Νικόλας Γιατρομανωλάκης στο thecaller.gr: “New normal: Ο νέος τρίτος πόλος” | TheCaller Νικόλας Γιατρομανωλάκης στο thecaller.gr: "New normal: Ο νέος τρίτος πόλος" - TheCaller

Αθήνα

28 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γλυκά Νερά: Αυτή είναι η τελευταία φωτογραφία που τράβηξε η Καρολάιν πριν τη σκοτώσει ο πιλότος

ΤΟ DEBATE ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Νικόλας Γιατρομανωλάκης στο thecaller.gr: “New normal: Ο νέος τρίτος πόλος”

"Η ΝΔ δεν κοιμήθηκε ως λαϊκή Δεξιά και ξύπνησε ως ένα φιλελεύθερο κόμμα"

Στο debate της Κεντροαριστεράς του thecaller.gr συμμετέχει το ιδρυτικό μέλος του Ποταμιού Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Ο ίδιος υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει ιδεολογία “και αυτό φαίνεται και από τις πράξεις και από την πενία που υπάρχει στον ιδεολογικό άξονα” και παράλληλα τονίζει ότι η πρόταση της Φώφης Γεννηματά δεν τον αφορά.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Παπαγεωργίου

Πως βλέπεις τις τελευταίες εξελίξεις  στο Ποτάμι; Ποια θεωρείς ότι θα έπρεπε να είναι η στρατηγική του; Τι πιστεύεις για το μέλλον του κόμματος;

Νομίζω ότι είναι προφανές ότι το Ποτάμι βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο και θα πρέπει να κινηθεί πάρα πολύ αποφασιστικά και πάρα πολύ γρήγορα, γιατί τα περιθώρια στενεύουν. Και για το ίδιο και για την χώρα. Πρέπει να αποφανθεί το Ποτάμι εάν έχει λόγο ύπαρξης και εάν θεωρήσει ότι έχει λόγο ύπαρξης, τότε θα πρέπει να βρει και τον τρόπο να το εκφράσει αποτελεσματικά.

Κατά τη γνώμη σου έχει λόγο ύπαρξης το Ποτάμι;

Για εμένα έχει, τουλάχιστον το Ποτάμι που εγώ ήξερα όταν ιδρύθηκε, γιατί αυτό το Ποτάμι με αφορά. Από τότε βέβαια, έχει κυλήσει νερό στο αυλάκι του Ποταμιού. Το Ποτάμι που με αφορά είναι αυτό που είχε μια διαφορετική πρόταση και δεν εννοώ το νέο εναντίον του παλιού ή το πολιτική χωρίς πολιτικούς. Το Ποτάμι εξέφραζε μια βουβή ομάδα της ελληνικής κοινωνίας. Ένα κομμάτι παραγωγικό, ένα κομμάτι προβληματισμένο, το οποίο δεν καλυπτόταν από το υφιστάμενο φάσμα πολιτικών επιλογών που υπήρχε μέχρι τότε. Το Ποτάμι εξέφρασε την παραγωγική μεσαία τάξη, όπως αυτή μπορείς να την εκλάβεις. Και αυτό που λένε διάφορα κόμματα, η ”κοινή λογική” -που δεν μου αρέσει καθόλου σαν όρος-. Υπήρχε ένα τέτοιο ζήτημα. Επίσης, συμφωνώ ακόμη με την άποψη και μπορώ να την τεκμηριώσω με όρους πολιτικής επιστήμης, ότι ο άξονας αριστερού – δεξιού στην Ελλάδα, είναι πλασματικός και πλέον δεν έχει καμία βάση. Στην Ελλάδα μας αρέσει να θεωρούμε ότι κινούμαστε βάση ιδεολογιών.

Εάν έχει κάνει ένα καλό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είναι ότι έχει γκρεμίσει αυτήν την φαντασίωση. Ας έρθει ένας να μου αποδείξει ότι η κυβέρνηση αυτή, με όλα αυτά που κάνει είναι Αριστερή. Επίσης, εάν υποθέσουμε αυτό, πρέπει να υποθέσουμε και διάφορα πράγματα για τους πολιτικούς. Να υποθέσουμε για παράδειγμα, ότι ο Βασίλης Οικονόμου αποτάσσεται την ιδεολογία της Κεντροαριστεράς και ασπάζεται την Κεντροδεξιά. Να πούμε ότι η Αντζελα Γκερέκου απαρνιέται την Σοσιαλδημοκρατία και ασπάζεται και αυτή την Κεντροδεξιά. Ας μην κοροϊδευόμαστε λοιπόν. Δεν υπάρχει όλο αυτό και δεν υπάρχει και κάτι ακόμη: Δεν υπάρχει ιδεολογία και αυτό φαίνεται και από τις πράξεις και από την πενία που υπάρχει στον ιδεολογικό άξονα. Εάν θες για εμένα, υπάρχει ένας άξονας προοδευτικότητας και συντηρητισμού, το οποίο μπορείς να το δεις με όρους οικονομικούς, με όρους πολιτικούς, με ό,τι όρους θέλεις. Υπάρχει ακόμη ένας άξονας ο οποίος έχει να κάνει με τον κρατισμό και έναν οικονομικό φιλελευθερισμό, αλλά είναι μέχρι εκεί. Δεν νομίζω ότι υπάρχει ιδεολογία στην Ελλάδα.

[adsense]

Το Ποτάμι που έκατσε όμως, σε όλη αυτήν την πολιτική ”ρουλέτα”;

Το Ποτάμι όταν ξεκίνησε έλεγε ότι αρνούμαι να με τοποθετήσετε σε αυτόν τον άξονα. Το τελευταίο του νομίζω ότι είναι το Ριζοσπαστικό Κέντρο, με τα οποίο συμφωνώ κιόλας, γιατί αυτό πιστεύω ότι θα έπρεπε να ισχύει. Το Κέντρο είναι μια παρεξηγημένη έννοια. Πολλοί θεωρούν ότι το Κέντρο δεν είναι ούτε κρύο, ούτε ζέστη, ότι δεν έχει άποψη. Κάτι παλιακό σαν τον Ζίγδη, το ΚΟΔΗΣΟ κτλ. Δεν είναι αυτό το Κέντρο. Το Κέντρο και ιδιαίτερα το ριζοσπαστικό, λέει ότι θέλει τεράστιες αλλαγές, τεράστιες τομές, απλώς δεν δίνει σε αυτή τη διαδικασία. ένα πρόσημο τέτοιου τύπου.

Νομίζω ότι αποδέχεσαι τον χαρακτηρισμό ότι είσαι στο ριζοσπαστικό Κέντρο, ιδεολογικά τουλάχιστον. Εσύ πιστεύεις ότι το Ποτάμι το υπηρετεί αυτό το πρόταγμα; Πιστεύεις ότι το Ποτάμι κάπου θόλωσε το μήνυμα του;

Θεωρώ ότι θόλωσε το μήνυμα του. Θεωρώ ότι έγιναν αρκετά λάθη, θεωρώ ότι ο κόσμος μπερδεύτηκε λόγω αμφισημίας. Όταν έχεις έναν πυρήνα στον οποίο προσθέτεις και άλλα υλικά πρέπει να φροντίσεις να υπάρξει μια όσμωση και μια ένωση των κομματιών, και ο πυρήνας σου να είναι συγκεκριμένος και σταθερός, γιατί αλλιώς θα υπάρξουν ανεμομαζώματα και διαβολοσκορπίσματα.

Θεωρείς ότι ο κόσμος το κατάλαβε αυτό στις τελευταίες εκλογές και γι’αυτό σας έδωσε χαμηλά ποσοστά;

Σίγουρα δεν θεωρώ ότι το χαμηλό ποσοστό οφείλεται στο ότι ήμασταν πολύ προοδευτικοί για να μας καταλάβει. Η ψήφος όμως δεν χαρίζεται, αλλά κερδίζεται και μάλιστα με μεγάλη δυσκολία. Θεωρώ ότι από εκεί και πέρα, δεν έγινε κατανοητό το τι θα κάναμε. Εάν θα στηρίζαμε τον ΣΥΡΙΖΑ, ποιοι είμαστε, που το πάμε.

Άρα χρεώνεις θολή ταυτότητα; 

Θολή ταυτότητα και μήνυμα. Και αφήγημα εάν θέλεις.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, είχε πει ότι δεν κάναμε ένα μεγάλο λάθος, αλλά κάναμε πολλά μικρά λάθη. Συμφωνείς εσύ με αυτό;

Και μεσαία λάθη όχι μόνο μικρά.

Ήταν λάθος πχ ότι από την μια μεριά μπήκαν άτομα από την Κεντροδεξιά και άτομα από την Αριστερά; Ήταν λάθος το πάντρεμα;

Θεωρώ ότι υπήρχε κοινός τόπος για όλο αυτόν τον κόσμο που μπήκε και ξέρω ότι υπάρχει αυτός ο κοινός τόπος. όμως δεν έγινε ποτέ η ζύμωση που λένε και τα παλιά κόμματα, για να αποκτήσει όλο αυτό το πράγμα μια ταυτότητα. Αυτό που δεν έγινε, είναι να μπορείς να περιγράψεις με μια ακριβώς πρόταση το τι πρεσβεύει το Ποτάμι. Επίσης, το ίδιο το Ποτάμι δεν είχε «πήξει» για να μπορεί να θέσει όρους και όρια στους νεοεισερχόμενους.

Οι τωρινές εξελίξεις που σε βρίσκουν εσένα; Σε βρίσκουν στο Ποτάμι ενεργό μέλος; Εχεις απογοητευθεί;

Δεν είναι κρυφό ότι έχω αποστασιοποιηθεί εδώ και καιρό. Δεν είμαι πλέον στα όργανα του κόμματος. Ημουν στον Πολιτικό Σχεδιασμό, ήμουν στην Πανελλήνια Επιτροπή. Παραμένω όμως μέλος, θα είμαι στο συνέδριο και παρακολουθώ και έχω άποψη την οποία θα εκφράσω στο Συνέδριο.

[adsense]

Βλέπουμε στο Ποτάμι ότι φέρεται να έχει σχηματιστεί μια ομάδα της Κεντροαριστεράς που θέλει να τα βρει με το ΠΑΣΟΚ και μια της Κεντροδεξιάς που θέλει να τα βρει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θεωρείς κάποια από αυτές τις δύο πιθανές λύσεις σωστή για τον τόπο και για το Ποτάμι;

Θα ξεκινήσω με την Κεντροαριστερά και την ερώτηση που ξεκινάς συνήθως τις συνεντεύξεις του debate, ”πως τάσσεστε στην πρόταση της Φώφης Γεννηματά;”. Η απάντηση για εμένα είναι πάρα πολύ απλή. Η ιδέα αυτή είναι καταδικασμένη από την γέννηση της, γιατί δεν έχει κανένα λαϊκό έρεισμα, είναι ένα ένα παιχνίδι προσώπων, είναι μια φλου και θολή ιδέα. Εγώ μιλάω για έναν Κεντροαριστερό αυτισμό και ναρκισσισμό. Για να το εξηγήσω, υπάρχει λόγος που η Κεντροαριστερά δεν είναι ενωμένη και δεν ήταν και ποτέ. Δεν νομίζω ότι θα ενωθεί τώρα. Υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα ”ΕΓΩ” από όσα μπορεί να αντέξει αυτός ο χώρος, ο οποίος έχει μικρύνει. Υπάρχουν και στον ΣΥΡΙΖΑ και στην ΝΔ, αλλά τα «ΕΓΩ» είναι πιο υποταγμένα, επειδή πάνε για την εξουσία. Εδώ έχουμε, ομίλους προβληματισμού, κινήσεις, ιδρύματα, κόμματα. Γιατί είναι πιο εύκολο να παζαρέψεις ως ομάδα και όχι ως μονάδα. Ολες αυτές οι προσωπικότητες οι οποίες είναι ”χρυσές εφεδρείες” του παρελθόντος, θεωρούν ότι δεν έχει εξαντληθεί η χρησιμότητα τους και θεωρούν ότι οφείλουν να έχουν λόγο και ρόλο, ότι η χώρα τους το οφείλει. Θα γίνεται ένας καυγάς πυροδοτούμενος από τα ΜΜΕ, μιας ονοματολογίας. Πως θα γίνει, ποιος θα βγει κτλ. Και εάν πρέπει να γίνει αυτό με σκοπό τις εκλογές μέχρι τον Σεπτέμβριο, οι εκλογές θα γίνουν με λίστα.

Θεωρητικά όμως θα μπορούσε να πει κάποιος ότι αυτό θα γίνει μετά τον Σεπτέμβριο, μόλις περάσει η χώρα και ο Τσίπρας τον κάβο.

Ναι αλλά οι εξελίξεις τρέχουν και θα πρέπει να το δει κανείς ακόμη και έτσι. Μην ξεγελιόμαστε, όλα αυτά στην Κεντροαριστερά είναι προσωπικές διαπραγματεύσεις. Ξέρω τέτοιες περιπτώσεις ατόμων, που στις εκλογές του Ιανουαρίου περίμεναν να δουν ποιο κόμμα θα πλειοδοτήσει για να πάνε μαζί του. Και ερχόμαστε στην προηγούμενη συζήτηση. Είναι καθαρά θέμα πολιτικής επιβίωσης ατόμων. Η συζήτηση περί Κεντροαριστεράς είναι καθαρά θέμα ατόμων και μιας συζήτησης ατόμων που κινούνται ανάμεσα στη Βιβλιοθήκη και στο Φίλιον και από εκεί και πέρα δεν έχει κανένα λαϊκό έρεισμα και τίποτα καινούργιο ή συγκεκριμένο. Είναι αυτοαναφορικό.

Όμως αυτό που λέει η Φώφη Γεννηματά, ελάτε για ιδρυτικό συνέδριο χωρίς μηχανισμούς από τη βάση, δηλαδή εάν ο Γιατρομανωλάκης είναι καλός να μπορέσει να κερδίσει, θεωρείς ότι αυτό είναι υποκριτικό; Ότι εάν πάει το Ποτάμι θα χωνευτεί; Θα κερδίσει 2-3 βουλευτές, αλλά θα χωνευτεί;

Πρώτα από όλα πρέπει να πούμε κάτι άλλο που ούτε το ΠΑΣΟΚ μπορεί να διαψεύσει. Αυτό που το κράτησε στη Βουλή, δεν είναι η ριζοσπαστικότητα και η Κεντροαριστεροσύνη του. Είναι το ότι, προκελογικά, ιδιαίτερα στην επαρχία, η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και η Φώφη Γεννηματά, ανέσυραν μνήμες από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου, με σποτάκια και σλόγκαν. Και κάποιοι παλιοί μηχανισμοί, κάποιοι αγροτοπατέρες, αυτούς κατάφερε να τους κρατήσει. Στα αστικά κέντρα, το Ποτάμι ήταν πολύ πιο ψηλά από το ΠΑΣΟΚ.

Τώρα δεν μπορώ να μην ρωτήσω πάλι για το Ποτάμι. Γιατί δεν πήγατε καλά στην επαρχία;

Στην επαρχία δεν τον χτίσαμε καθόλου. Επρεπε να κάτσουμε κάτω να τους εξηγήσουμε τι πιστεύουμε. Δεν θεωρώ ότι έγινε αυτό.

Θεωρείς ότι υπήρξε ελιτισμός μέσα στο Ποτάμι; Θυμάμαι δηλώσεις του στιλ ”οι Ελληνες δεν ψήφισαν τον Διαμαντούρο”, ο οποίος μπορεί να είναι φοβερός επιστήμονας, αλλά όχι ιδιαίτερα γνωστός στην επαρχία.

Θεωρώ ότι δεν υπήρχε ενσυναίσθηση. Αυτό σημαίνει ότι εγώ δεν μπορώ να μιλήσω σε εσένα με τους όρους που εσύ καταλαβαίνεις και μιλώ με τους δικούς μου.

Αρα όσον αφορά την πρόταση Γεννηματά;

Εμένα προσωπικά δεν με αφορά. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει προοπτική, και αυτό που γίνεται δεν με αφορά. Λυπάμαι.

Αρα τότε το Ποτάμι θα έπρεπε κατά τη γνώμη σου να πάρει μια πρωτοβουλία για να συγκροτήσει έναν τρίτο πόλο, ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ;

Θεωρώ ότι θα υπήρχε η ζήτηση για κάτι τέτοιο. Από εκεί και πέρα, είναι στο χέρι του καθενός τι πρόταση θα κάνει για να προσελκύσει τον κόσμο.

Η δίκη σου άποψη/πρόταση ποια θα ήταν;

Ενας πόλος που θα έχει προοδευτικό πρόσημο, να είναι πολύ πιο επικριτικός, αλλά δημιουργικά επικριτικός, να έχει ξεκαθαρισμένο το κοινό που τον αφορά από πριν. Σε ποιον Ελληνα απευθύνεται. Αυτός ο χώρος εκτός και εάν θέλει να γίνει κακέκτυπο του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε παροχολογίες μπορεί να κάνει, ούτε να χαϊδεύει τα αυτιά αγροτών, δημοσίων υπαλλήλων και άλλων κοινωνικών ομάδων, όταν ξέρουμε ότι υπάρχουν ζητήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι μιλάμε για ένα σκληρό νεοφιλελεύθερο κόμμα.
Αυτό που έχει νόημα κατά τη γνώμη μου, είναι ένα κόμμα το οποίο να μπορεί να αντιληφθεί αυτό που λέμε το “new normal”, ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες δεν είναι αυτό που ήταν 30, 20, 10 χρόνια πριν. Μπορεί κάποιος να μιλήσει σε αυτούς που απέχουν; Σε αυτούς που δεν έχουν καμία σχέση με τα 300 άτομα που βρίσκονται στη Βουλή;
(και όταν λέω old school δεν το εννοώ ηλικιακά, όπως απέδειξε και ο συνομήλικός μου Τσίπρας είναι θέμα παιδείας, εμπειρίας, έκθεσης σε διαφορετικά πράγματα και ανοιχτομυαλιάς), ή New normal είναι να έχεις μια 20χρονη εκατομμυριούχο startupper που δουλεύει από το σπίτι της, new normal και ένας 75χρονος που δουλεύει ακόμα για να επιβιώσει.

Ο κόσμος αλλάζει αλλά αυτοί τον χαβά τους, με λύσεις που όλοι ξέρουμε ότι δεν είναι αποτελεσματικές. Αυτή είναι και μια μεγάλη διαφωνία που έχω με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι δανειστές σου λένε ότι πρέπει να βρεις ένα Χ ποσό. Το πώς θα βρεις το πόσο, είναι επιλογή της κυβέρνησης σε μεγάλο βαθμό. Το εάν θα κάνεις βαθιές μεταρρυθμίσεις, ή κάτι φοροεισπρακτικό το οποίο μπορεί να σου γυρίσει και μπούμεραγνκ, είναι επιλογή της κυβέρνησης. Το ασφαλιστικό είναι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολλοί έχουν χρεώσει στην Τρόικα πράγματα που έχει πει η κυβέρνηση. Από την άλλη μεριά υπάρχουν κάποιες εμμονές που θα έπρεπε να πεις όχι;

Φυσικά. Πολλά ”όχι”, όχι ένα. Από την εμπειρία μου την επαγγελματική, δεν μου έτυχε ποτέ με τον πιο στυγνό διαπραγματευτή και πιο στρυφνό άνθρωπο, να πάω με μια επιχειρηματολογία, ένα σχέδιο, ένα πλάνο, μια αντιπρόταση και να μην κάτσει να ακούσει και να συζητήσει. Τώρα εάν πας και πεις ”όχι”, έτσι, λόγω υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας, χωρίς τεκμηρίωση, θα σου πουν ”πήγαινε μια βόλτα και το συζητάμε”. Πολλά από αυτά που ζούμε ήταν κυβερνητικές επιλογές, όπως π.χ. ποιοι Έλληνες θα πληγούν περισσότερο και ποιοι θα μείνουν στο απυρόβλητο, ή η δημιουργία μιας νέας ολιγαρχίας. Είναι επιλογή το να μη θες την επιχειρηματικότητα. Τώρα θέλει να γεμίσει τα ταμεία -εάν δεν φύγουν όλοι για Βουλγαρία και Κύπρο- αλλά θα τα γεμίσει μόνο μια φορά, και ούτε καν. Είναι λάθος να είναι αποσυνδεδεμένο το φορολογικό από τα αναπτυξιακό.

Εσύ γιατί πιστεύεις ότι η άποψη αυτή -με τροποποιήσεις- δεν έγινε δημοφιλής στην κοινωνία και από άλλους που την είπαν; Ο κόσμος ψήφισε τα Ζάππεια του Σαμαρά και το ”Σκίζω τα Μνημόνια” του Τσίπρα.

Εάν πας σε κάποιον και του παρουσιάσεις ως βιώσιμη μια πλήρως ανεδαφική λύση όπως έκανε ο Τσίπρας πρέπει να μην έχεις ηθικούς φραγμούς, όπως πιστεύω ότι δεν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έλεγε άλλα την μια μέρα και άλλα την άλλην και μετά ζήταγε και τα ρέστα. Εάν θες όμως να είσαι πιο συνεπής και σε βάθος χρόνου να έχεις αξιοπιστία, δεν μπορείς να λες τα ψέματα που είπαν κατά καιρούς, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Ξέρω ανθρώπους πολύ πλούσιους και ευκατάστατους, οι οποίοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο για να μην πληρώσουν ΕΝΦΙΑ. Δεν είναι ταξικό το θέμα όπως θέλει να το παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ελληνας εξακολουθεί να προτάσσει το ατομικό έναντι του συλλογικού. Ο μόνος τρόπος να αλλάξει αυτό, είναι η ενσυναίσθηση που έλεγα πριν, να πείσεις τον Ελληνα ότι το ατομικό πρέπει να περάσει από το συλλογικό και να πιάσεις αυτό το κομμάτι.

Υπήρξαν πολλοί που έλεγαν ότι το Ποτάμι θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση διαζυγίου με τους ΑΝΕΛ, σε ένα ευρύτερο σχήμα Αριστεράς – Κεντροαριστεράς. Ως Νικόλας τι λες γι’ αυτό; Θα σε εξέφραζε εάν το Ποτάμι πήγαινε με δικούς του όρους σε μια κυβέρνηση, δεδομένου ότι η ΕΕ έχει πει ότι δεν είναι καλό να γίνονται εκλογές όλη την ώρα.

Είναι σαφές ότι τους όρους τους θέτει το μεγαλύτερο κόμμα, εκτός και εάν έχουν πραγματικά ανάγκη το μικρό κόμμα. Εγώ δεν πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε ποτέ το Ποτάμι, γιατί θα ήμασταν ένας δύσκολος και απείθαρχος εταίρος. Οι ΑΝΕΛ είναι πολύ πιο διαχειρίσιμοι. Τους χαρίζεις θέσεις, διορίζεις μερικούς δικούς τους ανθρώπους, αφήνεις τον Πάνο Καμμένο να αυτοσχεδιάζει και να πετά με ελικόπτερα και είναι όλοι χαρούμενοι. Το Ποτάμι που εγώ ξέρω δεν θα το έκανε αυτό. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ έχτισε στους κόλπους του έναν φοβερό αντί-Ποταμισμό. Αν δεχόταν το Ποτάμι στην κυβέρνηση, αυτό είναι κάτι το οποίο θα έπρεπε να τεκμηριώσει και στο κόμμα και στους ψηφοφόρους. Ότι γιατί πάει με  το κόμμα της διαπλοκής, του Μπόμπολα -που φυσικά το ποιο κόμμα είναι εντέλει του Μπόμπολα, νομίζω ότι έχει αποδειχθεί. Θα έπρεπε μετά από όλο τον ιδρώτα που έχουν ρίξει τα άπειρα τρολ που έδωσαν μάχη κατά του Ποταμιού, να τους πει ”ε τι να κάνω, πάω μαζί του”. Όχι, νομίζω ότι προτιμά πολύ περισσότερο το ΠΑΣΟΚ ή την Ενωση Κεντρώων παρά το Ποτάμι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορούσε ότι ενδύεστε αριστερό μανδύα στα κοινωνικά δικαιώματα, αλλά είστε σκληροί νεοφιλελεύθεροι στα οικονομικά.

Το λέει αυτό το κόμμα που έβγαλε αυτό το ασφαλιστικό.

Από την Κεντροδεξιά τώρα; Είδα τον Αδωνι Γεωργιάδη να σας καλεί, είδα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Κουμουτσάκο, τον Παπαμιμίκο να σας προσκαλούν. Σε τι βαθμό σε εκφράζει;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρα πολύ δρόμο να διανύσει στο κόμμα του για να το φέρει σε μια ισορροπία. Θεωρώ ότι είναι πολύ αστείο να βρίσκονται στο ίδιο κόμμα η Νίκη Κεραμέως και η Σοφία Βούλτεψη. Είναι πολύ αστείο να βρίσκονται μαζί ο Βασίλης Οικονόμου με τον Μάκη Βορίδη. Προφανώς έχουν πολύ περισσότερα όρια αλληλο-ανοχής ή εγώ έχω πολύ μικρότερα. Ζορίζομαι γιατί πραγματικά ο Μητσοτάκης πρέπει να πείσει για τον μετασχηματισμό της ΝΔ. Δεν νομίζω ότι η ΝΔ κοιμήθηκε ως λαϊκή Δεξιά και ξύπνησε ως ένα φιλελεύθερο κόμμα.

Θεωρείς ότι έχει όμως τέτοια περιθώρια ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν λίγο πριν εκλεγεί, μεγάλη μάζα των βουλευτών της ΝΔ δεν ψήφισαν το Σύμφωνο Συμβίωσης, ένα απλό κοινωνικό δικαίωμα;

Γι’αυτό λέω ότι η ΝΔ  δεν με πείθει όπως και οι δικαιολογίες που έχουν πει κατά καιρούς. Θα το θεωρούσα πολύ πιο έντιμο εάν έμεναν στη Βουλή και ψήφιζαν όχι, παρά την υποκρισία της αποχής. Ξαφνικά στη μισή Βουλή χάλασε ο θερμοσίφωνας και έπρεπε να φύγουν. Και το λέω και για τους βουλευτές του Ποταμιού που δεν ψήφισαν εκείνη την ημέρα, την Κατερίνα Μάρκου και τον Ιλχάν Αχμέτ που απείχαν και την Φώφη Γεννηματά από το ΠΑΣΟΚ. Τους κατηγορώ ότι δεν ήθελαν να ”λερωθούν” και να πάρουν καμία ευθύνη. Όπως και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που πήγε σε ένα μοναστήρι και ζήταγε συγχώρεση γι’ αυτό που έκανε. Για να μην παρεξηγηθώ: Δεν έχω αρνητισμό απέναντι σεπ συγκεκριμένα πρόσωπα, έχω απέναντι σε συμπεριφορές. Δεν ήρθα να κάνω καριέρα στην πολιτική, αλλά υποσχέθηκα στον εαυτό μου να το κάνω με έναν άλλο τρόπο. Το να χαϊδεύω τους πάντες, υπάρχουν άλλοι που το κάνουν πολύ καλύτερα από εμένα. Εγώ ήρθα να το κάνω αλλιώς. Εάν δεν γίνεται, δεν πειράζει.

Είχες απήχηση όμως και στις εκλογές όπου πήρες 4.500 σταυρούς στην Α΄Αθηνών και 22.000 στις Ευρωεκλογές. Ησουν ένα πρόσωπο το οποίο είχε προβληθεί από τα διαδικτυακά ΜΜΕ, λόγω του εντυπωσιακού σου βιογραφικού, μια φρέσκια εικόνα, ένα φρέσκο πρόσωπο. Μετά χάθηκες. Ηταν συνειδητή σου επιλογή;

Ηταν συνειδητή επιλογή, αλλά όχι δικιά μου. Νομίζω πρέπει να ρωτήσεις τα ΜΜΕ γι’ αυτό.

Σε απέκλεισαν;

Όχι, είναι βαριά κουβέντα. Νομίζω ότι δεν τους έκανα. Και δεν είναι του στυλ μου να πάρω τηλέφωνο να παρακαλάω.

Κλείνοντας, το Ποτάμι θα επιβιώσει;

Στο χέρι του είναι. Δεν είμαι εγώ το Ποτάμι, είμαι ένα μέλος του. Στο χέρι του είναι εάν και πώς θα επιβιώσει. Γιατί μπορώ να το πω και αλλιώς: Το θέμα είναι στην σαφήνεια του ποιος είσαι και τι θέλεις. Και να καταλάβει ο άλλος όταν σε ψηφίζει αν τον καταλαβαίνεις, αν τον εκφράζεις και γιατί σε ψηφίζει. Και να καταλάβει εάν είσαι αιχμηρός και τι είσαι διατεθειμένος να κάνεις. Εάν δεν είσαι, ο άλλος που κάνει χαϊδέματα, τα κάνει και καλύτερα από εσένα. Όταν τα άλλα κόμματα υπόσχονται ότι θα διορίσουν μπορούν και να το κάνουν. Το Ποτάμι και δεν θέλει και δεν μπορεί, οπότε πρέπει να βρει να πει κάτι άλλο για να πείσει. Να δείξει ότι είναι αποφασισμένο να πει και να κάνει αυτά που οι άλλοι διστάζουν. Αλλιώς, δεν έχει μέλλον.

Ροή Ειδήσεων

22/06/2021 | 23:11

Σταύρος Μπαλάσκας: Επίθεση με μπογιές στο σπίτι του συνδικαλιστή αστυνομικού

22/06/2021 | 23:03

Survivor – Μαριαλένα σε Σάκη: Σε ψήφισε ο Κόρο επειδή είσαι ο καλύτερος εδώ μέσα! (vid)

22/06/2021 | 22:48

Γλυκά Νερά: «Απουσιάζουν οι ενδείξεις ενοχής μου-Τίποτα προσχεδιασμένο» – Η απίστευτη απολογία του 32χρονου

22/06/2021 | 22:28

Γλυκά Νερά: «Ένα κίνητρο υπάρχει για τη δολοφονία, θα το βρει η Αστυνομία», λέει ο δικηγόρος της οικογένειας της Κάρολαϊν

22/06/2021 | 22:05

Τζόκερ: Νέο διπλό τζακ ποτ -Δείτε τους τυχερούς αριθμούς που κληρώθηκαν

22/06/2021 | 21:58

Στην ίδια πτέρυγα των φυλακών με τον Φουρθιώτη ο 32χρονος πιλότος – Με ποιους θα είναι στο κελί

22/06/2021 | 21:32

Λεωφόρος Συγγρού: Άγνωστος ανέβηκε στον 8ο όροφο κτιρίου και έπεσε στο κενό (vid)

22/06/2021 | 21:11

Εξώδικο Παρασκευόπουλου σε Ρωμανό για τα περί αποφυλάκισης του 35χρονου βιαστή στα Πετράλωνα

22/06/2021 | 20:52

Η Μαριάννα Λάτση σε μια σπάνια φωτογραφία με τον πατέρα της το 1973

22/06/2021 | 20:43

Η εγκληματικότητα «αχίλλειος πτέρνα» για την κυβέρνηση κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

22/06/2021 | 20:28

Θεσσαλονίκη: Ανείπωτος θρήνος στην κηδεία της 14χρονης που πέθανε μετά από επέμβαση – Ξέσπασε ο ιερέας πατέρας της

22/06/2021 | 20:14

Γλυκά Νερά: Η πρώτη δήλωση του 32χρονου πιλότου στις κάμερες! «Μια μεγάλη συγγνώμη» (vid)

22/06/2021 | 19:45

Φονικό στα Γλυκά Νερά: Προφυλακιστέος ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος-Στη γυναικεία πτέρυγα του Κορυδαλλού

22/06/2021 | 19:39

Δημοσκόπηση Alco: 12,9 μονάδες μπροστά η ΝΔ – Εγκληματικότητα και Εργασιακό «αγκάθια» για την κυβέρνηση

22/06/2021 | 19:21

Θεοδωρίδου: Μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις η ανοσία στη β’ δόση – Θα κάνουμε και τρίτη;
Ζέφη Δημαδάμα στο thecaller.gr: Η χώρα χρειάζεται μια σοσιαλδημοκρατία, χωρίς παρωχημένα πρόσωπα και ιδέες
Φραγκίσκος Παρασύρης στο thecaller.gr: «Είναι ώρα να δώσουμε το λόγο στους πολίτες»
Εύη Χριστοφιλοπούλου στο thecaller.gr: «Απευθυνόμαστε σε όλους τους δημοκράτες πολίτες, που απογοητεύτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ»
Γιώργος Παναγιωτακόπουλος στο thecaller.gr: «Επιβεβλημένη η συγκρότηση της μεγάλης σοσιαλιστικής παράταξης»
Βασίλης Κεγκέρογλου στο thecaller.gr: «Να προχωρήσουμε, αφήνοντας πίσω μικροεγωισμούς και βέτο»
Στέφανος Ξεκαλάκης στο thecaller.gr: «Χωρίς αποκλεισμούς να κάνουμε τη Δημοκρατική Παράταξη πρωταγωνιστή των εξελίξεων»