Αθήνα

 

25 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου

ΤΟ DEBATE ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Γρηγόρης Βαλλιανάτος στο thecaller.gr: Οι παρατηρήσεις ενός Φιλελεύθερου για την Κεντροαριστερά

Ο κ. Βαλλιανάτος, μιλά ως Φιλελεύθερος στο thecaller.gr για την Κεντροαριστερά, ξεκαθαρίζοντας που θα συμφωνούσε και που θα διαφωνούσε στον διάλογο για μια πιθανή συνεργασία.

Στον διάλογο του thecaller.gr για την Σοσιαλδημοκρατία και τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, συμμετέχει ο γνωστός δημοσιογράφος και πολιτικός επιστήμονας, Γρηγόρης Βαλλιανάτος, ο οποίος εξηγεί τι σημαίνει Φιλελευθερισμός, τις προτάσεις του, αλλά και τους όρους με τους οποίους θα συνεργαζόταν με την Κεντροαριστερά ή την Νέα Κεντροδεξιά.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Παπαγεωργίου

Ο κ. Βαλλιανάτος, ασκεί κριτική στην Κεντροαριστερά για το αποτυχημένο οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας και τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν ”θρησκευτική σέχτα που πέθανε με τον Ανδρέα Παπανδρέου”, ψέγει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις αδυναμίες του στην εφαμοργή της κοινωνικής ατζέντας που υποσχέθηκε, κριτικάρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έπρεπε να είναι ”πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ” και λέει ότι το Ποτάμι έχει ιδεολογία ”παρόμοια με τους Πρωταγωνιστές”.

Θεωρείτε τον εαυτό σας κλασσικό φιλελεύθερο; Πως αυτοπροσδιορίζεστε;

Θα προτιμήσω να πω τον εαυτό μου κλασσικό φιλελεύθερο, γιατί εάν μπούμε στις λεπτομέρειες θα μπλέξουμε. Ο Φιλελεύθερος πατάει σε δύο βάρκες. Η πρώτη είναι οι ατομικές ελευθερίες. Οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι και μπορούν να αναπτύσσουν την προσωπικότητα τους. Αυτός όμως πολύ γρήγορα φτάνει στην ελεύθερη αγορά. Πρέπει να μπορείς να γίνεις πλούσιος όσο θέλεις. Οπότε δεν μπορώ να τσιμπήσω το ότι ‘’έξι άνθρωποι έχουν όλο τον πλούτο της γης’’. Μαγκιά τους! Μπορεί να μην πεθαίνει κανείς από την πείνα και να γίνει ζάμπλουτος;

Αρα μιλάτε για ελεύθερα κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερία στον πλούτο, με τι όρια όμως; Να μην είναι εις βάρος άλλων;

Το ότι πλουτίζω εγώ δεν είναι εις βάρος σου. Μπορεί να γίνουμε και οι δύο πλούσιοι; Και εάν δεν χωράει η Γη, πάμε σε άλλους πλανήτες! Οι Φιλελεύθεροι σήμερα, είναι οι πρώτοι που επιμένουν στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Που σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν την δυνατότητα να ζήσουν, βασικά, και από εκεί και πέρα αν μπορέσουν να πλουτίσουν. Δεν νομίζω ότι ένας Φιλελεύθερος μπορεί να κοιμάται την νύχτα όταν άνθρωποι πεθαίνουν στους δρόμους. Αυτό, να μην καταντήσει Αριστερό. Οι Αριστεροί έχουν ένα αξιακό σύστημα το οποίο είναι κοινό με τον Διαφωτισμό και τον Φιλελευθερισμό πριν μπλέξουν με τον Κομμουνισμό και το ξεφτιλίσουν, από εκεί και πέρα όμως δεν έχουν περάσει ποτέ έξω από το λογιστήριο. Δεν ξέρουν πως λειτουργεί η αγορά και πως βγαίνουν τα λεφτά. Δεν τους κατηγορώ που δεν το ξέρουν, τους κατηγορώ που δεν ακούν. Οι Αριστεροί στη χώρα μας, πέρασαν 40 χρόνια χωρίς να μάθουν πως βγαίνουν τα λεφτά. Ηταν πανεπιστημιακοί, οι συνδικαλιστές, οι δημόσιοι υπάλληλοι ή στο περίπου.

Η Αριστερά όμως, ψηφίστηκε από ένα πλήθος αλαλαζόντων, γεμάτων ελπίδα για να ζήσουν μια καλύτερη ζωή. Και αποδεικνύουν ότι στην μικρή τους περιοχή, που ήταν τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν ξέρουν τι τους γίνεται.

Ως ένα άτομο με προωθημένες και ριζοσπαστικές απόψεις –για την Ελλάδα- στα ανθρώπινα δικαιώματα, θέλετε να το αναλύσετε ;

Ξεκινώ από τα πολύ αιχμηρά. Δεν είναι δυνατόν, ένα χρόνο μετά η λίστα αυτών που περιμένουν μεθαδόνη να είναι χειρότερη από της ΝΔ, γιατί οι υπάλληλοι  των οργανώσεων αυτών, δουλεύουν κοντά, με μεγάλα διαλλείματα και επιμένουν να διορίζονται κοινωνικοί λειτουργοί και να κάνουν sessions με τους ανθρώπους που έρχονται για λίγη μεθαδόνη. Εχει υπερσκελίσει την ιδεολογία τους. Για παράδειγμα, εγώ την Χριστοδουλοπούλου την εκτιμώ.  Ηξερα ότι είναι μια θεωρητική της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, καλή. Ένα χρόνο μετά όμως, ο πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί ότι θα έχει τρόπο να κάνει διευθέτηση αυτού του πληθυσμού που τον διευκολύνει. Ξέρω ότι με το ένα και το άλλο, το Λιμενικό και η Αστυνομία του ΣΥΡΙΖΑ, άντε και του Καμμένου, έχει βάλει χειροπέδες στους Ισπανούς επαγγελματίες διασώστες που έρχονται ως εθελοντές. Θέλω να μου πει κανείς εάν φαντάζεται στα πέντε κυρίως νησιά όπου συγκεντρώνονται οι πρόσφυγες εάν υπάρχει κάποια αποδοτική δημόσια υπηρεσία. Είναι αίσχος που οι Αριστεροί κοιμούνται τα βράδια και οι άνθρωποι υφίστανται βασανιστήρια με τον αδιανόητο τρόπο που τους φέρνουμε στην Ελλάδα, αντί να τους πάμε στα σύνορα να φύγουν. Τους σέρνουμε από την μια άκρη στην άλλη και τους εκμεταλλεύονται στυγνά. Η μετανάστευση είναι ένα παιχνίδι για μεγάλα παιδιά και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα νήπιο. Κάποιους πρέπει να τους διευκολύνουμε να περάσουν από τη χώρα και να φύγουν, κάποιους να τους εντάξουμε στην κοινωνία και κάποιους θα πρέπει να τους στείλουμε πίσω στις χώρες προέλευσης. Τα ‘’έξω από τη χώρα’’ κτλ., είναι αντι-αριστερά, είναι αντί-φιλελεύθερα, είναι αντί, αντί αντί…

[adsense]

Σε μια άλλη διάσταση, ο Βαλλιανάτος εάν ήταν Υπουργός Οικονομικών, τι θα έκανε; Τι θα έκανε ένας φιλελεύθερος στα Οικονομικά;

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα άλλο πρόσωπο που θα γράφει στο γυαλί και θα καλέσει τον κόσμο να επενδύσει στη χώρα. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει ο Τσίπρας. Η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιεί τον δημόσιο πλούτο της. Αυτό σημαίνει, νοικιάζω ή πουλάω. Τα αεροδρόμια που υποτίθεται ‘’ξεπουλήθηκαν’’, νοικιάστηκαν για μερικές δεκάδες χρόνια. Στην αρχή θα φτωχύνουμε, αλλά μέσα στον ίδιο χρόνο που θα φτωχύνουμε θα πλουτίσουμε. Πως; Εάν βγει ένα νέο πρόσωπο. Θα πει: Ελάτε να επενδύσετε σε αυτή την χώρα. Καταλαβαίνουμε ότι θέλετε να πλουτίσετε και να βγάλετε λεφτά, είμαστε στα Βαλκάνια, στον Νότο, όπου οι άλλες χώρες δεν συγκρίνονται με εμάς. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει ένας ανταγωνισμός , ανοιχτοί, δημόσιοι διαγωνισμοί για τον καλύτερο που θα κάνει προσφορά για την αξιοποίηση της περιουσίας. Όμως όταν ο ξένος επενδυτής ξέρει, όπως ήξερε επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι αυτοί είναι διαγωνισμοί είναι για τους δικούς μας και τους κολλητούς μας, δεν θα πλησιάσει. Αυτά γίνονταν και τα ξέρω. Εχω μιλήσει με ξένους πρέσβεις και μου έχουν πει ‘’εννοείται πως δεν έρχονται ξένοι σοβαροί επενδυτές γιατί γνωρίζουν ότι αυτά είναι σικέ’’. Ετσι λοιπόν, οι προηγούμενοι έκοψαν τα χέρια τους. Και ζούμε με δανεικά.

Ο υπουργός Οικονομικών λοιπόν, θα έβγαινε στην τηλεόραση με σημαίες της Ελλάδας και της ΕΕ και ένα ωραίο πλάνο και θα έλεγε: ‘’H Ελλάδα είναι ένα μαγαζί γωνία, την ξέρετε, είναι οι αξίες σας, η συνείδηση σας, ελάτε να επενδύσετε. Εκτός από το να επενδύσετε, ελάτε να κάνετε συνέδρια, πάρτι, τουρισμό’’. Όταν ήμουν υποψήφιος δήμαρχος Αθηνών, έλεγα ότι χρειάζονται 52 φεστιβάλ, συνέδρια κτλ. Το χρόνο. Δεν κοστίζουν. Ερχονται επαγγελματίες ιδιότητες και τα κάνουν. Είναι καλύτερο να μαθαίνουν αγγλικά οι ευρωπαίοι και οι ασιάτες στην Καλαμάτα, από ότι στο Μπράιτον. Γιατί τόσα ξένα ινστιτούτα να μην έχουν τα καλοκαίρια ένα σκασμό δικών τους πελατών στην Ελλάδα από το να πηγαίνουν στον Βορρά; Γιατί να μην έχουμε πανεπιστήμια ξενόγλωσσα, στα οποία να σπουδάζει η μισή Ασία και Αφρική; Η Ελλάδα μέσα σε ένα χρόνο θα μπορούσε να είναι πάμπλουτη, όχι από τα πετρέλαια, αλλά από τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει, για παράδειγμα στην εκπαίδευση.  Το καλοκαίρι θα έρθει ένας ‘’σκασμός’’ τουριστών και θα μπορούσαν να έρθουν περισσότεροι εάν είχαμε κάνει πράγματα. Γιατί είναι μόνο η Μύκονος και η Σαντορίνη κέντρα προέλευσης; Θα μπορούσε να γίνει κάθε σπιθαμή της Ελλάδας μια Μύκονος και Σαντορίνη.

Εκτός από το αναπτυξιακό πλαίσιο όμως, η Ελλάδα βρίσκεται και σε ένα σκληρό Μνημόνιο. Εχουμε εταίρους, οι οποίοι κάποιες φορές μας ζητούν τα αυτονόητα κάποιες άλλες φορές ζητούν και παράλογα πράγματα. Με το Μνημόνιο τι θα έκανε ένα Φιλελεύθερος;

Το Μνημόνιο είναι ένα πλαίσιο. Το Μνημόνιο δεν σου λέει να κόψεις συντάξεις. Οι άνθρωποι έχουν αναγκαστεί, παρόλο που τους απαγορεύουμε να κάνουν συνεντεύξεις Τύπου στην Ελλάδα να πουν ότι ‘’δεν ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να κόψει τις συντάξεις. Δεν το ζητάμε! Εμείς ζητάμε λεφτά και εσείς βρείτε από πού θα τα κόψετε΄΄. Από πού λέω εγώ λοιπόν να τα κόψουμε: Υπάρχουν ακόμη ΝΠΔΔ και Δημόσιες Υπηρεσίας που ξοδεύουν πολύ περισσότερα λεφτά από ότι θα έπρεπε. Μπορώ για παράδειγμα να πω ότι ένας ξενώνας οροθετικών του Δημοσίου και ένας ιδιωτικός ξενώνας, διαφέρουν κατά το ¼ σε κόστος. Τέτοια πράγματα εάν κόψει το Δημόσιο, τότε οι δανειστές μέσα στο Μνημόνιο θα είναι ευχαριστημένοι. Σήμερα δεν γίνεται να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες λίγο παραπάνω. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε όμως ποιοι είναι αγρότες και ποιοι δεν είναι. Πολύς κόσμος επειδή έχει τέσσερις ελιές , νομίζει ότι είναι αγρότης. Ας δούμε τα κόστη. Να πάρουμε το γάλα. Είναι σαφές ότι θα μετακυλιστούμε σε άλλα προϊόντα λόγω κόστους. Θα έχουμε φυσικά το γάλα το δικό μας, αλλά ο πολύς ο κόσμος θα παίρνει φτηνό γάλα από αλλού. Θα προωθήσουμε άλλα προϊόντα. Του βουνού, βότανα, μάθαμε τα ακτινίδια π.χ., το λάδι κτλ. Η Ελλάδα είναι ένα επώνυμο προϊόν. Θα μπορούσε να πουλά προϊόντα σε ξένες χώρες ακριβά και να ισοσκελίσει μαζικά τα προϊόντα που θα έρχονται στην Ελλάδα από αλλού. Η Ελλάδα θα πουλά λίγες ποσότητες και ακριβά. Θα πουλά μούρη, κουλτούρα και αρχαιότητα και η μαζική παραγωγή θα γίνεται αλλού. Αυτή είναι η πορεία που θα πρέπει να ακολουθηθεί.

Απολύσεις θα δεχόσασταν στο Δημόσιο;

Βεβαίως, αλλά τώρα δεν είναι ανάγκη. Και να πούμε κάτι που πρέπει να το λένε όλοι οι Φιλελεύθεροι πολιτικοί. Απολύσεις κάνεις όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις αυτοί που απολύονται να κάνουν μια δουλειά και να σου πάρουν μια δουλειά που έκανε το Δημόσιο. Π.χ. οι καθαρίστριες οι οποίες απολύονται να κάνουν μια εταιρεία και να χτυπήσουν τη δουλειά του ΥΠΟΙΚ και να τις πάρουν. Αυτή είναι μαγκιά, αυτός είναι Φιλελευθερισμός. Δεν είσαι Φιλελεύθερος όταν βγαίνεις και λες απολύω και ο άλλος πάει να αυτοκτονήσει. Εχει πολύ μεγάλη σημασία. Ο Φιλελευθερισμός κατηγορείται για Ατομικισμό. Ναι, Ατομικισμός στα ουράνια! Αλλά, για τον καθένα, για όλους. Εγώ για μένα, εσύ για σένα, αλλά εγώ και για εσένα, θεωρητικά.

Με την Φιλελεύθερη ιδεολογία που έχεις, με ποιους θα μπορούσες να συνεργαστείς καλύτερα;  Με την κεντροαριστερά που θέλει να κάνει η Φώφη Γεννηματά ή με την Κεντροδεξιά που θέλει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Φιλελεύθερος είναι κάποιος που οι δεξιοί ζηλεύουν τα οικονομικά του και οι Αριστεροί ζηλεύουν την ανοιχτή κοινωνία του. Η Κεντροαριστερά υποτίθεται ότι έχει ένα σύστημα ανοιχτής κοινωνίας, αλλά δεν το έχει. Ας πάρουμε τη περίοδο π.χ. του Ανδρέα Παπανδρέου.  Βελτιώθηκε στην ελευθεριακή ατζέντα  το αστικό δίκαιο, ο πολιτικός γάμος και τα δικαιώματα των γυναικών. Τι έκανε στην εξωτερική πολιτική; Αναγνώρισε καμιά εθνική μειονότητα; Μίλησε για τα ναρκωτικά; Βελτίωσε τη ζωή στις φυλακές; Εκανε διαχωρισμό κράτους – Εκκλησίας; Εκανε τίποτα για μετανάστες και πρόσφυγες; Όχι. Αυτά είναι μια ελευθεριακή ατζέντα στην οποία η Κεντροαριστερά έχει ρεζιλέψει την ιδεολογία της.

Στα οικονομικά, η Κεντροαριστερά θέλει μια ελεύθερη αγορά με παρέμβαση του κράτους, αλλά σε ποιο βαθμό; Οι πρακτικές της τα τελευταία χρόνια, έδειξαν ότι δημιουργήθηκε ένας πολύ μεγάλος παρεμβατισμός στο  κράτος για να αναπτυχθεί η αγορά.

Ευθύνονται όμως τα πρόσωπα ή οι ιδέες;

Οι ιδέες. Η άποψη μου για το ΠΑΣΟΚ, είναι ότι είναι μια θρησκευτική σέχτα που τίμησε τον Ανδρέα και πέθανε με τον θάνατο του. Τι να πει σήμερα η καημένη η Κεντροαριστερά;  Λέει πράγματα στα κοινωνικά και τα οικονομικά,  τα οποία οι Φιλελεύθεροι τα λένε καλύτερα. Εγώ θέλω να μιλήσω μαζί τους, να ακούσω την αυτοκριτική τους, γιατί ξέρω ότι μέσα στην Κεντροαριστερά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι αξιόλογοι. Αλλά θέλω να μου πουν μέχρι που θα επεμβαίνει το κράτος στην οικονομία; Θεώρησαν ότι σε αυτά τα πάρα πολλά χρόνια που ήταν στην εξουσία αυτή η συνταγή ήταν επιτυχημένη; Η απάντηση είναι όχι. Ότι με τη δημόσια περιουσία έγινε τίποτα, ούτε με τις ιδιωτικές επενδύσεις. Νομίζω ότι είχαν την δυνατότητα σε αρκετές δεκαετίες να το αναθεωρήσουν.

Τώρα σε θέματα ελευθεριών δεν νομίζω ότι θα μπορούσαν να είναι υπερήφανοι. Είναι καλύτερη από την Δεξιά φυσικά, αλλά δεν έκαναν τα βήματα που έπρεπε. Δεν θα ξεχάσω τι τράβηξε ο Γιώργος Παπανδρέου το 2005 όταν ζήτησε Σύμφωνο Συμβίωσης. Του έβγαλαν την ψυχή.

Ποια είναι η άποψη σου για τον Γιώργο Παπανδρέου;

Είναι φίλος μου. Δούλεψα για τον ίδιο, όχι για το ΠΑΣΟΚ. Θεωρώ ότι έκανα εξαιρετική δουλειά για την προσωπική του επικοινωνία. Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ένας ρομαντικός της Αριστεράς, ο οποίος όμως έχει υιοθετήσει τα αδιέξοδα της οικονομίας των Σοσιαλιστών. Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε φουλ ατζέντα υπέρ των ατομικών ελευθεριών, αλλά το κόμμα του δεν ήταν το κόμμα του. Ο Παπανδρέου έπρεπε να είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.  Είχε μια ατζέντα την οποία δεν μπόρεσε να περάσει όχι στο κόμμα του, αλλά ούτε στο πολιτικό του γραφείο. Και δεν έχω δει καμία αυτοκριτική για την φρικτή οικονομία του. Δεν μπορώ να καταγράψω ένα πετυχημένο σοσιαλιστικό μοντέλο οικονομίας στην Ευρώπη. Τα πιο πετυχημένα κράτη έχουν πολύ πιο φιλελεύθερες πολιτικές. Πρέπει να πω ότι ακόμη και η Σουηδία, η οποία έχει διατηρήσει ένα αυξημένο φορολογικό σύστημα με άλλη ανταποδοτικότητα και παροχές, αλλά η επιχειρηματικότητα και η οικονομία της είναι φιλελεύθερη. Μέχρι το μοντέλο Σουηδίας μπορώ να φτάσω, το δέχομαι να γίνουμε όπως ακριβώς είναι η Σουηδία. Θεωρώ όμως ότι η Κεντροαριστερά έχει εκπτώσεις στο πεδίο των κοινωνικών δικαιωμάτων και εκπτώσεις στα θέματα της λειτουργίας της αγοράς.

Θα μπορούσες ποτέ να συνεργαστείς με την Κεντροαριστερά;

Προφανώς και θα μπορούσα. Ανταλλάσοντας απόψεις για να δούμε τι λειτουργεί καλύτερα. Λειτουργούσε ποτέ η επιχειρηματικότητα επί ΠΑΣΟΚ; Όχι. Εχουμε μισή ατζέντα με την οποία μπορώ να συνεργαστώ και μισή με την οποία δεν μπορώ. Τα αεροδρόμια όμως θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι θα πουληθούν. Δεν μπορώ να καταλάβω πχ γιατί οι συγκοινωνίες θα πρέπει να είναι δημόσιες. Καταλαβαίνω όμως ότι θα πρέπει να είναι δωρεάν για φοιτητές, άνεργους κτλ. Δεν θεωρώ ότι το κοινωνικό κράτος που επιβάλλει ότι όλοι οι τρίτεκνοι, μαζί και η Αγγελοπούλου και η Μενεγάκη πρέπει να παίρνουν επίδομα. Αυτά τα πράγματα είναι αποτυχίες της Κεντροαριστεράς. Θεωρητικά ήταν σωστά , αλλά πρακτικά έκαναν λάθη. Αυτές οι στρεβλώσεις δεν καταγγέλθηκαν όμως ποτέ.

Με την Κεντροαριστερά είμαι πρόθυμος να συζητήσω μέχρι εξαντλήσεως, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τι προτείνουν καλύτερα από τους Φιλελεύθερους. Δεν καταλαβαίνω γιατί η τόση παρέμβαση στην οικονομία και η τόση νηστίσιμη ατζέντα στα ατομικά δικαιώματα είναι καλύτερη. Παρόλα αυτά εγώ είμαι έτοιμος να συζητήσουμε με την Κεντροαριστερά, ο καθένας με τις απόψεις του.

Ποια είναι η γνώμη σας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Θα συνεργαζόσασταν μαζί του;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποτελεί τον μέσο όρο της ΝΔ. Για μένα η ΝΔ είναι ‘’Πατρίς, Θρησκεία Οικογένεια’’. Είναι ο Αδωνις Γεωργιάδης. Είναι Συντηρητικοί σε όλα. Δεν είναι  υπέρ της ελεύθερης οικονομίας. Θέλουν ‘’τον δικό μου φίλο’’ να είναι επιχειρηματίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένα προφίλ –εάν ξέχναγες το όνομα του-, εντυπωσιακό. Τώρα εάν θα καταφέρει να υπερβεί τις βαρονίες τις παράταξης του και να συνεννοηθεί με το βαθύ δεξιό κράτος, θα μπορούσε να κυβερνήσει. Δεν έχω λόγο να ελπίσω λιγότερο στον Μητσοτάκη από ότι οι άλλοι ήλπισαν στον Τσίπρα.

Θα μπορούσα να συνεννοηθώ οικονομικά μαζί του, θα είχα πολλά προβλήματα ατομικών ελευθεριών με τον Κυριάκο. Με την άλλη ΝΔ δεν θα μπορούσα να συνεννοηθώ. Εκτιμώ όμως το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης ρίσκαρε και ψήφισε το Σύμφωνο Συμβίωσης, ενώ άλλοι Νεοδημοκράτες –μαζί και η αδελφή του- άλλα έλεγαν και δεν ψήφιζαν ποτέ. Δεν εκτιμώ όμως το ότι δεν συζητά τον χωρισμό Εκκλησίας – Κράτους. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας, είναι ένα εφιαλτικό παρεάκι. Και αυτό επειδή στο υποσυνείδητο των Ελλήνων, είναι κυρίαρχη ιδεολογία, άκριτη. Και αυτό το επέτρεψε και η Κεντροδεξιά και η Κεντροαριστερά. Ποιος δημόσιος υπάλληλος, ανώτατος, όπως πχ ο διευθυντής της ΔΕΗ ή του ΟΣΕ θα μπορούσε να λέει αυτά που είπε ο Σεραφείμ, χωρίς να τον μαζέψουν; Εγώ σέβομαι την πίστη του καθενός. Είμαι ο φανατικότερος πιστός της δικής μου πίστης και θέλω να είναι και αυτοί της δικιάς τους, αλλά θα πρέπει να ξέρουν ότι οι νόμοι και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προηγούνται. Αυτό είναι το σημερινό κρεβάτι του Προκρούστη.

Στις τελευταίες εκλογές, εσείς και η Φιλελεύθερη Συμμαχία στηρίξατε το Ποτάμι. Τι κόμμα θεωρείς ότι είναι ιδεολογικά και ποιο πιστεύεις ότι θα είναι το μέλλον του κόμματος;

Το Ποτάμι είναι η μεγέθυνση των Πρωταγωνιστών. Είναι μια ευαίσθητη αλλά στρογγυλεμένη άποψη όλων των θεμάτων και κυρίως των κοινωνικών. Γι’ αυτό συγκέντρωσε και κεντροαριστερούς και κεντροδεξιούς και φιλελεύθερους.  Ο Λυκούδης πχ είναι Αριστερός ο άνθρωπος. Ο Θεοδωράκης ξεκίνησε με μια μαγιά ανθρώπων, leader στην κατηγορία τους και θεώρησε ότι μπορεί να τους μαζέψει όλους. Το Ποτάμι έχει μερικούς πολύ αξιόλογους ανθρώπους, αλλά είναι άλλο να πατάς σε δύο βάρκες και άλλο να πηγαίνεις από τη μια βάρκα στην άλλη. Πιστεύω ότι το Ποτάμι πρέπει να κάνει μια πιο φιλελεύθερη στροφή, γι’ αυτό στήριξα τη φιλελεύθερη αδυναμία του. Δεν είναι φιλελεύθερο κόμμα, αλλά το στηρίξαμε για να επηρεάσουμε προς μια πιο φιλελεύθερη στροφή. Του εύχομαι να το κάνει, το Συνέδριο είναι μπροστά του, αλλά έχει πολύ μεγάλους κινδύνους εξαφάνισης. Το άνοιγμα του Μητσοτάκη είναι μεγάλο και ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον είναι ικανός να πάρει Κεντροδεξιούς.

Ροή Ειδήσεων

nea selini ston toxoti stis 23.11.2022 aisiodoxia tychi kai eykairies gia 4 zodia pic astrologia 1400x800 1

24/09/2023 | 00:37

Tα ζώδια της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου

24/09/2023 | 00:33

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου

24/09/2023 | 00:21

Τάκης Λουκανίδης: Ισως ο πληρέστερος Έλληνας ποδοσφαίριστης

24/09/2023 | 00:01

24 Σεπτεμβρίου: Ημέρα Ενημέρωσης για την Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία

23/09/2023 | 23:25

Γρηγόρης Αρναούτογλου: «Ντρέπομαι πραγματικά, με αυτά που βλέπω, να πω ότι δεν έχω χρόνο – Αυτοκοροϊδευόμαστε»

23/09/2023 | 23:14

Ανδρέας Φουστάνος: «Δεν κατασκευάζεται η ομορφιά της Μενεγάκη, είναι το γονίδιο της τέτοιο»
220919224223 Τζόρτζια Μελόνι

23/09/2023 | 23:02

Μελόνι: «Στο μεταναστευτικό περίμενα καλύτερα αποτελέσματα»

23/09/2023 | 22:52

Μίνως Μάτσας: «Πιθανώς να μην έκανα το επόμενο βήμα αν ήξερα ότι η Όλγα είναι πολιτικός»

23/09/2023 | 22:39

Σταϊκούρας: Στήριξη των πολιτών για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης
screenshot 2023 09 23 222510

23/09/2023 | 22:25

Κώστας Σκαφίδας: «Αυτός είναι ο λόγος που ο Στέλιος Καζαντζίδης δεν έκανε παιδιά – Αυτό το μυστικό το ήξερα μόνο εγώ»

23/09/2023 | 22:07

Τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος»: Άρεσε ο «νέος» Παναθηναϊκός, 80-73 την Μπάγερν Μονάχου στο ΟΑΚΑ

23/09/2023 | 21:53

Αυτό είναι το σπίτι κολαστήριο στο Βόλο – Τι λένε οι γείτονες για τα μαρτύρια της 22χρονης στα χέρια του άντρα της
screenshot 2023 09 23 213435

23/09/2023 | 21:35

«Καρφάρα» από Μπέττυ Μαγγίρα για Τριαντάφυλλο: «Λένε ότι τώρα μαθαίνει τηλεόραση… μαθαίνει όμως;»

23/09/2023 | 21:12

Στέφανος Κασσελάκης: Ποια στελέχη τον στηρίζουν – Όλα τα ονόματα

23/09/2023 | 21:07

Τρίκαλα – Περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σε πλημμυροπαθή χωριό: Γυναίκα κατήγγειλε πως έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τον συζυγό της
Ζέφη Δημαδάμα στο thecaller.gr: Η χώρα χρειάζεται μια σοσιαλδημοκρατία, χωρίς παρωχημένα πρόσωπα και ιδέες
Φραγκίσκος Παρασύρης στο thecaller.gr: «Είναι ώρα να δώσουμε το λόγο στους πολίτες»
Εύη Χριστοφιλοπούλου στο thecaller.gr: «Απευθυνόμαστε σε όλους τους δημοκράτες πολίτες, που απογοητεύτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ»
Γιώργος Παναγιωτακόπουλος στο thecaller.gr: «Επιβεβλημένη η συγκρότηση της μεγάλης σοσιαλιστικής παράταξης»
Βασίλης Κεγκέρογλου στο thecaller.gr: «Να προχωρήσουμε, αφήνοντας πίσω μικροεγωισμούς και βέτο»
Στέφανος Ξεκαλάκης στο thecaller.gr: «Χωρίς αποκλεισμούς να κάνουμε τη Δημοκρατική Παράταξη πρωταγωνιστή των εξελίξεων»