Αθήνα

23 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Παγκόσμια πρεμιέρα του ID.4, του πρώτου ηλεκτρικού SUV της Volkswagen

CALLER'S CHOICE

Ζαριφόπουλος στο TheCaller: Η επένδυση της Amazon μεταφράζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα – Δεν μετανιώνω με την επιλογή μου να ασχοληθώ με τα κοινά

«Το ψηφιακό κράτος, εκτός από γρήγορο κι εξυπηρετικό, είναι κι ένα κράτος διαφάνειας η οποία αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την προσέλκυση των επενδύσεων» τονίζει ο υφυπουργός Ψηφιακής Στρατηγικής, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο WEBTV του TheCaller.gr και το δημοσιογράφο Κωστή Μοσχολιό.

Δείτε επίσης

ΠΑΟΚ: Ο τραυματισμός του Κρέσπο τον οδηγεί στο χειρουργικό κρεβάτι
Νόνη Δούνια: Καμάρωσε την κόρη της να κατακτά το χρυσό μετάλλιο (ΕΙΚΟΝΑ)

«Επιδιώκουμε να λύσουμε καθημερινά προβλήματα. Να φέρουμε γρήγορες νίκες όχι μόνο τα μεγάλα έργα, σίγουρα θα υπάρχουν κι αυτά» σημειώνει ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος σε συνέντευξή του στο WEBTV του TheCaller.gr. 

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Στρατηγικής σημειώνει ότι «εντός Φεβρουαρίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η νέα ηλεκτρονική διαδικασία δήλωσης της γέννησης. (…) Ένα μεγάλο ζήτημα των δημοσίων υπηρεσιών είναι ότι δεν υπάρχει διαλειτουργικότητα, δεν συνδέεται η μια υπηρεσία με την άλλη. (…) Πλέον από το μαιευτήριο και τη γέννηση του νεογνού θα γίνεται η δήλωση κι από εκείνη τη στιγμή θα ενημερώνονται οι υπηρεσίες κι έτσι το παιδί θα παίρνει τον ΑΜΚΑ του, θα ενημερώνεται η οικογενειακή μερίδα, θα κατατίθεται το ΙΒΑΝ του λογαριασμού για να μπαίνει το επίδομα γέννησης (εφόσον το δικαιούνται οι γονείς) και θα ασφαλίζεται το παιδί στον ασφαλιστικό φορέα επιλογής των γονιών. (…) Παρόμοια γρήγορη διαδικασία θέλουμε να κάνουμε και για το δυσάρεστο γεγονός της απώλειας ενός ανθρώπου. Να γίνεται κι αυτό γρήγορα».

Σχετικά με την επένδυση της Amazon Web Services ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος υπογραμμίζει ότι «η επένδυση αυτή μεταφράζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης για την Ελλάδα. (…) Γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια από όλα τα υπουργεία για να βελτιωθεί το κλίμα επενδύσεων στη χώρα μας. (…) Είμαι πολύ χαρούμενος με αυτήν τη συμφωνία καθώς είναι απαρχή για μια σειρά από τέτοιου είδους επενδύσεις που θα γίνουν στη χώρα μας. Ενισχύεται η νεοφυής επιχειρηματικότητα.  (…) Το επενδυτικό κλίμα στη χώρα μας έχει αλλάξει κι αυτό γίνεται σαφές κι από τις επαφές μας με τους επενδυτές. (…) Η κυβέρνηση έχει ήδη υλοποιήσει πολλές από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, νωρίτερα απ’ ότι υπολογιζόταν. (…) Πρέπει να φέρουμε πίσω όλα τα παιδιά που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης».

Για τη δημιουργία Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού δηλώνει, μεταξύ άλλων, «η Βίβλος του Ψηφιακού Μετασχηματισμού είναι ουσιαστικά η ψηφιακή στρατηγική της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια. Βασικοί πυλώνες είναι οι υποδομές, οι υπηρεσίες που το κράτος παρέχει ή δεν παρέχει ψηφιακά στους πολίτες. Στόχος, για παράδειγμα, είναι να μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλές ενέργειες που έχουν να κάνουν με το κράτος μέσω του κινητού μας τηλεφώνου. Επομένως χρειάζεται να απλουστεύσουμε τις διοικητικές διαδικασίες και στη συνέχεια να τις ψηφιοποιήσουμε. (…) Χρειάζεται να δούμε τις ψηφιακές δεξιότητες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. (…) Χρειάζεται να δούμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία σε πολλούς τομείς, όπως η υγεία, η δικαιοσύνη κι αλλού. (…) Τέλη Μαρτίου αναμένεται να βγει προς διαβούλευση το ν/σ για την Ψηφιακή Βίβλο».

Ακόμη ο κ. Ζαριφόπουλος αναφέρει σχετικά με το Gov.gr ότι «θα ανέβει –σε μια πρώτη του μορφή- εντός του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους. Έχουμε ακόμη πολλές εκκρεμότητες με την 3η Βιομηχανική Επανάσταση όταν άλλες χώρες βρίσκονται ήδη στην 4η. (…) Πρόκειται για μια ενιαία ψηφιακή πύλη μέσω της οποίας θα πηγαίνουμε σε όλες τις υπηρεσίες του κράτους. Θα είναι μια πλατφόρμα η οποία συνεχώς θα εμπλουτίζεται προκειμένου να μπορέσουμε να ολοκληρώνουμε όλες μας τις συναλλαγές ηλεκτρονικά. Πρώτα θα ξεκινήσουμε με την ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση και την εξουσιοδότηση».

Τέλος σε μια πιο προσωπική ερώτηση, σχετικά με το πώς αποφάσισε να εγκαταλείψει μια κορυφαία θέση στην Google και να ασχοληθεί με την πολιτική ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος ανέφερε ότι «με κάθε ειλικρίνεια, είναι ότι πιο ενδιαφέρον κι εποικοδομητικό στην επαγγελματική μου πορεία καθώς είναι ό,τι πιο σημαντικό. Έχει να κάνει με τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας. (…) Ο αντίκτυπος που θα έχει στη ζωή μας το έργο μας θα είναι πολύ μεγάλος κι αυτό με κινητοποιεί. (…) Έχω τεράστια όρεξη και διάθεση να προσφέρω στη χώρα μας ό,τι έχω αποκομίσει από την επαγγελματική μου εμπειρία. (…) Τα τελευταία χρόνια αισθανόμουν έναν εκνευρισμό του ‘γιατί δεν μπορούμε κι εμείς να γίνουμε ένα σύγχρονο κράτος;’ (…) Και αυτό με κινητοποίησε για να κάνω κι εγώ την προσπάθειά μου για να πάμε επιτέλους τη χώρα μπροστά γιατί το αξίζουμε. (…) Έχουμε πολύ ικανούς ανθρώπους και πολλές δυνατότητες. (…) Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι, ικανοί κι ευσυνείδητοι άνθρωποι στο δημόσιο τομέα. (…) Δεν μετάνιωσα στιγμή για την επιλογή μου. Έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε πολύ σημαντικές αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή μας κι αυτό δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα άλλο».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του υφυπουργού Ψηφιακής Στρατηγικής, Γρηγόρη Ζαριφόπουλο, στο WEBTV του TheCaller.gr και τον Κωστή Μοσχολιό: 

Εορτολόγιο: Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα
ΕΛΤΑ: Γκάφα με ορθογραφικά λάθη σε γραμματόσημο για τη Μάχη των Θερμοπυλών
Washington Post: Ελκυστική πολιτική προσωπικότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Μουζάκι Καρδίτσας: «Αν δεν ήταν τα σκυλιά της ΕΜΑΚ δεν θα την βρίσκαμε ποτέ», λέει ο ξάδερφος της 43χρονης φαρμακοποιού
Εορτολόγιο: Ποιο όμορφο γυναικείο όνομα γιορτάζει σήμερα, 25 Σεπτεμβρίου
Αφιέρωμα του National Geographic στις Κυκλάδες: «Η ζωή στο νερό: Πώς να διαθέσεις δύο εβδομάδες»