Άννυ Ποδηματά στο thecaller.gr: «Ο κόσμος της Κεντροαριστεράς δεν ψάχνει Μεσσίες, αλλά μια προοδευτική πρόταση για τη χώρα» - TheCaller

Αθήνα

43 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Εγκατέλειψαν πτώμα Κινέζου έξω από το «Ερρίκος Ντυνάν» στους Αμπελοκήπους

ΤΟ DEBATE ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Άννυ Ποδηματά στο thecaller.gr: «Ο κόσμος της Κεντροαριστεράς δεν ψάχνει Μεσσίες, αλλά μια προοδευτική πρόταση για τη χώρα»

Την ανάγκη συγκρότησης ενός ισχυρού μεταρρυθμιστικού σοσιαλδημοκρατικού πόλου ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς αποκλεισμούς υπερτονίζει η Άννυ Ποδηματά

Την ανάγκη συγκρότησης ενός ισχυρού μεταρρυθμιστικού σοσιαλδημοκρατικού πόλου ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς αποκλεισμούς, προκειμένου η χώρα να πάει μπροστά και να μην εγκλωβιστεί ξανά στη μέγγενη ενός νέου μικρού δικομματισμού υπερτονίζει σε συνέντευξή της στο thecaller.gr, στο πλαίσιο του «debate της Κεντροαριστεράς» η πρώην ευρωβουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Άννυ Ποδηματά.

Η κα Ποδηματά αφού αναφέρει αρχικά πως «είναι προς τιμήν της κυρίας Γεννηματά ότι πήρε την πρωτοβουλία και άνοιξε ξανά τη συζήτηση», επισημαίνει στη συνέχεια, ότι «πρέπει με γενναιότητα να αναζητήσουμε από τώρα προγραμματικές συγκλίσεις και συνεννοήσεις, εντός κι εκτός Βουλής, κυρίως μεταξύ των κοινοβουλευτικών Ομάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, αλλά χωρίς αποκλεισμό των βουλευτών της Ένωσης Κεντρώων».

Συνέντευξη στον Κωστή Μοσχολιό

Παράλληλα, δεν αποκλείει κανέναν από αυτό το νέο εγχείρημα, τονίζοντας πως «σημασία έχει να οριστεί το πολιτικό περιεχόμενο της προσπάθειας στη βάση συγκεκριμένων αρχών και μετά, όποιος αισθάνεται ότι θέλει να στρατευτεί για να υπηρετήσει αυτή την πολιτική πρόταση, καλοδεχούμενος», αφού, όπως τόνισε χαρακτηριστικά «δεν θα βγάλει κανείς φιρμάνι για το ποιος έχει ή δεν έχει θέση στη νέα Κεντροαριστερά».

Εξάλλου, για το «φλέρτ» του πρωθυπουργού και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, σχολιάζει «καυστικά» ότι «ο κ. Τσίπρας καιροσκοπικά φλερτάρει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα αλλά συγκυβερνά αγαστά με το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα του κ. Καμμένου. Όποιοι κεντροαριστεροί καλόπιστα τον πίστεψαν και τον στήριξαν, τον εγκαταλείπουν».

[adsense]

Ποια είναι η άποψή σας για τις εξελίξεις σχετικά με το μέλλον της Κεντροαριστεράς; Σας βρίσκει σύμφωνη η πρόταση της Φώφης Γεννηματά;

«Πρώτα απ όλα, θεωρώ επιτακτική την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών σε όλα τα επίπεδα ώστε να συγκροτηθεί ένας ισχυρός προοδευτικός μεταρρυθμιστικός πόλος ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ. Η χώρα δεν αντέχει να πιαστεί ξανά στη μέγγενη ενός νέου μικρού δικομματισμού, που αναπόφευκτα βάζει μπροστά τον κομματικό πατριωτισμό και σε δεύτερη μοίρα τις αναγκαίες συγκλίσεις και συνεννοήσεις που χρειαζόμαστε για να πάει μπροστά η χώρα. Πώς θα κάνουμε τομές στο κράτος, στο παραγωγικό μοντέλο, στην παιδεία, την υγεία κλπ. μέσα σε συνθήκες ακραίας πόλωσης, όταν πια ξέρουμε κι από την εμπειρία των χρόνων της κρίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις για να προχωρήσουν, να εφαρμοστούν και να αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς χρειάζεται να έχουν την ευρύτερη δυνατή κοινωνική στήριξη; Αυτό πρέπει και μπορεί να είναι το αφήγημα ενός ισχυρού προοδευτικού μεταρρυθμιστικού πόλου που θα συγκεντρώνει τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς και του ριζοσπαστικού προοδευτικού κέντρου.

Είναι προς τιμή της κυρίας Γεννηματά ότι πήρε την πρωτοβουλία και άνοιξε ξανά τη συζήτηση. Τώρα είναι η στιγμή να ξεκαθαρίσουμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε, διδασκόμενοι από τα λάθη του παρελθόντος και λαμβάνοντας υπόψη τη συγκυρία και τις ανάγκες της χώρας. Θεωρώ ότι το πρόταγμα πρέπει να είναι πολιτικό και δευτερευόντως οργανωτικό. Πρέπει με γενναιότητα να αναζητήσουμε από τώρα προγραμματικές συγκλίσεις και συνεννοήσεις, εντός κι εκτός Βουλής, κυρίως μεταξύ των κοινοβουλευτικών Ομάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, αλλά χωρίς αποκλεισμό των βουλευτών της Ένωσης Κεντρώων. Υπάρχουν θέματα όπου οι θέσεις ήδη συγκλίνουν: Παράδειγμα ο νέος εκλογικός νόμος, η αλλαγή του εκλογική συστήματος , η Συνταγματική αναθεώρηση. Ας ξεκινήσουμε απ αυτά, ώστε να δημιουργηθεί μια κουλτούρα συνεργασίας και συνεννόησης και στην πορεία είμαι βέβαιη ότι θα υπάρξουν κι άλλα. Ας ξεκινήσουμε όμως από κάτι συγκεκριμένο και χειροπιαστό. Αυτό χρειαζόμαστε και όχι να παγιδευτούμε ξανά σε ατέρμονες θεωρητικολογίες γύρω από το τι είναι προοδευτικό κέντρο και πώς ορίζεται η σύγχρονη κεντροαριστερά».

Πως οραματίζεστε τη νέα Κεντροαριστερά; Πάνω σε ποιες ιδεολογικές βάσεις πρέπει να στηριχτεί;

«Δεν θεωρώ ότι είναι χρήσιμο και παραγωγικό να εμπλακούμε στη φάση αυτή σ αυτή τη συζήτηση. Το κρίσιμο και το χρήσιμο δεν είναι “να δηλώνουμε” ένα ιδεολογικοπολιτικό στίγμα, αλλά να αναδεικνύεται το στίγμα μας μέσα από το περιεχόμενο των συγκεκριμένων και επεξεργασμένων θέσεων και προτάσεων που θα καταθέτουμε για όλα τα ζητήματα. Έχουμε ένα αξιακό σύστημα να μας καθοδηγεί, το αξιακό σύστημα μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής μεταρρυθμιστικής σοσιαλδημοκρατίας που παραμένει πάντοτε επίκαιρο στις γενικές του αρχές: Ελευθερία, δημοκρατία, διαφάνεια, ανθρώπινα δικαιώματα, κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτά θεωρώ ότι συνθέτουν ένα νέο πατριωτισμό αλλά κι ένα νέο ευρωπαϊσμό, που θα κινητοποιεί τους πολίτες και θα τους ενθαρρύνει να συμμετέχουν, να είναι πιο ενεργοί, να πάρουν πάνω τους την υπόθεση της αναγέννησης της χώρας αλλά και του εγχειρήματος της ευρωπαϊκής ενοποίησης που για πολλούς πολίτες έχει γίνει σήμερα από αδιάφορο έως αποκρουστικό. Αλλά κανείς και ειδικά εμείς δεν έχει να κερδίσει κάτι εάν διαλυθεί η Ευρώπη, αντιθέτως έχουμε να κερδίσουμε πολλά εάν αγωνιστούμε να την ξανακάνουμε ελκυστική στους πολίτες και αποτελεσματική όχι για τους λίγους αλλά για τους πολλούς».

Ποιοι έχουν θέση σε αυτή τη νέα προσπάθεια; Στελέχη και υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν κομμάτι αυτής;

«Δεν θα βγάλει κανείς κανένα φιρμάνι για το ποιος έχει ή δεν έχει θέση στην προσπάθεια. Σημασία έχει να οριστεί το πολιτικό περιεχόμενο της προσπάθειας στη βάση των αρχών που προανέφερα. Και μετά, όποιος αισθάνεται ότι θέλει να στρατευτεί για να υπηρετήσει αυτή την πολιτική πρόταση, καλοδεχούμενος».

Το Ποτάμι φαίνεται διχοτομημένο, καθώς ορισμένα στελέχη του βλέπουν θετικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και άλλα τάσσονται υπέρ της πρωτοβουλίας Γεννηματά. Μπορεί το Ποτάμι να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στο νέο εγχείρημα;

«Είναι γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του Ποταμιού, κάποιοι προκρίνουν τη σύμπραξη με τη ΝΔ αλλά υπάρχουν αρκετά στελέχη που διάκεινται πολύ θετικά στην ιδέα να γίνει μια νέα προσπάθεια για τη συγκρότηση ενός τρίτου προοδευτικού πόλου. Να μην ξεχνάμε ότι τουλάχιστον τρεις σημερινοί βουλευτές του Ποταμιού αλλά και πολλά άλλα αξιόλογα στελέχη είχαν συμμετάσχει σε ανάλογες προσπάθειες στο παρελθόν, για τη ανασυγκρότηση του κεντροαριστερού χώρου. Ο ίδιος ο Στ. Θεοδωράκης έκανε στο Συνέδριο μια πρόταση, την ιδέα δημιουργίας ενός κοινοβουλίου του Τρίτου πόλου. Προσωπικά τη βρίσκω άτολμη, αλλά εν πάση περιπτώσει δείχνει ότι κι εκείνοι προβληματίζονται ώστε να βρεθεί ένας τρόπος συνεννόησης και συνεργασίας στο χώρο».

[adsense]

Ο χώρος της Κεντροαριστεράς είναι κατακερματισμένος, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας «φλερτάρει» συνεχώς την Ομάδα Ευρωπαίων Σοσιαλιστών; Φοβάστε ότι ίσως είναι… αργά για την Κεντροαριστερά στη χώρα μας;

«Το βασικότερο δεν είναι ο κατακερματισμός, το βασικότερο είναι ότι ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του κακοποιούν και δυσφημούν την παράδοση και τις αρχές της ανανεωτικής αριστεράς που ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν. Ο κ. Τσίπρας καιροσκοπικά φλερτάρει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα αλλά συγκυβερνά αγαστά με το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα του κ. Καμμένου. Όποιοι κεντροαριστεροί καλόπιστα τον πίστεψαν και τον στήριξαν, τον εγκαταλείπουν. Δεν είμαστε πια στη φάση που ο ΣΥΡΙΖΑ «κλέβει» κόσμο από την κεντροαριστερά, είμαστε στη φάση που οι καλόπιστοι, ανιδιοτελείς κεντροαριστεροί, οι μη εξουσιολάγνοι, τον εγκαταλείπουν…».

Υπάρχει το πρόσωπο, που θα μπορέσει να ενώσει τις δυνάμεις του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και να τεθεί απέναντι σε Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη; Πως φαντάζεστε τον ηγέτη του χώρου;

«Όχι πάλι το άλογο μπροστά από το κάρο! Ο κόσμος και κυρίως ο κόσμος της κεντροαριστεράς δεν ψάχνει Μεσσίες, ψάχνει πρώτα και πάνω απ ΄όλα, για μια αξιόπιστη, συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη εναλλακτική προοδευτική πρόταση για τη χώρα. Πρώτα πρέπει αυτήν να διαμορφώσουμε και μετά να αναζητήσουμε το πρόσωπο που θα μπορούσε να την εκφράσει και να την επικοινωνήσει καλύτερα. Όλα τα άλλα θα μας οδηγήσουν να επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος και θα οδηγήσουν το εγχείρημα σε αποτυχία, ακόμη κι αν βρούμε τον/την ”super” χαρισματικό ηγέτη για να μπει μπροστά».

Ροή Ειδήσεων

03/08/2021 | 14:14

Αννίτα Πάνια: Αυτή είναι η πιο sexy φωτογραφία της – Έκπληξη από την παρουσιάστρια

03/08/2021 | 14:12

Σάκης Τανιμανίδης: Το τρυφερό σχόλιο για το σώμα της Χριστίνας Μπόμπα, μετά τη γέννα

03/08/2021 | 14:09

Δεκαεπτά νεκροί σε τροχαία δυστυχήματα τον Ιούλιο στην Αττική

03/08/2021 | 13:53

Μεγάλη φωτιά τώρα στην Βαρυμπόμπη Αττικής σε περιοχή ανατολικά των Βασιλικών Κτημάτων – Στη μάχη και το ρωσικό Beriev

03/08/2021 | 13:49

Πέθανε ο σπουδαίος χαράκτης Θανάσης Εξαρχόπουλος

03/08/2021 | 13:23

Γυναικοκτονία στη Σωτηρίτσα της Λάρισας: Μητέρα τριών παιδιών το θύμα – Πρώτες εικόνες από το σημείο

03/08/2021 | 13:19

Ολυμπιακοί Αγώνες: Live – Ο τελικός του Εμμανουήλ Καραλή στο επί κοντώ

03/08/2021 | 13:00

Κιλκίς: Συνελήφθη 72χρονος που κατηγορείται ότι πυροβόλησε και σκότωσε αδέσποτο σκύλο

03/08/2021 | 12:56

Η Ελένη Κώνστα τα… πέταξε και πόζαρε topless στην ταράτσα της (ΕΙΚΟΝΑ)

03/08/2021 | 12:41

Κικίλιας: «Είμαστε έτοιμοι για 3η δόση σε ανοσοκατεσταλμένους, ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους»

03/08/2021 | 12:29

Γυναικοκτονία στη Λάρισα – Μαρτυρία σοκ: «Ταξίδεψε από την Αθήνα για να την σκοτώσει»

03/08/2021 | 12:18

Θοδωρής Ιακωβίδης: ««Εργάζομαι, τελειώνω 4, φεύγω στο πόδι, τρώω, φεύγω γυμναστήριο – Από την πολιτεία δεν έχω πάρει ούτε 1 ευρώ»

03/08/2021 | 12:09

Ανησυχία από Καπραβέλο: «Το τείχος ανοσίας αρχίζει να εξασθενεί» (ΒΙΝΤΕΟ)

03/08/2021 | 12:09

«Τα πήρε» ο Λάμπρος Κωνσταντάρας στον αέρα του Open για την Ιωάννα Τούνη – «Αντί να ζητήσει συγγνώμη, ζητάει τα ρέστα» (vid)

03/08/2021 | 11:59

Ηράκλειο: Γιος ξυλοκόπησε άγρια την 77χρονη μητέρα του
Ζέφη Δημαδάμα στο thecaller.gr: Η χώρα χρειάζεται μια σοσιαλδημοκρατία, χωρίς παρωχημένα πρόσωπα και ιδέες
Φραγκίσκος Παρασύρης στο thecaller.gr: «Είναι ώρα να δώσουμε το λόγο στους πολίτες»
Εύη Χριστοφιλοπούλου στο thecaller.gr: «Απευθυνόμαστε σε όλους τους δημοκράτες πολίτες, που απογοητεύτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ»
Γιώργος Παναγιωτακόπουλος στο thecaller.gr: «Επιβεβλημένη η συγκρότηση της μεγάλης σοσιαλιστικής παράταξης»
Βασίλης Κεγκέρογλου στο thecaller.gr: «Να προχωρήσουμε, αφήνοντας πίσω μικροεγωισμούς και βέτο»
Στέφανος Ξεκαλάκης στο thecaller.gr: «Χωρίς αποκλεισμούς να κάνουμε τη Δημοκρατική Παράταξη πρωταγωνιστή των εξελίξεων»