Αθήνα

11 oC

ελαφρές νεφώσεις

Βάρσος: Η ιστορία του αιωνόβιου Ζαχαροπλαστείου της Κηφισιάς

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο ιδιοκτήτης του θρυλικού ζαχαροπλαστείου των Βορείων Προαστίων, Βασίλης Βάρσος.

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο ιδιοκτήτης του θρυλικού ζαχαροπλαστείου των Βορείων Προαστίων, Βασίλης Βάρσος.

Το ζαχαροπλαστείο το οποίο δεσπόζει στον πεζόδρομο της Κηφισιάς επί 128 χρόνια είναι πλέον χωρίς τον έναν από τους δύο ανθρώπους που το τρέχουν διοικητικά. Ο Γιώργος και ο Βασίλης Βάρσος ήταν τα δύο εγγόνια του Βασίλη Βάρσου που ξεκίνησε το 1892 την επιχείρηση την οποία τα τελευταία χρόνια "τρέχει" η 4η γενιά, ο Κωνσταντίνος κι ο Αντώνης.

Πώς ξεκίνησε η ιστορική επιχείρηση

Η ενασχόληση της οικογένειας με τη ζαχαροπλαστική ξεκίνησε όταν ο ιδρυτής της εταιρείας μας Βασίλειος Χ. Βάρσος έφυγε από την Καστριώτισσα, Φωκίδος με τον αδελφό του και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα. Σε ηλικία 16 ετών το 1892, άνοιξε ένα μαγαζί παραγωγής γάλακτος στην γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Σανταρόζα στην Αθήνα και σιγά σιγά άρχισε να γίνεται γνωστός στην αθηναϊκή κοινωνία για το ποιοτικά και γευστικά του προϊόντα.

Σε λίγο διάστημα απέκτησε 24 άτομα προσωπικό και οι πωλήσεις άρχισαν να αυξάνονται. Μετά από 30 χρόνια στο κέντρο της Αθήνας μετέφερε την επιχείρηση στην Κηφισιά, μια από τις πιο αναπτυσσόμενες περιοχές της Αττικής, όπου ζούσαν πλούσιες οικογένειες.

Στα δύσκολα χρόνια της κατοχής ο Βάρσος λάμβανε το γάλα από τους παραγωγούς και το διένειμε αμέσως στους πελάτες του οι οποίοι εκτίμησαν τη στάση του και στήριξαν την επιχείρηση του. Τη δεκαετία του 50 ο γιος του Κωνσταντίνος Βάρσος αποφάσισε να εισάγει αγελάδες από την Ολλανδία και απέκτησε έγκυες αγελάδες, οι οποίες απέκτησαν δύο ταύρους που έφεραν επανάσταση για την διαχείριση των αγροκτημάτων και την παραγωγή γάλακτος.  Ουρές σχηματίζοντας έξω από το ζαχαροπλαστείο με αποτέλεσμα τη δεκαετία του '60 να χρειαστεί ακόμη και η προστασία της αστυνομίας.

Κατά τη διάρκεια των Ιουλιανών έγινε τόπος συνάντησης για τους βουλευτές της κυβέρνησης Παπανδρέου. Όταν άρχισαν να μαζεύονται υπουργικά αυτοκίνητα έξω απο το κατάστημα και οι υπουργοί χρησιμοποιήσουν τα τηλέφωνα της επιχείρησης για τις συνομιλίες τους. Μετά από 1 ωρα το κατάστημα ήταν  ανοικτό μόνο για υπουργούς και βουλευτές με την Αικατερίνη Βάρσου να προσφέρει καφέδες και κρουασάν. Τις πρωινές ώρες ήρθε και το ''βαρύ πυροβολικό'' όπως λέγανε Μητσοτάκης, Παπασπύρου και Αλαμάνης που στηρίζαν τις ελπίδες τους ώστε να μην παραιτηθεί ο Παπανδρέου χωρίς κανένα αποτελέσμα.

Η εταιρεία αγόρασε μηχανήματα, των οποίων η χρήση είχε ως αποτέλεσμα μια κατά πολύ βελτιωμένη διαδικασία παραγωγής και μια ακόμα υψηλότερη ποιότητα του τελικού προϊόντος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Γερμανοί αντέγραψαν συνδυασμούς και χρήσεις των μηχανημάτων κατά την διάρκεια μίας από τις επισκέψεις τους στο εργαστήριο και μετά ενσωμάτωσαν αυτές τις αλλαγές στις νέες μηχανές τους.

To κατάστημα Βάρσος είναι το πρώτο στην Ελλάδα που κάνει εγκατάσταση μικροβιολογικού εργαστηρίου για την παραγωγή γάλακτος από τον καθηγητή διδακτορικού κο Ιωάννου. Το ζαχαροπλαστείο Βάρσος είναι από τις λίγες αιωνόβιες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Ταυτίστηκε με τις γευστικές εξορμήσεις των οικογενειών της Κηφισιάς που εδώ και δεκαετίες δείχνουν την προτίμηση τους στα νόστιμα και ρετρό γλυκά της οικογενειακής επιχείρησης.

Send this to a friend