Αθήνα

8 oC

ελαφρές νεφώσεις

Σύγχρονος Χάτσικο το σκυλί της 43χρονης που σκοτώθηκε στη Λέσβο- Έσκαβε για να την ξεθάψει και έμεινε εκεί κλαίγοντας

Σύγχρονος Χάτσικο το σκυλί της 43χρονης που σκοτώθηκε στη Λέσβο- Έσκαβε για να την ξεθάψει και έμεινε εκεί κλαίγοντας

Μια πολύ συγκινητική ιστορία αποκαλύφθηκε μετά τον σεισμό στα ανοιχτά της Λέσβου, που διέλυσε τον οικισμό της Βρίσας στο νησί και προκάλεσε τον θάνατο της 43χρονης.

Ειδικότερα, το σκυλί της άτυχης γυναίκας έσκαβε με τα πόδια του στα ερείπια προσπαθώντας να ξεθάψει το αφεντικό της. Αλλά και μετά την εύρεση της σορού, σαν άλλος Χάτσικο* έμεινε εκεί στα ερείπια επί ώρες κλαίγοντας μέχρι που το απομάκρυναν και το μετέφεραν σε χώρο φιλοξενίας ζώων άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Μάλιστα, από τον καταστροφικό και φονικό σεισμό απέμειναν μόλις δυο σκυλιά στον εν λόγω οικισμό.

Το άλλο είναι η Λίζα. Το αγαπητό σε όλους ημίαιμο σκυλί της Συλλογής Φυσικής Ιστορίας Βρίσας. Φιλικό προς κάθε επισκέπτη του μουσείου η Λίζα είχε το χώρο κυριολεκτικά για σπίτι της. Εκεί και παρέμεινε, ζει στον περίκλειστο περιβάλλοντα χώρο της συλλογής, ενώ ο υπάλληλος της συλλογής Κώστας Κωστάκης, συνεχίζει κάθε μέρα να τη φροντίζει πηγαίνοντάς της νερό και φαγητό.

Όλα τα άλλα ζώα της Βρίσας κυριολεκτικά εξαφανίστηκαν. «Το φαινόμενο ερμηνεύεται…» λέει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η κτηνίατρος της Μυτιλήνης Μυρσίνη Τουρβαλή. «Τα ζώα είναι πολύ πιο κοντά στη φύση απ' ό,τι στον άνθρωπο. Έχει παρατηρηθεί ότι διαισθάνονται τις επερχόμενες αλλαγές και ανάλογα λειτουργούν. Μένουν αυτά που το αίσθημα του ανήκειν ξεπερνά άλλα φυσικά ένστικτα όπως για παράδειγμα η Λίζα».

Εξάλλου, όπως η κ. Τουρβαλή σημειώνει, η τελευταία σεισμική διεργασία έδιωξε από την πόλη της Μυτιλήνης και τα πουλιά. Όπως λέει «την παραμονή του σεισμού, την Κυριακή έφυγαν από τα δένδρα όλες οι κουρούνες που κάθονται εκεί. Προφανώς γιατί διαισθάνονται τον επερχόμενο κίνδυνο».

Χάτσικο ήταν ένας λευκός σκύλος ράτσας Ακίτα, που γεννήθηκε το 1923, στην πόλη Οντάτε της Ιαπωνίας και έγινε διάσημος για την αξιοθαύμαστη αφοσίωση στον κύριό του, στον οποίο έμεινε πιστός για όλη του την ζωή.

Send this to a friend