Αθήνα

12 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ζούπης: Υπεροπλία Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό, μαγική εικόνα το 31,5% του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, αλλά έχει το ατού της ανυπαρξίας του ΚΙΝΑΛ

Στο στούντιο του TheCaller WEB TV και στον αρχισυντάκτη του TheCaller Κωστή Μοσχολιό μίλησε ο πολιτικός αναλυτής και υπεύθυνος ερευνών της εταιρείας Opinion Poll Ζαχαρίας Ζούπης.

Στο στούντιο του TheCaller WEB TV και στον αρχισυντάκτη του TheCaller Κωστή Μοσχολιό μίλησε ο πολιτικός αναλυτής και υπεύθυνος ερευνών της εταιρείας Opinion Poll Ζαχαρίας Ζούπης.

Με αφορμή την πιο πρόσφατη έρευνα της εταιρείας, όπου- μεταξύ άλλων- αποτύπωνε ένα σαφέστατο προβάδισμα 17,5 μονάδων υπέρ της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ζούπης αν και έσπευσε να κάνει λόγο αρχικά για ένα δείγμα, είπε στη συνέχεια, πως «υπάρχει μια υπεροπλία του κ. Μητσοτάκη» στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Όπως είπε ο ίδιος, «τα πιο ενδιαφέροντα δείγματα σχετίζονται με την αποδοχή από τους πολίτες της πολιτικής ατζέντας στο σύνολο των πολιτικών επιλογών που έχει κάνει, ενώ το εντυπωσιακό είναι πως υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν τις επιλογές της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου».

Ο κ. Ζούπης υποστήριξε πως «ο κ. Μητσοτάκης έχει ένα πολύ θετικό κλίμα αποδοχής στην ελληνική οικονομία, έχει δημιουργηθεί μια προσδοκία από τον κόσμο».

Βέβαια, ο ίδιος ανέφερε ως «αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης» το «Μεταναστευτικό -Προσφυγικό, όπου οι μισοί ψηφοφόροι της ΝΔ είναι απογοητευμένοι», και- όπως επισήμανε ο ίδιος- «αν αυτό αφεθεί, μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα αρνητικών εξελίξεων. Μετράει πολύ ο φόβος για το μέλλον στο Προσφυγικό, είναι ο φόβος της προοπτικής».

Ερωτηθείς για το υψηλό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο κ. Ζούπης τόνισε πως «το 31,5 του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μαγική εικόνα», εξηγώντας: «Κατάφερε μεν να κάνει άλμα από τις ευρωεκλογές στις εθνικές εκλογές, πήρε 500.000 ψήφους παραπάνω, ωστόσο ήταν ένα ανομοιογενές ακροατήριο, που στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό οφείλεται στην επικοινωνιακή τακτική που ακολούθησε, θέλοντας να συσπειρώσει οτιδήποτε κυκλοφορούσε και δεν ήθελε με τίποτα τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η σύλληψη αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ είναι να φύγει από την αντίληψη του κόμματος του 3%... Κάνει όμως ένα βασικό λάθος που μπορεί να του κοστίσει. Μετεξέλιξη κόμματος δεν μπορεί να γίνει αν δεν δεις τι έφταιξε πρώτα απ’ όλα για την ήττα. Έπρεπε να κάνει μια αποτύπωση των αιτιών, με νέα στρατηγική, νέο πολιτικό λόγο, ο λόγος που εκφέρει ο κ. Τσίπρας είναι λόγος που συσπειρώνει τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ, έχει όμως ένα μεγάλο ατού, που είναι δώρο από το ΚΙΝΑΛ, το οποίο έχει αδυναμία να μπει σε αυτόν τον χώρο».

Προχωρώντας στον συλλογισμό του για το ΚΙΝΑΛ, ανέφερε ότι «όπως συγκροτήθηκε το ΚΙΝΑΛ από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα είναι μια αλληλουχία λαθών. Για παράδειγμα πρώτα εκλέχθηκε πρόεδρος και μετά έψαχναν την πλατφόρμα πάνω στην οποία θα συνεννοηθούν τα κόμματα που το συγκροτούσαν, έγινε ένα συνέδριο διορισμένων… Το οξύμωρο είναι πως ενώ η ΝΔ εκμεταλλεύτηκε το ισχυρό αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, που άγγιξε το 70% και η ΝΔ κατάφερε να πάρει το 40%, το ΚΙΝΑΛ δεν κατάφερε να ξεπεταχτεί …».

«Το ΚΙΝΑΛ ανά 2 μέρες αλλάζει γραμμή, δεν επιστρατεύονται άξια στελέχη με συνέπεια να λαμβάνονται αποφάσεις από μια κλειστή ομάδα της ηγεσίας. Για μένα το ΚΙΝΑΛ θα μπορούσε με σωστή τακτική να πάρει ένα 12-13%», συνέχισε ο κ. Ζούπης, που έκανε λόγο «για μια ηγεσία περιχαρακωμένη σε έναν μικρό αριθμό στελεχώνΑκόμα και το 8% στις εκλογές ήρθε χάρη στην ψυχή της παράταξης».

Send this to a friend