Αθήνα

5 oC

αυξημένες νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ξυλοδαρμός σταθμάρχη: Ταυτοποιήθηκαν οι δράστες – Στη δημοσιότητα τα πρόσωπα τους δίνει η ΕΛ.ΑΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΤΟ DEBATE ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Ανδρέας Παπαδόπουλος στο thecaller.gr: Αυτοδιάλυση με συμμετοχή όλων για την Κεντροαριστερά

Ο δημοσιογράφος και πρώην εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος, συμμετέχει στο debate της Κεντροαριστεράς του thecaller.gr

Υπέρ της πρότασης Γεννηματά για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς τάσσεται ο δημοσιογράφος και πρώην Εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο οποίος τονίζει ότι πρέπει να συμμετάσχουν όλοι οι ενδιάμεσοι σχηματισμοί μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Παπαγεωργίου

Σε συνέντευξη του στο thecaller.gr για το debate της Κεντροαριστεράς, ο κ. Παπαδόπουλος τονίζει ότι πρέπει να αυτοδιαλυθούν όλοι οι υπάρχοντες σχηματισμοί της Σοσιαλδημοκρατίας και να δημιουργηθεί ένας νέος πολιτικός φορέας, ο οποίος θα αποτελέσει τον τρίτο πόλο. Παράλληλα, το πρώην μέλος της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ αναφέρει ότι είναι επιβεβλημένη η συμμετοχή του Κινήματος και του Ποταμιού, ή τουλάχιστον των μελών του τα οποία προέρχονται από την μεταρρυθμιστική Αριστερά. Ιδιαίτερη σημασία δίνει στη συμμετοχή προσωπικοτήτων όπως η Αννα Διαμαντοπούλου, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης για τον οποίο τονίζει ότι είναι σημείο αναφοράς για την Κεντροαριστερά.

Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος τονίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αντιμετωπίσει πολλές εσωκομματικές κόντρες στη Νέα Δημοκρατία, ενώ τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να επιχειρήσει τη στρατηγική της μεταγραφής στελεχών από την Κεντροαριστερά.

Ολόκληρη η συνέντευξη

Ποιες θα πρέπει να είναι κατά τη γνώμη σας οι εξελίξεις για το μέλλον της Κεντροαριστεράς; Πως τάσσεστε στην πρόταση της Φώφης Γεννηματά;

Η κεντροαριστερά επιβάλλεται να ανασυγκροτηθεί. Γνωρίζοντας ότι είναι αρκετά φιλόδοξο και υπερβατικό, εκτιμώ ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την αυτοδιάλυση των κομμάτων και τη δημιουργία ενός νέου φορέα που θα περιλαμβάνει τα κόμματα, τις δυνάμεις και τις προσωπικότητες που κινούνται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση της κυρίας Γεννηματά είναι χρήσιμη γιατί ανοίγει τις διαδικασίες. Για να έχει αποτέλεσμα, όμως, θα πρέπει να συμμετάσχουν και άλλα κόμματα και να προσελκύσει το ενδιαφέρον της κοινωνίας. Και προφανώς, να βρεθεί το πρόσωπο εκείνο που θα διεκδικήσει με αξιώσεις την ηγεσία όλου του χώρου. Πρόσωπο που θα εμπνέει τους πολίτες, θα έχει γνώση του διεθνούς γίγνεσθαι, θα έχει σχέδιο για τη χώρα, θα έχει εμπειρία από την άσκηση διοίκησης και, εντέλει το απαραίτητο κύρος για να ενώσει όλες τις «φυλές».
Αν δεν συμβούν τα παραπάνω, θα φανεί ότι είναι μια αντίστοιχη διαδικασία με την εσωκομματική εκλογή αρχηγού του ΠΑΣΟΚ του περασμένου Ιουνίου.

Ποιους θα πρέπει να περιλαμβάνει η νέα Κεντροαριστερά; Μπορείτε να μου αναφέρετε πρόσωπα και παρατάξεις;

ΑΠ: Η νέα κεντροαριστερά, η μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη, θα πρέπει να περιλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, τη ΔΗΜΑΡ, το ΚΙΔΗΣΟ, τις κινήσεις πολιτών για τη σοσιαλδημοκρατία, αλλά και πρόσωπα που είναι πολιτικά ανέστια. Τέτοια είναι προφανώς ο Τάσος Γιαννίτσης, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Ηλίας Μόσιαλος, ο Νίκος Μπίστης, ο Γιώργος Φλωρίδης κ.α Επιπλέον, θεωρώ ότι με το κύρος του και με την επιρροή του πρέπει να «σπρώξει» τις διεργασίες ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης. Για όλο το χώρο είναι σημείο αναφοράς.

Ο κ. Θεοδωράκης προσκάλεσε συγκεκριμένα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο Ποταμι. Θεωρείτε οτι το Ποταμι πρεπει να παίξει κύριο ρολο σε αυτο το εγχείρημα;

Η τακτική αυτή ενδεχομένως να ήταν σωστή πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου. Τώρα δεν θα έχει κανένα νόημα αν κάποιο στέλεχος που είναι ανενεργό πάει στο Ποτάμι. Κατά τη γνώμη μου και από τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης θα καταλάβει τον χώρο της κεντροδεξιάς και θα προσελκύσει τους φιλελεύθερους ψηφοφόρους, είναι μονόδρομος για το Ποτάμι η εμπλοκή του στις διεργασίες για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς. Από την άλλη, αν το Ποτάμι δεν πάρει μέρος ή έστω κάποια στελέχη του με αναφορές στην κεντροαριστερά (Λυκούδης, Ψαριανός, Δανέλλης, κ.α) τότε θα μειωθούν οι πιθανότητες επιτυχίας του όποιου εγχειρήματος.

Πως θα πρέπει να οριοθετηθεί αυτή η νέα Κεντροαριστερά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Δημοκρατία; Τι πιστεύετε για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Το πρόβλημα της κεντροαριστεράς είναι πρωτίστως ιδεολογικό, καθώς αδυνατεί να βρει τα ιδεολογικά της πατήματα και να καταθέσει ένα εναλλακτικό σχέδιο κρίσης που θα απαντά στα σημερινά προβλήματα της χώρας και ιδιαίτερα των αδύνατων κοινωνικών στρωμάτων. Η κεντροαριστερά πρέπει να είναι ανοιχτή, δεν γίνεται, όμως, να χωρά τα πάντα και τους πάντες. Δεν λέω να υψώσει τείχη, ωστόσο θα πρέπει να υπάρχουν πολιτικά σύνορα. Και απέναντι στον ακραίο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και σε συγκεκριμένες συντηρητικές επιλογές της ΝΔ.
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας νέος πολιτικός, πολύ συμπαθής ως άνθρωπος, όμως στο τέλος της ημέρας η θητεία της κυβέρνησής του θα είναι τέτοια που θα έχει δυσφημήσει όσο τίποτα άλλο την έννοια της αριστεράς. Ο Αλέξης Τσιπρας δυστυχώς βιάστηκε να γίνει πρωθυπουργός, με αποτέλεσμα τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του να είναι εντελώς απροετοίμαστοι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας πολιτικός με σημαντικές σπουδές και σαφές ιδεολογικό στίγμα. Ξέρει κανείς τι πρεσβεύει. Το θετικό είναι ότι-προσώρας τουλάχιστον-δεν λαϊκίζει. Νομίζω, όμως, ότι το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη θα είναι το ίδιο του κόμμα. Σε γενικές γραμμές η ΝΔ είναι ένα βαθιά συντηρητικό και ιδεολογικά γηρασμένο κόμμα. Με λίγα αξιόλογα στελέχη, με πολλές δεσμεύσεις, με οικονομικούς σκελετούς. Ας περιμένουμε να δούμε τις επόμενες κινήσεις και πώς θα τοποθετηθεί σε κρίσιμα ζητήματα για τον κρίνουμε καλύτερα.

Αρκετοί πρώην σύντροφοι σας, βρίσκονται πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτούς θα έπρεπε να απευθυνθεί η νέα Κεντροαριστερά;

Το θέμα δεν είναι σε ποιους από τον ΣΥΡΙΖΑ θα απευθυνθεί η κεντροαριστερά. Το πρόβλημα είναι τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό γιατί τα προηγούμενα χρόνια τα στελέχη του δαιμονοποίησαν κάθε συζήτηση με τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς. Έχω την αίσθηση, πάντως, ότι ο νέος σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει την κλασική τακτική της μετεγγραφής στελεχών. Κατά τη γνώμη δεν θα σημαίνει απολύτως τίποτα για την κοινωνία, αν κάποιο στέλεχος που είχε αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα, τώρα για τους δικούς του λόγους επιστρέψει.

Ζέφη Δημαδάμα στο thecaller.gr: Η χώρα χρειάζεται μια σοσιαλδημοκρατία, χωρίς παρωχημένα πρόσωπα και ιδέες
Φραγκίσκος Παρασύρης στο thecaller.gr: «Είναι ώρα να δώσουμε το λόγο στους πολίτες»
Εύη Χριστοφιλοπούλου στο thecaller.gr: «Απευθυνόμαστε σε όλους τους δημοκράτες πολίτες, που απογοητεύτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ»
Γιώργος Παναγιωτακόπουλος στο thecaller.gr: «Επιβεβλημένη η συγκρότηση της μεγάλης σοσιαλιστικής παράταξης»
Βασίλης Κεγκέρογλου στο thecaller.gr: «Να προχωρήσουμε, αφήνοντας πίσω μικροεγωισμούς και βέτο»
Στέφανος Ξεκαλάκης στο thecaller.gr: «Χωρίς αποκλεισμούς να κάνουμε τη Δημοκρατική Παράταξη πρωταγωνιστή των εξελίξεων»