Αθήνα

10 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ναταλία Λινού: Η κόρη της Αθηνάς Λινού, διευθύντρια στο Χάρβαρντ που μίλησε για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

ΔΙΕΘΝΗ

Η τυφλή τρομοκρατία ενισχύει τους ακραίους σε Γαλλία και Ευρώπη

Το φάντασμα της τρομοκρατίας επανέρχεται και πάλι πάνω από την Ευρώπη

Συγκλονισμένη συνεχίζει να παρακολουθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη τις αποκαλύψεις για το μακελειό στη Νίκαια με τραγικό απολογισμό 84 νεκρούς, σε μια στιγμή που το φάντασμα της τρομοκρατίας επανέρχεται και πάλι πάνω από την Ευρώπη.

Η τρίτη επίθεση σε γαλλικό έδαφος μέσα σε μόλις 18 μήνες -μετά το Charlie Hebdo και τις επιθέσεις στο Παρίσι- γεννά ερωτήματα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και για το πώς οι ανορθόδοξες και μη συμβατικές τακτικές των επιθέσεων μπορούν να αποτραπούν με τα παραδοσιακά μέσα που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες ασφάλειας της ΕΕ.

Εκείνο που προκαλεί επίσης έντονο προβληματισμό είναι ότι η επίθεση στη Νίκαια φαίνεται πώς γίνεται αντιληπτή από ορισμένες δυνάμεις και ως μια «ευκαιρία» ή ένα «πολιτικό δώρο». Μια ευκαιρία που θα τους επιτρέψει να κεφαλαιοποιήσουν τον αυξανόμενο φόβο για να επιβάλουν μια υπερσυντηρητική πολιτική ατζέντα.

«Η συνεχιζόμενη τρομοκρατική απειλή στη Γαλλία και σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις θα συνεχίσει να τροφοδοτεί εθνικιστικές και ευρωσκεπτικιστικές καμπάνιες που θα ζητούν περιορισμούς στα σύνορα και στη μετανάστευση» αναφέρει χαρακτηριστικά η δεξαμενή σκέψης Stratfor. Την ίδια στιγμή, η νέα επίθεση αναμένεται να οδηγήσει στην εισαγωγή ισχυρότερων μέτρων ασφαλείας στο εσωτερικό της Γαλλίας και της ΕΕ, πλήττοντας ορισμένες ελευθερίες.

[adsense]

Η τρίτη επίθεση σε γαλλικό έδαφος μέσα σε μόλις 18 μήνες -μετά το Charlie Hebdo και τις επιθέσεις στο Παρίσι- γεννά ερωτήματα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια
Η τρίτη επίθεση σε γαλλικό έδαφος μέσα σε μόλις 18 μήνες -μετά το Charlie Hebdo και τις επιθέσεις στο Παρίσι- γεννά ερωτήματα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια

Οι ακραίοι «τρίβουν τα χέρια τους»

«Η επίθεση στη Νίκαια ήταν το αποτέλεσμα των πολιτικών υπέρ της πολυπολιτισμικότητας και της πολιτικής ορθότητας». Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε τα τραγικά γεγονότα ο υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας Mariusz Blaszcak, λέγοντας πως η Ευρώπη δεν πήρε τα μαθήματα που έπρεπε από τις προηγούμενες επιθέσεις. Ο Blaszcak μάλιστα δεν δίστασε να ειρωνευτεί και την Φ. Μογκερίνι για τα δάκρυα της όταν έγινε η επίθεση στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών στις 22 Μαρτίου.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Newt Gingrich, σημαίνον στέλεχος των ρεπουμπλικανών, δήλωνε πως ο δυτικός πολιτισμός βρίσκεται σε πόλεμο. «Πρέπει να εξετάσουμε κάθε πρόσωπο που βρίσκεται εδώ και έχει μουσουλμανικό υπόβαθρο. Και αν πιστεύει στη Σαρία πρέπει να απελαθεί» ανέφερε μιλώντας στο Fox News. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπερσυντηρητικός υποψήφιος πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Έχουμε πόλεμο. Παλιά είχαμε στολές, ξέραμε απέναντι σε ποιους πολεμούσαμε. Σήμερα επιτρέπουμε να εισέλθουν στη χώρα μας άνθρωποι για τους οποίους δεν γνωρίζουμε τίποτα, ούτε από που έρχονται, ούτε ποιοι είναι. Και σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν έγγραφα, δεν έχουν τίποτα».

Πίσω στη Γαλλία, η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού ΜετώπουΜαρίν Λεπέν δεν έχασε την ευκαιρία να ασκήσει δριμεία επίθεση στον γάλλο πρόεδρο Φ. Ολάντ για έλλειψη πολιτικής βούλησης να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, έχοντας βεβαίως στο πίσω μέρος του μυαλού της τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους. «Τίποτα από όσα προτείναμε δεν έχει εφαρμοστεί. Λαμβάνοντας υπόψη τη νέα φύση της τρομοκρατίας η οποία είναι πλέον ευκαιριακή τρομοκρατία, είναι χωρίς ιεραρχική δομή, επείγει να επιτεθούμε στην ιδεολογία στην οποία βασίζεται αυτή η τρομοκρατία.

Και σε αυτό το χώρο, δεν έχει γίνει τίποτα, απολύτως τίποτα -καμία επαναφορά της διπλής τιμωρίας, καμία στέρηση της ιθαγένειας, κανένα κλείσιμο των τζαμιών των σαλαφιστών… καμία απαγόρευση συγκεκριμένων οργανώσεων. Στην πραγματικότητα δεν είμαστε σε πόλεμο. Προς το παρόν είμαστε σε ένα πόλεμο λέξεων» είπε η Λεπέν στη Le Figaro και πρόσθεσε: «Πρέπει να κηρύξουμε τον πόλεμο στη μάστιγα του Ισλαμικού Κράτους. Είναι επείγον». Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου ανέφερε πως η ίδια σχεδιάζει να δώσει μάχη απέναντι στην ισλαμικό φονταμενταλισμό, χρησιμοποιώντας τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και καταστολής, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν
Η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν

Παράταση στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Με τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία να απέχουν μόλις εννέα μήνες, τα θέματα που αφορούν την εσωτερική ασφάλεια, το ρόλο των μειονοτήτων, τη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία και τον έλεγχο των συνόρων αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην προεκλογική ατζέντα.

Όπως είναι φυσικό, η Μαρίν Λεπέν θα επιδιώξει να εκμεταλλευθεί την ξενοφική και αντι-μουσουλμανική της στάση, κατηγορώντας τους Σοσιαλιστές ότι απέτυχαν να προστατεύσουν τη Γαλλία από τους τρομοκράτες. Μετά την ώθηση που έλαβε από την απόφαση υπέρ του Brexit στη Βρετανία, η Λεπέν θα επιχειρήσει να εκπροσωπήσει και πάλι τα αντι-ευρωπαϊκα αισθήματα των πολιτών που σχετίζονται με τη μετανάστευση και το θέμα των συνόρων.

[adsense]

Εν τω μεταξύ, η επίθεση στη Νίκαια θα οδηγήσει όπως όλα δείχνουν σε περισσότερα και ισχυρότερα μέτρα ασφάλειας εις βάρος της απόλαυσης των ελευθεριών. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως ο γάλλος πρόεδρος έσπευσε να ανακοινώσει την παράταση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης στη χώρα, το οποίο έχει ισχύει στη χώρα από την επαύριο των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου του 2015.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι σε τηλεοπτική συνέντευξή του, λίγες μόλις ώρες πριν την επίθεση, είχε ανακοινώσει ότι δεν θα δινόταν παράταση στα μέτρα έκτακτης ανάγκης. «Δεν μπορούμε να δίνουμε παράταση στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης επ’ αόριστον, δεν θα είχε νόημα. Αυτό θα σήμαινε ότι δεν είμαστε πλέον μια δημοκρατία στην οποία ο νόμος εφαρμόζεται σε όλες τις περιστάσεις» είχε δηλώσει.

O γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ
O γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ

Οι εξελίξεις στη Γαλλία και όσα αναμένεται να συμβούν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας δεν θα αποτελέσουν ωστόσο μεμονωμένη περίπτωση. «Οι πρόσφατες επιθέσεις θα βάλουν φωτιά στις συζητήσεις για την μετανάστευση και την τρομοκρατία και θα χρησιμοποιηθούν από τα εθνικιστικά κόμματα σε όλη την ΕΕ για την προώθηση της αντι-μεταναστευτικής τους ατζέντας», σημειώνει σε ανάλυσή του το Stratfor.

Πηγή: thetoc.gr

«Eγκληματική ηλιθιότητα» καταγγέλλει ο δικηγόρος του Ντιέγκο Μαραντόνα – Ζητά έρευνα για το θάνατό του
Απίστευτη ασέβεια: Έβγαλαν σέλφι πάνω από τον νεκρό Μαραντόνα
Πάει «περίπατο» η ανοσία της αγέλης – Ποια είναι τα νέα μέτρα που εφαρμόζονται
Ντιέγκο Μαραντόνα: Συγκίνηση στον αγώνα της Νάπολι – Όλοι οι παίκτες με φανέλες με το νούμερο 10 στην πλάτη
Μέρκελ: Θα πρέπει να ζούμε με περιορισμούς και στο ορατό μέλλον
Πλημμύρισε χριστουγεννιάτικα φωτάκια η Μαδρίτη – Κόντρα στην πανδημία η πόλη γέμισε φως (ΕΙΚΟΝΕΣ)