Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Washington Post: Οι σχέσεις του «φιλορώσου εθνικιστή» Καμμένου με τον Παπαδόπουλο και τον Πούτιν

Με αφορμή τη δραματική άνοδο και πτώση του Έλληνα ομογενή και πρώην συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ, Γιώργου Παπαδόπουλου η Washington Post κάνει μια αναδρομή στις σχέσεις του Πάνου Καμμένου με τον Παπαδόπουλο, όσο και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η έγκυρη εφημερίδα περιγράφει τον ρόλο που είχε ο Παπαδόπουλος στο θέμα με την εμπλοκή της Ρωσίας στην αμερικανική πολιτική σκηνή, τονίζοντας ότι ο Παπαδόπουλος βρέθηκε στην Αθήνα τις ίδιες ημέρες που επισκέφθηκε την ελληνική πρωτεύουσα και ο Ρώσος πρόεδρος.

Στο δημοσίευμα, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος χαρακτηρίζεται φιλο-Ρώσος εθνικιστής που καυχιέται συχνά για τις πολύ καλές διασυνδέσεις του στη Μόσχα, ενώ όταν τον Μάιο του 2016 ο Πούτιν επισκέφθηκε την Αθήνα, ο Καμμένος ήταν εκείνος που τον καλωσόρισε με κάθε επισημότητα.

Όμως την ίδια ημέρα, ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας είχε μία ακόμη σημαντική επίσκεψη.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Washington Post, ο Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οποίος δεν είχε κλείσει ακόμη τα 30 ήταν άγνωστος στην Ελλάδα – και όχι μόνο. Όμως ξαφνικά, την ίδια ημέρα με τον Πούτιν βρέθηκε στην Αθήνα, πραγματοποιώντας συναντήσεις στην πόλη και λέγοντας σε χαμηλούς τόνους ότι βρισκόταν στην Αθήνα σε μία λεπτή αποστολή για λογαριασμό του προϊσταμένου του, Τραμπ.

Τον Οκτώβριο του 2017, ο Παπαδόπουλος παραδέχθηκε ότι είπε ψέμματα στο FBI για τις εκτεταμένες προσπάθειές του να συνδέσει την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ με ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους. Από τότε ο Τραμπ χαρακτηρίζει τον Παπαδόπουλο «εθελοντή χαμηλού επιπέδου».

«Αλλά στην πατρίδα των προγόνων του, ο άνθρωπος που ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Μάρτιο του 2016 ως έναν από τους πέντε κορυφαίους συμβούλους του και ένα “εξαιρετικό παιδί”, θεωρείτο σημαντικός συνομιλητής, αρχικά για την εκστρατεία του Τραμπ και αργότερα για τον επερχόμενο πρόεδρο», σημειώνει η Washington Post.

Και η αμερικανική εφημερίδα συνεχίζει:

«Μπορεί να συνέχιζε ως “ένας δεύτερος ηθοποιός σε πολιτικό θρίλερ”, όπως κάποιος περιέγραψε τη συμπεριφορά του. Όμως όταν καυχήθηκε ότι είχε βοηθήσει τον Τραμπ να κερδίσει τις εκλογές, πολλοί εδώ τον πίστεψαν».

Πριν την εντυπωσιακή πτώση του, έτρωγε και έπινε πλουσιοπάροχα με σημαντικούς εγχώριους επιχειρηματίες, ενώ έλαβε και... τιμές ως αγαπημένο τέκνο της Ελλάδας καθώς βρέθηκε κριτής σε διαγωνισμό ομορφιάς σε ελληνικό νησί!

Είχε επίσης πρόσβαση σε αξιωματούχους στο υψηλότερο επίπεδο της ελληνικής κυβέρνησης, πολλοί από τους οποίους είχαν διασυνδέσεις με τη Ρωσία και συμπάθειες που θα ήταν ασυνήθιστες σε άλλες δυτικές πρωτεύουσες. Ο Καμμένος, συγκεκριμένα, ξεχώριζε τόσο για τις φιλορωσικές του αντιλήψεις, όσο και για την αποφασιστικότητά του να αναπτύξει δεσμούς με τον νεαρό σύμβουλο του Trump.

Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία του Παπαδόπουλου με τις αρχές επικεντρώθηκε στα συμβόλαιά του με έναν σκοτεινό και μυστυριώδη καθηγητή από τη Μάλτα που ισχυριζόταν ότι είχε διασυνδέσεις στη Ρωσία, Έλληνες πολιτικοί και αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο καλύτερος και πιο προφανής δρόμος για το Μόσχα πέρναγε από την Αθήνα.

«Αν ήμουν στη θέση του, θα σκεφτόμουν, “μπορούν οι Έλληνες φίλοι μου να μες βοηθήσουν να βρω σύνδεσμο με τη Μόσχα;” σημειώνει ο Θάνος Ντόκος, γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ. «Θα ήταν εύλογο», προσθέτει.

Το κατά πόσο κάτι τέτοιο συνέβη ίσως αποτελέσει αντικείμενο για τον ειδικό σύμβουλο Robert S. Mueller III, ο οποίος συνεχίζει να διερευνά πιθανή συμπαιγνία μεταξύ της καμπάνιας του Trump και της ρωσικής κυβέρνησης για να επηρεαστούν οι προεδρικές εκλογές. Η παραδοχή του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας, Michael Flynn ότι και αυτός είπε ψέμματα στο FBI για τη Ρωσία, υποδεικνύει ότι ο Mueller εξετάζει μία σειρά πιθανοτήτων.

Όμως στην Ελλάδα, η σχέση μεταξύ των αξιωματούχων που χρησιμοποίησε ο Παπαδόπουλος και του στόχου του – που δεν ήταν άλλος από το να αναπτύξει σχέσεις με το Κρεμλίνο και ιδανικά να οργανώσει συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Τραμπ – δύσκολα μπορεί να αγνοηθεί.

Γιος Ελλήνων μεταναστών που μεγάλωσε στο Σικάγο, ο Παπαδόπουλος διέθετε ένα μικρό βιογραφικό γεμάτο υπερβολές, συμπεριλαμβανομένης μιας ανύπαρκτης περιόδου στο Model United Nations. Παρ' όλα αυτά, κατά τη διάρκεια συνάντησης με το διοικητικό συμβούλιο της Washington Post τον Μάρτιο του 2016, ο Τραμπ τον είχε χαρακτηρίσει έναν από τους πέντε κορυφαίους συμβούλους εξωτερικής πολιτικής.

Εκείνη την εποχή, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών είχε σε μεγάλο βαθμό εγκαταλειφθεί από τον τομέα εξωτερικής πολιτικής του κόμματος και πιεζόταν να δείξει την ομάδα του, έχοντας δηλώσει νωρίτερα ότι ο καλύτερος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής ήταν «ο εαυτός του».

Ακόμα και στον σχετικά μικρό κόσμο των διεθνών σχέσεων μεταξύ Ελλήνων και Ελληνοαμερικανών, ο Παπαδόπουλος αποτελούσε μυστήριο. Οι λίγοι που τον είχαν γνωρίσει έλεγαν ότι ήταν σοβαρός – εμφανιζόταν σε καθημερινές συναθροίσεις ντυμένος με κοστούμι και γραβάτα – και φιλόδοξος. Στόχος του ήταν, όπως έλεγε στους συναδέλφους του, να βρει δουλειά στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ και να εργαστεί για τον Λευκό Οίκο.

(πηγή: Washington Post)

Send this to a friend