Αθήνα

 

25 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου

CALLER'S CHOICE

Καταιγιστικός Βαλλιανάτος: Εξηγεί βήμα προς βήμα τι θα έκανε για προσφυγικό και αξιολόγηση, εάν ήταν πρωθυπουργός

Αναλυτικά ένας φιλελεύθερος οδικός χάρτης για την Ελλάδα

Τη δική του ανάλυση για το τι θα έκανε έαν βρισκόταν στη θέση του πρωθυπουργού καταθέτει ο γνωστός φιλελεύθερος πολιτικός επιστήμονας, Γρηγόρης Βαλλιανάτος, ο οποίος αποδομεί τη στρατηγική της κυβέρνησης με μια απλή, αλλά εξόχως λογική πρόταση.

Γράφει ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος

Αν ήμουν πρωθυπουργός, θα έκλεινα αύριο την αξιολόγηση με τους βαρύτατους όρους που επέτρεψε η κυβέρνηση να διαμορφωθούν, επειδή οι εναλλακτικές που πρότεινε ή ίδια δεν έγιναν δεκτές αλλά κυρίως επειδή οι εναλλακτικές που προτείνει έχουν ως άξονα μια αριστερή οικονομική λογική που δεν έχει καμμία κατανόηση από τις κυβερνήσεις των κρατών της Ευρωζώνης.

Τα κράτη της Ευρωζώνης διέπονται απ’ τη λογική της ανάπτυξης βασισμένης σε δημόσιες, όπου υπάρχουν, αλλά κυρίως σε ιδιωτικές επενδύσεις που γίνονται όπου οι επενδυτές αναγνωρίζουν περιθώρια καλής συνεργασίας στην επένδυση αλλά και κέρδη. Κάτι τέτοιο είναι απόλυτα ξένο με τη λογική μιας αριστερής οικονομίας, που βασίζεται σε βαρείς φόρους αλλά και στην αποθάρρυνση ιδιωτών επενδυτών λόγω ιδεολογίας και λόγω ανύπαρκτων περιθωρίων κέρδους, γραφειοκρατίας, αποφάσεων που ανακαλούνται κτλ.

Αμέσως μετά θα οργάνωνα με τη βοήθεια σοβαρών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών ελληνικών και ξένων αλλά και με τη βοήθεια της Ε.Ε. και του ΟΗΕ την αντιμετώπιση της πραγματικής ανθρωπιστικής κρίσης που θ’ αντιμετωπίσει η χώρα, τόσο λόγω των ανόητων μέτρων, όσο και λόγω ενός αυξανόμενου προσφυγικού προβλήματος που υποεκτιμάται.
Η κρίση αυτή έχει να κάνει κυρίως με θέματα φαγητού, στέγασης, ιατρικών υπηρεσιών, φαρμάκων, φροντιστηρίων μαθημάτων, ψυχαγωγίας, ατομικών δικαιωμάτων κι ελευθεριών των πολιτών Ελλήνων και αλλοδαπών για τον πληθυσμό που πεινάει πλέον άνεργος.

Την επόμενη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων μου θα διαλαλούσα προς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες αλλά και προς τον κόσμο όλο πως τα ψέμματα και οι ανοησίες τέλειωσαν και πως η χώρα αλλάζει εντελώς πολιτική. Αλλάζει τελείως οικονομική πολιτική, αλλάζει εντελώς μοντέλο ανάπτυξης, γίνεται ελκυστική για επιχειρήσεις κι επενδύσεις από παντού με όρους διεθνούς αγοράς και πως για τον λόγο αυτό στο άμεσο διάστημα αποκτά ένα ολιγοσέλιδο φορολογικό σύστημα με ένα σταθερό κι οριζόντιο φόρο 10 – 15%, που επιτρέπει στη χώρα να σταθεί στην περιοχή της ανταγωνιστικά. Οι δουλειές ανοίγουν για όλους, λεφτά βγαίνουν, επιχειρήσεις απασχολούν Έλληνες και μετανάστες, το ΑΕΠ αυξάνει κι έτσι αυξάνουν κι οι συντάξεις και στηρίζεται το ασφαλιστικό, που πρέπει να γίνει κεφαλαιοποιητικό και κυρίως ιδιωτικό. Όλοι οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε υγεία και παιδεία, είτε δημόσια είτε ιδιωτική με κουπόνια, κι όλοι οι πολίτες έχουν ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που αυξάνει όσο η οικονομία βελτιώνεται. Όλοι οι πολίτες όταν φτάσουν στα 67 έχουν βασική σύνταξη με την οποία μπορούν να ζήσουν. Κι όλ’ αυτά από μια χαμηλή φορολογία που επιτρέπει στους φορολογούμενους να την πληρώνουν.

Ανάλογες αλλαγές γίνονται άμεσα για ένα ελαστικό εργασιακό για το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, ψηφιοποίηση των πάντων με εσωτερικές διασυνδέσεις όλων των υπηρεσιών, κλείσιμο εκατοντάδων ΝΠΔΔ αλλά κυρίως ΝΠΙΔ που στην πραγματικότητα είναι κρυψώνες ενός σπάταλου κράτους.

Εμείς οι φιλελεύθεροι κάνουμε απολύσεις, όταν έχουμε αποκαταστήσει ένα οικονομικό περιβάλλον όπου ιδιώτες μπορούν εύκολα να στήσουν επιχειρήσεις και ν’ αναλάβουν μετά από διαφανείς διαγωνισμούς τομείς που τώρα απασχολούνται δημόσιοι υπάλληλοι. Ένα μικρό, μορφωμένο, αποτελεσματικό και καλοπληρωμένο προσωπικό του δημοσίου απασχολείται με όσα δεν μπορούν να κάνουν ιδιώτες, ιδίως στους τομείς της ασφάλειας, της τήρησης του νόμου και της τάξης.

Η επόμενη μέρα θ’ αφορούσε στην αποκατάσταση όλων των ατομικών δικαιωμάτων κι ελευθεριών των πολιτών στη ζωή, την ελευθερία και την ιδιοκτησία, που σημαίνει πως ο κάθε πολίτης μπορεί στη χώρα μας ν’ αναπτύσσει την προσωπικότητά του και τις αξίες του ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, γλώσσα, θρησκεία, αναπηρία, ιδεολογία, ηλικία, ερωτικό προσανατολισμό ή ταυτότητα κι έκφραση φύλου.

Η Ελλάδα είναι ένα μαγαζί γωνία.

Είναι καθήκον κάθε Έλληνα πρωθυπουργού να έχει επίγνωση και συναίσθηση της βαρύτητας του brand name της χώρας μας στην παγκόσμια εκπαίδευση και στην παγκόσμια αγορά. Η Ελλάδα θα μπορούσε μεθαύριο να γίνει φάρος επιχειρηματικότητας, πολιτισμού, παιδείας, εμπορίου, επιστημών, τεχνολογίας, τέχνης, γραμμάτων, τεχνών, αθλητισμού και τουρισμού, καθόσον υπάρχουν στον κόσμο ολόκληρο επενδυτές που αναγνωρίζουν στη χώρα μας δυνατότητες ανάπτυξης και πλουτισμού, αλλά εμποδίζονται απ τη διαπλοκή, τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία και την ανικανότητα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και των συνδυασμών τους.

Η κυρίαρχη δημοσιογραφική και πολιτική ελίτ της χώρας μας έχει διαστρέψει και διαβάλει συστηματικά το φιλελεύθερο τρόπο σκέψης και πολιτικής που έχει επιτρέψει σε κάποιες χώρες που ο καθένας μπορεί πλέον να τις μάθει με νούμερα κι απτά αποτελέσματα, να ευημερούν σε σχέση με άλλες. Η ανοιχτή κοινωνία και η ελεύθερη αγορά έχουν διαβληθεί και ποινικοποιηθεί από ανίκανους ρήτορες και πολιτικούς που το μόνο απτό αποτέλεσμα που έχουν πετύχει είναι τα χτεσινά και τα σημερινά χάλια μας. Και δυστυχώς 6 χρόνια μετά την έκρηξη της κρίσης στην Ελλάδα, οι ίδιοι και οι ίδιοι πολιτικοί αλλά και οι ίδιοι πολιτικοί σχηματισμοί μας ταλαιπωρούν με τις ανοησίες και τη μετρήσιμη ανικανότητά τους.

Μια φιλελεύθερη χώρα εξασφαλίζει την ελευθερία των πολιτών τους να ζουν και ν’ αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους ελεύθερα. Η πραγματικά ελεύθερη αγορά εξασφαλίζει ευκαιρίες για όλους, δεν επιτρέπει αποκλεισμούς ικανών ανθρώπων. Μια ανοιχτή κοινωνία εξασφαλίζει κυρίως με την εθελοντική προσφορά και τη φιλανθρωπία την προστασία των αδύναμων και αποκλεισμένων, όπως φαίνεται απ τα στοιχεία ανεπτυγμένων χωρών σήμερα.

Δεν είμαι πρωθυπουργός.

Γι’ αυτό θεωρώ καθήκον μου, θεωρώ συνεπή συνέχεια της μέχρι τώρα πολιτείας μου, να μιλώ, να γράφω και να δρω στη λογική που αναγράφω εδώ.

Η ανθρωπιστική κρίση είναι εδώ για να μείνει, εφόσον ασκούνται πολιτικές άλλες απ’ αυτές που περιγράφω και ο φιλελεύθερος χώρος, οι φιλελεύθερες φωνές πρέπει ν’ ακούγονται γιατί έχουν αποδεδειγμένα δίκιο.

Όσο νωρίτερα τα καταλάβουμε αυτά τόσο νωρίτερα θ αποκτήσουμε ένα φιλελεύθερο πρωθυπουργό.

Σκέψεις στην επέτειο της έναρξης του πολέμου της ανεξαρτησίας.

πηγή: liberal.gr

Ροή Ειδήσεων

kakokairia daniel new eurokinissi

24/09/2023 | 07:38

Συναγερμός στην Πολιτική Προστασία: Έρχεται τριήμερο με βροχές και καταιγίδες – Στο επίκεντρο ξανά η Θεσσαλία

24/09/2023 | 00:37

Tα ζώδια της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου

24/09/2023 | 00:33

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου

24/09/2023 | 00:21

Τάκης Λουκανίδης: Ισως ο πληρέστερος Έλληνας ποδοσφαίριστης

24/09/2023 | 00:01

24 Σεπτεμβρίου: Ημέρα Ενημέρωσης για την Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία

23/09/2023 | 23:25

Γρηγόρης Αρναούτογλου: «Ντρέπομαι πραγματικά, με αυτά που βλέπω, να πω ότι δεν έχω χρόνο – Αυτοκοροϊδευόμαστε»
aae20721 menegaki (6)

23/09/2023 | 23:14

Ανδρέας Φουστάνος: «Δεν κατασκευάζεται η ομορφιά της Μενεγάκη, είναι το γονίδιο της τέτοιο»

23/09/2023 | 23:02

Μελόνι: «Στο μεταναστευτικό περίμενα καλύτερα αποτελέσματα»

23/09/2023 | 22:52

Μίνως Μάτσας: «Πιθανώς να μην έκανα το επόμενο βήμα αν ήξερα ότι η Όλγα είναι πολιτικός»
221209181037 staikouras

23/09/2023 | 22:39

Σταϊκούρας: Στήριξη των πολιτών για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης

23/09/2023 | 22:25

Κώστας Σκαφίδας: «Αυτός είναι ο λόγος που ο Στέλιος Καζαντζίδης δεν έκανε παιδιά – Αυτό το μυστικό το ήξερα μόνο εγώ»

23/09/2023 | 22:07

Τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος»: Άρεσε ο «νέος» Παναθηναϊκός, 80-73 την Μπάγερν Μονάχου στο ΟΑΚΑ
screenshot 2023 09 23 215151

23/09/2023 | 21:53

Αυτό είναι το σπίτι κολαστήριο στο Βόλο – Τι λένε οι γείτονες για τα μαρτύρια της 22χρονης στα χέρια του άντρα της

23/09/2023 | 21:35

«Καρφάρα» από Μπέττυ Μαγγίρα για Τριαντάφυλλο: «Λένε ότι τώρα μαθαίνει τηλεόραση… μαθαίνει όμως;»

23/09/2023 | 21:12

Στέφανος Κασσελάκης: Ποια στελέχη τον στηρίζουν – Όλα τα ονόματα
screenshot 2023 09 23 181353
«Λέω στη μητέρα μου “σκότωσα τον Ανέστη”» – Τι λέει ο Χρήστος Ρούσσος για τη δολοφονία του συντρόφου του
screenshot 2023 09 23 171416
Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο αντίο στα αδέλφια που σκοτώθηκαν στη Λιβύη –  Τραγικές φιγούρες οι γονείς τους και ο σύζυγος της Άντζελας
axilleas mpeos 220923
Αχιλλέας Μπέος: «Να βάλει ο θεός το χέρι του» για τη νέα κακοκαιρία
marinakis olympiacos 234953
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πρόστιμο 1,2 εκατ. ευρώ στην Άλτερ Έγκο και τον Βαγγέλη Μαρινάκη
marantzidis 1404
Μαραντζίδης: Μεγάλος νικητής ο Πολάκης αν κερδίσει ο Κασσελάκης- Οι υποψήφιοι δεν συστήνονται εκ του μηδενός
dimitra matsoukas 210923
Δήμητρα Ματσούκα για Στέφανο Κασσελάκη: «Έχει το προσόν του αυτοδημιούργητου»