Αννα Διαμαντοπούλου στο thecaller.gr: «Νέος μεταρρυθμιστικός πόλος για την Ελλάδα που παράγει» - TheCaller

Αθήνα

36 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άντζελα Γκερέκου: «Εάν ζούσε… » – Η σπαραξικάρδια ανάρτηση για τα γενέθλια του Τόλη Βοσκόπουλου (ΕΙΚΟΝΑ)

ΤΟ DEBATE ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Αννα Διαμαντοπούλου στο thecaller.gr: «Νέος μεταρρυθμιστικός πόλος για την Ελλάδα που παράγει»

Πιστεύω βαθειά ότι τη λύση θα τη βρούμε οι Έλληνες στην Ελλάδα αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε, ιδιαίτερα μέσα στη κρίση, συναινέσεις στις μεγάλες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις

Στο debate της Κεντροαριστεράς του thecaller.gr συμμετέχει η πρόεδρος του Δικτύου, πρώην υπουργός Παιδείας, πρώην υπουργός Ανάπτυξης και ένα από τα πιο δραστήρια στελέχη του Προοδευτικού – Μεταρρυθμιστικού χώρου, Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία ζητά να βγει μπροστά ”η Ελλάδα που παράγει” και να πάρει την κατάσταση στα χέρια της.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Παπαγεωργίου

Στη συνέντευξη – παρέμβαση της στο thecaller.gr, η κ. Διαμαντοπούλου τονίζει ότι χρειάζεται ένας νέος φορέας του ευρύτερου μεταρρυθμιστικού χώρου και της κεντροαριστεράς, προκειμένου να μπορέσει να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Ελλάδα. Υπό το πρίσμα αυτό, η κ. Διαμαντοπούλου δεν είναι αρνητική στην πρόταση Γεννηματά, ωστόσο τονίζει ότι χρειάζεται και νέος φορέας, αλλά και ένα νέο στίγμα ιδεών το οποίο θα δημιουργήσει μια νέα πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.

Τέλος, όσον αφορά μια πιθανή της σύμπλευση με την Νέα Δημοκρατία, η κ. Διαμαντοπούλου ξεκαθαρίζει χαρακτηριστικά:

”Η δική μου όμως προσπάθεια επικεντρώνεται στο να συμβάλλω στην ανάδειξη και τη συγκρότηση ενός μεταρρυθμιστικού πόλου, λαϊκού ενδιαφέροντος και απήχησης. Η ΝΔ κάνει την δική της δουλειά και έχει δρομολογήσει τις δικές της εξελίξεις”.

[adsense]

Ολόκληρη η συνέντευξη

1) Εκτιμάτε ότι μπορεί να προχωρήσει η δημιουργία του προοδευτικού κέντρου; Και πως αυτό θα διαχωριστεί από το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ (Αριστεράς – Δεξιάς); Μπορείτε να μου αναφέρετε τόσο τα ιδεολογικά προτάγματα όσο και τα πρακτικά (π.χ. αντιμετώπιση ανεργίας, ανάπτυξη κτλ.) που θα πρέπει να υπάρξει αυτή η διαφοροποίηση;

Σε κάθε ιστορική περίοδο τα πολιτικά σχήματα που δημιουργούνται και έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ρίζες στο λαό και να δώσουν προοπτική στη χώρα, είναι αυτά που ανταποκρίνονται στα αιτήματα και τις ανάγκες των καιρών. Γύρω μας εξελίσσεται μία σύγκρουση βορρά – νότου για την οικονομία και δύσης-ανατολής για το προσφυγικό. Η Ελλάδα βρίσκεται στο σημείο τομής των δύο συγκρούσεων με την οικονομία της διαλυμένη, βαθύτατα εξαρτημένη λόγω ουσιαστικής χρεοκοπίας και με πολιτικό σύστημα το οποίο δεν μπορεί να συνεννοηθεί.

Στα 8 χρόνια της κρίσης έχουν πλέον κυβερνήσει κόμματα όλου του ιδεολογικού φάσματος. Δεν βγήκαμε από την κρίση, μνημόνια συνεχίζουν να υπογράφονται και υλοποιούνται με αναποτελεσματικό και αδιέξοδο τρόπο,  φτάνοντας σήμερα στην πλέον ακραία μορφή λαϊκισμού αναξιοκρατίας και πελατειακού κράτους.

Η πρώτη απάντηση μου είναι λοιπόν ότι η ανάγκη και το αίτημα των καιρών –όπως αποτυπώνεται και στις μετρήσεις κοινής γνώμης μεταξύ των πολιτών που αυτοπροσδιορίζονται ως «κεντροαριστεροί» – είναι η δημιουργία ενός νέου κόμματος. Ένα κόμμα που θα συσπειρώσει τα εκατομμύρια των Ελλήνων της διαλυμένης μεσαίας τάξης και του νέου πρεκαριάτου των μορφωμένων χωρίς ελπίδα άνεργων νέων. Πρώτη προτεραιότητα είναι να βγει η χώρα από την κρίση και την ανασφάλεια για το αύριο, να σταθεί στα πόδια της  και να δημιουργήσει βάσεις της παραγωγής. Η Ελλάδα που παράγει με δίκτυο προστασίας για τους αδύναμους – που παρουσίασα το 2012 – είναι το ιδεολογικό πρόταγμα για την εποχή και τη χώρα. Αυτό σημαίνει σαφής ευρωπαϊκός προσανατολισμός,  πρώτη προτεραιότητα η δημιουργία θέσεων απασχόλησης με προσέλκυση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων, αξιοκρατία σε κάθε επιλογή, διαχωρισμός κόμματος – κράτους και ένα βασικό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων.

Το Δίκτυο έχει δουλέψει προς αυτή την κατεύθυνση ώστε στο θέμα του χρέους, στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό, στο αγροτικό, στο μεταναστευτικό, στη παιδεία, να προχωρήσουμε με νέες ιδέες πέρα και έξω από τις απαιτήσεις του μνημονίου. Μπορούμε να έχουμε ένα καλά επεξεργασμένο και αξιόπιστο ελληνικό πρόγραμμα, με ιδέες αλλά και αριθμούς, και αυτό θα είναι το διαβατήριο για μια σοβαρή σχέση αλληλεγγύης με την Ευρώπη..

Πρέπει όμως να σας πω ότι αυτό που πιστεύω ως βασικό πρόταγμα που θα διαφοροποιήσει την πολιτική στη χώρα είναι ένα κόμμα δημοκρατικό με όργανα συλλογικής ευθύνης (δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μεσσίες) και η πίστη στην «εθνική ιδιοκτησία» των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται. Χρειαζόμαστε κόμμα με ηγεσία που θα ξέρει και θα μπορεί να κρατήσει το τιμόνι της χώρας και με βάση χρονοδιάγραμμα να πετύχει συγκεκριμένα αποτελέσματα αντί να ροκανίζει το χρόνο αφορίζοντας συνεχώς το παρελθόν και εφευρίσκοντας γενικώς εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς.

2) Ο ΣΥΡΙΖΑ, στηρίχθηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία σε πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Πως θα μπορούσε ένας νέος φορέας του κέντρου να τους προσεγγίσει με σκοπό να τους επαναφέρει στους κόλπους του;

Πράγματι έτσι έγινε! Αλλά νομίζω ότι τώρα μετά την απογοήτευση από την καθολική αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, οι αλλαγές στα πολιτικά χαρακτηριστικά του εκλογικού σώματος θα είναι ανατρεπτικές. Το ψέμα και ο λαϊκισμός έφθασε πλέον στην κορύφωση του. Κατέρριψαν μύθους και καταρράκωσαν  ελπίδες,. Οδηγούν στο απόλυτο αδιέξοδο και επιτείνουν την κρίση Δεν θεωρώ εύκολες τις επαναπροσεγγίσεις και τις επιστροφές με αναπαλαιωμένα πολιτικά και οργανωτικά εργαλεία. Θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να ξαναδούμε μπαλκόνια, σημαίες και συνθήματα. Εκτιμώ ότι θα υπάρξει ωρίμανση και μία κρίσιμη μάζα που θα απαιτήσει αλήθεια, σαφή λόγο, τεκμηρίωση για το πώς και πόσο και θα κρίνει όχι «beautiful faces» και ωραία λόγια. Αυτοί οι άνθρωποι θα αναζητηθούν στις 700.000 της αποχής, στο 15% των κομμάτων του κέντρου και στους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί μπορούν να εκφραστούν από ένα νέο συνεκτικό μεταρρυθμιστικό πόλο που μπορεί να εκπλήξει και να ανατρέψει, όχι μια ομπρέλα που θα πάρει ο άνεμος στην πρώτη καταιγίδα.

3) Εχετε θέσει εδώ και τρία χρόνια το θέμα της ανάγκης σύγκλισης των δυνάμεων του ευρύτερου Προοδευτικού Κέντρου. Ποιοι θα πρέπει να είναι σε αυτό το εγχείρημα κατά τη γνώμη σας;

Πιστεύω ότι όλος ο χώρος όπως τον προσδιόρισα προηγουμένως μπορεί να ενοποιηθεί πολιτικά και προγραμματικά με βάση μία τολμηρή μεταρρυθμιστική ατζέντα. Η αναβίωση σχημάτων με άξονα τις καθιερωμένες πολιτικές διακρίσεις δεξιά, κέντρο, αριστερά με ταμπέλες οι οποίες δεν έχουν περιεχόμενο πέραν των απαιτήσεων του μνημονίου δεν λένε τίποτα πια στον κόσμο. Αντίστοιχα σε επίπεδο προσώπων γνωρίζουμε πλέον ότι το νέος – παλιός, φθαρμένος – άφθαρτος και λοιπές γραφικές διακρίσεις δεν έκαναν τη διαφορά. Το νέο μυρίζει ναφθαλίνη και το άφθαρτο απέδειξε σε πολλές περιπτώσεις ότι αρκούσε ελάχιστη σχέση με την εξουσία για να φθαρεί. Αυτοί λοιπόν που θα πρέπει να συμμετέχουν στο εγχείρημα είναι πολιτικοί και πολίτες που θα ενωθούν σε προγραμματική μεταρρυθμιστική βάση, σε ένα συγκεκριμένο και κοστολογημένο πλαίσιο παρεμβάσεων και θα προσφέρουν γνώση, εμπειρία, χρόνο, πάθος και ορμή για να αλλάξουν τη χώρα. Είμαι πεπεισμένη ότι ένας Πρωθυπουργός με βαθειά γνώση και κατανόηση των κοινωνικών αναγκών αλλά και του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων και ένα υπουργικό συμβούλιο αποφασισμένο να κάνει αυτό που πρέπει,  μπορούν να αλλάξουν την πορεία της Ελλάδος μέσα σε μία τριετία.

4) Πως βλέπετε την πρόταση της Φώφης Γεννηματά για τη δημιουργία νέου Κεντροαριστερού Φορέα; Θεωρείτε ότι έχει κάποιο μέλλον και εάν ναι, τι βήματα θα πρέπει να ακολουθηθούν;

Κάθε πρόταση που αποβλέπει στην ενότητα του χώρου είναι θετική. Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θέλουμε να φτιάξουμε πολιτικά και οργανωτικά στον χώρο που περιέγραψα ώστε να έχει απήχηση και κυρίως χρησιμότητα για τη χώρα. Εδώ νομίζω ότι υπάρχει σύγχυση και διαφορετικές προσεγγίσεις ακόμα.

Η δική μου θέση είναι ότι χρειαζόμαστε νέο στίγμα και νέο σχήμα.

Νέο στίγμα σημαίνει ιδέες και προτάσεις, που αφήνουν ριζικά πίσω το παρελθόν και βγάζουν αποφασιστικά τη χώρα απ’ την κρίση. Νέο σχήμα ξεκινά με ιδρυτικό συνέδριο με ριζικά νέες αντιλήψεις και πρακτικές, καθολική ενεργοποίηση των δυνάμεων της παράταξης και όχι συνάθροιση  υπαρχόντων σχημάτων. Ένα νέο εγχείρημα όπου όλοι συμμετέχουν σε ισότιμη και ανιδιοτελή βάση. Για τις ηγεσίες των κομμάτων του χώρου σημαίνει ένα καταρχήν προσωπικό βήμα πίσω για ένα συλλογικό άλμα μπροστά.

5) Αρκετά δημοσιεύματα έχουν αναφέρει κατά καιρούς ότι σας έχει προσεγγίσει τόσο η ΝΔ όσο και το Ποτάμι. Ισχύουν; Και εν γένει, θα ήσασταν πρόθυμη για σύμπλευση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Πέρα από τα δημοσιεύματα υπάρχει και η ανοιχτή δράση του καθενός. Ανήκω από παλιά και όχι όψιμα στο μεταρρυθμιστικό χώρο και προσπάθησα ως μέλος του ΠΑΣΟΚ αλλά και εδώ και τρία χρόνια ως Πρόεδρος του Δικτύου να γίνουν οι ιδέες αυτές πλειοψηφούσες και να επιτευχθούν συναινέσεις.

Πιστεύω βαθειά ότι τη λύση θα τη βρούμε οι Έλληνες στην Ελλάδα αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε, ιδιαίτερα μέσα στη κρίση, συναινέσεις στις μεγάλες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Αυτό έκανα στη παιδεία, αυτό επιχειρώ τώρα από άλλο ρόλο με το ασφαλιστικό. Ως εκ τούτου χαιρετίζω κάθε ανάλογη μεταρρυθμιστική εξέλιξη που συμβαίνει και εκτός «των στενών χωρικών πολιτικών υδάτων». Η δική μου όμως προσπάθεια επικεντρώνεται στο να συμβάλλω στην ανάδειξη και τη συγκρότηση ενός μεταρρυθμιστικού πόλου, λαϊκού ενδιαφέροντος και απήχησης. Η ΝΔ κάνει την δική της δουλειά και έχει δρομολογήσει τις δικές της εξελίξεις. Δεν ανήκω σ΄αυτούς που πιστεύουν ότι το εθνικολαϊκιστικό μόρφωμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει ρίζες στην κοινωνία, ή ότι μπορεί να εκφράσει τους πολίτες του πλειοψηφικού χωρίς έκφραση σήμερα δημοκρατικού χώρου. Ο συνδυασμός ιδεοληψίας, ανικανότητας και μιας καθεστωτικής αντίληψης με απρόβλεπτες προεκτάσεις τον καθιστούν επικίνδυνο.  Γι αυτό και η συγκρότηση του νέου πόλου για την «Ελλάδα που παράγει» αποτελεί εθνικό χρέος κάθε προοδευτικού πολίτη ή πολιτικού.

Ροή Ειδήσεων

28/07/2021 | 18:59

Πάτρα: Πέντε σπίτια και ένα αυτοκίνητο στις φλόγες- Δραματικές στιγμές σε Καρυά και Σούλι-

28/07/2021 | 18:41

Αθηναΐς Νέγκα για την προφυλάκιση του Πέτρου Φιλιππίδη: «Πολλοί γνώριζαν πως ήταν ένας αγενέστατος…»

28/07/2021 | 18:27

The Bachelor: Κυκλοφόρησε το τρέιλερ του νέου κύκλου (ΒΙΝΤΕΟ)

28/07/2021 | 18:25

Πάτρα: Δεν εγκαταλείπουν τα σπίτια τους οι κάτοικοι στο Σούλι παρά τις εντολές των Αρχών (vid)

28/07/2021 | 18:21

Συγκλονίζει ο Πασχάλης Τσαρούχας: «Κορίτσια, εμείς σας χρωστάμε, μαζί σας ως το τέλος»

28/07/2021 | 18:09

Δήμαρχος Λέρου: ναι στο «Αιγαίο Project», όχι στη νησιωτική απομόνωση

28/07/2021 | 17:56

Ο χάρτης του κορονοϊού: 993 νέα κρούσματα σε Αττική – 308 σε Θεσσαλονίκη

28/07/2021 | 17:50

Βρετανικό μέσο για απόλυση Καρμοίρη: «Ελληνας σχολιαστής αποπέμφθηκε μετά από ρατσιστικό σχόλιο»

28/07/2021 | 17:48

Κορονοϊός: Στα 2.874 τα νέα κρούσματα – 15 νεκροί, 144 οι διασωληνωμένοι

28/07/2021 | 17:37

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για καύσωνα στην Κρήτη

28/07/2021 | 17:29

Πέτρος Φιλιππίδης: Σοκαρισμένος πέρασε την πύλη των φυλακών Τρίπολης (ΕΙΚΟΝΕΣ)

28/07/2021 | 17:17

Έρευνα του ΕΚΠΑ: Πόσο επηρεάζουν το σπέρμα τα εμβόλια mRNA

28/07/2021 | 17:17

Μητσοτακης: Ξεπεράσαμε τα 5 εκατ των πλήρως εμβολιασμένων στη χώρα

28/07/2021 | 16:54

Κατερίνα Γερονικολού: Οι τρυφερές ευχές για τα 40α γενέθλια του Γιάννη Τσιμιτσέλη (ΦΩΤΟ)

28/07/2021 | 16:51

Αλέξανδρος Μπουρδούμης: Eκτάκτως στο νοσοκομείο ο ηθοποιός
Ζέφη Δημαδάμα στο thecaller.gr: Η χώρα χρειάζεται μια σοσιαλδημοκρατία, χωρίς παρωχημένα πρόσωπα και ιδέες
Φραγκίσκος Παρασύρης στο thecaller.gr: «Είναι ώρα να δώσουμε το λόγο στους πολίτες»
Εύη Χριστοφιλοπούλου στο thecaller.gr: «Απευθυνόμαστε σε όλους τους δημοκράτες πολίτες, που απογοητεύτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ»
Γιώργος Παναγιωτακόπουλος στο thecaller.gr: «Επιβεβλημένη η συγκρότηση της μεγάλης σοσιαλιστικής παράταξης»
Βασίλης Κεγκέρογλου στο thecaller.gr: «Να προχωρήσουμε, αφήνοντας πίσω μικροεγωισμούς και βέτο»
Στέφανος Ξεκαλάκης στο thecaller.gr: «Χωρίς αποκλεισμούς να κάνουμε τη Δημοκρατική Παράταξη πρωταγωνιστή των εξελίξεων»