Αθήνα

5 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ξυλοδαρμός σταθμάρχη: Ταυτοποιήθηκαν οι δράστες – Στη δημοσιότητα τα πρόσωπα τους δίνει η ΕΛ.ΑΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΤΟ DEBATE ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Αθηνά Δρέττα στο thecaller.gr: Κεντροαριστερά με όλους και με μόνο προαπαιτούμενο την εντιμότητα

''Χωρις το Ποταμι δεν υπάρχει κεντροαριστερά.Γιατί ακόμα και η κεντροδεξιά στην Ελλάδα έχει κεντροαριστερές ρίζες. Ας είμαστε καμμιά φορά ειλικρινείς''

Στο debate της Κεντροαριστεράς του thecaller.gr συμμετέχει η υποψήφια βουλευτής με το Ποτάμι και μέλος του κόμματος, Αθηνά Δρέττα, η οποία τονίζει ότι η πρόταση Γεννηματά πρέπει  να υλοποιηθεί, παρά τις επιφυλάξεις που έχει σχετικά με τη συμμετοχή προσώπων τα οποία τορπίλισαν κάθε προσπάθεια επανένωσης της Κεντροαριστεράς.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Παπαγεωργίου

Σε συνέντευξη της στο thecaller.gr, η κ. Δρέττα τονίζει ότι η νέα Κεντροαριστερά πρέπει να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους του ΝΑΙ αλλά και του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, να μην είναι πολωτική, ενώ αναφέρει ότι Κεντροαριστερά χωρίς το Ποτάμι δεν μπορεί να υπάρξει.

Ολόκληρη η συνέντευξη

1) Ποιες θα πρέπει να είναι κατά τη γνώμη σας οι εξελίξεις για το μέλλον της Κεντροαριστεράς; Πως τάσσεστε στην πρόταση της Φώφης Γεννηματά;

Ένα φάντασμα πλανιέται μετά τις 10 Ιανουαρίου,μετά την εκλογή Μητσοτάκη, πάνω απο το πολιτικό σύστημα.Το φάντασμα της κεντροαριστεράς. Και μόνο γιαυτό θα έπρεπε να ευχαριστούμε τον Κυριάκο. Ανοιξε ΞΑΝΑ με υποχρεωτικο,σχεδόν τελεολογικό τρόπο τη συζήτηση περί αριστεράς και δεξιάς,περί διαφορετικότητας και συνεννόησης,περί πολιτικής.

Χρειάστηκαν τέσσερα χαμένα χρόνια, αλλεπάλληλες συζητήσεις, δείπνα,τηλέφωνα,καφέδες,αρθρογραφίες, προσωπικέςστρατηγικές,αρχηγοί,αρχηγίσκοι,νέοι,παλιοί,συνεδριάσεις,χασμουρητά,διαρροές,τόνοι δημοσιευμάτων,εκλογες,δημοψηφισματα,σπατάλη ανθρώπινου κεφαλαίου,μύθοι,διαψεύσεις,επώδυνες ενηλικιώσεις για να αισθανθούμε την ανάγκη ενός φαντάσματος.

Φάντασμα λοιπόν η κεντροαριστερά; Ψυχή νεκρού που εμφανίζεται στους ζωντανούς ή κατι που εμφανίζεται και εξαφανίζεται εντελώς απρόσμενα χωρίς κανείς να μπορεί να το εντοπίσει;

Ισχυρίζομαι το δεύτερο γιατι η κεντροαριστερά υπάρχει όχι σαν φάντασμα αλλά σαν διαρκές ιστορικό ρεύμα και τώρα σαν οικονομική,πολιτικη,πολιτισμική αναγκαιότητα. Σαν πολιτικό σχέδιο των χαμένων της κρίσης που δεν ειναι μόνο φιλοευρωπαίοι,ούτε μόνο φιλελεύθεροι,ούτε μόνο αντιλαϊκιστες,ούτε μόνο μεταρρυθμιστές,ούτε μόνο αντιΣυριζα,ούτε μονο νέοι. Ειναι ολα και άλλα πολλά. Ενα πολιτικό σχέδιο που ενώνει την Ευρώπη με την εθνική αξιοπρέπεια, τη μεσαία τάξη με τις αλλαγές,την αξιοκρατία με τις ανατροπές,τους αριθμούς με το λαϊκό αίσθημα. Την αλήθεια με τη πολιτικη.

2) Ποιους θα πρέπει να περιλαμβάνει η νέα Κεντροαριστερά; Μπορείτε να μου αναφέρετε πρόσωπα και παρατάξεις;

Θυμώνω όταν βλέπω διάφορους “κεντροαριστερούς”.Ανθρωπους που πολέμησαν,δίστασαν,τορπίλισαν κάθε προσπαθεια τα τελευταία χρόνια.Ανθρωπους που φέρουν μεγάλη προσωπική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση.Που εδοξάσθηκαν κρυπτόμενοι,που έκαναν σε ολα λάθος εκτιμήσεις,που συντηρούν σκελετούς απλώς για να διαπραγματεύονται,που χρησιμοποιούν τη κεντροαριστερά για να επιβιώσουν.Που ειρωνεύτηκαν τους 58 και τώρα τους χρησιμοποιούν ως πολιτικό παράδειγμα.Αυτους που δεν προσήλθαν.Ας ειναι! Το σκέφθηκα πολύ. Και βασανίστηκα. Με αυτούς;Πάλι;Και κατέληξα.Και με αυτούς. Με όλους!Οσους έχουν κατι να πουν,σύγχρονο,σοβαρό.Οσους ειναι διατεθειμένοι να συγκρουστούν,να ματώσουν.Υπαρχει μονο ένα προαπαιτούμενο.Η εντιμότητα .Αυτο ειναι η δική μου κόκκινη γραμμή. Ξέρω πολλούς τέτοιους και άλλους που δεν ειναι τόσο ” διάσημοι”.Που ειναι έτοιμοι να χτίσουν μια καινούργια παράταξη,για μια καινούργια χωρα.

3) Ο κ. Θεοδωράκης προσκάλεσε συγκεκριμένα πρωην στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο Ποταμι. Θεωρείτε οτι το Ποταμι πρεπει να παίξει κύριο ρολο σε αυτο το εγχείρημα;

Χωρις το Ποταμι δεν υπάρχει κεντροαριστερά.Γιατί ακόμα και η κεντροδεξιά στην Ελλάδα έχει κεντροαριστερές ρίζες. Ας είμαστε καμμιά φορά ειλικρινείς.Ολοι ζήλεψαν το Σταύρο όταν κατέβηκε στις εκλογες του 6% και μετα στριμώχτηκαν στα ψηφοδέλτια του.Το Ποταμι πάλεψε και παλεύει σκληρά ακόμη και τώρα.Με προβλήματα,με ελλείψεις,με ανεπάρκειες και αφέλειες.Αλλά υπάρχει σχεδόν μόνο απέναντι στην ευκολία των λύσεων και τον αμοραλισμό των πολιτικών.

Οφείλουν όλοι να το σεβαστούν και να το τιμήσουν.Οφειλει κι αυτό να τιμήσει τον εαυτό του και τη πορεία του.Να προσφέρει την αθωότητα του,τους ανθρώπους του,το πάθος για αλλαγή,τη καθαρή του ματιά.Να μπολιάσει κατι μεγαλύτερο,γιατι απο μονο του δεν αρκεί.

4) Πως θα πρέπει να οριοθετηθεί αυτή η νέα Κεντροαριστερά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Δημοκρατία; Τι πιστεύετε για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Κάθε προσπαθεια για την επανίδρυση του χώρου πρεπει να κινηθεί αντιπολωτικά. Δεν υπάρχουμε ούτε ως αντιΣυριζα ούτε ως εραστές της εξουσίας,δε θεωρούμε δεδομένη τη μεταρρυθμιστική πνοή της Ν.Δ.Δεν έχουμε εχθρούς, ούτε φίλους αλλά πολιτικούς αντιπάλους. Δε παρακαλάμε,ούτε παραμυθιαζόμαστε.Μεγαλώσαμε πια.

5) Αρκετοί πρώην σύντροφοι σας, βρίσκονται πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτούς θα έπρεπε να απευθυνθεί η νέα Κεντροαριστερά;

Απαιτουμε και επιβάλλουμε νέους πολιτικούς συσχετισμούς που κρίνονται στο λαό όχι στα καπνισμένα απο το τσιγάρο κομματικά γραφεία.Απευθυνομαστε στους ψηφοφόρους του ΝΑΙ που θέλουν σταθερότητα και λογική και στους ψηφοφόρους του ΟΧΙ που θέλουν αλλαγή και αλληλεγγύη.Απευθυνομαστε στους” ψηφοφόρους ” της αποχής που δε θέλουν τίποτα πια.Η κοινή αγωνία ειναι το μέλλον το δικό τους και των οικογενειών τους.Κι αυτό ειναι το σημείο τομής.Αυτο ειναι η βάση ενός νέου πολιτικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Ζέφη Δημαδάμα στο thecaller.gr: Η χώρα χρειάζεται μια σοσιαλδημοκρατία, χωρίς παρωχημένα πρόσωπα και ιδέες
Φραγκίσκος Παρασύρης στο thecaller.gr: «Είναι ώρα να δώσουμε το λόγο στους πολίτες»
Εύη Χριστοφιλοπούλου στο thecaller.gr: «Απευθυνόμαστε σε όλους τους δημοκράτες πολίτες, που απογοητεύτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ»
Γιώργος Παναγιωτακόπουλος στο thecaller.gr: «Επιβεβλημένη η συγκρότηση της μεγάλης σοσιαλιστικής παράταξης»
Βασίλης Κεγκέρογλου στο thecaller.gr: «Να προχωρήσουμε, αφήνοντας πίσω μικροεγωισμούς και βέτο»
Στέφανος Ξεκαλάκης στο thecaller.gr: «Χωρίς αποκλεισμούς να κάνουμε τη Δημοκρατική Παράταξη πρωταγωνιστή των εξελίξεων»