Αθήνα

 

15 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

tzolakis olympiacos 190424
Ο Τζολάκης αποκρούει και Τούρκος οπαδός κλωτσάει ό,τι βρίσκει μπροστά του – Δείτε βίντεο

ΤΟ DEBATE ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Ηλίας Κικίλιας στο thecaller.gr: Όσο δεν φεύγει η παλιά φρουρά, δεν υπάρχει περίπτωση να γεννηθεί το νέο

Στο debate της Κεντροαριστεράς του thecaller.gr συμμετέχει ο υποψήφιος Κινήματος και πρώην πρόεδρος ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας, ο οποίος μεταξύ άλλων τονίζει ότι ο κρίσιμος παράγοντας για το μέλλον της Κεντροαριστεράς είναι η αναγνώριση ότι στον πυρήνα του προβλήματος της χώρας μας βρίσκεται η αδυναμία του πολιτικού συστήματος να αντιμετωπίσει τις πραγματικές αιτίες της κρίσης.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Παπαγεωργίου

1) Ποιες θα πρέπει να είναι κατά τη γνώμη σας οι εξελίξεις για το μέλλον της Κεντροαριστεράς; Πως τάσσεστε στην πρόταση της Φώφης Γεννηματά;

Στην καρδιά της οικονομικής κρίσης βρίσκεται η πολιτική κρίση και αποτυχία. Ο κρίσιμος παράγοντας για το μέλλον της Κεντροαριστεράς είναι η αναγνώριση ότι στον πυρήνα του προβλήματος της χώρας μας βρίσκεται η αδυναμία του πολιτικού συστήματος να αντιμετωπίσει τις πραγματικές αιτίες της κρίσης. Έγινε πλέον ολοφάνερο ότι η δημοσιονομική προσαρμογή δεν αρκεί για να ξαναβρεί η χώρα μας την ελπίδα και την προοπτική. Οι οικονομικοί δείκτες είναι απλά το σύμπτωμα του βαθύτερου προβλήματος της χώρας. Αυτό που απαιτείται είναι η αποκατάσταση και διεύρυνση της αστικής δημοκρατίας, με τη διάλυση του πελατειακού κράτους και της πολιτικής συναλλαγής, με τη συγκρότηση ισχυρών θεσμών, την εκτόπιση του κομματισμού υπέρ της αξιοκρατίας. Η μεταφορά πόρων από χρεοκοπημένες κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις προς την οικονομία της εξωστρέφειας, του ανταγωνισμού, που εκτιμά τη γνώση, την καινοτομία και τον κόσμο της εργασίας. Η αποκατάσταση της κοινωνική αλληλεγγύης, της ισονομίας, του κράτους δικαίου, της έντιμης και πολυφωνικής ενημέρωσης, με την πάταξη της διαπλοκής. Η κήρυξη ενός διαρκούς πολέμου ενάντια στη διάχυτη διαφθορά στο πολιτικό σύστημα.

Στο πλαίσιο του νέου διπολισμού που είναι ήδη πραγματικότητα, στο χώρο της κεντροαριστεράς ηγεμονεύει και κυριαρχεί ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να κατασκευάσει το νέο ΠΑΣΟΚ. Αυτό δεν σημαίνει ότι η πρωτοβουλία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ στερείται νοήματος. Υπάρχει σημαντικό κενό πολιτικής έκφρασης για τις κοινωνικές δυνάμεις που επιθυμούν τον εκσυγχρονισμό της χώρας και την οριστική υπέρβαση του μεταπολιτευτικού παρασιτισμού, όχι την μεταμφίεση και παραλλαγή του. Αυτό δείχνει κυρίως η τεράστια αποχή στις πρόσφατες εκλογές. Φοβάμαι, όμως, ότι η κάλυψη του κενού δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε με ομοσπονδίες, συνομοσπονδίες και άλλα τέτοια επινοήματα κορυφής που αγνοούν την κοινωνία, ούτε με παρελάσεις μεταρρυθμιστών, ούτε, πολύ περισσότερο, με τους γνωστούς εγωισμούς, ηγεμονισμούς και τακτικισμούς που αφήνουν παγερά αδιάφορους τους πολίτες.

[adsense]

2) Ποιους θα πρέπει να περιλαμβάνει η νέα Κεντροαριστερά; Μπορείτε να μου αναφέρετε πρόσωπα και παρατάξεις;

Το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι το «ποιός» αλλά το «τι» πρέπει να εκφράσουν οι δυνάμεις της Προόδου. Το πρώτο μέλημα είναι η αντιμετώπιση δύο θεμελιακών ζητημάτων. Πρώτον, ότι η υγιής επιχειρηματικότητα, το επιχειρηματικό κέρδος και η παραγωγικότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του οπλοστασίου των δυνάμεων της Προόδου και, δεύτερον, ότι «δημόσιο» δεν είναι κατ’ ανάγκη «κρατικό». Στη χώρα μας, η κατάσταση είναι ακόμη πιο αντιφατική, όταν από τη μια αντιμετωπίζουμε την «επιχείρηση» ως «κεφάλαιο», αλλά από την άλλη αναδεικνύουμε γενικά τους μικρομεσαίους ως βασική κοινωνική ομάδα / συνιστώσα της προόδου. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι δεκάδες δισ. κοινοτικών επιδοτήσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες την τελευταία 25ετία, στην ουσία δεν επέφεραν αποτελέσματα, γιατί στην πράξη δεν αποτελούσαν πολιτική εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων, της παραγωγής και της ανάπτυξης της παραγωγικότητας, αλλά κοινωνική πολιτική, δηλ. εισοδηματικές μεταβιβάσεις προς τις αντίστοιχες κοινωνικές ομάδες. Χτίσαμε μια κεντροαριστερή ιδεολογία στη βάση της κρατικής εγγύησης εισοδημάτων και προνομίων.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η δημιουργία νέου πλούτου και αξίας εξαρτάται από τον βαθμό ανάληψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και καινοτομιών. Η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα είναι στην ουσία τους ανάληψη κινδύνων και ρίσκων, αυτό είναι που τις καθιστά πηγή κοινωνικού πλούτου και αξίας. Είναι εξόχως παραπλανητική η αντίληψη ότι η Συντήρηση προωθεί ένα πνεύμα πρωτοβουλίας, ελευθερίας και ανάπτυξης της παραγωγικής επιχειρηματικότητας. Αντιθέτως, υπερασπίζεται και ενθαρρύνει προνόμια, εισοδήματα και προσόδους, δηλαδή κυβερνητικές πολιτικές που επιτρέπουν στους ισχυρούς να νέμονται εισοδήματα που δεν προέρχονται από την παραγωγή νέου πλούτου και αξίας αλλά από ανταμοιβές κεφαλαίων τοποθετημένων σε μη παραγωγικές χρήσεις ελάχιστου ρίσκου που δεν ευνοούν την ανάπτυξη και την ευημερία και εντείνουν τις ανισότητες. Το ίδιο ισχύει με την προστασία προνομίων που εδράζονται στην αποθάρρυνση της παραγωγικότητας. Αυτά ισοδυναμούν σήμερα με το ισχυρότερο, ίσως, πλήγμα στην αρχή της Λαϊκής Κυριαρχίας. Η προάσπιση των αμοιβών και των επιχειρηματικών κερδών από παραγωγική προσπάθεια, πρωτοβουλία και καινοτομία, των εισοδημάτων, δηλαδή, που πηγάζουν από την δημιουργία νέου πλούτου, αξίας και την αύξηση της παραγωγικότητας αποτελεί το προνομιακό πεδίο της Προόδου.

Ως προς τα πρόσωπα και τις κινήσεις, όσο η παλιά φρουρά δεν φεύγει από το κάδρο δεν υπάρχει περίπτωση να γεννηθεί το νέο. Μπορεί να είναι άδικο για κάποιους να αποσυρθούν, αλλά απαιτείται να απελευθερωθεί η πολιτική περιοχή που είναι πιασμένη από τους οιονεί ιδιοκτήτες και κηδεμόνες του χώρου, τους επαγγελματίες της εξουσίας και του παλαιοκομματισμού. Ισοδύναμο είναι και το πρόβλημα της παρέλασης μεταρρυθμιστών που αλλάζουν πολύ εύκολα βάρκα με την προσδοκία μιας θέσης στο κοινοβούλιο, το υπουργικό συμβούλιο ή τον κρατικό μηχανισμό.

3) Ο κ. Θεοδωράκης προσκάλεσε συγκεκριμένα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο Ποτάμι. Θεωρείτε ότι το Ποτάμι πρέπει να παίξει κύριο ρόλο σε αυτό το εγχείρημα;

Το Ποτάμι υποτίθεται ότι ήταν κάτι «νέο», αλλά φοβάμαι ότι έγινε απλώς ένα αρχηγικό κόμμα, χωρίς στέρεη στρατηγική και φυσιογνωμία και με ροπή προς τον τακτικισμό. Στεγάζει, ωστόσο, κοινωνικές δυνάμεις που αντιτίθεται στην αναβίωση του οικονομικού παρασιτισμού και του πελατειακού κρατισμού και υποστηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις. Το κρίσιμο θέμα, ωστόσο, είναι ότι οι περιώνυμες μεταρρυθμίσεις δεν είναι ουδέτερες, αλλά έχουν πάντα ένα ό πρόσημο, θετικό ή αρνητικό, της πρόόδου ή της συντήρησης ως προς την οικονομία, την κοινωνία και τους θεσμούς.

4) Πως θα πρέπει να οριοθετηθεί αυτή η νέα Κεντροαριστερά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Δημοκρατία; Τι πιστεύετε για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Σήμερα έχουμε για άλλη μια φορά μια κυβέρνηση που δεν πιστεύει σε αυτά που κάνει και μια αξιωματική αντιπολίτευση που ετοιμάζεται για την εκ νέου έφοδο στην εξουσία, ενώ συνεχίζεται η τραγωδία της μη προσφοράς στοιχειώδους συναίνεσης. Αισθάνομαι ότι όλη αυτή η πρεμούρα με το Κέντρο, που εντείνεται μετά από την αλλαγή στην ηγεσία της ΝΔ, θα αποτελέσει άλλη μια τακτικιστική και επικοινωνιακή φούσκα, μια μεταμφίεση με υλικά του παρελθόντος, αν δεν συνοδευτεί από θεμελιακές αλλαγές στις νοοτροπίες, τις συμπεριφορές και κυριότερα την απόσυρση της παλαιοκομματικής φρουράς της εξουσίας που είναι ο κυριότερος αποτρεπτικός παράγοντας για τη δημιουργία μιας πραγματικά νέας μεταρρυθμιστικής παράταξης με θετικό παραγωγικό και κοινωνικό πρόσημο.

Η Συντήρηση έχει πολλά πρόσωπα, αριστερά και δεξιά. Η οριοθέτηση των δυνάμεων της Προόδου συνδέεται άρρηκτα με την κατεύθυνση και τον σχεδιασμό της πορείας εξόδου από την κρίση. Η οριοθεσία αυτή εξαρτάται, πρώτον, από την αντιμετώπιση των παθογενειών του κρατικο-οικονομικού κατεστημένου και την αποικιοποίηση του δημοσίου από ένα ιδιότυπο οικονομικό κρατικοδίαιτο παρακράτος που αναπτύχθηκε παρασιτικά γύρω από το κράτος και εξακολουθεί να το απομυζά ποικιλοτρόπως, στο οποίο οφείλεται η οικονομική διάβρωση και η παραγωγική αδυναμία της χώρας. Δεύτερον, τον μετασχηματισμό του κρατικού μηχανισμού από κομματικό εργαλείο νομής της εξουσίας σε εργαλείο πολιτικής, δηλαδή ευρύτατες ανατροπές όχι απλά στον κράτος αλλά στο κοινωνικο-πολιτικό κατεστημένο, τις παθογένειες των κομμάτων και τις νοοτροπίες και πρακτικές που αναπαράγουν τον πελατειακό κρατισμό, τον συντεχνιασμό και τον λαϊκισμό. Στο πεδίο αυτό – που δεν αφορά μόνο τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας, αλλά χαρακτηρίζει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το σύνολο του πολιτικού μας συστήματος – το κρίσιμο σημείο είναι η λειτουργία των θεσμών για το συλλογικό συμφέρον. Η έξοδος από την κρίση απαιτεί, συνεπώς, μια στρατηγική διμέτωπης ρήξης.

5) Αρκετοί πρώην σύντροφοι σας, βρίσκονται πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτούς θα έπρεπε να απευθυνθεί η νέα Κεντροαριστερά;

Στο χώρο της κεντροαριστεράς ηγεμονεύει και κυριαρχεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος γνωρίζει ότι οι δημοκρατικές χώρες κυβερνώνται στο κέντρο του πολιτικού φάσματος. Παράλληλα, τα εκλογικά του ποσοστά δεν αντανακλούν μόνο τις διάφορες συνιστώσες της ιδεοληπτικής ανοησίας, αλλά κυρίως μια σημαντική μερίδα πολιτών που απηύδισε από τις αέναες θυσίες που διαρκώς πάνε χαμένες γιατί δεν υπάρχει σχέδιο και προοτπική και από την φαυλότητα του πολιτικού, οικονομικού και μιντιακού κατεστημένου. Πιστεύω ότι τα κριτήρια για τη συμμετοχή στη δημιουργία μιας παράταξης της Προόδου δεν μπορούν είναι τακτικιστικής υφής και να κινούνται στη σφαίρα των κομματικών διαγκωνισμών. Στη παράταξη αυτή δεν χωράνε ούτε αυτοί που συμμετείχαν στη δημιουργία και το γκρέμισμα του παλιού κόσμου ούτε και αυτοί που προσπαθούν να τον ανασυστήσουν μέσω της μεταμφίεσης και της παραλλαγής του.

Ροή Ειδήσεων

7c4878b2 9ec7 424a bb8e 283824af8c28

19/04/2024 | 23:59

Μαθητικό Συνέδριο για τον Ρίτσο στην Πόλη με σημαντική συμμετοχή από εκπροσώπους των γραμμάτων και τεχνών

19/04/2024 | 23:53

Standard & Poor’s: Αναβάθμιση σε θετικό outlook για το ελληνικό αξιόχρεο

19/04/2024 | 23:50

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο στην Αθήνα
sotiropoulou1904

19/04/2024 | 23:40

Τόνια Σωτηροπούλου: “Μόνο στον σκύλο μου δεν πρότειναν να κατέβει για δημοτικός σύμβουλος”

19/04/2024 | 23:30

Κακουργηματική δίωξη σε 43χρονο για ενδοοικογενειακή βία

19/04/2024 | 23:30

Χ. Δούκας: Το έργο της Διπλής Ανάπλασης αποκτά σφυγμό – Η συστηματική προσπάθεια που κάναμε αποδίδει καρπούς
pasok kinal

19/04/2024 | 23:20

Βουλή: Ερώτηση του ΠΑΣΟΚ για την κυβερνοασφάλεια και τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

19/04/2024 | 23:20

Κ.Χατζηδάκης: Η λέξη – κλειδί για Ελλάδα και Ευρώπη είναι η ανταγωνιστικότητα

19/04/2024 | 23:13

Παναθηναϊκός AKTOR: «Καθάρισε» στο φινάλε κόντρα στο Περιστέρι
ergazomenoi

19/04/2024 | 23:10

ΔΥΠΑ: Μειώθηκαν κατά 4% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο του 2024 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα

19/04/2024 | 23:01

Μαλέσκου για Περρή: «Μιλάει για μένα με τα χειρότερα λόγια, χωρίς καν να με γνωρίζει»

19/04/2024 | 23:00

Τέλος Επιτηδεύματος: Βαρύς ο λογαριασμός για τις επιχειρήσεις με βραχυχρόνιες μισθώσεις  
uefa

19/04/2024 | 22:50

Πιο κοντά στην 16η θέση η Ελλάδα

19/04/2024 | 22:45

Νίκος Παππάς: «Θέλω να παλέψω για μια Ελλάδα, μία Ευρώπη της αλληλεγγύης ρε γ@@@το»

19/04/2024 | 22:45

Τόνια Σωτηροπούλου: “Κάνω δύο χρόνια kick boxing – Είναι σημαντικό για την αυτοάμυνα μίας γυναίκας”
Ζέφη Δημαδάμα στο thecaller.gr: Η χώρα χρειάζεται μια σοσιαλδημοκρατία, χωρίς παρωχημένα πρόσωπα και ιδέες
Φραγκίσκος Παρασύρης στο thecaller.gr: «Είναι ώρα να δώσουμε το λόγο στους πολίτες»
Εύη Χριστοφιλοπούλου στο thecaller.gr: «Απευθυνόμαστε σε όλους τους δημοκράτες πολίτες, που απογοητεύτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ»
Γιώργος Παναγιωτακόπουλος στο thecaller.gr: «Επιβεβλημένη η συγκρότηση της μεγάλης σοσιαλιστικής παράταξης»
Βασίλης Κεγκέρογλου στο thecaller.gr: «Να προχωρήσουμε, αφήνοντας πίσω μικροεγωισμούς και βέτο»
Στέφανος Ξεκαλάκης στο thecaller.gr: «Χωρίς αποκλεισμούς να κάνουμε τη Δημοκρατική Παράταξη πρωταγωνιστή των εξελίξεων»