Γιάννης Μανιάτης στο thecaller.gr: «Να προχωρήσουμε με αλήθεια για μία ισχυρή προοδευτική συμμαχία!» - TheCaller

Αθήνα

30 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Πένθος για τον Δήμο Βερύκιο: Συγκλονίζει το «αντίο» του – Έφυγε ο Μανώλης μου, ο «φύλακας Άγγελος μου»

ΤΟ DEBATE ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Γιάννης Μανιάτης στο thecaller.gr: «Να προχωρήσουμε με αλήθεια για μία ισχυρή προοδευτική συμμαχία!»

«Ναι στον φρέσκο αέρα, ναι στο άνοιγμα του παράθυρου, ναι στην επανεκκίνηση, ναι στο νέο αφήγημα, μόνο προσοχή μην διακινδυνεύσουμε να γυρίσουμε πίσω», αναφέρει ο Γιάννης Μανιάτης

«Ναι στον φρέσκο αέρα, ναι στο άνοιγμα του παράθυρου, ναι στην επανεκκίνηση, ναι στο νέο αφήγημα, μόνο προσοχή μην διακινδυνεύσουμε να γυρίσουμε πίσω», αναφέρει στη συνέντευξη-παρέμβασή του στο Debate της Κεντροαριστεράς, που διοργανώνει το thecaller.gr, ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και νυν βουλευτής Αργολίδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης.

Συνέντευξη στον Κωστή Μοσχολιό

Ο κ. Μανιάτης μιλάει για το «προσκλητήριο Γεννηματά» και σε ποιους απευθύνεται, το νέο αφήγημα της Κεντροαριστεράς, τη «συμβίωση» με το Ποτάμι, με το οποίο, όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης «από πλευράς πολιτικής ουσίας, βρισκόμαστε απολύτως στην ίδια κατεύθυνση», αλλά και τον κίνδυνο για το χώρο του Κέντρου, που ακούει στο όνομα Κυριάκος Μητσοτάκης.

[adsense]

Πως βλέπετε τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς, μετά την πρωτοβουλία της προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά;

«H Φ. Γεννηματά κατέθεσε μια πολύ ρεαλιστική πρόταση, που άνοιξε ένα παράθυρο για ανοικτό διάλογο, ανοικτές διαδικασίες, φρέσκιες ιδέες με άξονα αναφοράς την Προγραμματική Συνδιάσκεψη, όπου μπορεί να προσέλθει οργανωμένα το κάθε Kόμμα, η κάθε Κίνηση και η κάθε προσωπικότητα, προκειμένου να συναποφασίσουμε για το αφήγημα μας.

Το αφήγημα μιας υπεύθυνης αριστεράς, ενός ενωμένου και φιλοευρωπαϊκού χώρου, με κοινωνική ευαισθησία, που πιστεύει στην ιδιωτική πρωτοβουλία με τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους και που στο τέλος απαντά στο μεγάλο ερώτημα της κοινωνίας, το οποίο είναι πως δημιουργώ πλεόνασμα με κοινωνικό πρόσημο, ούτως ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Το δεύτερο καθοριστικό σημείο της πρότασης είναι ότι στο ‘’τέλος της ημέρας’’ θα πάμε όλοι στο λαό, προκειμένου να επιλέξουμε τον επικεφαλής μας. Βέβαια, στο ενδιάμεσο υπάρχει κάτι ελκυστικό. Αυτό είναι να κάνουμε ένα… restart και να συγκροτήσουμε τον χώρο από μηδενικό σημείο. Ωστόσο, αντιλαμβανόμενος τα αντικειμενικά προβλήματα ενός τέτοιου εγχειρήματος, πιστεύω πως δεν θα πρέπει να βιαστούμε.

Εν ολίγοις, λέμε ναι στον φρέσκο αέρα, ναι στο άνοιγμα του παράθυρου, ναι στην επανεκκίνηση, ναι στο νέο αφήγημα, μόνο προσοχή στα ενδιάμεσα βήματα, μην διακινδυνεύσουμε να γυρίσουμε πίσω».

Πάντως, κάποιοι επέκριναν τη διεξαγωγή Συνδιάσκεψης και μίλησαν για Ιδρυτικό Συνέδριο από μηδενική βάση.

«Ήμουν και είμαι από αυτούς, που υποστηρίζουν τη διεξαγωγή Ιδρυτικού Συνεδρίου με ένα ενδιάμεσο βήμα. Τονίζω όμως, ότι η χώρα μας σήμερα αντιμετωπίζει την τραγικότερη ιστορική πρόκληση, βρισκόμαστε μπροστά σε πιθανή εθνική καταστροφή, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το λαό και το έθνος. Η Προοδευτική Παράταξη οφείλει να είναι σήμερα και κάθε μέρα, έτοιμη να συμβάλει στην αντιμετώπιση μιας κρίσης που ξεπερνά τις δυνάμεις οποιαδήποτε κυβέρνησης και κλυδωνίζει ολόκληρο το Eυρωπαϊκό οικοδόμημα. Πολύ περισσότερο που σήμερα μας κυβερνά μια ομάδα ανθρώπων, τραγικά ανίκανων και απίστευτα ανεύθυνων, που το μόνο τους μέλημα είναι η διατήρηση στην εξουσία μέσω καθεστωτικών μεθοδεύσεων. Μακάρι να μπορούσαμε με ασφαλή τρόπο να έχουμε άμεσα έναν νέο φορέα, με φρέσκο αφήγημα, ελπιδοφόρο και ελκυστικό, που στην πραγματικότητα να απαντάει στην κοινωνία, η οποία μας έχει προσπεράσει. Η κοινωνία σήμερα είναι πιο έτοιμη από όλα τα κόμματα και τις κινήσεις και μας φωνάζει: ‘’Προχωρήστε εδώ και τώρα με αλήθεια, αφήστε το παρελθόν πίσω’’».

Μπορείτε να μας περιγράψετε τους πυλώνες, πάνω στους οποίους θα στηριχθεί αυτό το νέο δημιούργημα στην Κεντροαριστερά;

«Προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και προοδευτικός πατριωτισμός, εξωστρέφεια, δημιουργικότητα, καινοτομία, νέα έξυπνη, κυκλική οικονομία, πίστη στις δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας και πίστη στο ότι μπορούμε να φτιάξουμε ένα νέο κράτος, με μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολιτών και μακριά από λαϊκισμούς και νεοφιλελεύθερες απόψεις που τόσο μας έχουν ταλαιπωρήσει.

Τρεις είναι οι πυλώνες, άλλωστε, που αποτελούν το αξιακό μας υπόβαθρο:

-Η στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με ισχυρό ρυθμιστικό ρόλο του κράτους.

-Ο σεβασμός στην αειφορία και τη βιωσιμότητα σε όλες τις αναπτυξιακές δράσεις.

-Η αλληλεγγύη σε επίπεδο κοινωνίας και σε επίπεδο χώρου, έτσι ώστε να μην έχουμε και ούτε κοινωνικές, ούτε περιφερειακές ανισότητες, με στόχο να μοιράζεται το όποιο πλεόνασμα με κοινωνική και χωρική δικαιοσύνη».

Προσκεκλημένοι σε αυτό το νέο εγχείρημα είναι και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και όσοι τον ακολούθησαν στο «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών»;

«Παρά τα όσα ‘’τραυματικά’’ συνέβησαν πριν περίπου έναν χρόνο είμαστε όλοι στην ίδια κατεύθυνση και όπως είπε και η Φ. Γεννηματά, η πρόσκληση απευθύνεται σε όλους».

Το ίδιο ισχύει και για πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ;

«Προσωπικά δεν θα ήθελα με κανέναν τρόπο να δω στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που μεταπήδησαν και ορισμένα εξ αυτών έγιναν γενίτσαροι σε βάρος του ΠΑΣΟΚ αλλά και το κυριότερο συντέλεσαν σε ένα κοινωνικό πισωγύρισμα, να επιστρέφουν. Τους απλούς πολίτες, που πίστεψαν τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα του κ. Τσίπρα όχι απλώς τους θέλουμε, αλλά συνεχίζουν να αποτελούν την κοινωνική μας βάση, αφού συνειδητοποίησαν πλέον ότι οι πικρές αλήθειες, που λέγαμε, ήταν υποχρεωτικές, και τώρα πια μπορούν να μας εμπιστευτούν, καθώς συνεχίζουμε να λέμε αλήθειες. Μεγαλοστελέχη, όμως, που υπάρχουν πολιτικά επειδή εκμεταλλεύτηκαν το ΠΑΣΟΚ, αλλά στα δύσκολα  επέλεξαν να πάνε απέναντι, με οπισθοδρομικές λογικές και να μας πετροβολούν, δεν θα γίνουν αποδεκτά».

Πόσο εφικτή είναι η συνεργασία με το Ποτάμι, ορισμένα στελέχη του οποίου τάσσονται θετικά υπέρ του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη;

«Θα σας μεταφέρω το βίωμά μου, αλλά και όλων των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από την καθημερινότητα στη Βουλή. Από όλα τα κοινοβουλευτικά θέματα, σε ένα ποσοστό 90% το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ συμφωνούμε στις θέσεις και τις τοποθετήσεις μας. Άρα από πλευράς πολιτικής ουσίας, βρισκόμαστε απολύτως στην ίδια κατεύθυνση. Προφανώς και υπάρχουν μικροδιαφορές, αλλά είναι ελάχιστες.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι αρχηγός ενός συντηρητικού κόμματος, στηρίζεται στη δική του φιλελεύθερη λογική και πάντα θα ανήκει στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που είναι ο βασικός πυλώνας των συντηρητικών κομμάτων της Ευρώπης. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, όπως και το Ποτάμι, ανήκουμε σε άλλη πολιτική οικογένεια, σε αυτή των Ευρωπαίων Δημοκρατών και Σοσιαλιστών. Μας διέπουν άλλες αξίες και άλλες αρχές».

Τελικά σας χωρίζει «άβυσσος» με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη;

«Και με τη ΝΔ και με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζουν μεγάλες ιστορικές, ιδεολογικές, αισθητικές και πολιτικές αποστάσεις. Ιδιαίτερα τονίζω την τεράστια απόσταση που μας χωρίζει από το ψέμα, τη δημαγωγία, το λαϊκισμό. Αυτό δε σημαίνει ότι ορισμένες φορές οι συγκυρίες και οι εθνικές αναγκαιότητες δεν επιβάλουν τη συνεργασία, κάτι που το βλέπουμε και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Εξάλλου, εμείς το λέγαμε από το 2012 και το λέμε και τώρα, ότι χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, όπου θα συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ και σε μια τέτοια προοπτική θα συνδράμουμε και εμείς. Η Ελλάδα, ο προοδευτικός πατριωτισμός και η κοινωνία μπορούν μας ενώσουν, πολύ περισσότερο τώρα που περνάμε δύσκολες στιγμές».

Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος απορρόφησης του χώρου του Κέντρου από τον κ. Μητσοτάκη;

«Είναι κίνδυνος, που δεν θα πρέπει ούτε να τον παραγνωρίζουμε, ούτε να τον μεγαλοποιούμε. Όμως συμβαίνει ό, τι ισχύει και στο γήπεδο: όσο πιο καλός είναι ο αντίπαλός σου, τόσο καλύτερος μπορείς και πρέπει να γίνεσαι και εσύ. Προσωπικά με προκαλεί θετικά το ότι ο κ. Μητσοτάκης δημιούργησε αυτή τη συζήτηση, διότι θεωρώ ότι εμείς έχουμε και τα στελέχη και το ιδεολογικό οπλοστάσιο, αλλά και τη βούληση να ακούσουμε και να συνομιλήσουμε με όλους τους προοδευτικούς πολίτες. Είναι επιτακτική ανάγκη να πείσουμε την κοινωνία ότι ανάμεσα στη συντηρητική ΝΔ και τον αριστεροακροδεξιό λαϊκιστή κ. Τσίπρα υπάρχει ο δικός μας δρόμος, αυτός της αλήθειας και του προοδευτικού πατριωτισμού, μιας ισχυρής προοδευτικής συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών».

[adsense]

Υπάρχουν νέα στελέχη στο χώρο, που μπορούν να βγουν μπροστά και να σηκώσουν στις πλάτες τους το βάρος της ευθύνης της διαμόρφωσης της νέας εποχής στην Κεντροαριστερά;

«Πιστεύω στη φρεσκάδα και τα νιάτα, όχι όμως τον ηλικιακό ρατσισμό, ότι όποιος είναι νέος, είναι αναγκαστικά και καλύτερος, καθώς υπάρχουν νέοι, που το μυαλό τους είναι γηραιότερο των 80αρηδων και αντιστρόφως. Χρειάζεται μια νέα πολιτική γενιά, που θα έχει ταυτόχρονα και ηλικιακή νεότητα, αλλά και πολιτική εμπειρία, υπευθυνότητα και κυρίως αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα».

Μπορείτε να σκιαγραφήσετε το προφίλ του ηγέτη της νέας Κεντροαριστεράς;

«Η εποχή των φωτισμένων ηγετών έχει περάσει. Ας συμφωνήσουμε ότι χρειαζόμαστε δυο στοιχεία. Πρώτον, ο νέος επικεφαλής θα πρέπει να έχει ένα ειλικρινές, ρεαλιστικό και οραματικό πλαίσιο για το πώς θα βγούμε από την κρίση και θα ξαναχαμογελάσουμε και δεύτερον χρειαζόμαστε μια ηγετική ομάδα, που θα καταφέρει να συνεννοείται, να αλληλοσυμπληρώνεται, να πιστεύει στις δυνάμεις του συνόλου και όχι σε ανύπαρκτα προσόντα ανύπαρκτων ‘’εθνικών κεφαλαίων’’. Να ξαναπιστέψουμε στη δύναμη της συλλογικότητας, της πρωτοπορίας, της δημιουργικής προοδευτικής δημοκρατικής Ελλάδας».

Ροή Ειδήσεων

06/08/2021 | 07:24

Όλεθρος στην Εύβοια: Τραγική η κατάσταση – Καίγονται τα πάντα (ΒΙΝΤΕΟ)

06/08/2021 | 07:12

Φλέγεται η βόρεια Αττική: Ανεξέλεγκτα τα πύρινα μέτωπα – Μάχη σε Κρυονέρι, Δροσοπηγή (ΒΙΝΤΕΟ)

06/08/2021 | 01:51

Δύσκολη νύχτα στην Ηλεία – Τρία τα πύρινα μέτωπα: Για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού μιλά ο αντιπεριφερειάρχης

06/08/2021 | 01:27

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Έκρηξη σε κοντέινερ! «Πέταξε» τους πυροσβέστες το ωστικό κύμα (BINTEO)

06/08/2021 | 01:07

Σπίρτζης: Είπαν σε πυροσβέστες να εγκαταλείψουν το Κρυονέρι για τη Δροσοπηγή

06/08/2021 | 00:58

Κόκκαλης: Έχουν καεί πολλά σπίτια σε Δροσοπηγή και Αφίδνες- Δεν κινδυνευει ο Άγιος Στέφανος

06/08/2021 | 00:37

Φωτιά στην Εύβοια: Καίγονται σπίτια στην Κεράμεια- Με καράβια απομακρύνονται κάτοικοι από την Αγία Άννα

06/08/2021 | 00:06

Κόβει την ανάσα βίντεο από την πύρινη λαίλαπα στη Βαρυμπόμπη: «Αυτός είναι ο πραγματικός πόλεμος…»

05/08/2021 | 23:52

Πρώην βασιλικά κτήματα στο Τατόι: Οι φλόγες έφτασαν στους τάφους! (BINTEO)

05/08/2021 | 23:38

Πυρκαγιά στη Φωκίδα: Εκκενώνεται και ο Τολοφώνας- Χτύπησαν οι καμπάνες να φύγει ο κόσμος

05/08/2021 | 23:29

ΣΥΡΙΖΑ: Θα συνιστούσαμε στον κ. Μητσοτάκη περισσότερα έργα και λιγότερα λόγια τούτες τις κρίσιμες ώρες

05/08/2021 | 23:17

Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας: Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη

05/08/2021 | 23:13

Νέο μήνυμα από το 112: Εκκενώστε Καπανδρίτι, Πολυδένδρι, Πευκόφυτο και οικισμό Ποντίων

05/08/2021 | 23:06

Φωτιά στην Αττική: Εκκενώνονται Άγιος Στέφανος, Καπανδρίτι και Πολυδένδρι

05/08/2021 | 23:02

Καπανδρίτι: Ο στρατός με 4 ερπυστριοφόρα ανοίγει αντιπυρική ζώνη
Ζέφη Δημαδάμα στο thecaller.gr: Η χώρα χρειάζεται μια σοσιαλδημοκρατία, χωρίς παρωχημένα πρόσωπα και ιδέες
Φραγκίσκος Παρασύρης στο thecaller.gr: «Είναι ώρα να δώσουμε το λόγο στους πολίτες»
Εύη Χριστοφιλοπούλου στο thecaller.gr: «Απευθυνόμαστε σε όλους τους δημοκράτες πολίτες, που απογοητεύτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ»
Γιώργος Παναγιωτακόπουλος στο thecaller.gr: «Επιβεβλημένη η συγκρότηση της μεγάλης σοσιαλιστικής παράταξης»
Βασίλης Κεγκέρογλου στο thecaller.gr: «Να προχωρήσουμε, αφήνοντας πίσω μικροεγωισμούς και βέτο»
Στέφανος Ξεκαλάκης στο thecaller.gr: «Χωρίς αποκλεισμούς να κάνουμε τη Δημοκρατική Παράταξη πρωταγωνιστή των εξελίξεων»