Αθήνα

 

29 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Πάμπλο Νερούδα: Ο νομπελίστας Πικάσο της Ποίησης

ΤΟ DEBATE ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Σπύρος Λυκούδης στο thecaller.gr: Η νέα Κεντροαριστερά να περιλαμβάνει όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού μεταρρυθμιστικού χώρου

Στο Debate της Κεντροαριστεράς που διοργανώνει το thecaller.gr συμμετέχει και ο βουλευτής τού Ποταμιού

Στο Debate της Κεντροαριστεράς που διοργανώνει το thecaller.gr συμμετέχει και ο βουλευτής τού Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος μίλησε, μεταξύ άλλων, για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που θα πρέπει να έχει το Ποτάμι στις ζυμώσεις, που λαμβάνουν χώρα, για τη νέα Κεντροαριστερά και υπερτόνισε την ανάγκη συνεννόησης όλων των δυνάμεων του δημοκρατικού μεταρρυθμιστικού χώρου.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Παπαγεωργίου

Ποιες θα πρέπει να είναι κατά τη γνώμη σας οι εξελίξεις για το μέλλον της Κεντροαριστεράς; Πως τάσσεστε στην πρόταση της Φώφης Γεννηματά;

Εγώ υποστηρίζω από καιρό και με θέρμη την άποψη ότι ο μεσαίος χώρος πρέπει να ανασυγκροτηθεί και να συναντηθεί. Πιστεύω ότι τον έχει πολύ μεγάλη ανάγκη και η Δημοκρατία και ο τόπος. Νομίζω ότι αν οδηγηθούμε σε μια ακραία πόλωση δύο παρατάξεων οι οποίες θα διεισδύουν και θα διεκδικούν τον μεσαίο χώρο, θα πάμε σε πολιτικές λογικές που δεν βοηθούν την χώρα στα σημερινά της αδιέξοδα. Νομίζω ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη, απόλυτη πολιτική ανάγκη, για την ισορροπία του συστήματος αλλά και για την ανεύρεση σοβαρότερων λύσεων και συνεργασιών, την ύπαρξη ενός ενιαίου και δυνατού μεσαίου χώρου. Και γι αυτό νομίζω ότι το Ποτάμι πρέπει να επιδιώξει να έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη μεγάλη συνάντηση.

Η κ. Φ. Γεννηματά έκανε μια πρόταση που έχει ενδιαφέρον, γιατί με ρεαλισμό αναγνωρίζει ότι αυτό που έχει συγκροτήσει ως «Δημοκρατική Συμπαράταξη», απαντώντας στο αίτημα για ενότητα στο χώρο της Κεντροαριστεράς, δεν έπειθε. Το Ποτάμι ορθώς είχε απαντήσει αρνητικά στο κάλεσμα της συμμετοχής του σε αυτήν την «Συμπαράταξη» γιατί έκρινε, και νομίζω δικαίως, ότι δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια – θεμιτή βεβαίως- διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η νέα πρόταση της έχει ενδιαφέρον και ας συζητηθεί. Το Ποτάμι έχει σε λίγες μέρες έχει το συνέδριό του. Εκεί θα χαράξει την πολιτική του.

Ποιους θα πρέπει να περιλαμβάνει η νέα Κεντροαριστερά; Μπορείτε να μου αναφέρετε πρόσωπα και παρατάξεις;

Όλες τις δυνάμεις που κινούνται στον ευρύτερο δημοκρατικό μεταρρυθμιστικό χώρο. Δηλαδή το κόμματα ΠΑΣΟΚ –ΠΟΤΑΜΙ, τις κινήσεις της Κεντροαριστεράς οι οποίες ήδη μετέχουν στον διάλογο, τους ΜΕΤΑρρυθμιστές της αριστεράς στους οποίους εγώ ανήκω, ανένταχτες προσωπικότητες του χώρου, δημοκράτες αγωνιστές κ.λ.π.

Θεωρείτε ότι το Ποτάμι πρέπει να παίξει κύριο ρόλο σε αυτό το εγχείρημα ή θα πρέπει να είναι αυτόνομο;

Πιστεύω πως το ΠΟΤΑΜΙ στην Κοινοβουλευτική ομάδα του Οποίου έχω την τιμή να ανήκω πρέπει να έχει – γιατί το αξίζει – ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στο μεγάλο αυτό εγχείρημα. Αυτό σε τίποτα δεν εμποδίζει τον αυτόνομο χαρακτήρα του ως κόμμα. Μόνο στην περίπτωση που συμφωνηθεί η συγκρότηση ενός νέου και μεγάλου φορέα στον χώρο της Κεντροαριστεράς από μηδενική βάση αλλάζουν τα δεδομένα. Τότε βεβαίως όλα τα κόμματα, οι κινήσεις κ.λ.π. ενσωματώνονται σε μια τέτοια νέα πολιτική παρουσία. Εγώ μια τέτοια προοπτική θα την προτιμούσα από την οργανωτική και μόνο συγκόλληση των σημερινών δυνάμεων του χώρου.

Πως θα πρέπει να οριοθετηθεί αυτή η νέα Κεντροαριστερά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Δημοκρατία; Τι πιστεύετε για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Ο ενιαίος χώρος της ευρύτερης μεταρρυθμιστικής δημοκρατικής παράταξης στον οποίο αναφερόμαστε, είναι απέναντι στον λαϊκισμό και της παραδοσιακής δεξιάς της χώρας μας και της εθνικολαϊκιστικής αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ. Ο μεσαίος δημοκρατικός χώρος είναι χώρος ευθύνης, πολιτικής σοβαρότητας και μεταρρυθμιστικών προτάσεων. Κινείται, η πρέπει να κινείται μακράν της καταστροφικής πολιτικής των δυνάμεων που ευθύνονται για την σημερινή εικόνα της πτωχευμένης και ανήμπορης Ελλάδας. Ο Α.Τσίπρας έχει την κύρια ευθύνη για την ακόμα μεγαλύτερη στις μέρες του καταβύθιση της χώρας στην οικονομική δυσπραγία και τη διεθνή αναξιοπιστία της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφάνισε ένα μεταρρυθμιστικό προφίλ διεκδικώντας την αρχηγία της ΝΔ. Δεν ξέρω αν θα επιμείνει σ’ αυτό ή αν θα μπορέσει να υπερβεί τον άκρως συντηρητικό ιστορικά χαρακτήρα της παράταξής του.

Αρκετοί πρώην σύντροφοι σας, βρίσκονται πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτούς θα έπρεπε να απευθυνθεί η νέα Κεντροαριστερά;

Η μεγάλη μεταρρυθμιστική παράταξη αν συγκροτηθεί οφείλει να απευθυνθεί σε όσους πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή Προοπτική της χώρας και στις μεγάλες δημοκρατικές και κοινωνικά προοδευτικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Άρα και σε δυνάμεις με τέτοια χαρακτηριστικά που βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ήσασταν πολύ κοντά στον Φώτη Κουβέλη στο παρελθόν. Πιστεύετε ότι θα μπορούσε να συμμετάσχει σε ένα νέο Κεντροαριστερό εγχείρημα;

Δεν γνωρίζω ακριβώς πως σκέφτεται σήμερα ο Φ. Κουβέλης. Δεν έχω απάντηση σε αυτή την ερώτηση.

Ροή Ειδήσεων

screenshot 2023 09 23 200354

23/09/2023 | 20:04

Καιρίδης: Η συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό θα είναι κατ’εξοχήν ευρωτουρκική

23/09/2023 | 19:47

Στο OPEN η Έλλη Στάη

23/09/2023 | 19:41

Έρωτας φυγάς: Σπαραγμός για τον θάνατο της γιαγιάς Αθηνάς – Αφήνει από ένα γράμμα στον καθένα για να τους αποχαιρετήσει
screenshot 2023 09 23 193323

23/09/2023 | 19:33

Θεμιστοκλέους: Πρέπει να σχεδιάσουμε και να δημιουργήσουμε το νέο ΕΣΥ

23/09/2023 | 19:29

Κατρίνης: Η μόνη ελληνοτουρκική διαφορά είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ

23/09/2023 | 19:15

Έμφραγμα υπέστη ο Αχιλλέας Νταβέλης, πρόεδρος της ΑΕΛ – Η φωτογραφία μέσα από το νοσοκομείο
screenshot 2023 09 23 190624

23/09/2023 | 19:06

Ολυμπιακός – Μπραζντέικις: «Ανυπομονώ να παίξω για τον θρυλικό Μπαρτζώκα»

23/09/2023 | 18:58

Σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός που φέρεται να συμμετείχε σε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών

23/09/2023 | 18:45

Δανίκας για Κασσελάκη: «Το ότι είναι ομοφυλόφιλος είναι πλεονέκτημα»
screenshot 2023 09 23 183636

23/09/2023 | 18:37

Η φωτογραφία μικρού προσφυγόπουλου που συγκίνησε τον Πάπα Φραγκίσκο

23/09/2023 | 18:25

Μαρία Μπακοδήμου για κόντρα Λιάγκα – Ουγγαρέζου: «Φέτος θα τρώμε ανθρώπους στην τηλεόραση, έχει γίνει πολύ άγριο το τοπίο»

23/09/2023 | 18:14

«Λέω στη μητέρα μου “σκότωσα τον Ανέστη”» – Τι λέει ο Χρήστος Ρούσσος για τη δολοφονία του συντρόφου του

23/09/2023 | 17:50

Νέα ευρεία σύσκεψη για την επερχόμενη κακοκαιρία αύριο Κυριακή στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας – Πώς να προστατευτείτε από κεραυνούς

23/09/2023 | 17:40

Καίτη Γαρμπή για Αντώνη Καρυώτη: «Δεν μπορούσα έξι μέρες μετά την κηδεία να τραγουδάω τσιφτετέλια» – Ναταλία Γερμανού: «Ήταν δολοφονία για μένα»

23/09/2023 | 17:31

Ελεωνόρα Ζουγανέλη: Η αντίδραση για την προσωπική της ζωή – «Πρέπει να βγω στο Σύνταγμα να πω τι μου συμβαίνει;»
Ζέφη Δημαδάμα στο thecaller.gr: Η χώρα χρειάζεται μια σοσιαλδημοκρατία, χωρίς παρωχημένα πρόσωπα και ιδέες
Φραγκίσκος Παρασύρης στο thecaller.gr: «Είναι ώρα να δώσουμε το λόγο στους πολίτες»
Εύη Χριστοφιλοπούλου στο thecaller.gr: «Απευθυνόμαστε σε όλους τους δημοκράτες πολίτες, που απογοητεύτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ»
Γιώργος Παναγιωτακόπουλος στο thecaller.gr: «Επιβεβλημένη η συγκρότηση της μεγάλης σοσιαλιστικής παράταξης»
Βασίλης Κεγκέρογλου στο thecaller.gr: «Να προχωρήσουμε, αφήνοντας πίσω μικροεγωισμούς και βέτο»
Στέφανος Ξεκαλάκης στο thecaller.gr: «Χωρίς αποκλεισμούς να κάνουμε τη Δημοκρατική Παράταξη πρωταγωνιστή των εξελίξεων»