Αθήνα

22 oC

αίθριος καιρός

Zήτημα αρχής...

Zήτημα αρχής...

(αναδημοσίευση epikairo)Όντως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξεπούλησε έναντι πινακίου φακής τις ελληνικές τράπεζες στα ξένα hedge funds, αποτέλεσμα της καταστροφικής 7μηνης διαπραγμάτευσης, των capital controls και του κλεισίματος των τραπεζών.

Ωστόσο αυτή η επιλογή της κυβέρνησης δεν έγινε εν κενώ και ας το θυμούνται ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου τον Ιούνιο του 2014 δημιούργησαν το νομοθετικό πλαίσιο προς τούτο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στο περίφημο άρθρο 2 που καταψήφισε ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Όλοι μπορούν να θυμηθούν τον πόλεμο που δέχθηκε από το ίδιο του το κόμμα και από τα ΜΜΕ γι αυτή του τη στάση, η οποία είχε συνδεθεί αφελώς με το σενάριο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Στο σημείο αυτό αξίζει να θυμηθούμε τι είχε απαντήσει εκείνος σε συνέντευξή του στο Bloomberg εκείνη την εποχή, οι οποίες αν μη τι άλλο σήμερα τον δικαιώνουν:

Δημοσιογράφος: Ευχαριστώ πάρα πολύ που είστε μαζί μας σήμερα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, υπήρξε μια σημαντική ψηφοφορία, εσείς ψηφίσατε αρνητικά σε ένα μέρος του, σε αυτό για τους κανόνες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ποια ήταν η αντίρρησή σας;

ΓΑΠ: Ναι, ψήφισα αρνητικά στο θέμα αυτό. Ήταν ζήτημα αρχής, το ίδιο θα έκανα και πάλι αν κάτι τέτοιο ερχόταν ξανά στη Βουλή. Ο βασικός λόγος είναι ότι, αντιλαμβάνομαι πως σε πολύ δύσκολες περιστάσεις, ίσως χρειαστεί να ιδιωτικοποιήσουμε τράπεζες με κάποιες απώλειες για τον Έλληνα φορολογούμενο. Το να το κάνουμε όμως αυτό με νόμο, ώστε να είναι επίσημη, διαρκής, στο διηνεκές πολιτική, ειδικά όταν οι Έλληνες έχουμε θυσιάσει πολλά και ειδικότερα, ξανά και ξανά για διάσωση τραπεζών, είμαι ενάντια σε αυτή τη λογική, λόγω αρχών.

Δημοσιογράφος: Παρόλα αυτά, από τη σκοπιά ενός τρίτου, αυτό που κάνατε είναι ότι αναλάβατε ένα πολύ μεγάλο ρίσκο, λόγω της ισχνής πλειοψηφίας της κυβέρνησης. Φαίνεται πως ρισκάρατε την σταθερότητα της Κυβέρνησης, ίσως και πρόωρες εκλογές με τη στάση σας.

ΓΑΠ: Δεν έθεσα και δεν θα έθετα σε κίνδυνο την κυβερνητική πλειοψηφία. Ήταν μια προσωπική και πολιτική ψήφος και ήταν και μία δήλωση πάνω σε ζητήματα τα οποία πιστεύω πως πρέπει να εξετάσουμε, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Γιατί πιστεύω πως υπάρχουν συστημικά ζητήματα σχετικά με την τραπεζική κρίση, ακόμα ασχολούμαστε με αυτή και με stress tests, ακόμα δεν έχουμε προχωρήσει σε ζωτικά ζητήματα, όπως η τραπεζική ένωση, τα διαφορετικά επιτόκια δανεισμού από τον πυρήνα στην περιφέρεια. Είναι πολύ σημαντικό και πιστεύω πως σχεδιάζουμε χωρίς συγκεκριμένο στόχο στην Ευρώπη, αντί να κοιτάζουμε την πραγματική αρχιτεκτονική και την ανάγκη να ενσωματώσουμε το τραπεζικό σύστημα. Και ακόμα ζητάμε να πληρώσουν οι φορολογούμενοι, Έλληνες και άλλοι, για τις τράπεζες. Πρόκειται για συστημική αντίφαση και σίγουρα δεν δημιουργεί κοινωνική δικαιοσύνη αυτό και αν θέλετε, δίκαιο επιμερισμό των βαρών της κρίσης.

Δημοσιογράφος: Έρχονται οι εκλογές για τον Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο τέλος Μαΐου, φαίνεται πως το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση θα περάσουν μία δοκιμασία στις εκλογές αυτές. Τι θα συμβεί στην εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία αν η κυβέρνηση αποδοκιμαστεί στις εκλογές;

ΓΑΠ: Υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δείχνουν μια ρευστή κατάσταση, δεν ξέρουμε βέβαια τι θα φέρει η κάλπη. Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι πως θα υπάρξει μία αντισυστημική, ευρωσκεπτιστική ψήφος, εξαιτίας πολιτικών που ακολουθήσαμε στην Ευρώπη. Γι’ αυτό θα πρέπει να ερμηνευτεί ως ευρύτερο ευρωπαϊκό ζήτημα, όχι ειδικά Ελληνικό.

Δημοσιογράφος: Ας μείνουμε στην Ελλάδα, μπορεί η Κυβέρνηση να αντέξει αποδοκιμασία στις Ευρωεκλογές; Θα υπάρχει σταθερότητα αν συμβεί κάτι τέτοιο;

ΓΑΠ: Όλα αυτά τα χρόνια υποστήριζα την κυβερνητική σταθερότητα, παραιτήθηκα από Πρωθυπουργός για να δημιουργηθεί αυτός ο συνασπισμός δυνάμεων που, βασικά, κυβερνά και σήμερα, γι’ αυτό και στηρίζω την επιτυχία του προγράμματος προσαρμογής. Βρισκόμαστε κοντά στο τέλος του και κανείς δεν επιθυμεί να θέσει σε κίνδυνο το επιτυχές τέλος του προγράμματος προσαρμογής

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε πως αυτή η κυβέρνηση μπορεί να φέρει επιτυχώς σε πέρας και να παραμείνει ως το 2016;

ΓΑΠ: Νομίζω πως είναι εφικτό. Θα έθετα περισσότερη έμφαση – και αυτή είναι και η κριτική μου σε ορισμένες κυβερνητικές πολιτικές – στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Έχουμε κάνει ότι ήταν απαραίτητο στο δημοσιονομικό πεδίο, είχαμε μία μοναδική στα παγκόσμια χρονικά προσαρμογή, σύμφωνα και με το ΟΟΣΑ, με πολύ πόνο, με τεράστιες θυσίες για τους πολίτες. Πρέπει πλέον να εστιάσουμε σε μεταρρυθμίσεις κάποιες από τις οποίες έχουμε ήδη περάσει.

Δημοσιογράφος: Είναι πλέον ζήτημα εφαρμογής;

ΓΑΠ: Είναι ζήτημα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, όπως το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και ακόμα μεγαλύτερων, όπως το πολιτικό σύστημα, η μάχη με τον πελατειακό καπιταλισμό, που είναι ενδημικός σε ορισμένες χώρες και παγκόσμια. Μιλάμε πλέον για “χαριστικό καπιταλισμό” (crony capitalism = ο καπιταλισμός που βασίζεται σε χαριστικές νομοθετικές και άλλες συμπεριφορές του πολιτικού συστήματος προς το επιχειρηματικό σύστημα). Πρέπει να δημιουργήσουμε ζωντανούς, ισχυρούς θεσμούς που δημιουργούν διαφάνεια και κοινωνική δικαιοσύνη, ανάπτυξη και πλούτο.

Δημοσιογράφος: Μπορεί να το κάνει η παρούσα κυβέρνηση και θα αντέξει μέχρι το 2016;

ΓΑΠ: Αν ο συνασπισμός αυτός κινηθεί προς την κατεύθυνση που σας περιέγραψα, πιστεύω πως θα κινητοποιήσει ευρύτερες δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας και ναι, μπορεί να αντέξει. Αν κινηθεί σ’ αυτή τη κατεύθυνση.

[adsense]

Δημοσιογράφος: Μιλάτε και για νέες μεταρρυθμίσεις ή για την εφαρμογή των παλιών;

ΓΑΠ: Μιλώ κυρίως για εφαρμογή αλλά υπάρχουν και συγκεκριμένα ζητήματα, όπως το πολιτικό και εκλογικό σύστημα, που προσωπικά είχα θέσει ως Πρωθυπουργός, που πρέπει να αλλάξουν. Εκτός αυτών, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από τη δικαιοσύνη ως το φορολογικό σύστημα είναι τώρα απολύτως αναγκαία

Δημοσιογράφος: Θα πιέσετε για αυτές τις μεταρρυθμίσεις, οπότε μου λέτε πως θα συνεχίσετε να στηρίζετε αυτό το συνασπισμό δυνάμεων

ΓΑΠ: Ναι, πάντα το έκανα. Πιστεύω πως πρέπει να πετύχει αυτό το πρόγραμμα προσαρμογής. Υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία δεν μας αρέσουν, λάβαμε μέτρα αναγκαστικά, πολλά όμως άλλα ζητήματα ήταν πραγματικά απολύτως αναγκαία, όπως οι βαθύτερες μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την Ελλάδα βιώσιμη. Η Ελλάδα έχει σπουδαίες δυνατότητες, δημιουργεί σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες. Οι φόβοι για κυβερνητική σταθερότητα είναι παραφουσκωμένοι.

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν φήμες ότι πρόκειται να φτιάξετε ένα νέο, δικό σας πολιτικό κόμμα. Το αστείο που κυκλοφορεί είναι πως υπάρχει μία μόνο αναπτυξιακή βιομηχανία στην Αθήνα και αυτή είναι η δημιουργία νέων κομμάτων. Μπορείτε να πείτε κατηγορηματικά ότι δεν αποχωρείτε από το ΠΑΣΟΚ για να φτιάξετε δικό σας κόμμα;

ΓΑΠ: Ναι, ναι, φήμες και το να μιλάς για φήμες Πρωταπριλιά είναι πολύ επικίνδυνο…

Αναλυτικά την συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού στο Bloomberg μπορείτε να την διαβάσετε εδώ.

Απέναντι στην καιροσκοπική αντι-ΣΥΡΙΖΑ αντιπολιτευτική λογική, κρίνεται σκόπιμο να υπενθυμίζεται ποιοι πολιτικοί υπηρετούν αρχές και ποιοι πολιτικοί και κόμματα εξυπηρετούν το πρόσκαιρο μικροκομματικό συμφέρον, που και επιλεκτική μνήμη έχει και θέλουν να μας ξεπλύνουν ευθύνες μέσα από το φιάσκο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ..

Ήταν είναι και θα είναι πάντα ζήτημα αρχής..

Πηγή: epikairo.gr

Send this to a friend