Αθήνα

3 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ξυλοδαρμός στο Μετρό: «Τα παιδιά μου είναι διαμάντια», λέει ο πατέρας – Οι διάλογοι που «καίνε» τον ειδικό φρουρό

ΤΟ DEBATE ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Βασιλική Σουλαδάκη στο thecaller.gr: Ετσι θα φτιάξουμε την νέα σοσιαλδημοκρατία

''Ο αείμνηστος Ανδρέα Παπανδρέου, έλεγε ότι στην πολιτική στρατηγική η οριοθέτηση με ρητούς, ακριβείς, σκληρούς όρους, με τους πολιτικούς σου αντιπάλους είναι το Άλφα και το Ωμέγα. Από τη άποψη αυτή, η οριοθέτηση από την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μετά την εκλογή Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, πολιτικά, ήταν απόλυτα σωστή''

Στο debate της Κεντροαριστεράς του thecaller.gr συμμετέχει το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και Αναπληρώτρια Διεθνών Σχέσεων του κόμματος, Βασιλική Σουλαδάκη, η οποία χαρακτηρίζει την κίνηση Γεννηματά, ”γενναίο βήμα”.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Παπαγεωργίου

Σε συνέντευξη της στο thecaller.gr, η κ. Σουλαδάκη χαρακτηρίζει ”δήθεν αριστερό” τον ΣΥΡΙΖΑ, τάσσεται υπέρ της συμμετοχής του Ποταμιού στο νέο εγχείρημα, ενώ χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ την ”μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική δύναμη στη χώρα”.

Τέλος, όσον αφορά τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με προέλευση από την Κεντροαριστερά, η κ. Σουλαδάκη τονίζει ότι πρώτα θέλει να ακούσει ένα ”mea culpa”, αναφέροντας ωστόσο ότι πρέπει να εκφράσει και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το νέο αυτό εγχείρημα.

1) Ποιες θα πρέπει να είναι κατά τη γνώμη σας οι εξελίξεις για το μέλλον της Κεντροαριστεράς; Πως τάσσεστε στην πρόταση της Φώφης Γεννηματά;

Όπως έχω γράψει σε πρόσφατο άρθρο μου το ΠΑΣΟΚ υπήρξε πάντοτε η μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική δύναμη στη χώρα. Από το Εθνικό σύστημα υγείας, τον ΑΣΕΠ, τη Διαύγεια, τον Καλλικράτη και τόσα άλλα μέχρι τη λειτουργία των κομμάτων όπως η εκλογή Προέδρου από τη βάση.
Και σε αυτήν τη φάση η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προχωρά σε ένα γενναίο βήμα με πλήρη σεβασμό στην αυτοτέλεια και την ιστορία των κομμάτων που συμμετέχουν οπως του ΠΑΣΟΚ αλλά και των κινήσεων και προτείνει τη εκλογή προέδρου από τη βάση.
Είναι μια ανοιχτή πρόσκληση που αφορά τους πάντες ιδιαιτέρως τώρα που έχει γίνει σαφές στους πάντες οτι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αποτελέσει την προοδευτική απάντηση για τα προβλήματα της χώρας.
Όσον αφορά το ιδεολογικό στίγμα που είναι και το πιο σημαντικό θεωρώ οτι πρέπει να βασίζεται στις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας.
Με βασική προτεραιότητα ένα κοινωνικό συμβόλαιο, την κοινωνική ατζέντα, τους όρους που οφείλει να αποδεχθεί η οικονομία, έτσι ώστε να λειτουργήσει υπέρ της κοινωνίας.
Είναι πολύ σημαντικό το ιδεολογικό πρόσημο διότι συγκολλήσεις που κολυμπάνε εδώ και κει καταλήγουν δυστυχώς σε μια απολίτικη σούπα.
Όποιος το επιχείρησε απέτυχε οικτρά.
Με αυτήν την έννοια εμπιστεύομαι τη Φώφη Γεννηματά γιατί προχωρά με γνώμονα αυτό, με προοδευτική ατζέντα και με όραμα ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας με προοδευτικό πρόσημο.
2) Ποιους θα πρέπει να περιλαμβάνει η νέα Κεντροαριστερά; Μπορείτε να μου αναφέρετε πρόσωπα και παρατάξεις;
Όπως σας είπα και πριν αφορά όλους όσους πιστεύουν σε μια εναλλακτική προοδευτική λύση για τη χώρα.
Σε όσους δεν πιστεύουν στο δίπολο Δεξιάς και ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΝΔ είναι ένα συντηρητικό κόμμα και ο ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα που βασίστηκε σε μια ακραία αντιμνημονιακή ρητορική για να καταλήξει στην πιο ακραία μνημονιακή κυβερνηση που γνώρισε η χώρα.
Και μάλιστα με ένα τρίτο μνημόνιο που ήταν αχρείαστο.
Να σημειώσω δε ότι αν στην αρχή της κρίσης είχε υποστηριχθεί το ΠΑΣΟΚ που πολεμήθηκε ανελέητα και απο τη ΝΔ που φέρει και τη μεγαλύτερη ευθύνη για την χρεοκοπία της χώρας και από τον ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια τώρα η Ελλάδα θα είχε απαλλαγεί από τα μνημόνια.
Άρα με αυτήν την έννοια δεν θα ήθελα να περιοριστώ σε αναφορές προσώπων.
Με ενδιαφέρει η ανασύνταξη του χώρου μου που λοιδορήθηκε τα προηγούμενα χρόνια και που ευελπιστώ να πείσει τους πολίτες να τον εμπιστευθούν ξανά.
Όσοι πιστεύουν σε μια σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον ας γίνουν συνοδοιπόροι σε αυτό το εγχείρημα.
Να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να κάνουμε πάλι τη χώρα μας έναν τόπο όπου όλες οι ηλικίες θα μπορούν να ονειρεύονται.
Από τους συνταξιούχους μέχρι τους νεότερους.
Να φέρουμε πίσω τους χιλιαδες νέους που μετανάστευσαν για να βρουν δουλειά.
Να μπορούν να κάνουν οικογένεια και όνειρα.
Σε αυτό ελπίζω.
 
3) Ο κ. Θεοδωράκης προσκάλεσε συγκεκριμένα πρωην στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο Ποταμι. Θεωρείτε οτι το Ποταμι πρεπει να παίξει κύριο ρολο σε αυτο το εγχείρημα; 
Επαναλαμβάνω ότι η πρόταση είναι ανοιχτή.
Αποψή μου είναι όπως σας είπα και πριν αφορά όλους όσους πιστεύουν σε μια σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία.
Βέβαια ο κύριος Θεοδωράκης έχει αναφερθεί πολλές φορές απαξιωτικά σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ ενώ την ίδια στιγμή προσεγγίζει πρώην στελέχη του. Υπάρχει μια αντίφαση σε αυτό. Σε κάθε περίπτωση το Ποτάμι έχει συνέδριο μέσα στο Φέβρουαριο για να αποσαφηνιστεί το ύφος και η πορεία του.  Η πρόσκληση ισχύει αλλά σε κάθε περίπτωση ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του.  Εμείς προχωράμε και ελπίζουμε να συνταντηθούμε με πολλούς στην πορεία.
4) Πως θα πρέπει να οριοθετηθεί αυτή η νέα Κεντροαριστερά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Δημοκρατία; Τι πιστεύετε για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη;
Τις τελευταίες μέρες ακούμε για μεγάλους μεταρρυθμιστές μετα την εκλογή Μητσοτάκη στη Ν.Δ αλλά δεν ξέρουμε ποιές ακριβώς ήταν οι τομές και το μεταρρυθμιστικό του έργο.

Μένει να το δούμε λοιπόν.

Η απογοήτευση που έχει επιφέρει η διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ο διακαής πόθος πολλών συμπολιτών μας για αλλαγή δεν σημαίνει ότι πρέπει να απωλέσουμε την κριτική μας σκέψη, ούτε τη μνήμη μας.

Το ΠΑΣΟΚ τραυματίστηκε σοβαρά από την οικονομική και κοινωνική κρίση, αδικήθηκε κατάφωρα, πλήρωσε κόστος που ήταν τραγικά δυσανάλογο από τις όποιες πραγματικές του ευθύνες.

Μετά την τραγική διαπραγμάτευση Τσιπρα και την μετατροπή του απο αντιμνημονιακό που θα έσκιζε τα μνημόνια μέρα μεσημέρι στον πιο ακραίο μνημονιακό πρωθυπουργό που γνώρισε η χώρα, αυτό πλεον ειναι σαφες.

Εναν δήθεν αριστερό που συγκυβερνά με ένα ακροδεξιό μόρφωμα τους ΑΝΕΛ.

Δυστυχώς η κοινωνία και τα ΜΜΕ, ασχολούνταν μονο με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν ως αποδιοπομπαίο τράγο για εκτόνωση της λαϊκής οργής. Συνειδητά αποσιώπησαν τα του Καραμανλή, όπως και την συνειδητή συμμετοχή με τα διάφορα Ζάππεια στην αντιμετώπιση της κρίσης, όταν είχε σηκώσει και αυτός το αντιμνημονιακό φλάμπουρο και διέσπασε την ανάγκη πολιτικής ενότητας στην χώρα.

Άρα με αυτήν την έννοια αναμένουμε την απάντηση τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την πρόταση για εξεταστική επιτροπή από τότε που η χώρα μπήκε στο Ευρώ.

Πρέπει επιτέλους ο ελληνικός λαός που τόσο έχει ταλαιπωρηθεί να μάθει την αλήθεια.

Το δικαιούται άλλωστε.

Ο  αείμνηστος  Ανδρέα Παπανδρέου, έλεγε  ότι  στην πολιτική στρατηγική  η οριοθέτηση με ρητούς, ακριβείς, σκληρούς όρους, με τους πολιτικούς σου αντιπάλους  είναι το Άλφα και το Ωμέγα.
Από τη άποψη αυτή, η οριοθέτηση από την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μετά την εκλογή Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, πολιτικά, ήταν απόλυτα σωστή.
Η μετατροπή μας σε υμνωδούς των αρχηγών, αντιπάλων πολιτικών κομμάτων, είτε ΝΔ λέγεται αυτή, είτε ΣΥΡΙΖΑ, είτε οποιουδήποτε άλλου δεν μας αφορά.
Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν αποτελεί τσόντα κανενός.
Η διαχείριση ενός μικρού κόμματος που χρησιμοποιείται ως μπαλαντέρ είναι λάθος και σε κάθε περίπτωση δεν αφορά εμένα και αυτό που ονειρεύομαι.
Μια μεγάλη και κυβερνώσα σοσιαλδημοκρατική παράταξη.
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει την άρνηση συνεργασιών.
Απλώς αυτό για να συμβεί θα πρέπει να εδράζεται σε προγραμματική σύμφωνία που θα τηρηθεί απαρέγκλιτα και δεν θα κάνει ιδεολογικές εκπτώσεις εις βάρος της κοινωνίας.
5) Αρκετοί πρώην σύντροφοι σας, βρίσκονται πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτούς θα έπρεπε να απευθυνθεί η νέα Κεντροαριστερά;
Από τους πρώην συντρόφους για αρχή περιμένω ένα Mea Culpa.
Από τους ψηφοφόρους που πίστεψαν σε ψεύτικες υποσχέσεις θα ήθελα να μας εμπιστευθούν ξανά.
Ο λαός με ενδιαφέρει.
Να έρθει πάλι κοντά μας.
Ζέφη Δημαδάμα στο thecaller.gr: Η χώρα χρειάζεται μια σοσιαλδημοκρατία, χωρίς παρωχημένα πρόσωπα και ιδέες
Φραγκίσκος Παρασύρης στο thecaller.gr: «Είναι ώρα να δώσουμε το λόγο στους πολίτες»
Εύη Χριστοφιλοπούλου στο thecaller.gr: «Απευθυνόμαστε σε όλους τους δημοκράτες πολίτες, που απογοητεύτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ»
Γιώργος Παναγιωτακόπουλος στο thecaller.gr: «Επιβεβλημένη η συγκρότηση της μεγάλης σοσιαλιστικής παράταξης»
Βασίλης Κεγκέρογλου στο thecaller.gr: «Να προχωρήσουμε, αφήνοντας πίσω μικροεγωισμούς και βέτο»
Στέφανος Ξεκαλάκης στο thecaller.gr: «Χωρίς αποκλεισμούς να κάνουμε τη Δημοκρατική Παράταξη πρωταγωνιστή των εξελίξεων»