Αθήνα

 

28 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Μάρκος Μπότσαρης: Η πιο αγνή μορφή της Ελληνικής Επανάστασης

ΤΟ DEBATE ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Στέφανος Ξεκαλάκης στο thecaller.gr: «Χωρίς αποκλεισμούς να κάνουμε τη Δημοκρατική Παράταξη πρωταγωνιστή των εξελίξεων»

Την αισιοδοξία του για τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα για την ανασύνταξη των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς μετά το «προσκλητήριο» Γεννηματά εκφράζει ο Στέφανος Ξεκαλάκης

Την αισιοδοξία του για τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα για την ανασύνταξη των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς μετά το «προσκλητήριο» της Φώφης Γεννηματά εκφράζει στη συνέντευξή του στο thecaller.gr, στο περιθώριο του «debate της Κεντροαριστεράς» ο Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης.

[adsense]

Παράλληλα, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με την απόφαση για διεξαγωγή Συνδιάσκεψης, μια «διαδικασία βαθιά πολιτική και απαραίτητη», όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος, «προκειμένου η Παράταξή μας να εκφράσει ξανά τις αγωνίες και τις ελπίδες του Ελληνικού Λαού και ιδιαίτερα των κοινωνικών ομάδων και της νέας γενιάς». Ωστόσο προειδοποιεί ότι «η Συνδιάσκεψη θα πρέπει να γίνει με συγκεκριμένο περιεχόμενο και διαδικασίες, ούτως ώστε να μην εξελιχθεί σε μια άγονη μάζωξη κλακαδόρων».

Συνέντευξη στον Κωστή Μοσχολιό

Επιπλέον, ο κ. Ξεκαλάκης εκτιμά ότι «η βάση, στην οποία πρέπει να απευθυνθούμε είναι τα 3 εκατομμύρια Έλληνες πολίτες, που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο του 2009», ενώ σχετικά με το εάν εντάσσεται στα σχέδια για τη «νέα Κεντροαριστερά» η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, απαντά πως «δε συνάδει με την κουλτούρα που διέπει το εγχείρημα της ανασυγκρότησης του Πολιτικού μας Φορέα η ρητορεία και η εν γένει πολιτική συμπεριφορά των στελεχών του συγκεκριμένου κόμματος».

Εξάλλου, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ στέλνει μήνυμα στην ηγεσία του Ποταμιού, αναφέροντας ότι «η πλατιά μάζα των υποστηρικτών του Ποταμιού προσβλέπουν στη δημιουργία ενός ισχυρού προοδευτικού-μεταρρυθμιστικού πόλου διακυβέρνησης αυτού του τόπου», ενώ σε ό, τι αφορά στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε εμφατικά πως «η Δεξιά αποτελεί τον διαχρονικό πολιτικό αντίπαλο του ΠΑΣΟΚ και του πολιτικού χώρου που το Κίνημα εκφράζει. Όποιος δε θέλει να το βλέπει αυτό ή δεν το αποδέχεται, μάλλον πρέπει να ”ψαχτεί” αν βρίσκεται στη σωστή ”όχθη” της πολιτικής».

[adsense]

Το «προσκλητήριο» της Φώφης Γεννηματά για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς βρήκε «ευήκοα ώτα»; Ποιο είναι το κλίμα που εισπράττετε στις κατά τόπους συσκέψεις και συζητήσεις;

«Έχοντας πληροφόρηση από το σύνολο των ανά την Ελλάδα εκδηλώσεων και στο μυαλό μου ακόμα αποτυπωμένη την εικόνα από την πιο πρόσφατη εκδήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στα Ιωάννινα, θα έλεγα ότι το κλίμα είναι πολύ ελπιδοφόρο.

Το ζητούμενο είναι τα βήματα που θα ακολουθήσουμε να είναι προσεκτικά και να μη διέπονται από αγχωτικά σύνδρομα ή βεβιασμένους και πρόχειρους σχεδιασμούς. Δεν είναι οι χρόνοι που θα ορίσουν τις διαδικασίες ωρίμανσης και υλοποίησης του εγχειρήματος, αλλά η σωστή ανάγνωση των μηνυμάτων της κοινωνικής βάσης της Παράταξης θα καθορίσει τις διαδικασίες και τους χρόνους».

Ορισμένοι, ακόμη και μέσα στο ΠΑΣΟΚ, τάχθηκαν κατά της διεξαγωγής Συνδιάσκεψης, αντιπροτείνοντας μάλιστα Ιδρυτικό Συνέδριο από το μηδέν. Εσείς προσωπικά τι πιστεύετε;

«Η προγραμματική συνδιάσκεψη της Συμπαράταξης είναι μια διαδικασία βαθιά πολιτική και απαραίτητη έτσι ώστε η Παράταξή μας να εκφράσει ξανά τις αγωνίες και τις ελπίδες του Ελληνικού Λαού και ιδιαίτερα των κοινωνικών ομάδων και της νέας γενιάς, που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Επί της ουσίας δηλαδή να ξεκαθαρίσει ποιές κοινωνικές και παραγωγικές ομάδες εκπροσωπεί, ποιά είναι τα πολιτικά μας προτάγματα, ποιές θα είναι οι κοινωνικές και πολιτικές μας συμμαχίες, ποιές θα είναι οι πολιτικές μας προτάσεις για τη μετά μνημόνιο εποχή.

Για να έχει ουσία η συνδιάσκεψη και να μην εξελιχθεί σε μια άγονη μάζωξη κλακαδόρων θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο, με συγκεκριμένες διαδικασίες (θεματικά εργαστήρια ανά τομέα πολιτικής) και συγκεκριμένο σώμα θεσμικών αντιπροσώπων που θα αντιστοιχίζονται στις πολιτικές – συλλογικές – κοινωνικές εκφράσεις που θα συμμετέχουν».

Το κάλεσμα της Φ. Γεννηματά αφορά στο «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών» και προσωπικά στον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου;

«Το ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο του 2009 ψηφίστηκε από 3 εκατομμύρια Έλληνες πολίτες. Αυτή είναι η βάση στην οποία κατά τη γνώμη μου πρέπει να απευθυνθούμε. Στο κάλεσμα αυτό περιλαμβάνονται όλοι όσοι αγωνίστηκαν, τίμησαν και τιμήθηκαν από το Κίνημα σε όλη την ιστορική του διαδρομή. Το κάλεσμα της Προέδρου μας είναι χωρίς αποκλεισμούς, αλλά και η υποδοχή όλων όσων θέλουν να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη πρωταγωνιστές των πολιτικών εξελίξεων είναι χωρίς προαπαιτούμενα».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος απεύθυνε πρόσκληση και στην Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη στις συζητήσεις για τη διαμόρφωση της «νέας Κεντροαριστεράς». Ποια είναι η γνώμη σας;

«Στην ανασυγκρότηση της μεγάλης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης καλούνται να συμμετέχουν όλοι οι προοδευτικοί Έλληνες πολίτες. Όλα εκείνα τα δυναμικά – παραγωγικά στρώματα της κοινωνίας που βιώνουν σήμερα τα αδιέξοδα των πολιτικών του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του. Η Ένωση Κεντρώων είναι ένα Κόμμα με λίγους μήνες παρουσία στη Βουλή των Ελλήνων, αλλά μακρά ιστορία στα παράθυρα των τηλεοράσεων. Ως εκ τούτου δε νομίζω πως συνάδει με την κουλτούρα που διέπει το εγχείρημα της ανασυγκρότησης του Πολιτικού μας Φορέα η ρητορεία και η εν γένει πολιτική συμπεριφορά των στελεχών του συγκεκριμένου Κόμματος».

Στο Ποτάμι φαίνεται πως υπάρχει διχογνωμία για την πορεία, που πρέπει να ακολουθήσει. Αποτελεί το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη μέρος του νέου, εγχειρήματος, από τη στιγμή, που στελέχη του «καλοβλέπουν» τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη;

«Στο Ποτάμι υπάρχουν σοβαρά πολιτικά στελέχη που διέπονται από τις αρχές και τις αξίες του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της Σοσιαλδημοκρατίας, της Ανανεωτικής Αριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας. Στελέχη με ιστορία που τους απωθεί ακόμα και η σκέψη συμπόρευσης με τη Δεξιά, όσο ωραιοποιημένη κι αν την εμφανίζουν επικοινωνιακά μετά την εκλογή του κ. Μητσοτάκη. Πέρα λοιπόν από κάποιες μειοψηφικές τάσεις, που έτσι κι αλλιώς προέρχονται από το συντηρητικό χώρο και θα επιστρέψουν σ’ αυτόν, υπάρχει η πλατιά μάζα των υποστηρικτών του Ποταμιού που προσβλέπουν στη δημιουργία ενός ισχυρού προοδευτικού- μεταρρυθμιστικού πόλου διακυβέρνησης αυτού του τόπου. Κι αυτό πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη η ηγεσία του Ποταμιού».

Η κα Γεννηματά τόνισε πως σας χωρίζει «άβυσσος» με τη ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη. Συμφωνείτε με αυτή την τοποθέτηση ή μήπως είχε μια μικρή δόση… υπερβολής;

«Από την ημέρα που διατυπώθηκε η διαφοροποίησή μας με τη Νέα Δημοκρατία κατ’ αυτό τον τρόπο, τεχνηέντως όλοι στέκονται στον τύπο και όχι στην ουσία. Και η ουσία είναι ότι η Δεξιά αποτελεί τον διαχρονικό πολιτικό αντίπαλο του ΠΑΣΟΚ και του πολιτικού χώρου που το Κίνημα εκφράζει. Όποιος δε θέλει να το βλέπει αυτό ή δεν το αποδέχεται, μάλλον πρέπει να «ψαχτεί» αν βρίσκεται στη σωστή «όχθη» της πολιτικής».

[adsense]

Πως φαντάζεστε τον ηγέτη της νέας Κεντροαριστεράς; Μπορεί η Φ. Γεννηματά να ανταποκριθεί επαρκώς σε αυτόν τον-ομολογουμένως-πολύ δύσκολο ρόλο;

«Η Φώφη Γεννηματά εκλέχθηκε προσφάτως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λαμβάνοντας 27.000 ψήφους επί συνόλου 52.000 ψηφοφόρων – μελών του ΠΑΣΟΚ. Ετέθη επικεφαλής της συμπαράταξης του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία αυξάνοντας τα ποσοστά της Παράταξης σε κλίμα έντονης πόλωσης και αναδεικνύοντας την ανάγκη συγκρότησης ενός αυτόνομου, πρωταγωνιστικού πόλου προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου.

Δεν μπορώ να φανταστώ γιατί κάποιος θα αμφισβητήσει την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, πολλώ δε μάλλον, υπό αυτές τις συνθήκες, δεν αντιλαμβάνομαι κανένα λόγο για τον οποίο να τεθεί θέμα εκλογής επικεφαλής του εκλογικού μας σχηματισμού. Το ΠΑΣΟΚ έχει Πρόεδρο και η Συμπαράταξη επικεφαλής και αυτή είναι η Φώφη Γεννηματά».

Ροή Ειδήσεων

10/08/2022 | 00:59

Απίστευτη ομοιότητα: Η Γεωργιά Βασιλειάδου με την κόρη της σε μία σπάνια φωτογραφία

10/08/2022 | 00:38

Θεσσαλονίκη: Κινηματογραφική καταδίωξη οχήματος – Τραυματίστηκε αστυνομικός

10/08/2022 | 00:22

Wall Street: Κλείσιμο με πτώση σε όλους τους δείκτες

10/08/2022 | 00:17

10 Αυγούστου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

10/08/2022 | 00:15

O καιρός σήμερα, Τετάρτη, 10 Αυγούστου

10/08/2022 | 00:14

Eoρτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 10 Αυγούστου

10/08/2022 | 00:09

Τα ζώδια της Τετάρτης, 10 Αυγούστου

10/08/2022 | 00:03

Περιστέρι: Εναντίον του δολοφόνου της 17χρονης κατέθεσε ο αδερφός του

10/08/2022 | 00:01

Αντόνιο Μπαντέρας: Ο γόης από την Ανδαλουσία που κατέκτησε το Χόλιγουντ

09/08/2022 | 23:45

Ανδρέας Σπυρόπουλος: «Το ολίσθημα του πρωθυπουργού είναι τεράστιο. Δεν θα μείνει τίποτα στο σκοτάδι»

09/08/2022 | 23:31

Ιταλία: Ισχυρές βροχοπτώσεις στα νότια έφεραν χειμάρρους και καταστροφές

09/08/2022 | 23:24

Αχελώος: Φρικτός θάνατος για οκτώ σκυλάκια – Ψάχνουν τον ένοχο

09/08/2022 | 23:15

H Χριστίνα Κεφαλά ποζάρει στην Κρήτη και αναστατώνει όλη την Ελλάδα

09/08/2022 | 23:08

Βόλος: Πυροβολούσε έξω από το σπίτι της πρώην του και συνελήφθη

09/08/2022 | 23:03

Σοφία Καρβέλα: Στιγμές χαλάρωσης στη Σκιάθο με τα παιδιά της και την Άννα!
Ζέφη Δημαδάμα στο thecaller.gr: Η χώρα χρειάζεται μια σοσιαλδημοκρατία, χωρίς παρωχημένα πρόσωπα και ιδέες
Φραγκίσκος Παρασύρης στο thecaller.gr: «Είναι ώρα να δώσουμε το λόγο στους πολίτες»
Εύη Χριστοφιλοπούλου στο thecaller.gr: «Απευθυνόμαστε σε όλους τους δημοκράτες πολίτες, που απογοητεύτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ»
Γιώργος Παναγιωτακόπουλος στο thecaller.gr: «Επιβεβλημένη η συγκρότηση της μεγάλης σοσιαλιστικής παράταξης»
Βασίλης Κεγκέρογλου στο thecaller.gr: «Να προχωρήσουμε, αφήνοντας πίσω μικροεγωισμούς και βέτο»
Στέφανος Ξεκαλάκης στο thecaller.gr: «Χωρίς αποκλεισμούς να κάνουμε τη Δημοκρατική Παράταξη πρωταγωνιστή των εξελίξεων»