Πασχάλης Αγανίδης στο thecaller.gr: Μόνο η σοσιαλδημοκρατία θα φέρει την ελπίδα - TheCaller

Αθήνα

42 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Εγκατέλειψαν πτώμα Κινέζου έξω από το «Ερρίκος Ντυνάν» στους Αμπελοκήπους

ΤΟ DEBATE ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Πασχάλης Αγανίδης στο thecaller.gr: Μόνο η σοσιαλδημοκρατία θα φέρει την ελπίδα

Η ανοιχτή σοσιαλδημοκρατία που έχω στο μυαλό μου δεν είναι "εφάπαξ" σχέδιο, πρέπει να υπερβεί την συγκυρία και να κοιτάξει λίγο πιο μακριά

Στο debate της Κεντροαριστεράς του thecaller.gr συμμετέχει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ελιά, Πασχάλης Αγανίδης, ο οποίος τονίζει ότι μόνο μια σοβαρή Κεντροαριστερά της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από τη σημερινή δυσχερή της θέση.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Παπαγεωργίου

Σε συνέντευξη του στο thecaller.gr, ο Πασχάλης Αγανίδης τονίζει ότι οι συζητήσεις για τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας πρέπει να ανοίξουν στην κοινωνία, ζητά συννενόηση με όσους από το Ποτάμι είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν στην υπόθεση της Κεντροαριστεράς, ενώ παράλληλα τονίζει ότι δεν πρέπει να αποκλείεται κανείς ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ολόκληρη η συνέντευξη

[adsense]

1) Ποιες θα πρέπει να είναι κατά τη γνώμη σας οι εξελίξεις για το μέλλον της Κεντροαριστεράς; Πως τάσσεστε στην πρόταση της Φώφης Γεννηματά;

Κάθε πρωτοβουλία είναι θετική και προσθέτει. Ανακινείται ξανά μία συζήτηση και αυτό είναι η προστιθέμενη αξία της πρότασης. Αυτήν την στιγμή, πάντως, κανείς δεν είναι βέβαιος πώς θα εξελιχθεί. Για να έχουν πρωταγωνιστικό πολιτικό ρόλο οι προοδευτικές δυνάμεις χρειαζόμαστε πολλά περισσότερα πράγματα από διακηρυκτικά κείμενα και άρθρα. Χρειαζόμαστε χρόνο, διάλογο, εμπιστοσύνη, ιδέες, πολιτική πρόταση και πρόγραμμα, πρόσωπα με άλλη πολιτική κουλτούρα, συγκεκριμένα βήματα και χρονοδιαγράμματα. Ο στόχος είναι ένα πολιτικό υποκείμενο που θα είναι κινηματικό, μαζικό, προοδευτικό, ανοιχτό, δημοκρατικό και σύγχρονο. Ένα πολιτικό υποκείμενο, δηλαδή, που δεν θα προορίζεται ως διακοσμητικός ενδιάμεσος του πολιτικού συστήματος, που θα αφήσει πίσω την “γεωγραφική” κουβέντα περί ενδιαμέσου χώρου και τρίτου πόλου, που δεν θα αφορά μία μικρή συνομοσπονδία ομάδων και αρχηγών και μερικών καλά μυημένων, που δεν θα φτιάχνεται στα καφέ του Κολωνακίου και στα μυστικά δείπνα των “προσωπικοτήτων”, που δεν θα είναι μηχανισμός ταρίχευσης ξεπερασμένων πολιτικών και κομματικών νοοτροπιών. Θέλει πολλή δουλειά για να γίνει αυτό. Μία τέτοια κεντροαριστερά, για την ακρίβεια μία νέα, ανοιχτή σοσιαλδημοκρατία,αποκτά πολιτικό νόημα. Διαφορετικά, τελειώνει οριστικά.
2) Ποιους θα πρέπει να περιλαμβάνει η νέα Κεντροαριστερά; Μπορείτε να μου αναφέρετε πρόσωπα και παρατάξεις;

Χωρίς όλα τα παραπάνω που είπα, η κεντροαριστερά θα είναι ένα πολιτικό project χωρίς λαό και θα καταντήσει ένα απλό manual συγκολλήσεων. Η απάντηση είναι αυτονόητη και δεν έχει νόημα να αναφερθώ σε κάποια γνωστά πρόσωπα. Να συμμετέχουν όλοι σε μία ανοιχτή διαδικασία όπου μέσα από μία πολιτική σύγκρουση θα αναδειχθούν οι νέες ιδέες και οι εκφραστές τους. Αυτά μας λείπουν. Ακόμα δεν έχουμε βρει την πολιτική Ιδέα που θα μας κινητοποιήσει. Προσωπικά, γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που έχουν καταπληκτικές απόψεις αλλά παραμένουν στο περιθώριο αυτού του διαλόγου. Για μένα αυτή η Ιδέα έχει κορμό την ανοιχτότητα, την δημοκρατία και την κοινωνική κινητικότητα. Στόχος να βγουν εκαταμμύρια άνθρωποι από τις σκιές. Κι αυτό θα γίνει μόνο με ανοιχτούς θεσμούς που βάζουν δυνατά την Ελλάδα μέσα στην παγκοσμιοποίηση (Open Greece), που δίνουν φωνή σε όσους δεν έχουν, που μετριάζουν τις ανισότητες. Ανοιχτή Δημοκρατία, ανοιχτή οικονομία, ανοιχτή διακυβέρνηση, ανοιχτή κοινωνία. Αυτό το είναι το μεγάλο πλαίσιο και εκεί πρέπει να κουμπώσει ένα πρόγραμμα προοδευτικών και δίκαιων μεταρρυθμίσεων. Έτσι ένα πρόγραμμα αλλαγών μπορεί να εμπνεύσει, να κινητοποιήσει ανθρώπους. Στις όποιες πολιτικές διαδικασίες ακολουθήσουν, Διασκέψεις ή Συνέδριο, πρέπει αυτή η πολιτική πλατφόρμα να αποκτήσει περιεχόμενο και εκφραστές και να συγκρουστεί σκληρά.
3) Ο κ. Θεοδωράκης προσκάλεσε συγκεκριμένα πρωην στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο Ποταμι. Θεωρείτε οτι το Ποταμι πρεπει να παίξει κύριο ρολο σε αυτο το εγχείρημα;

Κατηγορηματικά ναι. Αυτό προϋποθέτει εμπιστοσύνη, θεσμικό σεβασμό, πολιτικό πλαίσιο και κοινές πρωτοβουλίες. Ένας κοινοβουλευτικός συντονισμός θα μπορούσε να είναι ένα πρώτο βήμα. Το Ποτάμι έχει ένα Συνέδριο μπροστά και θα συζητήσει για το μέλλον του. Γι΄αυτό μίλησα πριν για θεσμικό σεβαμό. Η άποψή μου είναι ότι τα περιθώρια της αυτονομίας του είναι περιορισμένα. Αντίθετα, οι άνθρωποι και οι ιδέες του μπορούν να έχουν σημαντικό ρόλο σε μία πιο μεγάλη προσπάθεια.
4) Πως θα πρέπει να οριοθετηθεί αυτή η νέα Κεντροαριστερά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Δημοκρατία; Τι πιστεύετε για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Eπειδή η ανοιχτή σοσιαλδημοκρατία που έχω στο μυαλό μου δεν είναι “εφάπαξ” σχέδιο, πρέπει να υπερβεί την συγκυρία και να κοιτάξει λίγο πιο μακριά. Κατά την γνώμη μου είναι λάθος να μιλάμε για ενδιάμεσο χώρο και τρίτο πόλο. Αυτό είναι συγκυριακό και μικρό πολιτικό επιχείρημα. Η ανοιχτή σοσιαλδημοκρατία πρέπει να έχει στόχο να καλύψει όλο τον χώρο της κεντροαριστεράς, να έχει αυτόνομη πολιτική πρόταση διακυβέρνησης και να γίνει πιο ελκυστική από την κεντροδεξιά για την πλειοψηφία της κοινωνίας .Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε την εντύπωση ότι μπορεί σταδιακά να το τολμήσει. Τα έργα του 2015 και ο τρόπος και η ποιότητα διακυβέρνησης δεν το δείχνουν. Η ανοιχτή σοσιαλδημοκρατία μπορεί να διαμόρφωσει την μόνη πολιτική πρόταση που θα σχηματίσει μία νέα κοινωνική συμμαχία όσων μπορούν και τα καταφέρνουν ακόμα και όσωνν έχουν μείνει πίσω, όλων των δημιουργικών δυνάμεων που θέλουν μία ανοιχτή οικονομία και όλων των φτωχών και αδύναμων πολιτών που φοβούνται τις μεταρρυθμίσεις, όλων αυτών που θέλουν μεγάλες αλλαγές αλλά με δίκαιο μέρισμα. Δεν νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ μπορούν να το κάνουν. Η σύγκρουση Α. Τσίπρα και Κ. Μητσοτάκη θα επιχειρήσει πολώσεις και ταξικές διαιρέσεις με περισσότερο αρχαϊκό και διχαστικό περιεχόμενο. Η Ελλάδα χρειάζεται μία νέα προοδευτική σύνθεση που μπορεί να γίνει από άλλες δυνάμεις και πρόσωπα.
5) Αρκετοί πρώην σύντροφοι σας, βρίσκονται πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτούς θα έπρεπε να απευθυνθεί η νέα Κεντροαριστερά;

Για πολιτικά στελέχη δεν μπορώ να μιλήσω και ούτε με ενδιαφέρει. Υπάρχουν όμως χιλιάδες πολίτες που παρασύρθηκαν από τον λαϊκισμό. Δεν είναι μόνο κάποιοι βολεμένοι που το αγαπημένο τους σπορ είναι να πηγαίνουν με την εξουσία. Είναι άνθρωποι φτωχοί που έχασαν πάρα πολλά, άνεργοι, εργαζόμενοι χωρίς σταθερότητα και προοπτική. Όλοι αυτοί που πίστεψαν ότι η ελπίδα έρχεται, που δεν έπαψαν να είναι δημοκράτες και να επιζητούν πολιτικές αλλαγές. Η άποψη περί “ηλιθίων” ή τυχοδιωκτών πολιτών είναι βαριά προσβλητική. Δεν έχουμε εκπαιδευτεί στην Δημοκρατία και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για την χώρα. Το θέμα είναι να πείσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους ότι υπάρχει πραγματικά ελπίδα για καλύτερες μέρες. Αυτό όμως θέλει άλλο τρόπο και μία νέα πρόταση μίας ανοιχτής διακυβέρνησης για τους πολλούς. Γιατί για μας η ελπίδα δεν είναι εμπόρευμα, δεν πουλιέται, δεν στοκάρεται, δεν εξαντλείται. Το θέμα είναι να την επινοήσουμε ξανά…

Ροή Ειδήσεων

03/08/2021 | 12:29

Γυναικοκτονία στη Λάρισα – Μαρτυρία σοκ: «Ταξίδεψε από την Αθήνα για να την σκοτώσει»

03/08/2021 | 12:18

Θοδωρής Ιακωβίδης: ««Εργάζομαι, τελειώνω 4, φεύγω στο πόδι, τρώω, φεύγω γυμναστήριο – Από την πολιτεία δεν έχω πάρει ούτε 1 ευρώ»

03/08/2021 | 12:09

Ανησυχία από Καπραβέλο: «Το τείχος ανοσίας αρχίζει να εξασθενεί» (ΒΙΝΤΕΟ)

03/08/2021 | 12:09

«Τα πήρε» ο Λάμπρος Κωνσταντάρας στον αέρα του Open για την Ιωάννα Τούνη – «Αντί να ζητήσει συγγνώμη, ζητάει τα ρέστα» (vid)

03/08/2021 | 11:59

Ηράκλειο: Γιος ξυλοκόπησε άγρια την 77χρονη μητέρα του

03/08/2021 | 11:38

Συγκλονίζει η νέα γυναικοκτονία στη Λάρισα: Πυροβόλησε 8 φορές τη 43χρονη γυναίκα του μέσα στο μαγαζί της αδερφής της (vid)

03/08/2021 | 11:37

ΑΑΔΕ: 48ωρα λουκέτα σε γνωστά μαγαζιά σε Σαντορίνη, Πάρο και Ίο

03/08/2021 | 11:37

Χατζηδάκης: «Επ’ αόριστον αναστολή σε ανεμβολίαστους νοσοκομείων-μονάδων φροντίδας από 16 Αυγούστου»

03/08/2021 | 11:16

Χριστίνα Μπόμπα: Ποζάρει με μαγιό και δείχνει τα σημάδια της καισαρικής χωρίς φίλτρα και ρετούς

03/08/2021 | 11:07

Ντέμης Νικολαΐδης: Με μοντέλο του GNTM μετά το διαζύγιο από την Δέσποινα Βανδή;

03/08/2021 | 10:56

Γιάννης Απέργης: “Σκηνοθέτης μου ζήτησε να πάρω ένα αντικείμενο και να κρύψω τα επίμαχα σημεία”

03/08/2021 | 10:34

Ολυμπιακοί Αγώνες: Τρία νέα κρούσματα κορονοϊού στην ελληνική αποστολή – Χωρίς εκπροσώπηση στη συγχρονισμένη κολύμβηση

03/08/2021 | 10:34

Ολυμπιακός: Από σήμερα θέλει να «καθαρίσει» με τη Λουντογκόρετς

03/08/2021 | 10:17

Σοφία Μπεκατώρου: “Για όλες εκείνες που η δύση τους ήρθε πρόωρα”

03/08/2021 | 10:06

Δάφνη: Μπουνιές και κλωτσιές από συγγενείς της άτυχης 31χρονης στον συζυγοκτόνο στην Ευελπίδων (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)
Ζέφη Δημαδάμα στο thecaller.gr: Η χώρα χρειάζεται μια σοσιαλδημοκρατία, χωρίς παρωχημένα πρόσωπα και ιδέες
Φραγκίσκος Παρασύρης στο thecaller.gr: «Είναι ώρα να δώσουμε το λόγο στους πολίτες»
Εύη Χριστοφιλοπούλου στο thecaller.gr: «Απευθυνόμαστε σε όλους τους δημοκράτες πολίτες, που απογοητεύτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ»
Γιώργος Παναγιωτακόπουλος στο thecaller.gr: «Επιβεβλημένη η συγκρότηση της μεγάλης σοσιαλιστικής παράταξης»
Βασίλης Κεγκέρογλου στο thecaller.gr: «Να προχωρήσουμε, αφήνοντας πίσω μικροεγωισμούς και βέτο»
Στέφανος Ξεκαλάκης στο thecaller.gr: «Χωρίς αποκλεισμούς να κάνουμε τη Δημοκρατική Παράταξη πρωταγωνιστή των εξελίξεων»