Παντελής Οικονόμου στο thecaller.gr: ''Να επανασυσπειρώσουμε όλη την Δημοκρατική Παράταξη'' - TheCaller

Αθήνα

36 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άντζελα Γκερέκου: «Εάν ζούσε… » – Η σπαραξικάρδια ανάρτηση για τα γενέθλια του Τόλη Βοσκόπουλου (ΕΙΚΟΝΑ)

ΤΟ DEBATE ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Παντελής Οικονόμου στο thecaller.gr: ”Να επανασυσπειρώσουμε όλη την Δημοκρατική Παράταξη”

''Το κέντρο βάρους της προσπάθειας που συζητάμε βρίσκεται πέρα και πάνω από τα παλιά κόμματα. Το μέγεθος του εγχειρήματος ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια τους''

Στο debate της Κεντροαριστεράς του thecaller.gr συμμετέχει ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παντελής Οικονόμου, ο οποίος ζητά τη δημιουργία ενός φορέα ο οποίος θα μπορέσει να ενώσει όλη την πάλαι ποτέ Δημοκρατική Παράταξη, η οποία αυτή τη στιγμή είναι κατακερματισμένη.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Παπαγεωργίου

Σε συνέντευξη του στο thecaller.gr, το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι η νέα Κεντροαριστερά πρέπει να ”βγάλει το φίδι από την τρύπα”, αλλά και να απευθυνθεί σε όλους όσους είχαν εκφραστεί διαχρονικά από την Σοσιαλδημοκρατία, ζητώντας να από τους αρχηγούς των σχηματισμών να ενισχύσουν και να μην καπελώσουν τηνπροσπάθεια αυτή.

Τέλος, ο κ. Οικονόμου τονίζει ότι είναι επιβεβλημένη και η συμμετοχή απογοητευμένων ψηφοφόρων και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξουν αποκλεισμοί.

Ολόκληρη η συνέντευξη

1)Ποιες θα πρέπει να είναι κατά τη γνώμη σας οι εξελίξεις για το μέλλον της Κεντροαριστεράς; Πως τάσσεστε στην πρόταση της Φώφης Γεννηματά;

Στη πραγματικότητα, μιλάμε για μια μεγάλη παράταξη και την ανάγκη της να βρει κομματική έκφραση. Αντάξια της παράδοσής της, αλλά, κυρίως, ικανής «να βγάλει το φίδι από τη τρύπα».  Λέγοντας «παράταξη», μιλάμε για έλληνες δημοκράτες που έκαναν αποχή  σε εθνικές εκλογές, μη έχοντας τι να ψηφίσουν. Που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ επειδή «δε πάει το χέρι τους» να ψηφίσουν τη Δεξιά, ιδίως μετά τα όσα διέπραξαν οι κυβερνήσεις Καραμανλή και Σαμαρά. Που ψήφισαν…  ΝΔ, για να αποδοκιμάσουν τα τόσα στραβά που πρόλαβε να πει και να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε τόσο λίγο χρόνο. Και ασφαλώς μιλάμε για όσες και όσους ψήφισαν ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ, ΤΟ  ΠΟΤΑΜΙ και άλλα κόμματα.

Εφ όσον έτσι έχουν τα πράγματα, το κέντρο βάρους της προσπάθειας που συζητάμε βρίσκεται πέρα  και πάνω από τα παλιά κόμματα. Το μέγεθος του εγχειρήματος ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια τους. Η πρωτοβουλία της συγκρότησης ενός νέου κόμματος, ικανού να μας εκπροσωπήσει στις επόμενες εκλογές πρέπει να ξεκινάει από ένα νέο κέντρο. Μια ομάδα που θα περιγράψει τι είναι και τι θέλει το νέο κόμμα τη συγκρότηση του οποίου επιχειρεί. Θετικός ρόλος για τους αρχηγούς των παλιών κομμάτων θα ήταν η ενίσχυση του νέου αυτού κέντρου. Αρνητικός το «καπέλωμα» του.

[adsense]

2) Ποιους θα πρέπει να περιλαμβάνει η νέα Κεντροαριστερά; Μπορείτε να μου αναφέρετε πρόσωπα και παρατάξεις;

Στα πρόσωπα αναφέρθηκα ήδη: όσοι δημοκράτες βασανίζονται από την έλλειψη θετικών επιλογών, συνειδητοποιούν τις αρνητικές συνέπειές της και θέλουν να  ελπίσουμε ξανά είναι οι «δικοί μας άνθρωποι». Οφείλουμε να γίνουμε και εμείς οι δικοί τους! Είναι η ώρα να τελειώσει «το μαρτύριο του Σίσυφου» και να δικαιωθούν οι αντοχές όλων μας. Στελέχη παλιών κομμάτων είναι πολύτιμα, ως υποδείγματα δημοκρατικής στάσης. Έχοντας  ανοιχτό μέτωπο με την αναξιοκρατία και την ιδιοτέλεια. Αποδεχόμενα ότι η πορεία του καθενός, από δω και πέρα, αξιολογείται διαρκώς.

Για τα παλιά κόμματα το θέμα είναι αν συμφωνούν να πάμε στις επόμενες εκλογές με ένα νέο κόμμα, ικανό να  σηκώσει βάρος πολύ μεγαλύτερο από αυτό της κοινοβουλευτικής στήριξης είτε της ΝΔ, είτε του ΣΥΡΙΖΑ. Έτοιμο να παίξει ένα εντελώς διαφορετικό ρόλο στην υπηρεσία του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος.

3) Ο κ. Θεοδωράκης προσκάλεσε συγκεκριμένα πρωην στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο Ποταμι. Θεωρείτε οτι το Ποταμι πρεπει να παίξει κύριο ρολο σε αυτο το εγχείρημα;

Θεωρώ απαράδεκτη τη διακριτική μεταχείριση, είτε ευνοϊκή, είτε δυσμενή, οποιουδήποτε προσώπου ή σχήματος. Βλέπω μια ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής σε ένα εγχείρημα με πολύ καθαρό σκοπό. Με την υποσημείωση ότι η προσπάθεια αυτή θα γίνει, ανεξαρτήτως της συμμετοχής οποιουδήποτε. Πολύ περισσότερο εφ όσον ο χρόνος μέχρι τις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, είναι ελάχιστος, αν βέβαια θέλουμε να παρουσιάσουμε κάτι δυνατό και αξιόπιστο.

4) Πως θα πρέπει να οριοθετηθεί αυτή η νέα Κεντροαριστερά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Δημοκρατία; Τι πιστεύετε για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Ο κύριος Τσίπρας και ο κύριος Μητσοτάκης είναι ανταγωνιστές στη διεκδίκηση της κυβερνητικής εξουσίας, αλλά σε ένα πλαίσιο ξεπερασμένο. Οριοθετημένο από τις συνθήκες της μεταπολίτευσης που (εξασθενημένες και από τη φθορά του χρόνου) δεν πρόλαβαν τη κρίση, αλλά ούτε την αντιμετώπισαν. Σε ένα διεθνές περιβάλλον το οποίο καταλαβαίνω ότι… δεν καταλαβαίνουν! Είναι μοιραίο λοιπόν κανείς τους να μη λέει κάτι ουσιαστικό για το πώς εμείς γυρίζουμε σελίδα, πως θα πάμε μπροστά, δηλαδή.

Έχουμε όμως και την, εξ ίσου, ανακόλουθη ρητορεία, στάση και συμπεριφορά και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στη προσπάθεια αποφυγής της στάσης πληρωμών. Και οι δυο, με «τα ισοδύναμά τους θα έσκιζαν τα μνημόνια»! Και ας μη ξεχνάμε την, αποδεδειγμένη πια, ακαταλληλότητα και των δυο τους να κυβερνήσουν.

Το δημοκρατικό μας ήθος, η δυνατότητα να διαμορφώσουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο για το μέλλον και τα εχέγγυα ότι μπορούμε να το βγάλουμε πέρα είναι τα τρία σημεία που μας οριοθετούν απέναντι στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ. Είναι, ταυτοχρόνως, οι λόγοι που προδιαγράφουν την αποτυχία να κάνει  «στροφή προς το κέντρο» ο ένας ή να εξελιχθεί σε «κεντροαριστερά» ο άλλος. Και, προσωπικά, θεωρώ ότι είναι η πολιτική βάση για τη δημιουργία του νέου κόμματος που προτείνω!

5) Αρκετοί πρώην σύντροφοι σας, βρίσκονται πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτούς θα έπρεπε να απευθυνθεί η νέα Κεντροαριστερά;

Ασφαλώς!  Όσο πιο καθαρός είναι ο σκοπός μιας πρόσκλησης, τόσο πιο ευρύς μπορεί να είναι ο κατάλογος  των αποδεκτών της. «Όποιος πέρασε από το ΣΥΡΙΖΑ αποκλείεται» είναι μια μη δημοκρατική γενίκευση. Στη δημοκρατία η ευθύνη προσωπικών επιλογών δε μπορεί να καταλογίζεται συλλογικά.

Οφείλω πάντως να πω ότι  από το Μάρτιο του 2014, συμπράττοντας στην ΕΚΚΙΝΗΣΗ  (μια προσπάθεια όπως αυτή που συζητάμε εδώ), για πρώτη φορά τώρα βλέπω φως. Ζήσαμε «το μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα», το κατακερματισμό του ΠΑΣΟΚ και τη περιθωριοποίηση της παράταξης. Τώρα πια ξέρουμε τι έφταιξε και πως μπορούμε να βγούμε απ αυτά. Και δε βλέπω, ειλικρινά, τι θα μπορούσε να μας σταματήσει .

 

Ροή Ειδήσεων

28/07/2021 | 19:05

Κορονοϊός: Στα ύψη ο δείκτης μεταδοτικότητας σε Πάρο, Μύκονο και Τήνο – Ποιες περιοχές προβληματίζουν

28/07/2021 | 19:03

Πέτρος Φιλιππίδης: Γιατί κρίθηκε προφυλακιστέος ο ηθοποιός – «Θα μπορούσε να να επαναλάβει τα αδικήματα»

28/07/2021 | 18:59

Πάτρα: Πέντε σπίτια και ένα αυτοκίνητο στις φλόγες- Δραματικές στιγμές σε Καρυά και Σούλι

28/07/2021 | 18:41

Αθηναΐς Νέγκα για την προφυλάκιση του Πέτρου Φιλιππίδη: «Πολλοί γνώριζαν πως ήταν ένας αγενέστατος…»

28/07/2021 | 18:27

The Bachelor: Κυκλοφόρησε το τρέιλερ του νέου κύκλου (ΒΙΝΤΕΟ)

28/07/2021 | 18:25

Πάτρα: Δεν εγκαταλείπουν τα σπίτια τους οι κάτοικοι στο Σούλι παρά τις εντολές των Αρχών (vid)

28/07/2021 | 18:21

Συγκλονίζει ο Πασχάλης Τσαρούχας: «Κορίτσια, εμείς σας χρωστάμε, μαζί σας ως το τέλος»

28/07/2021 | 18:09

Δήμαρχος Λέρου: ναι στο «Αιγαίο Project», όχι στη νησιωτική απομόνωση

28/07/2021 | 17:56

Ο χάρτης του κορονοϊού: 993 νέα κρούσματα σε Αττική – 308 σε Θεσσαλονίκη

28/07/2021 | 17:50

Βρετανικό μέσο για απόλυση Καρμοίρη: «Ελληνας σχολιαστής αποπέμφθηκε μετά από ρατσιστικό σχόλιο»

28/07/2021 | 17:48

Κορονοϊός: Στα 2.874 τα νέα κρούσματα – 15 νεκροί, 144 οι διασωληνωμένοι

28/07/2021 | 17:37

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για καύσωνα στην Κρήτη

28/07/2021 | 17:29

Πέτρος Φιλιππίδης: Σοκαρισμένος πέρασε την πύλη των φυλακών Τρίπολης (ΕΙΚΟΝΕΣ)

28/07/2021 | 17:17

Έρευνα του ΕΚΠΑ: Πόσο επηρεάζουν το σπέρμα τα εμβόλια mRNA

28/07/2021 | 17:17

Μητσοτακης: Ξεπεράσαμε τα 5 εκατ των πλήρως εμβολιασμένων στη χώρα
Ζέφη Δημαδάμα στο thecaller.gr: Η χώρα χρειάζεται μια σοσιαλδημοκρατία, χωρίς παρωχημένα πρόσωπα και ιδέες
Φραγκίσκος Παρασύρης στο thecaller.gr: «Είναι ώρα να δώσουμε το λόγο στους πολίτες»
Εύη Χριστοφιλοπούλου στο thecaller.gr: «Απευθυνόμαστε σε όλους τους δημοκράτες πολίτες, που απογοητεύτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ»
Γιώργος Παναγιωτακόπουλος στο thecaller.gr: «Επιβεβλημένη η συγκρότηση της μεγάλης σοσιαλιστικής παράταξης»
Βασίλης Κεγκέρογλου στο thecaller.gr: «Να προχωρήσουμε, αφήνοντας πίσω μικροεγωισμούς και βέτο»
Στέφανος Ξεκαλάκης στο thecaller.gr: «Χωρίς αποκλεισμούς να κάνουμε τη Δημοκρατική Παράταξη πρωταγωνιστή των εξελίξεων»