Αθήνα

 

11 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

230131115515
Ανδραβίδα -Πτώση F-4: «Είδα μια έκρηξη, φωτιά μέσα στη θάλασσα» είπε ο πιλότος του άλλου αεροσκάφους-Σε εξέλιξη οι έρευνες

CALLER'S CHOICE

Βασίλης Ξυπολυτάς: Και όμως υπάρχει διαφορετική προσέγγιση στην πολιτική!

Ο αέρας αλλαγής που πνέει τον τελευταίο καιρό στους διαδρόμους της γαλάζιας παράταξης, αποδεικνύεται καθημερινά και από τα νέα της στελέχη. Ο Βασίλης Ξυπολιτάς, γραμματέας παραγωγικών τομέων της ΝΔ

Ο αέρας αλλαγής που πνέει τον τελευταίο καιρό στους διαδρόμους της γαλάζιας παράταξης, αποδεικνύεται καθημερινά και από τα νέα της στελέχη. Ο Βασίλης Ξυπολυτάς, γραμματέας παραγωγικών τομέων της ΝΔ, το αποδεικνύει έμπρακτα.

Με πτυχίο BA Management and Marketing από το Coventry University και με τρία μεταπτυχιακά, το ένα εκ των οποίων και από το Harvard University,παρέμεινε στην Ελλάδα, προσπαθώντας για ένα καλύτερο αύριο , για την χώρα μας αλλά και για εκείνον, μέσω της ενασχόλησής του με την πολιτική.

Συνέντευξη στην Ελισσάβετ Ζητουνιάτη

«Ήταν συνειδητή απόφαση να παραμείνω στην Ελλάδα, ξέροντας ότι θα προσπαθήσω πολύ περισσότερο για ένα έχω πολύ λιγότερα» , λέει ο ίδιος στη συνέντευξη που μου παραχώρησε.

Συναντηθήκαμε στην περιοχή που μεγάλωσε την Κηφισιά, όπου τα τελευταία χρόνια εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος και έχει υπηρετήσει σε κομβικές θέσεις .

Αν  και διανύει περίπου το 12ο χρόνο ενασχόλησης με τα κοινά, ο Βασιλής Ξυπολυτάς, δεν μοιάζει σε τίποτα με την «ξύλινη» εικόνα του πολιτικού , που έχουμε στο μυαλό μας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας μιλήσαμε και για τις καινοτομίες που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια όπως : το πρώτο αυτόνομο ενεργειακά δημόσιο κτήριο στην Ελλάδα και φυσικά  τα πρώτα δημόσια ψηφιακά σχολεία στην Ελλάδα. Γιατί όπως μου είπε ο ίδιος μέσα από τη πολιτική νιώθει χρήσιμος, και βρίσκει νόημα, είναι μία δική του εσωτερική ανάγκη. Γι’ αυτό άλλωστε  προσπαθεί να καινοτομεί και να προσφέρει κοινωνικό έργο, μέσω του οποίου νιώθει χρήσιμος στην κοινωνία. Ευδιάθετος και πάνω από όλα αληθινά χαμογελαστός, απάντησε σε όλες τις «αντισυμβατικές» μου ερωτήσεις, όπως είπε και ο ίδιος.

 

Βασίλη θα ήθελα να μου παρουσιάσεις τον εαυτό σου με 5 μόνο λέξεις

(Αιφνιδιάζεται και χαμογελά.. )

Ακριβώς  μια ίδια ερώτηση μου είχαν κάνει σε ένα Job interview

(και συμπληρώνει ,ωραία,  ξεκινάμε… )

Θα έλεγα ότι οι 5 λέξεις είναι:

Kαινοτομία, Εργατικότητα, Ανυπομονησία δεν το λες εύκολα αλλά.. «Ευαισθησία» και η πέμπτη θα ήταν μάλλον Προσαρμοστικότητα.

Τι είναι πολιτική για σένα;

Ωραία ερώτηση…!

Για μένα, Πολιτική είναι ένα εργαλείο, ένα εκτελεστικό εργαλείο,  που σου επιτρέπει να παράγεις συγκεκριμένο έργο και να είσαι χρήσιμος στην κοινωνία. Ναι, ξέρω τι θα σκεφτείς…σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει και ίσως αυτή την άποψη να την ασπάζεται ένα μικρό ποσοστό του πολιτικού προσωπικού της χώρας.  Σε διαβεβαιώνω όμως ότι υπάρχουν αρκετοί που σκέπτονται έτσι, τόσο στη ΝΔ όσο και σε όλα τα υπόλοιπα κόμματα.

Ασχολείσαι από μικρός με τα κοινά τι σε ώθησε να ασχοληθείς με την πολιτική;

Μέσα από τη πολιτική νιώθω χρήσιμος, βρίσκω νόημα.Πάντα για μένα η ενασχόληση με «τα κοινά», ήταν μια εσωτερική ανάγκη. Γι’ αυτό και μέσα από την δραστηριοποίησή μου αυτή, προσπαθώ να καινοτομώ, να προσφέρω συγκεκριμένο έργο και μέσα από αυτό να νιώθω χρήσιμος.

Υπάρχει τελικά, η “ανθρώπινη πλευρά” ενός πολιτικού;

Και βέβαια υπάρχει, αλλά όσο περισσότερο τρίβεσαι μέσα στη πολιτική τόσο πιο πολύ σκληραίνεις και  για «τη προστασία σου», δεν  της επιτρέπεις να εμφανίζεται.

Ο κόσμος πλέον αποστρέφεται  πολύ έντονα τους πολιτικούς; θεωρεί πως για όλα φταίνε εκείνοι, γιατί πιστεύεις συμβαίνει ;

Κάποιος έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη αυτού που συνέβη στην Ελλάδα. Οι πολιτικοί ήταν ο εύκολος αλλά και ο πρώτος στόχος. Πριν φτάσουμε στο «όλοι μαζί τα φάγαμε», έπρεπε πρώτα να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης, οι άνθρωποι της τέχνης και όσοι ηγήθηκαν της χώρας. Σήμερα εκτιμώ ότι ο αστικός χώρος της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς έχει πληρώσει το τίμημα, μένει η ανάληψη των ευθυνών από τους εκπρόσωπους του λαϊκισμού, στην αριστερά και στην δεξιά.

Γιατί πιστεύεις ότι φτάσαμε ως κοινωνία σε αυτή την τεράστια κρίση; και τελικά η κρίση είναι μόνο οικονομική;

Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι Οικονομικό, είναι  Αξιακό.Η οικονομική κρίση ήταν απλά η κορυφή του παγόβουνου.Και όταν λέω ότι είναι αξιακό  εννοώ ότι η Ελλάδα στέκεται ανάμεσα σε 2 αξιακούς κόσμους, αυτό της Ανατολής και αυτό της Δύσης.Η έλλειψη κοινωνικής ζύμωσης και ωρίμανσης, λόγω της νεότητας του κράτους μας, η έλλειψη επιτυχημένων ελληνικών προτύπων αλλά και οι κακές πρακτικές και των δυο αξιακών συστημάτων, μας οδήγησαν στον σημερινό ξεπεσμό.Δυστυχώς, μετά από 8 χρόνια κρίσης, παραμένουμε και σήμερα, σε ένα παρελθόν που έχει πεθάνει και δεν λέει να παρέλθει.

https://www.instagram.com/p/BZyM4BGBSWE/?taken-by=vasilis_xipolitas

Με ένα βιογραφικό, που πολλοί συνομήλικοι σου θα ζήλευαν, γιατί επέλεξες να μείνεις στην Ελλάδα και δεν διάλεξες και εσύ το εξωτερικό;

Ήταν συνειδητή απόφαση να παραμείνω στην Ελλάδα, ξέροντας ότι θα προσπαθήσω πολύ περισσότερο για ένα έχω πολύ λιγότερα.Για να είμαι ειλικρινής, σίγουρα έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι το start-up μου κατάφερε να αναπτυχτεί μέσα στην κρίση, αλλά δεν σου κρύβω ότι υπήρξαν στιγμές που κι εγώ σκέφτηκα τη μετανάστευση, όπως άλλωστε οι περισσότεροι από τους κοντινούς μου φίλους. Ουσιαστικά από μια παρέα 5 σχολικών φίλων, μόνο 2 έμειναν Ελλάδα.

Δεν ξέρω αν σε έχουν ξαναρωτήσει, αλλά γιατί επέλεξες τη ΝΔ και όχι κάποιο άλλο κόμμα;

(Γελάει πάλι, με ρωτάς τις πιο αντισυμβατικές ερωτήσεις ever..)

Λοιπόν… επέλεξα τη Νέα Δημοκρατία διότι από τότε που άρχισα να σκέπτομαι πολιτικά, για μένα η ΝΔ είναι ο βασικότερος εκφραστής της Δύσης, με ότι συνεπάγεται αυτό σε θέματα οικονομίας και κοινωνικής οργάνωσης.

Πως φαντάζεσαι την χώρα μας σε πέντε χρόνια και τι θα πρέπει να αλλάξει, κατά τη γνώμη σου για να γίνει όπως την σκέφτεσαι;

Ωραία ερώτηση.. Θα την ονειρευόμουν μια χώρα, χωρίς Ανασφάλεια και με προσμονή όλων μας για Δημιουργία. Χώρα εξωστρεφή, φιλελεύθερη και ανταγωνιστική. Μια χώρα που θα κοιτάζει στα ίσια την Ιρλανδία, το Ισραήλ και την Αυστρία -χώρες αντιστοίχου μεγέθους με εμάς.

Τι πρέπει να αλλάξει;

Η Νοοτροπία μας, πρέπει να αλλάξει..! Από μίζεροι και αρνητές να γίνουμε εκφραστές της καινοτομίας , της επιστήμης, και της ανταγωνιστικότητας.

Παρακολουθώντας σε στα socialmedia, και ειδικά στο Instagram βλέπω μια ευαίσθητη και καλλιτεχνική πλευρά του Βασίλη. Μίλησε μου λίγο για αυτή.

Βρήκες και το Instagram μου..! Δεν γλυτώνω από πουθενά.. να ξέρεις ότι μέχρι πρόσφατα το είχα μόνο για λίγους φίλους, τώρα τελευταία άνοιξα το προφίλ και το βρήκες. Άτιμο Google.. Συνεχίζει, γελώντας, να λέει ότι «μέχρι να γράψεις την συνέντευξη θα σβήσω φωτογραφίες..»

( Δεν ξέρει όμως ότι εγώ έχω ήδη αποθηκεύσει κάποιες).

Σοβαρεύεται και μου απαντά,

το Facebook το έχω περισσότερο για τη πολιτική και το Instagram είναι περισσότερο Εγώ. Είναι αυτό που γράφω στο Instagram “Daydreamingmoments”. Αναρτώ minimal φωτογραφίες και κάποιες φορές γράφω  αμφιβόλου ποιότητας τετράστιχα…

Γενικά το Instagram το ευχαριστιέμαι  περισσότερο. Στο Facebook έχω χιλιάδες φίλους που ασχολούνται με τη πολιτική και βλέπω συνεχώς πολιτικά, πράγμα που λίγο κουράζει. Από την άλλη το Instagram έχει φωτογραφίες και χαρούμενες στιγμές.

Πως σου αρέσει να περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου;

Κοντά στους ανθρώπους μου. Αρκετά αθλητισμό σε βουνό και θάλασσα. Διάβασμα και φωτογραφία.

View this post on Instagram

Chasing the Sun!

A post shared by Βασίλης Ξυπολυτάς (@vasilis_xipolitas) on

View this post on Instagram

Standing alone #athens

A post shared by Βασίλης Ξυπολυτάς (@vasilis_xipolitas) on

 

Ροή Ειδήσεων

01/02/2023 | 14:45

Ιερώνυμος: Η περιουσία της Εκκλησίας ούτε αμύθητη είναι ούτε αποδίδει πόρους

01/02/2023 | 14:45

Σασμός spoiler: Ο ματωμένος γάμος – Αρχίζει ο πόλεμος

01/02/2023 | 14:38

Χωρίς ηλεκτρικό αύριο από τις 12:00 έως τις 15:00
screenshot 10

01/02/2023 | 14:34

Δασκαλάκης: Αποφασίσαμε να μιλήσουμε με την Πισπιρίγκου στην Κουτσελίνη γιατί υπήρχε η εικόνα πως σκότωσε τα παιδιά μας

01/02/2023 | 14:33

Σφοδρή επίθεση Ερντογάν στην αντιπολίτευση για τα F-35: «Στέλνετε χαιρετίσματα στην Ελλάδα»

01/02/2023 | 14:29

Στο Μάτι Μητσοτάκης – Νίκος Αναστασιάδης: Δωρεά 2,5 εκατ. ευρώ από την Κύπρο στην Πολεμική Αεροπορία στη μνήμη των πιλότων
kke perissos

01/02/2023 | 14:27

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε τους υποψήφιους βουλευτές από τον χώρο των ΑΕΙ και της έρευνας

01/02/2023 | 14:20

Αντιπαράθεση για την αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες: Βαρβιτσιώτης: Ακυρώνετε την κοινοβουλευτική δημοκρατία -Τζάκρη: Θέλετε να θάψετε την υπόθεση των υποκλοπών

01/02/2023 | 14:16

Γηροκομείο Χανίων: Μήνυση για… κατάχρηση εξουσίας στην ανακρίτρια και τον εισαγγελέα Χανίων!

01/02/2023 | 14:06

Ιωάννινα: Αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης έσωσαν βρέφος λίγων μηνών

01/02/2023 | 14:00

Σάκης Τανιμανίδης: «Μου αρέσει να κοιμάμαι από τη δεξιά πλευρά για να αγκαλιάζω κουταλάκι τη Χριστίνα»

01/02/2023 | 13:51

Η φρεσκάδα και η ανανέωση ξεκινάει από το σπίτι μας!
230201133302

01/02/2023 | 13:50

Νεκρός και ο δεύτερος πιλότος του Phantom F-4, Στάθης Τσιτλακίδης

01/02/2023 | 13:36

Ανδραβίδα: «Χτενίζουν» στεριά και θάλασσα για τον κυβερνήτη Τσιτλακίδη – Υποθαλάσσια χαράδρα και βάθη 1 χλμ στο σημείο

01/02/2023 | 13:35

Ερντογάν: Η Σουηδία δεν θα πρέπει να μπει στον κόπο να προσπαθήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ
Γιατί ο Φεβρουάριος έχει 28 ημέρες
230131093355
Ίμια: Οι γυναίκες που θρήνησαν τους συζύγους τους πριν 27 χρόνια – «Έδωσε τη ζωή του για την πατρίδα και είμαι υπερήφανη που υπήρξα γυναίκα του»
tatsopoulos
Αφέθηκε ελεύθερος o Τατσόπουλος- Οργή στο twitter με την σύλληψή του
kentriki pindos xioni
Meteo: Πτήση πάνω από τη χιονισμένη Κεντρική Πίνδο – Εντυπωσιακές εικόνες
dretta
Αθηνά Δρέττα στο TheCaller: «Αριστερά και Δεξιά δεν υπάρχουν πια παρά ως φαντάσματα του εαυτού τους»
230130110456
Συγκινεί η εγγονή του Νίκου Ξανθόπουλου: «Ο παππούς ο Νίκος, ο παππούλης μου…Η παρουσία του αισθητή ακόμα και μέσα από την ησυχία του»