Αθήνα

 

21 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

ethniki sima 170424
UEFA προς ΕΠΟ: «Δεν υπάρχει θετικό δείγμα Ελληνα ποδοσφαιριστή»

ΔΙΕΘΝΗ

Προσωρινός «θάνατος» του BREXIT – Βρετανία και ΕΕ συμφώνησαν μετά από 40 ώρες διαπραγμάτευσης

Το τελικό κείμενο αποτελεί έναν συμβιβασμό μεταξύ των αρχικών προτάσεων Κάμερον και των αντιπροτάσεων Τούσκ που έπειτα από εξαντλητικές διμερείς επαφές κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις στα τέσσερα σημεία. Θέση της Ελλάδας ήταν να διατηρηθεί η Ευρωπαϊκή ενότητα και οι λύσεις να είναι συμβατές.

Λευκός καπνός βγήκε από το κτίριο του Συμβουλίου καθώς επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Μ. Βρετανίας.

«Η συμφωνία θα ισχυροποιήσει την Βρετανική θέση», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ν. Τουσκ μετά την λήξη της πολύωρης διαπραγμάτευσης. «Χρειαστήκαμε 40 ώρες διαπραγμάτευσης για να πετύχουμε μία συμφωνία που εκπροσωπεί τις αρχές μας» είπε ο κ. Τουσκ και δεν έκρυψε ότι οι συζητήσεις που έγιναν ήταν «πολύ έντονες».

[adsense]

Κάμερον: Η Μεγάλη Βρετανία θα μείνει στην ΕΕ αλλά δεν θα γίνει ποτέ μέρος ενός υπερκράτους

Απευθυνόμενος κυρίως στο εσωτερικό κοινό και με το μάτι στραμένο στο επικείμενο δημοψήφισμα στην χώρα, ο Ντέιβιντ Κάμερον βγήκε από την Σύνοδο Κορυφής … ότι έχει επιτύχει τους στόχους που είχε θέσει ο ίδιος και η χώρα του για να αποφευχθεί το Grexit.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της Συνόδου έκανε σαφές ότι αυτή η συμφωνία ήταν επωφελής για την Μεγάλη Βρετανία. Και συνέχισε: «Η Μεγάλη Βρετανία δεν θέλει σε καμία περίπτωση να γίνει μέλος ενός σκληρού υπεκράτους της Ε.Ε. Θα υπάρξουν όμως αυστηροί πειρορισμοί για τους πρόσφυγες. Νομίζω ότι αυτό είναι αρκετό για μένα να συστήσω να παραμείνει η Μεγάλη Βρετανία στην Ευρώπη έτσι ώστε να απολαύσει το καλύτερο των δύο κόσμων. Να εξακολουθήσουμε την πορεία μας στην μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο και να απολαύσουμε τα καλά που προσφέρει.

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας δεν παρέλειψε να τονίσει ότι: «Θα πρέπει να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες του βρετανικού λαού. Για πρώτη φορά η Ε.Ε. δήλωσε σαφέστατα ότι έχει περισσότερα από ένα νομίσματα που χαίρουν της ίδιας προστασίας. Μένοντας στην Ε.Ε. θα μπορούμε να προσφέρουμε την ασφάλεια στους πολίτες και την οικονομία μας. Θα φροντίσουμε η Ευρωζώνη να μην λειτουργεί ως εμπόδιο και βρετανοί επιχερηματίες να μην αντιμετωπίσουν καμία διάκριση εντός ή εκτός Ευρωζώνης».

Στόχος όπως είπε ο κ. Κάμερον είναι: «Να γίνει η Ευρώπη πιο ανταγωνιστική και να εξασφαλίσουμε την βρετανική οικογένεια. Για πρώτη φορά η Ευρώπη αναγνωρίζει ότι ανταγωνιστικότητα είναι ένα σημαντικότατο μέλημα της Ε.Ε. Όσον αφορά τις οικονομικές πηγές ανοίγει οδρόμος για της βρετανικές εταιρίες. Θα βελτιώσουμε τις εμπορικές συμφωνίες με τις αναπτυσσόμενες αγορές του πλαντήτη όπως την Κίνα και ΗΠΑ και θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας»

Και απευθυνόμενος κυρίως προς τους βρετανούς πολίτες σημείωσε: «Επιτέλους η Ε.Ε. κατάλαβε ότι το ένα νούμερο δεν ταιριάζει σε όλους. Μένουν πολλά να κάνουμε. Δεν τελειώσαμε. Η συμφωνία ποτελεί ένα ορόσημο. Αποτελεί το τέλος της αρχής όχι την αρχή του τέλους. Εφόσον η Ευρώπη θελήσει να είναι ανοιχτή η Αγγλία θα μείνει στο πλευρό της. Αύριο θα κάνω μια ομιλία στο Κοινοβούλιο ενόψει και του δημοψηφίσματος. Φυσικά η απόφαση που θα λάβουν οι πολίτες θα είναι δεσμευτική. Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή και οι Βρετανοί θα πρέπει να πάρουν την δική τους απόφαση».

«Εγώ πάντοτε ήμουν αντίθετος στο να συμμετάσχει η χώρα στο ευρώ. Ήμουν σαφής ότι έπρεπε να είναι μέσα στην Ευρωζώνη. Δεν μου αρέσει και δεν αγαπώ της Βρυξέλλες, αγαπώ την Βρετανία. Δουλειά μου είναι να προστατεύω τα εθνικά μας συμφέροντα. Πιστεύω ακόμα ότι ορισμένες πτυχές της ΕΕ είναι αρκετά απογοητευτικές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να φύγουμε ελαφρά τη καρδία από έναν οργανισμό που έχει προσφέρει τόσα πολλά. Πιστεύω ότι η βασική απάντηση είναι μία μεταρρύθμιση της ΕΕ και η Βρετανία θα είναι πολύ ισχυρότερη μέσα στην ΕΕ παρά έξω από αυτήν».

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως ήταν μια “δύσκολη Σύνοδος” με δύο κρίσιμα ζητήματα, αυτό της Βρετανίας και αυτό της κρίσης του προσφυγικού και ζήτησε “συγκεκριμένες ενέργειες στην οικοδόμηση αλληλεγγύης, συνεργασίας και συνυπευθυνότητας” καθώς η Ελλάδα έχει αναλάβει ένα “δυσανάλογο βάρος” στο προσφυγικό. Αναφερόμενος στην εξαμερή συνάντηση που έγινε υπό την Ολλανδική Προεδρία λίγο πριν την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως θα υπάρξει «ουσιαστική συνεργασία» στο επόμενο διάστημα προκειμένου να μην κλείσουν τα σύνορα στην οδό των Δυτικών Βαλκανίων αλλά και πως θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με τη Τουρκία για την μείωση των προσφυγικών ροών.

“Το γεγονός πως γίνεται αναφορά στη διατήρηση της ακεραιότητας του Σένγκεν, τελειώνει κάθε ανούσια συζήτηση περί ξηλώματος του Σένγκεν που θα ξεκινήσει από Ελλάδα”. Σημαντική θεωρεί επίσης την υπόσχεση μη ύπαρξης μονομερών ενεργειών από άλλα κράτη μέλη στον προσφυγικό διάδρομο, αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο για ανθρωπιστική κρίση.

Ροή Ειδήσεων

sakellaridis xaritsis 210224 (2)

18/04/2024 | 11:29

Αλ.Χαρίτσης: Δεν μπορεί η Ευρώπη να μετατραπεί σε ακόμη μία πολεμική μηχανή

18/04/2024 | 11:24

Ελένη Μενεγάκη: Ο Δημήτρης Ουγγαρέζος αρνήθηκε να σχολιάσει την αποχώρησή της από το MEGA

18/04/2024 | 11:14

Β.Κεχαγιά: Η κυβέρνηση προσπαθεί να εκφοβίσει την κοινή γνώμη με το «ΝΔ ή χάος»

18/04/2024 | 11:08

Η ΕΕ αποφάσισε την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν για να στείλει «σαφές μήνυμα»

18/04/2024 | 11:00

ΕΟΚΑΝ: «Δεν έχουμε λάβει καμία απολύτως ενημέρωση για ύπαρξη θετικού δείγματος Έλληνα διεθνή»

18/04/2024 | 10:55

Μαρία Αντουλινάκη: «Κάποιος μπορεί να πει ότι πέρασα κατάθλιψη, ζω με δύο σκυλάκια και δεν έχω κάνει οικογένεια»
peripoliko sima 120424

18/04/2024 | 10:46

Σοκαριστικό περιστατικό: 7χρονος σκηνοθέτησε ξυλοδαρμό 8χρονου και το ανέβασε στο TikTok!

18/04/2024 | 10:30

Δήμος Βερύκιος για Ελένη Μενεγάκη: «Σκληρή διαπραγματεύτρια… πολύ σκληρή»

18/04/2024 | 10:25

ΔΥΠΑ: Αύριο ξεκινά η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα
pasxalina avga 180424

18/04/2024 | 10:18

Τροπολογία στη Βουλή: Aπό 22 Απριλίου έως 4 Μαΐου το «καλάθι του νονού»

18/04/2024 | 10:08

Τσιμτσιλή για Μενεγάκη: «Όταν ένας σταθμός βλέπει ότι δεν βγαίνει το κόστος, έχει το δικαίωμα να σου το πει»

18/04/2024 | 09:52

Γιώργος Τσίπρας για το «θαύμα» στη βάπτιση του Στέφανου Κασσελάκη: «Αυτή η αναφορά ήταν σοκαριστική»
guardiola 180424

18/04/2024 | 09:42

Γκουαρντιόλα: «Το ποδόσφαιρο έχει να κάνει με το αποτέλεσμα»

18/04/2024 | 09:38

Κόρινθος: Σορός 78χρονης γυναίκας εντοπίστηκε στη θάλασσα

18/04/2024 | 09:33

Αυτοκίνητο παρέσυρε και τραυμάτισε σοβαρά 17χρονο ποδηλάτη
screenshot 16
New York Times: Οι 4 επιλογές που εξετάζει το Ισραήλ για την απάντησή στο Ιράν
erdogan
Ερντογάν: Δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς
seismos
Ιαπωνία: Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στα νότια της χώρας
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Είναι καιρός ευρωπαϊκής αφύπνισης για την άμυνα και ασφάλεια
seismos 5 600x337 1.jpg 1 3
8 τραυματίες από τον σεισμό 6,3 βαθμών στη δυτική Ιαπωνία
w17 60632
Οι ΗΠΑ ενισχύουν τις κυρώσεις στο Ιράν