις αδικίες – που είναι τόσες πολλές γύρω μας σε όλα τα επίπεδα – και να ενθαρρύνω φοιτητές, συνεργάτες, φίλους να παλέψουμε για δικαιοσύνη στον πλανήτη. Δε μιλάω θεωρητικά, εάν μου επιτρέπετε, στη ζωή μου μετείχα σε διαδικασίες τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό με αγώνες για τα εργασιακά και ακτιβιστικές δράσεις: Μεταξύ άλλων πριν κάποια χρόνια με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο φτιάξαμε μία κίνηση το Artivism Drives Democracy, όπου βρεθήκαμε και σε εμπόλεμη ζώνη με στόχο να ενδυναμώσουμε τους ανθρώπους να αντιδράσουν και άλλα ακόμα παραδείγματα. Η θεσμική πολιτική όμως δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρει κανείς το όραμά του σε ένα ευρύτερο κομμάτι της κοινωνίας και, κυρίως, να συμβάλλει στη λήψη δικαιότερων αποφάσεων».

Πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων; Πιστεύετε ότι το κάλεσμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη δημιουργία ενός ευρύτατου προοδευτικού μετώπου βρήκε ευήκοα ώτα;

«Σε μία Ευρώπη αλλά και σε έναν κόσμο που ρέπει σε πολύ σκοτεινούς δρόμους, η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων παγκοσμίως είναι αναγκαία. Θεώρησα πολύ σημαντικό το κάλεσμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ιδιαίτερα μετά από μία σειρά επιλογών της κυβέρνησης στο κομμάτι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφύλαξης της ειρήνης, που έδειχναν ξεκάθαρα τις προτεραιότητες και την ανθρωπιστική πολιτική. Σε τέτοιους καιρούς αποφασίζει κανείς να πάρει μία σαφή θέση και σε προσωπικό επίπεδο, ώστε να συμβάλλει σε μία τόσο σοβαρή προσπάθεια».

Είστε ενεργό στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, η οποία μέχρι πρότινος είχε ενώσει τις δυνάμεις της με το ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα για τη δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής. Μπορούσατε να αποφύγετε το «διαζύγιο»; Από το ΚΙΝΑΛ σας κατηγορούν για προσχεδιασμένη αποχώρηση για να ενταχθείτε στον ΣΥΡΙΖΑ;

«Δεν μπορώ παρά να μιλήσω αρχικά σε προσωπικό επίπεδο. Ως μέλος τόσο της Εκτελεστικής όσο και της Κεντρικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ καταψήφισα τη συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ και αποχώρησα σταδιακά από τα όργανα, βοηθώντας μόνο στο κομμάτι του πολιτισμού το πρώτο διάστημα για συναδελφικούς λόγους. Η θέση μου ήταν γνωστή και έχει καταγραφεί. Για εμένα διαφαίνονταν οι διαφωνίες, οι οποίες στην πορεία εκφράστηκαν μεταξύ άλλων με την απλή αναλογική και τη συμφωνία των Πρεσπών. Σε συλλογικό επίπεδο, όμως, έζησα τις διαδικασίες και την προσπάθεια των μελών της ΔΗΜΑΡ να λειτουργήσει η συνεργασία. Ασφαλώς και δεν ήταν τίποτα προσχεδιασμένο».

Τις τελευταίες ημέρες ασκείται σφοδρή κριτική από την Αντιπολίτευση στη ΔΗΜΑΡ και τον επικεφαλής της Θανάση Θεοχαρόπουλο για την υπουργοποίησή του στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πως τη σχολιάζετε;

«Άδικη. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είναι ένας αξιόλογος άνθρωπος με αυτόνομη πορεία και πολιτική σκέψη. Ο πρωθυπουργός επέλεξε να αξιοποιήσει τις ειδικές του γνώσεις και με την υπουργοποίησή του».

Οι εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ τους τελευταίους μήνες ήταν ραγδαίες και η διάσπαση του κόμματος αναπόφευκτη, με ορισμένα στελέχη σας να διαφωνούν έντονα για τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πως βλέπετε την πολιτική πρωτοβουλία πρώην συντρόφων σας στη ΔΗΜΑΡ για τη συγκρότηση της Πολιτικής Κίνησης «Ανανεωτική Αριστερά» εντός του ΚΙΝΑΛ;

«Σέβομαι την πολιτική πρωτοβουλία και τις επιλογές ανθρώπων με τους οποίους αγωνιστήκαμε μαζί. Θα τους εκτιμώ πάντα, αυτό δεν αλλάζει, αρκεί όμως και εκείνοι να τιμούν τη βασική αρχή της Αριστεράς που είναι ο σεβασμός στη διαφορετική επιλογή. Ευτυχώς οι περισσότεροι το κάνουν, λυπηρές οι εξαιρέσεις που ελπίζω να επανεξετάσουν τη στάση τους στην πορεία. Σεβάστηκα την επιλογή τόσο των συλλογικών οργάνων όσο και της προσωπικής διάθεσης κάποιων για τη συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ παρότι διαφωνούσα και ποτέ δεν τους αντιμετώπισα με κριτική στάση. Δεν τιμά τη δική τους πορεία όταν αντιδρούν διαφορετικά και καθένας έχει πραγματικά σημαντική διαδρομή. Ελπίζω όλα αυτά να αμβλυθούν στην πορεία».

Θεωρείτε πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να «κερδίσει» τις ευρωεκλογές ή μήπως τελικά ρεαλιστικός στόχος είναι ο περιορισμός της έκτασης της ήττας εν όψει εθνικών εκλογών βάσει και των όσων αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις;

«Η ευχή μου είναι ο κόσμος να κατανοήσει την ανάγκη ανασυγκρότησης του προοδευτικού χώρου μπροστά σε μία καλπάζουσα φασιστική τάση της Ευρώπης που πρέπει να διακοπεί άμεσα. Ο χώρος αυτός εκφράζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ελπίζω να είναι η συνειδητή επιλογή των ψηφοφόρων για μία καλύτερη Ευρώπη. Μόνο σε αυτή τη βάση μπορώ να δω τον παραπάνω προβληματισμό».

Γράψατε πρόσφατα σε άρθρο σας: «Ας επιλέξουμε ανθρώπους στην πολιτική σκηνή που φέρουν και κυρίως πράττουν στη ζωή τους τα ανθρωπιστικά ιδεώδη που θέλουμε εμείς για τη δική μας ζωή». Πιστεύετε ότι οι πολίτες θα προσέλθουν στην κάλπη με αυτό το σκεπτικό ή μοιάζει κάπως ουτοπικό για τα ελληνικά δεδομένα;

«Πιστεύω στην κρίση του κόσμου, το θέμα είναι να προλάβει να αναζητήσει και να ενημερωθεί για τις πορείες των υποψηφίων. Σε αυτή την κατεύθυνση, σας ευχαριστώ θερμά για το βήμα που μου δίνετε».

Νέο «επεισόδιο» μετά το «KEMAL REIS; Πληροφορίες πως ελληνικά πλοία «πήραν στο κυνήγι» το «Τζένγκις Χαν»!
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 13 Αυγούστου
Βερύκιος: Πιο «παπατζής» από τον Ερντογάν… πεθαίνεις – Πολύ μεγάλη η ζημιά στο «KEMAL REIS», στραπατσαρίστηκε η «ψευτοφρεγάτα»
SOS από Ελληνοαμερικανό καθηγητή: Το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού θα νοσήσει από κορονοϊό, εκατομμύρια θα πεθάνουν
Επιβάτης σε πλοίο αρνείται να βάλει μάσκα και φωνάζει! «Είναι φίμωτρο, αυτός είναι ο φασισμός του Κούλη»
Βαξεβάνης: Τεχνικοί εκτιμούν ότι το διάγγελμα Μητσοτάκη με φόντο το γραφείο του στο Μαξίμου, είναι green box