Αθήνα

 

21 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

beethoven bust statue by hagen crop
Λούντβιχ βαν Μπετόβεν: Τα προβλήματα υγείας που στιγμάτισαν την κορυφαία μουσική ιδιοφυΐα

ΤΟ DEBATE ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Νάντια Γιαννακοπούλου στο TheCaller.gr: «Βουλιάζουμε καθημερινά με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης»

"Είναι απαραίτητο να γίνει μια υπέρβαση"

Στο Debate της Κεντροαριστεράς που διοργανώνει το thecaller.gr συμμετέχει και η αναπληρώτρια γραμματέας τομέα επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία μίλησε, μεταξύ άλλων, για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα και τονίζει πως “μόνο με ευρείες συναινέσεις και συνεννόηση μπορεί να ξεπεράσει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει” .

Συνέντευξη στην Ευδοκία Λελεδάκη

Σε πρόσφατο άρθρο σας τονίσατε την ανάγκη συγκρότησης μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας και μάλιστα άμεσα. Κατά τη γνώμη σας ποια κόμματα θα πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτό το σχήμα;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδεικνύει καθημερινά την ανικανότητά της να διαχειριστεί τα προβλήματα της χώρας. Βουλιάζουμε καθημερινά με αποκλειστική ευθύνη τους. Γι’ αυτό και είναι αναγκαία μια οικουμενική κυβέρνηση, στην οποία θα συμμετάσχουν όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και θα αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Η χώρα βρίσκεται εδώ και χρόνια σε κρίσιμη καμπή και μόνο με ευρείες συναινέσεις και συνεννόηση μπορεί να ξεπεράσει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Πρόκειται για θέση μας που έχουμε επαναλάβει πολλές φορές από το 2010. Χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση που θα διαθέτει ικανά στελέχη και θα εκπροσωπεί όλο το φάσμα της κοινωνίας, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να βγούμε επιτέλους από την κρίση. Και βέβαια θα πρέπει να συμμετέχουν σε αυτήν και τα δύο μεγάλα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Είναι προφανές ότι η εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων έχει παρέλθει, και οι κυβερνητικοί σχηματισμοί με ένα μεγάλο κόμμα και μια «ουρά» έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς ως προς την κοινωνική αποδοχή. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ δεν αντιλαμβάνονται αυτήν την αναγκαιότητα, θα μας βάλουν σε νέες εκλογικές περιπέτειες, και ο τόπος δεν αντέχει άλλη ανασφάλεια.

Σε μία κυβέρνηση εθνική ενότητας, στη θέση του πρωθυπουργού θα θέλατε την παραμονή του Αλέξη Τσίπρα ή κάποιου άλλου πολιτικού ή τεχνοκράτη;
Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του πλέον έχει πεπραγμένα, και κρίνεται από αυτά. Οι αστοχίες, τα λάθη και η αδράνεια που χαρακτηρίζει τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μιλούν από μόνα τους. Μία κυβέρνηση, έστω και διευρυμένη, με επικεφαλής τον κ. Τσίπρα δεν μπορεί παρά να επαναλάβει την καταστροφική πολιτική που ο ίδιος ακολούθησε από τον Ιανουάριο του 2015. Είναι κάτι, εξάλλου, που δεν θέλει ούτε και η κοινή γνώμη, αν λάβουμε υπόψη τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Οι «τεχνοκράτες» δεν αποτελούν λύση, κατά την άποψή μου. Η χώρα χρειάζεται πολιτικούς, που θα μπορέσουν να κυβερνήσουν αποτελεσματικά, να αφουγκραστούν την κοινωνία και να εμπνεύσουν.

[adsense]

Πριν περίπου ένα μήνα η Φώφη Γεννηματά απηύθυνε κάλεσμα για τη δημιουργία μιας παράταξης προς τα κόμματα που εκφράζονται από τις απόψεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και προέρχονται από την «κοίτη» της δημοκρατικής παράταξης και της Kεντροαριστεράς. Εσείς πως τάσσεστε σε αυτή την πρόταση;

Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, είναι απαραίτητο να γίνει μια υπέρβαση. Η πρωτοβουλία της Προέδρου μας είναι σαφής: κάθε πολίτης της χώρας που ανήκει στον χώρο της κεντροαριστεράς, κάθε κόμμα που προσδιορίζει ιδεολογικά και πολιτικά τον εαυτό του στο πεδίο του προοδευτικού κέντρου, είναι όλοι ευπρόσδεκτοι να αγωνιστούν μαζί μας για να ξαναχτίσουμε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Μια παράταξη που έχει λεηλατηθεί στα χρόνια της κρίσης και που πλήρωσε δυσανάλογα μεγάλο τίμημα. Είναι πολλοί οι συμπολίτες μας που είτε δυσαρεστήθηκαν, είτε επέλεξαν να δοκιμάσουν κάτι άλλο. Δεν παύουν να είναι άνθρωποι με προοδευτικές ιδέες, πολίτες δημοκρατικοί που πίστεψαν και συνεχίζουν να πιστεύουν στα ιδεώδη της δημοκρατικής παράταξης, που εξακολουθούν να ανήκουν στον χώρο της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας και να συντάσσονται με την ιδεολογία που εκφράζει. Αυτοί οι πολίτες και τα κόμματα που τους εκπροσωπούν χρειάζονται μια ισχυρή παράταξη. Η χώρα έχει ανάγκη μια ισχυρή κεντροαριστερά που θα μπορέσει να αποτελέσει το αντίπαλον δέος απέναντι στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και τον συντηρητισμό της ΝΔ.

[adsense]

Ποιους θα θέλατε εσείς σε αυτή τη νέα Κεντροαριστερά; Μπορείτε να αναφέρετε κάποια συγκεκριμένα πρόσωπα και παρατάξεις;

Το κάλεσμα της Προέδρου μας αφορά σε όλα τα κόμματα και τα στελέχη τους που συμμερίζονται τις ιδέες και το πολιτικό στίγμα της δημοκρατικής παράταξης. Τέτοια πρόσωπα υπάρχουν, πρόσωπα σε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, αλλά επίσης και στον ευρύτερο χώρο του προοδευτικού κέντρου, που κάποτε ανήκαν στην παράταξή μας και έχουν αποστασιοποιηθεί τα τελευταία χρόνια από τον χώρο της πολιτικής. Δεν νομίζω ότι είναι σκόπιμο αυτή τη στιγμή να κάνουμε προσωπικές αναφορές. Το βασικό είναι να έρθει η βάση, οι απλοί πολίτες. Σε αυτούς απευθύνεται πρωτίστως το κάλεσμά μας.

Ποια είναι η γνώμη σας για το νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας; Πιστεύετε ότι πράγματι θα κάνει κάποια ιδεολογική στροφή του κόμματος προς το κέντρο, προσελκύοντας ακόμη και ανθρώπους της Κεντροαριστεράς;

Ο κ. Μητσοτάκης, με τα όποια πλεονεκτήματα ή αδυναμίες του, δεν παύει να είναι αρχηγός ενός κόμματος που χαρακτηρίζεται από έναν συντηρητισμό που δεν συνάδει με τις αξίες και τη νοοτροπία της κεντροαριστεράς. Το 2012 αναγκαστήκαμε να συνεργαστούμε με τον ιστορικό πολιτικό μας αντίπαλο, τη Νέα Δημοκρατία, βάζοντας το καλό της χώρας πάνω από οποιοδήποτε κομματικό συμφέρον. Όμως είναι πολλά αυτά που μας χωρίζουν τόσο με τη ΝΔ, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ιδεολογική απόσταση που χωρίζει τον αριστερό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ από τον δεξιό νεοφιλελευθερισμό αφήνει εκ των πραγμάτων ένα πολιτικό κενό στο χώρο του κέντρου που μόνο μια μεγάλη, σοβαρή, αποτελεσματική και προοδευτική κεντροαριστερά μπορεί να εκπροσωπήσει επάξια.

Ροή Ειδήσεων

27/03/2023 | 12:39

Το Twitter έχει χάσει πάνω από το 50% της αξίας του σύμφωνα με τον Ίλον Μασκ

27/03/2023 | 12:27

Απαρηγόρητος ο σύντροφος της 22χρονης Πένυς: «Έχασα τη γυναίκα μου – Δεν μπορώ να το πιστέψω»

27/03/2023 | 12:25

Ακαδημία Πλάτωνος: Συνελήφθη 59χρονος που φωτογράφιζε ανήλικα κορίτσια

27/03/2023 | 12:05

Μύκονος: Σε κακούργημα αναβαθμίστηκε ο ξυλοδαρμός του αρχαιολόγου

27/03/2023 | 12:00

Χαμός στον αέρα με Γιώργο Λιάγκα και Άρια Καλύβα – «Στην εκπομπή μου θα μου πεις τι θα λέω;»

27/03/2023 | 11:47

Ο θόρυβος του δρόμου αυξάνει την αρτηριακή πίεση
230327123100

27/03/2023 | 11:41

Περιοδεία Μητσοτάκη στη Φθιώτιδα – Επιθεώρησε τις εργασίες στο λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου

27/03/2023 | 11:27

Γνωστός τράπερ έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού – Του έβγαλαν και τα ρούχα – Δείτε το βίντεο

27/03/2023 | 11:19

Ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την οικονομική προοπτική του Δήμου Αθηναίων από σταθερό σε θετικό
230327111354

27/03/2023 | 11:14

Μαρία Ιωαννίδου: «Η Ναταλία Γερμανού δεν με αγαπάει όσο την αγαπάω εγώ, δεν νοιάζεται»

27/03/2023 | 11:01

Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

27/03/2023 | 10:47

Γερμανία: Χάος στις συγκοινωνίες από την απεργία σε σιδηροδρόμους, αεροδρόμια, λιμάνια και αυτοκινητοδρόμους
230327102925

27/03/2023 | 10:32

Survivor: Η ανακοίνωση του Λιανού για Πιλίδη και Γκότση – «Οι δύο παίκτες παραβίασαν βασικούς κανόνες»

27/03/2023 | 10:22

Γεωργιάδης: Διατίμηση προϊόντων έκανε μόνο η Λευκορωσία και την απέσυρε

27/03/2023 | 10:15

Ασπρόπυργος: 65χρονος προσπάθησε να βιάσει 18χρονη – Την βρήκαν αστυνομικοί να κυκλοφορεί χτυπημένη στο κεφάλι
Ζέφη Δημαδάμα στο thecaller.gr: Η χώρα χρειάζεται μια σοσιαλδημοκρατία, χωρίς παρωχημένα πρόσωπα και ιδέες
Φραγκίσκος Παρασύρης στο thecaller.gr: «Είναι ώρα να δώσουμε το λόγο στους πολίτες»
Εύη Χριστοφιλοπούλου στο thecaller.gr: «Απευθυνόμαστε σε όλους τους δημοκράτες πολίτες, που απογοητεύτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ»
Γιώργος Παναγιωτακόπουλος στο thecaller.gr: «Επιβεβλημένη η συγκρότηση της μεγάλης σοσιαλιστικής παράταξης»
Βασίλης Κεγκέρογλου στο thecaller.gr: «Να προχωρήσουμε, αφήνοντας πίσω μικροεγωισμούς και βέτο»
Στέφανος Ξεκαλάκης στο thecaller.gr: «Χωρίς αποκλεισμούς να κάνουμε τη Δημοκρατική Παράταξη πρωταγωνιστή των εξελίξεων»